Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 juli 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland naar Play-Offs Qualifier Wereldkampioenschap na tweemaal winst
English

VALENCIA (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team heeft zich geplaatst voor de Play-Off Ronde in Groep B van de World Cup Qualifier. Na de eerste twee wedstrijden te hebben verloren won Oranje tweemaal op donderdag (20 juli) om de plek veilig te stellen in de top-vier van het toernooi. Op donderdag won Nederland nipt met 3-2 van Spanje, waarna later op de dag een meer comfortabele, mercy-rule 11-1 winst volgde tegen Zuid-Afrika. Op vrijdag sloot de ploeg de voorronde af met een 6-1 nederlaag tegen Puerto Rico.

Nederland opende het evenement in Valencia op dinsdag met een 4-3 verlies tegen Cuba, waarna op woensdag met 5-4 werd verloren van China.

Ondanks het verlies van vandaag heeft Nederland nog altijd allle kans zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap, dat volgend jaar zal worden georganiseerd in Italië.

Op zaterdag begint de dag met de ontmoeting tussen Spanje en Zuid-Afrika (10 uur) om de vijfde en zesde plaats. Daarna komt Nederland in actie tegen Cuba (12:30 uur). Vervolgens staat de Finale op het programma (15:00 uur) en in dat duel staan Puerto Rico en China tegenover elkaar, waarvan de winnaar zich plaatst voor het WK. Op dit duel volgt de tweede Finale, aanvang 18:00 uur. In die wedstrijd ontmoet de verliezer van de Finale de winnaar van het duel tussen Nederland en Cuba. De winnaar daarvan wordt dan het tweede team dat zich kwalifieert voor het WK.

In de eerste wedstrijd op donderdaag nam Nederland een vroege voorsprong via het scoren van een punt in de eerste inning, maar werd daarna puntloos gehouden. Pas in de 2e5 wist de ploeg wat meer afstand tte nemen met het scoren van twee zeer welkome (en nodige) extra punten. Spanje scoorde daarna tweemaal in de 1e7, maar dit keer wist Oranje de (minimale) voorsprong vast te houden.

Met twee uit in de tweede helft van de eerste inning opende Nederland de score toen Dinet Oosting homerde. In de zesde inning scoorde de ploeg opnieuw met twee uit. Dinet Oosting begon met vier wijd en Jessie van Aalst kreeg vier wijd met één uit. Oosting schoof vervolgens op na een vangbal en met twee uit kwam Van Aalst in scoringspositie via velderskeus. Even later scoorden beiden na een tweehonkslag van Laura Wissink.

Een spannende eerste helft van de zevende inning volgde. Reliever Lisa Hop kreeg twee honkslagen tegen. Ze volgde met een strikeout, maar tegelijkertijd schoven de loopsters op via een wilde worp. Nadat een volgende strikeout zorgde voor de tweede uit, scoorden beide loopsters toen een grounder in een fout eindigde, maar een nieuwe grounder sloot daarna de wedstrijd af.

Voor Nederland speelden tegen Spanje:
Britt Vonk (SS), Annemiek Jansen (LF), Dinet Oosting (1B/OPO/C), Maxime van Dalen (DP/1B), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (CF), Laura Wissink (C/OPO), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (3B), Marjolein Merkx (SP, flex), Lisa Hop (GF, flex).

In de wedstrijd tegen Zuid-Afrika kwam Nederland tot een rally van zeven punten in de tweede helft van de eerste inning om een snelle comfortabele voorsprong te nemen. Nadat Zuid-Afrika één punt terug had gepakt in de tweede inning voegde Oranje twee runs toe in zowel de tweede als de derde inning om een mercy-rule verschil van tien punten te bereiken. Nederland kwam tot 14 honkslagen, waaronder drie van Jessie van Aalst en Britt Vonk en twee van Sterre den Duijn.

In de eerste inning opende Britt Vonk met een stootslag-honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een daarnavolgende honkslag van Annemiek Jansen. Hierna bleven de hits en punten komen, dankzij een tweehonkslag van Dinet Oosting, honkslag van Laura Wissink, driehonkslag van Jessie van Aalst en opofferingsslag van Cindy van der Zanden. Met Nederland op een 5-0 voorsprong sloeg Sterre den Duijn een tweehonkslag en volgde een werpsterswissel. Met twee uit kreeg Damishah Charles vier wijd, waarna Britt Vonk een 2-run double afleverde in haar tweede slagbeurt in deze inning.

Twee fouten resulteerden in het enige Zuid-Afrikaanse punt in de 1e2. In de thuishelft van de tweede werden twee Oranje-runs toegevoegd op een tweehonkslag van Van der Zanden en honkslag van Den Duijn. En in de derde voegde Maxime van Dalen een 2-run homerun toe. Lizzie Clarijs gooide het hele duel voor Nederland en stond drie honkslagen toe.

Voor Nederland speelden tegen Zuid-Afrika:
Britt Vonk (1B/SS/1B), Annemiek Jansen (LF), Dinet Oosting (C), Maxime van Dalen (OPO), Laura Wissink (DP/C), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (CF), Sterre den Duijn (SS), Lizzie Clarijs (P), Damishah Charles (3B), Suka Van Gurp (2B, flex).

In de wedstrijd tegen Puerto Rico op vrijdag nam Nederland de leiding in de vijfde opeenvolgende wedstrijd. De ploeg scoorde ook voor de vierde keer in de openingsbeurt. Echter, voor de derde keer werd die voorsprong ongedaan gemaakt en resulteerde uiteindelijk in de derde nederlaag.

In de eerste inning bereikte lead-off hitter Britt Vonk het tweede honk toen haar stootslag eindigde in een foute aangooi. Met ttwee uit scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Maxime van Dalen.

Maar Puerto Rico antwoordde met twee punten in de 1e3. Nog eens drie punten werden toegevoegd met twee uit in de vierde en er volgde ook nog een punt in de vijfde. Puerto Rico kwam tot tien honkslagen, Nederland sloeg er slechts vier.

Voor Nederland speelden tegen Puerto Rico:
Brittt Vonk (SS/1B/SS), Annemiek Jansen (LF), Dinet Oosting (1B/OPO), Maxime van Dalen (DP/1B), Sterre den Duijn (SS/3B), Jessie van Aalstt (RF/1B), Cindy van der Zanden (CF), Laura Wissink (C), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (3B), Lizzie Clarijs (3B/GF), Lindsey Meadows (SP, flex), Lisa Hop (RP/RF, flex).

(21 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.