Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 mei 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team sluit Friendship Series tegen TsjechiŽ af met tweemaal winst
English

ČERN› MOST/PRAAG (TsjechiŽ) - Het Nederlands Softbal Team heeft de Friendship Series tegen TsjechiŽ in de Tsjechische hoofdstad Praag op woensdag (1 mei) afgesloten met een double-header. Oranje won beide wedstrijden.

In de eerste wedstrijd won Nederland met 4-2 en scoorde alle punten op een wilde worp. In de tweede wedstrijd waren twee extra innings nodig, maar Nederland won toen met 8-7. Het winnende punt werd gescoord op een walk-off doorgeschoten bal, want Nederland was dit keer in beide wedstrijden de thuisploeg.

De double-header van vandaag werd gespeeld op Copacabana Field, het complex van Spectrum Praha in Černż Most, een gemeenschap in het noordoosten van Praag, gelegen in het administrative district Praha 14.

In de opener op maandag won Nederland met 6-2 op Svoboda Park, het complex SK. Joudrs Praha.

Op dinsdag kwam de Orange-ploeg tot een comfortabele 9-2 overwinning in een wedstrijd, die vanwege de run-ahead rule voortijdig kon worden afgesloten na vijf innings op het veld van SaBaT Praha.

Voor Nederland maakte deze Friendship Series deel uit van de voorbereidingen op twee grote, belangrijke evenementen later in het jaar.

In juli is de ploeg ťťn van de acht deelnemende landen in de WBSC Women's Softball World Cup Finals (Wereldkampioenschap) in ItaliŽ.

In september zal Nederland de titel verdedigen tijdens het Women's Softball European Championship (Europees Kampioenschap). Dat toernooi, waaraan TsjechiŽ ook zal deelnemen, wordt georganiseerde in Nederland op de velden van UVV (Vleuten), Nieuwegein Diamonds (Nieuwegein) en Centrals (De Bilt).

(1 mei)Game 1

In de eerste wedstrijd waren er maar zes punten en vijf honkslagen en ook niet zo heel veel honkloopsters. Desondanks was het een trage wedstrijd, die bijna 2½ uur duurde. Het was een vreemde wedstrijd, want het Nederlands Team sloeg slechts ťťn honkslag, maar wist wel vier punten te scoren. Drie van deze punten waren al gescoord voordat de enige honkslag werd genoteerd in de vijfde inning. De Oranje-ploeg, die in dit duel thuisspeelde, scoorde allevier de punten op een wilde worp!

Op een zonnige, maar winderige middag werd Oranje hitloos gehouden door de ervaren Veronika PeckovŠ, die het hele duel gooide voor TsjechiŽ. Hoewel de rechtshander geen honkslagen toestond in 5 2/3 inning had ze wel de nodige problemen met haar controle. In de eerste vijf innings gooide ze op vier Oranje-slagvrouwen vier wijd en raakte er ťťn. Ze kreeg daarin ook drie punten tegen, die allemaal werden gescoord na een wilde worp. In totaal gooide PeckovŠ in deze wedstrijd liefst tien wilde worpen.

Oranje-starter Marjolein Merkx gooide vier puntloze innings. In deze vier slagbeurten kreeg ze twee Tsjechische loopsters in scoringspositie. De eerste keer was in de eerste inning toen ze vier wijd gooide op Alice ŠkardovŠ, die daarna het tweede honk stal. Ema VodičkovŠ volgde met een line drive, maar die werd onschadelijk gemaakt door korte stop Britt Vonk. Merkx sloot af met een strikeout.

Met ťťn uit in de derde inning sloeg Aneta MolentovŠ de eerste Tsjechische honkslag, maar zij ging even later uit bij een steelpoging.

Met ťťn uit in de vierde kreeg Marjolein Merkx een tweehonkslag tegen van Ema VodičkovŠ. Zij bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal, maar bleef daar achter.

In de 1e5 nam Lisa Hop de Nederlandse pitching over. Op dat moment had Nederland al driemaal gescoord zonder het slaan van een honkslag.

In de tweede helft van de eerste inning opende Britt Vonk met vier wijd en kwam en scoringspositie via een opofferingstootslag van Brenda Beers, die in haar 100e interland speelde voor het Nederlands Team. Vonk schoof op naar het dede honk nadat Maxime van Dalen was uitgevangen, maar bleef vervolgens achter.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de tweede inning opende Nederland de score in de derde. Lead-off hitter Lorraine Kieft werd geraakt door een worp van Veronika PeckovŠ en schoof op naar het tweede honk op de eerste wilde worp van de rechtshander. PeckovŠ volgde met een strikeout, maar een volgende wilde worp stelde Kieft in de gelegenheid het derde honk te bereiken. Ze scoorde vervolgens toen een vrije loop voor Britt Vonk eindigde met een wilde worp. Met twee uit schoof Vonk op naar het tweede honk op PeckovŠ's vierde wilde worp, maar bleef daarna achter.

Oranje voegde twee hitloze punten toe in de vierde inning toen PeckovŠ wederom wat problemen had met haar controle. Met ťťn uit gooide ze vier wijd op Cindy van der Zanden en Dinet Oosting. Ze schoven op na een wilde worp. Nadat wederom een wilde worp volgde scoorde Van der Zanden en bereikte Oosting het derde honk. Hierna kwam PeckovŠ tot haar vijfde strikeout, maar liet hierna wederom een wilde worp los en daardoor kon Oosting tot scoren komen. PeckovŠ sloot af met haar zesde strikeout, maar keek ook tegen een 3-0 achterstand aan, hoewel tot aan dit moment een No-Hitter gooide.

In de 1e5 pakten de Tsjechen twee punten terug, waarvoor slechts ťťn honkslag nodig was, op nieuwe pitcher Lisa Hop. Met ťťn uit gooide de rechtshander vier wijd op Eliška ThompsonovŠ, die opschoof na een wilde worp. Hierna kreeg ook Katerina VackovŠ vier wijd. Nadat de twee loopsters waren opgeschoven na een doorgeschoten bal gaf Hop haar derde opeenvolgende vrije loop weg aan Aneta MolentovŠ. Met de honken nul vol werd KarolŪna DvořŠkovŠ ingezet als pinch-runner op het derde honk voor ThompsonovŠ. Zij scoorde toen volgende slagvrouw Magdalťna KavanovŠ werd geraakt door een worp. En zo waren er nu vier punten gescoord in dit duel zonder een honkslag! Maar hierna leverde Alice ŠkardovŠ een puntscorende honkslag af. VackovŠ scoorde, maar MolentovŠ werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van midveldster Cindy van der Zanden. Een force play-grounder eindigde de slagbeurt.

In de 2e5 voegde Nederland een 'insurance run' toe en brak ook PeckovŠ's No-Hitter. Nadat de eerste twee slagvrouwen waren uitgeschakeld sloeg Brenda Beers de bal het midveld in voor een honkslag en dat zou ook de enige Oranje-honkslag blijven. En het is wel toepasselijk dat het Beers was die voor de enige honkslag tekende in haar jubileum-wedstrijd. Op het eerste honk werd Beers (die de catcher was) vervangen door temporary runner Britt Vonk. Zij zou gaan scoren op drie wilde worpen, dat PeckovŠ's totaal op tien bracht.

In de 1e6 schakelde Lisa Hop drie slagvrouwen met drie slag uit. Met twee uit kreeg ze een tweehonkslag tegen van Eliška SlaninovŠ, maar sloot daarna af met een nieuwe strikeout.

TsjechiŽ kwam dicht bij een derde punt in de zevende. Met ťťn uit kreeg Aneta MolentovŠ vier wijd. Ze bereikte het derde honk met twee uit toen een grounder van Alice ŠkardovŠ eindigde in een fout. Maar de laatste werd vervolgens gedwongen uitgeschakeld en dat maakte ook een einde aan de wedstrijd.

Voor Nederland kwamen de volgende speelsters in actie:
Britt Vonk (SS, 0-uit-1, 2x 4-wijd, strikeout), Brenda Beers (C, 1-uit-2, run, opofferingsstootslag, strikeout), Maxime van Dalen (1B, 0-uit-2, 4-wijd), Damishah Charles (PR, 0-uit-0), Laura Wissink (RF, 0-uit-3), Cindy van der Zanden (CF, 0-uit-2, run, 4-wijd), Dinet Oosting (3B, 0-uit-2, run, 4-wijd, strikeout), Lizzie Clarijs (2B, 0-uit-2, 2 strikeouts), Jessie van Aalst (PH, 0-uit-0, 4-wijd), Lorraine Kieft (DP, 0-uit-1, run, geraakt werpster, strikeout), Suka Van Gurp (PH/OPO, 0-uit-1), Annemiek Jansen (LF, 0-uit-2, strikeout) en pitchers Marjolein Merkx en Lisa Hop.


Nederland - TsjechiŽ 4-2
1234567RHE
TSJECHIň0000200-240
NEDERLAND001210X-411
pitcher TsjechiŽinn.SOBBHRER
Veronika PeckovŠ, L (0-1)676144

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, W (2-0)4212--

Lisa Hop, SV (1)344222

Umpires: HP-Vojtěch Machovskż, 1B-Jan Hora, 3B-Svatopluk Smysl.
Official Scorer-ŠtěpŠnka KostinovŠ.
Play-by-Play Scorer-Petr Matouš.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:26 uur.
Locatie-Copacabana Field, Černż Most, Praha 14, Praag (TsjechiŽ) (veld Spectrum Praha).

Game Notes:
Derde wedstrijd Friendship Series 2024.
Brenda Beers speelt in haar 100e interland-wedstrijd voor het Nederlands Team.
45e interland-wedstrijd van Nederland tegen TsjechiŽ.
36e overwinning van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 23° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 31 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 39%.Game 2

In de tweede wedstrijd, die bijna drie uur duurde, keek Nederland voor de eerste keer in deze Friendship Series tegen een achterstand aan. Sterker nog, de ploeg stond driemaal op achterstand. Halverwege de tweede inning stond TsjechiŽ met 1-0 voor, maar Nederland kwam onmiddellijk langszij. Halverwege de derde inning had TsjechiŽ een voorsprong van 4-1. Wederom kwam Nederland terug, draaide het duel om en stond met 6-4 voor na vier innings. Echter, TsjechiŽ bleek dit keer taaier dan in de voorgaande drie wedstrijden, kwam langszij om een verlenging af te dwingen en nam een 7-6 voorsprong in de 1e8. Maar ook nu antwoordde Oranje (dat de thuisploeg was) succesvol en scoorde de gelijkmaker in de 2e8, waarna het winnende punt werd gescoord met nul uit in de negende na een doorgeschoten bal met volle honken.

In deze wedstrijd waren er niet alleen 15 punten, maar er waren op 23 honkslagen. Bovendien zetten beide ploeg vier werpsters in. Feitje, alle voornamen van de vier Tsjechische pitchers begonnen met een 'A', namelijk Adťla, AmŠlie en tweemaal Anna.

Na een puntloze eerste inning opende TsjechiŽ de score in de 1e2 op starter Lindsey Meadows. Met twee uit sloeg Jana FurkovŠ een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een hierna volgende honkslag van Karolina DvořŠkovŠ.

In de 2e2 kwam Nederland onmiddellijk op gelijke hoogte op de Tsjechische starter Adťla LinkovŠ. Ze kreeg een lead-off double tegen van Cindy van der Zanden, die opschoof naar het derde honk op een grounder van Jessie van Aalst. Hierna scoorde Van der Zanden de gelijkmaker op een squeeze-fielder's-choice-sacrifice-bunt richting pitcher van Lizzie Clarijs, die zelf op het tweede honk terechtkwam. Maar daar strandde ze ook.

TsjechiŽ antwoordde met een rally van drie punten in de 1e3. Nadat Alice ŠkardovŠ was begonnen met een tweehonkslag volgde een werpsterswissel. Oranje-rookie Dani van Deursen nam het over van 'veteraan' Lindsey Meadows en begon met een strikeout. Maar hierna gooide Van Deursen vier wijd op Ema VodičkovŠ en kreeg ze een 2-run triple tegen van Michaela PeckovŠ die TsjechiŽ daarmee voor de tweede keer op voorsprong zette. PeckovŠ scoorde daarna zelf ook via een opofferingsstootslag van Magdalťna KavanovŠ, waardoor de voorsprong opliep naar 4-1.

Nederland reageerde wederom onmiddelijk, maar had een extra inning nodig om het duel om te draaien. In de 2e3 opende Damishah Charles met een honkslag en scoorde toen Brenda Beers volgde met een driehonkslag. Dat leidde tot de eerste Tsjechische werpsterswissel. AmŠlie ChaloupkovŠ nam het over, maar gooide vier wijd op Suka Van Gurp, waarna ze een opofferingsslag tegen kreeg van Maxime van Dalen, wat de achterstand verkleinde naar 4-3.

Nadat TsjechiŽ twee loopsters had achtergelaten in de 1e4 scoorde Nederland driemaal in de eigen vierde slagbeurt. Lizzie Clarijs begon met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde de gelijkmaker op een hierna volgende honkslag van Nicky Uytendaal. Met ťťn uit leverde Damishah Charles een tweehonkslag af en toen dat werd gevolgd door een outfield-fout kon Uytendaal scoren. Charles kwam hierdoor op het derde honk terecht, waarna ze scoorde op een opofferingsslag van Brenda Beers, wat Nederland op een 6-4 voorsprong zette.

Met ťťn uit en een loopster op het eerste honk in de 1e5 maakt Oranje's Hoofd Coach Ferenc Jongejan vier verdedigende wijzigingen. Hij haalde rechtsveldster Jessie van Aalst naar de plaat en veranderde ook zijn outfield. Midveldster Cindy van der Zanden verhuisde naar het rechtsveld, linksveldster Brenda Beers schoof op naar het midveld en Annemiek Jansen kwam in het veld als de nieuwe linksveldster. Van Aalst kreeg een honkslag tegen, maar een strikeout en vangbal op fout gebied eindigden daarna deze Tsjechische slagbeurt.

In de 2e5 werd Nederland van scoren afgehouden door nieuwe werper Anna ŠtenglovŠ. Maxime van Dalen begon met een tweehonkslag, maar toen ze daar een driehonkslag van probeerde te maken werd ze uitgeschakeld op het derde honk.

Even later, in de 1e6, was het TsjechiŽ dat terugkwam, twee onverdiende punten scoorde en er een 6-6 stand van maakte. Nadat lead-off hitter Karolina DvořŠkovŠ was geraakt door een worp zorgde een fout op een force play-grounder van Eliška SlaninovŠ voor twee Tsjechische loopsters. Een strikeout en groundout volgden en dat betekende dat er op dit moment drie nullen hadden kunnen zijn. Met twee uit sloeg Ema VodičkovŠ een 2-run double die de stand in balans bracht.

Nederland kreeg gelijk een kans de leiding weer te hernemen in de 2e6, maar liet drie loopsters achter. Lead-off hitter Nicky Uytendaal dreunde de bal diep het rechts/midveld in, maar midveldster Alice ŠkardovŠ maakte een fraaie diving catch. Met ťťn uit bereikte Charlotte Drijvers het honk op een infield-hit, sloeg Damishah Charles een honkslag en kreeg Brenda Beers vier wijd, zodat de honken vol kwamen te staan. Maar Anna ŠtenglovŠ volgde daarna met drie slag voor Suka Van Gurp en een pop-fly van Maxime van Dalen eindigde deze grote scoringskans.

Doordat de zevende inning puntloos bleef volgde een verlenging. Beide ploegen scoorden in de achtste.

Voor TsjechiŽ scoorde tie-break loopster Jana FurkovŠ op een stootslag-honkslag van Alice ŠkardovŠ met ťťn uit. Een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Voor Nederland scoorde de tie-break loopster ook op pitcher Anna ZoulovŠ, die in de vorige inning in het duel was gekomen. Laura Wissink werd ingezet als pinch-runner op het tweede honk en schoof op naar het derde honk via een succesvolle opofferingsstootslag van Charlotte Drijvers. Even later scoorde Wissink na een wilde worp. ZoulovŠ volgde daarna met drie slag voor Damishah Charles (die 3-uit-4 was), maar kreeg daarna een honkslag tegen van Brenda Beers (die 3-uit-3 was), die het tweede honk stal. Daar bleef ze achter, want de inning eindigde toen Suka Van Gurp werd uitgevangen.

In de 1e9 werd Lizzie Clarijs de vierde Oranje-pitcher. Zij schakelde drie slagvrouwen op rij uit.

In de 2e9 kreeg Nederland de honken vol. Met Suka Van Gurp op het tweede honk als tie-break loopster kreeg Maxime van Dalen opzettelijk vier wijd. Hierna kwamen de honken vol te staan toen er een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Cindy van der Zanden. Dat bracht Jessie van Aalst in het slagperk. Met een 1-2 count eindigde de volgende worp van Anna ZoulovŠ in een doorgeschoten bal. En dat stelde Van Gurp in de gelegenheid om het winnende punt te scoren.

Daarmee kwam er een einde aan een lange dag op het veld, want de twee wedstrijden samen duurden bijna 5½ uur.

Voor Nederland speelden in deze wedstrijd:
Brenda Beers (LF/CF, 3-uit-3, driehonkslag, run, 2 RBI's, 4-wijd, opofferingsslag, gestolen honk), Suka Van Gurp (2B, 0-uit-4, run, 4-wijd, 2 strikeouts), Maxime van Dalen (DP/1B, 1-uit-3, tweehonkslag, RBI, opzettelijk wijd. opofferingsslag), Cindy van der Zanden (CF/RF/SS, 2-uit-4, tweehonkslag, run, opofferingsstootslag), Jessie van Aalst (RF/P/RF, 1-uit-4), Lizzie Clarijs (SS/P, 1-uit-3, tweehonkslag, run, RBI, 2 opofferingsstootslagen), Nicky Uytendaal (1B, 1-uit-4, run, RBI), Laura Wissink (PR/OPO, 0-uit-0, run), Charlotte Drijvers (C, 1-uit-3, strikeout, opofferingsstootslag), Damishah Charles (3B, 3-uit-4, tweehonkslag, 2 runs, strikeout), Annemiek Jansen (LF(flex), 0-uit-0) en pitchers Lindsey Meadows en Dani van Deursen.


Nederland - TsjechiŽ 8-7 (9 inn.)
123456789RHE
TSJECHIň013002010-7102
NEDERLAND012300011-8131
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de tweede helft van de negende inning)
pitchers TsjechiŽinn.SOBBHRER
Adťla LinkovŠ2 (*)1-433

AmŠlie ChaloupkovŠ211332

Anna ŠtenglovŠ2114--

Anna ZoulovŠ, L (0-2)2 (**)11221

(*) - LinkovŠ gooide op twee slagvrouwen in de derde inning
(**) - ZoulovŠ gooide op twee slagvrouwen in de negende inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lindsey Meadows2 (*)-1322

Dani van Deursen2.122222

Jessie van Aalst, BS (1)3.24-53-

Lizzie Clarijs, W (1-0)1-----

(*) - Meadows gooide op ťťn slagvrouw in de derde inning

Umpires: HP-Pavel MensŪk, 1B-Miroslav Dolejš, 3B-Vojtěch Machovskż.
Official Scorer-Petr Matouš.
Play-by-Play Scorer-Petra KubinovŠ.
Aanvangstijd-17:16 uur.
Speeltijd-2:57 uur.
Locatie-Copacabana Field, Černż Most, Praha 14, Praag (TsjechiŽ) (veld Spectrum Praha).

Game Notes:
Vierde en laatste wedstrijd Friendship Series 2024.
46e interland-wedstrijd van Nederland tegen TsjechiŽ.
37e overwinning van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 22° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 34 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 41%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.