Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Tex Town Tigers wordt derde in Italiaans toernooi
English

BOLLATE / CARONNO PERTUSELLLA / SARONNO (ItaliŽ) - Tex Town Tigers eindigde op de derde plaats in de 28e editie van de Coppa delle Prealpi, het toernooi dat afgelopen weekeinde (24-26 maart) werd gehouden. Het internationale toernooi wordt jaarlijks georganiseerd door Bollate 1969, in samenwerking met New Softball Bollate en Rheavendors Caronno. Naast Tex Town Tigers werd Nederland ook vertegenwoodigd door Sparks Haarlem, dat aan het toernooi deelnam met zowel het eerste als het tweede team.

Tex Town Tigers speelde in Poule C vvan het toernooi en opende het evenement op vrijdagavond (24 maart) in Saronno met een 5-2 winst tegen Eagles Praha, ťťn van de drie Tsjechische team die naar ItaliŽ afreisden.

Op zaterdag won TTT ook de tweede wedstrijd tegen het Italiaanse Saronno (from Italy) met 3-1, waarna de Eerste Ronde werd afgesloten met een 4-0 winst tegen Bulls Rescaldina (eveneens ItaliŽ) om ongeslagen te blijven. De ploeg speelde de eerste wedstrijd in Saronno, de volgende in Caronno Pertusella.

Als winnaar van Poule C plaatste Tex Town Tigers zich voor de Finaleronde, samen met Poule A-winnaar Pianoro Blue Girls Bologna en Poule B-winnaar Rheavendors Caronno.

Op zondag kwam Tex Town Tigers tweemaal te kort tegen de Italiaanse tegenstander en leed twee shutout-nederlagen op het complex van Bollate op wat een bewolkte dag was die eindigde met regen. In het eerste duel verloor TTT met 6-0 van Rheavendors Caronno, waarna de volgende wedstrijd tegen Pianoro Blue Girls Bologna eindigde met een 11-0 stand. In de derde wedstrijd van de Finaleronde tussen Caronno en Pianoro stond de laatste met 2-1 voor toen het duel na twee innings moest worden gestaakt wegens regen. Pianoro werd uitgeroepen tot toernooiwinnaar, gevolgd door Caronno en Tex Town Tigers.

Voor Tex Town Tigers is het bereiken van de derde plaats toch min-of-meer een verrassing, vooral omdat de ploeg momenteel een hele smalle selectie heeft, nadat een aantal speelsters na vorig seizoen vertrok. Onder de spelers die vertrokken waren internationals Britt Vonk, Laura Wissink en Lizzie Clarijs. Dit seizoen zullen ze uitkomen voor respectievelijk Olympia Haarlem, Neptunus en Amsterdam Pirates. Bovendien is ervaren speelster Lindsey Meadows-Oosterveld nog herstellende van de blessure die ze vorig jaar opliep tijdens het Europees Kampioenschap.

Sparks Haarlem speelde op een bewolkte vrijdagmiddag in Bollate een oefen double-header tegen het Italiaanse Under-18 Team. Sparks verloor de eerste wedstijd nipt met 1-0, waarna Game 2 met 7-0 werd gewonnen.

In het toernooi speelde Sparks Haarlem in Poule A en speelde driemaal op zaterdag, allen in Bollate onder een aangenaam blauwe hemel. De ploeg kwam in de ochtend net te kort tegen het organiserende Bollate 1969 en verloor met 3-2. Later op de dag was de Haarlemse ploeg te sterk voor het Tsjechische Under-18 Team en won met een 7-1 stand. Sparks Haarlem won daarna ook van Pianoro Blue Girls Bologna uit ItaliŽ met 4-1 en dat zorgde voor een gelijke stand met Bollate en Pianoro. Eerder op de dag had Pianoro nipt met 2-1 gewonnen van Bollate. Op basis van de toernooiregels eindigde Pianoro Bologna op de eerste plaats in Poule A, gevolgd door Bollate, Sparks Haarlem en het Tsjechische Under-18 Team.

Sparks Haarlem zou aanvankelijk ook op zondag aan het toernooi deelnemen. Echter, door een onverwachte wijziging in vliegtijden moest de ploeg al op zondagochtend vertrekken, in plaats van zondagavond, zoals was gepland. Zodoende nam Sparks Haarlem buiten medediging deel aan het toernooi, want de ploeg werd op zondag vervangen door Avigliana in de Plaatsingsronde.

Desondanks heeft Sparks Haarlem Hoofd Coach Peter van Dalen een goeg gevoel over de trip naar ItaliŽ. ,,We zouden eigenlijk zondagavond terugreizen, maar dat veranderde allemaal. Dankzij de organisatie in Bollate hebben we toch nog vijf wedstrijden kunnen spelen'', keek Van Dalen terug. ,,Als je nagaat dat dit onze eerste wedstrijden buiten waren hebben we zeker niet onverdienstelijk gespeeld. Ik heb al mijn pitchers kunnen inzetten en er waren aanvallend een paar prima klappen. Ja, het zag er leuk uit, dit biedt perspectieven.''

...Greta Cecchetti...
(© Foto: Henk Seppen)
Onder de pitchers die Van Dalen in het weekeinde kon inzetten waren nieuwkomers Greta Cecchetti (uit ItaliŽ) en Grace Wrixon (uit AustraliŽ). Cecchetti gooide voor de Haarlemse ploeg in de winst tegen Pianoro Bologna, terwijl Wrixon de winnaar was tegen de Tsjechische tegenstander. Cecchetti is de bekende pitcher van het Italiaanse Nationale Team, met wie ze vorig jaar deelnam aan de Olympische Spelen in 2021 in Japan. Dit jaar begint de rechtshander het seizoen in Japan, waarna ze zich ergens in juni bij Sparks Haarlem zal aansluiten. Ook bij de ploeg dit weekeinde was de Tsjechische Magdalťna KavanovŠ. Zij is eveneens een nieuwkomer in het Sparks-team en toonde al wat aanvallende kracht. In de komende weken zal de ploeg het nog moeten doen zonder international Maxime van Dalen, die herstellende is van een blessure die ze in juni vorig jaar opliep.

Het tweede team van Sparks Haarlem speelde in Poule B en opende het toernooi op vrijdagavond in Caronno Pertusella met een 1-0 winst tegen Rheavendors Caronno. Op zaterdag verloor Sparks met 12-8 van het Tsjechische Joudrs Praha en met 6-0 van het Italiaanse Legnano om op de vierde plek te eindigen in Poule B. Deze twee wedstrijden werden eveneens gespeeld op het complex van Caronno.

Sparks Haarlem 2 (dat wel op zondagavond terugvloog) speelde wel nog twee wedstrijden op zondag in de Plaatsingspoule, beide in Saronno. De ploeg verloor eerste met 9-2 van Eagles Praha (TsjechiŽ), maar won daarna met 5-3 van Avigliana (ItaliŽ).

Eindstand
1. Pianoro Blue Girls Bologna, 2. Rheavendors Caronno, 3. Tex Town Tigers, 4. Saronno, 5. Bollate 1969, 6. Joudrs Praha, 7. TsjechiŽ Under-18 Team, 8. Legnano, 9. Bulls Rescaldina, 10. Eagles Praha, 11. Sparks Haarlem 2, 12. Avigliana.

De Italiaanse teams openen hun nieuwe competitie op zaterdag 1 april. Het nieuwe seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse begint op 15 april.

Komende vrijdagavond (31 maart) organiseert Tex Town Tigers de 38e editie van het jaarlijkse internationale J.C.J. Mastenbroek Toernooi. Naast TTT zijn de overige deelnemende teams aan het evenement Amsterdam Pirates, Neptunus, Olympia Haarlem, Onze Gezellen en Roef!, allemaal uit de Hoofdklasse. Zij krijgen gezelschap van Joudrs Praha uit TsjechiŽ en het Nationale Team van Zwitserland. De wedstrijden worden op vrijdag, zaterdag en zondag gespeeld op het complex van TTT in Enschede.

Sparks Haarlem speelt op zaterdag een driekamp met hun tweede team en UVV op het veld van de laatste in Vleuten.

Ook op het programma komend weekeinde is de eerste editie van het Frank Maduro Toernooi op het complex van Hoofddorp Pioniers. Daar nemen vijf ploegen uit Nederland en het Duitse Wesseling Vermins aan deel. Op dezelfde dagen organiseert Pioniers onder dezelfde naam ook een honkbal- en mannensoftaltoernooi.

In het volgende weekeinde (8-9 april) staat het jaarlijkse Jan de Wit Toernooi op het programma op het complex van Olympia Haarlem.

(25-26 maart)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.