(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & European Softball Federation.com)
IN MEMORIAM
...Willem Drullman... (1935 - 2024) (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Voormalig softbal-umpire en beooordelaar Willem Drullman overleden
English
HAARLEM -
Willem Drullman, die vele jaren softbal-scheidsrechter is geweest, is op zondag 4 augustus op 89-jarige leeftijd overleden.
Na zijn scheidsrechtersloopbaan werd Willem Drullman beoordelaar en technical commissioner.
In deze functie kreeg hij ook aanstellingen voor een aantal internationale toernooien.
Daarnaast is Willem vele jaren medewerker geweest van de Haarlemse Honkbal Week.
De afscheidsplechtigheid van Willem Drullman vond plaats op zaterdag 10 augustus in Haarlem.
Willem Drullman werd geboren op 10 mei 1935 in Weesp.
Maar het was pas na zijn verhuizing naar Haarlem dat Willem (door sommigen ook Wim genoemd) meer en meer betrokken raakte en actiever werd in het softbal.
Het was daar waar zijn dochter Mieke softbalde en dat Willem een zeer gerespecteerde umpire werd.
In het begin van de jaren tachtig was Willem Drullman een afgevaardigde voor Tweede Klasse-verenigingen tijdens de jaarlijkse Bondsraadvergaderingen van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).
Een paar jaar later begon Willem zijn loopbaan als umpire op latere leeftijd, want hij was inmiddels al 50-plus toen hij in 1986 voor het eerst op de lijst met softbal-scheidsrechters stond in het toenmalige Rayon Haarlem.
In voorgaande jaren was hij wel al enige tijd actief geweest als club-scheidsrechter.
Toen Willem Drullman debuteerde in Rayon Haarlem waren onder de overige Rayonale umpires onder anderen Harm de Fonkert, Rob Goossen, Nico van Heemskerk, Ruud van Houten, Rob Kerkman, Jan Lievense, André van der Meulen, Roel Meijering, Frits Mulder, Rob Oene, Willem Schutterop, John Stevens, Jan Termaat, Ton Verton, Toon Verzijlberg, Jan van der Wardt, Jos Welboren, Frank Westerkamp en Willem de Wijs.
Uit deze groep behoorden Van Houten, Kerkman, Lievense, Meijering, Mulder, Oene, Schutterop, Stevens, Termaat, Verton, Verzijlberg, Van der Wardt en De Wijs op dat moment ook tot de groep landelijke scheidsrechters.
Ongeveer tegelijkertijd, in 1988, werd Willem ook één van de vele vrijwilligers van de Haarlemse Honkbal Week.
Tijdens negen toernooien, tot en met 2006 was Willem Drullman één van de controleurs, die ook stewards werden genoemd.
Andere controleurs in verschillende van deze jaren waren ondermeer Frans Klozen, Albert Tolen, Martin Tolen, Erik Hoekzema, Wim Vermaat, Jack de Vries, Frank van der Putten, Frank Vaatstra, Harry van Bekkum, Reinier Weijland, Nico Weijland jr., Wilfred van de Bom, René Meijaard, Auke Put, Joost Lub, Diana Teunenbroek, René Veenendaal, Vok van Balen, Roderick Borst en Norbert Spruyt.
In 1989 promoveerde Willem Drullman als scheidsrechter en werd hij ook inzetbaar voor landelijke competities, waarin hij in de Tweede Klasse debuteerde.
Naast de hierboven al genoemde Haarlemse umpires waren andere bekende scheidsrechters op dat moment onder anderen John Bakker, Erik Bokern, Wil ten Bosch, Bert Brebde, Herman Brouwer, Anne de Bruijne, Johan van den Emster, Rob Flipse, Henk van Harrewijn, Dirk Jong, Herman Kok, Ron Kok, Henk Leeflang, Jaap Lind, Ton Meijer, Marianne van Peelen, Gilbert Peloz, Pieter van der Ploeg, Jean Rijksen, Hennie de Roos, Rob Smit, René Sterkenburg, Ruud Stolting, Cor Veraar, Jan Vlasveld, Marjan Vlasveld, Co van de Wateringen en Ron Wille.
Hoewel ze wedstrijden leidden op landelijk niveau bleven veel van deze umpires ook gewoon actief in hun respectievelijke Rayon.
En ook Willem Drullman bleef inzetbaar voor wedstrijden in het Rayon Haarlem.
Willem Drullman bleef een landelijk scheidsrechter tot en met 1994.
Andere umpires vanaf 1990 (en in daarna volgende jaren) in deze groep waren ondermeer Eduard de Beer, Marianna Bokern, Frits Budding, Peter Charité, Peter van Geijlswijk, Hans Hornstra, Frits Korzilius, Bert Loggen, Michael Nendels, Arie Nokkert, Aad Peperkoorn, Gerrit Preker, Leon Ravestein, Henk Reuvekamp, Carolien Stadhouders, Marlies Struyvé, Boyd Suk, Albert Tolen, Rob Veldkamp, Peter Vonk en Rob Wurtz.
Van Geijlswijk had eerder in 1990 ook zijn debuut gemaakt in Rayon Haarlem, net zoals Fred Siegerist.
Vanaf 1992 kwam er een andere indeling en werden de negen Rayons verdeeld over vier Districten.
Haarlem werd onderdeel van District West.
Van 1992 tot en met 1994 waren andere umpires in dit District onder anderen Albert Tolen, Martin Tolen, Rob Tichelaar, Cor van Nunen, Suze van Breukelen, Philippe Hubèr en Howard Rafaela.
...Willem Drullman in gesprek met Rob Kerkman... ...tijdens de Holland Series 2008 in Haarlem... ...Kerkman overleed in 2013... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
In 1995-1999 was Willem Drullman voornamelijk actief als umpire in District West, maar wanneer nodig viel hij ook in bij landelijke wedstrijden.
In 1999 kreeg hij in het District gezelschap van Frank Duits, Wout van der Horst en Louis (Ponkey) Rohan, die allemaal een jaar later promoveerden.
Willem keerde in 2000 weer volledig terug op de landelijke lijst in een groep waarin toen ook Ab Baart, Hans van der Helm, Albert Jung, Bob Krijnen en Jac van Riel actief waren.
Later werden ook Sander Bootsman en Jan Grefhorst toegevoegd aan deze groep, waarvan op dat moment nog altijd veel van de bovenstaande umpires deel uitmaakten.
Door de jaren heen werkte Willem met veel van deze umpire-collega's samen, waaronder tijdens een aantal wedstrijden in de Hoofdklasse-dames.
In zijn eerste landelijke seizoen 1989 werd Willem ook aangesteld voor wedstrijden in wat Poule A en Poule B heette in het herensoftbal.
Deze Poules waren de voorlopers van wat de Hoofdklasse zou worden.
Willem zou vervolgens ook wedstrijden gaan leiden in deze hoogste mannen-afdeling en werd hij een geliefde en gerespecteerde scheidsrechter.
Willem stopte als scheidsrechter na afloop van het seizoen 2002, hoewel hij daarna nog wel verschillende keren inviel.
Vanaf 2003 richtte Willem zich volledig op zijn rol als scheidsrechters-beoordelaar, waarmee hij al in 1999 was begonnen.
Hij ging ook de aanstellingen voor de beoordelaars verzorgen.
Andere beoordelaars vanaf dat jaar waren nog meer voormalige umpires, zoals Ruud van Houten, Dirk Jong, Albert Jung, Rob Kerkman, Ton Meijer, Roel Meijering, Marianne van Peelen, André Prins, Hennie de Roos, Jean Rijksen en Jan Vlasveld.
Een andere beoordelaar toen was (Nederlands Team) softbal-coach George Presburg.
In latere jaren werden ook andere scheidsrechters beoordelaar, zoals Peter van Geijlswijk, Albert Tolen, Anne de Bruijne, Bert Loggen, Marlies Struyvé en Rob Wurtz.
Naast zijn verantwoordelijkheid voor de beoordelaars-aanstellingen maakte Willem Drullman in 2000 deel uit van de Commissie Wedstrijd Officials van de KNBSB.
Deze commissie werd toen voorgezeten door Dick Bliek, die toen ook de Commissioner was voor Honkbal Umpires, terwijl Ruud van Houten deze rol vervulde voor Softbal Umpires en Huub Nelissen voor de Official Scorers.
De andere leden waren Rinus Paardekooper (secretaris), Paul Paul (beoordelaars honkbal-umpires), Willem Broertjes (namens de Belangenvereniging voor Umpires/Scorers/Beoordelaars, BUBS) en Albert Jung (die notulist was).
In zijn nieuwe functie beoordeelde Willem niet alleen umpires tijdens competitie-wedstrijden, maar in zijn rol als commissioner ook tijdens internationale toernooien.
Vanaf 2001 nam Willem deel aan dertien toernooien.
In 2001 was Willem één van de twee Nederlandse commissioners tijdens het Europa Cup Toernooi softbal-vrouwen in zowel de A-Poule als de B-Poule op de velden van Sparks Haarlem in Haarlem en Terrasvogels in Santpoort.
In de umpiring crew toen waren de Nederlandse scheidsrechters Peter van Geijlswijk en Hans Hornstra, terwijl Ger van Dongen de Scorer-in-Chief was.
In 2003 reisde Willem voor het eerst naar het buitenland, want toen kreeg hij een aanstelling als Umpire-in-Chief voor de Europa Cup B-Poule Softbal Vrouwen in Antwerpen (België).
Een nieuw buitenlands toernooi volgde in 2004 toen hij de Assistant Umpire Commissioner was in Roissy (Frankrijk) waar tegelijkertijd het Europees Kampioenschap Junioren werd georganiseerd voor zowel meisjes- als jongens-softbal.
Tijdens deze evenementen was Peter Vonk één van de umpires.
Later in 2004 was Willem een Technical Commissioner tijdens het Europa Cup-toernooi mannen-softbal op het veld van Sparks Haarlem, waar Bob Krijnen en Bert Loggen de Nederlandse umpires waren en Olga Lablans de Scorer-in-Chief.
...Willem Drullman (links) als Asst. Umpire Commissioner... ...in 2005 tijdens de opening van het Europees... ...Kampioenschap Softbal Vrouwen in Praag (Tsjechië);... ...Naast hem staan Marlies Struyvé (Chief... ...Technical Commissioner), Gilbert Tobback (Umpire... ...Comm.) en Mike Jennings (Techn. Commissioner)... (© Foto: European Softball Federation) |
In 2005 kreeg Willem Drullman zijn volgende buitenlandse aanstelling.
Dit keer was Willem de Assistant Umpire Commissioner tijdens het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in de Tsjechiche hoofdstad Praag, waar zowel de A-Poule als de B-Poule gelijktijdig werden georganiseerd.
Marlies Struyvé was de Chief Technical Commissioner in Praag, terwijl Rob Veldkamp Nederland vertegenwoordigde als umpire.
In 2006 en 2007 was Willem actief tijdens twee toernooien in eigen land.
Eerst, in 2006, was hij een Technical Commissioner tijdens de Europese Cup Winners Cup mannen-softbal op het veld van Sparks Haarlem.
Tijdens dit evenement was Peter Vonk de Nederlandse umpire en Marco Stoovelaar was de Scorer-in-Chief.
In het volgende jaar, tijdens de Europa Cup vrouwen-softbal op de velden van Sparks Haarlem en Terrasvogels, was Willem één van de twee Local Technical Commissioners, de andere was Peter van Geijlswijk.
Zij ondersteunden Rob Kerkman, die de Assistant Umpire Commissioner was tijdens dit toernooi, waar Huub Nelissen de Scorer-in-Chief was en Frank Duits de Nederlandse umpire.
Eerder in 2007 had Willem zijn laatste buitenlandse aanstelling.
In Beveren (België) was hij de Assistant Umpire Commissioner van Umpire Commissioner Marlies Struyvé, terwijl Albert Tolen één van de umpires was.
Willem's laatste twee internationale toernooien kwamen in 2010 en werden gelijktijdig georganiseerd op het complex van Olympia Haarlem, terwijl een aantal wedstrijden ook werd gespeeld op het veld van RCH in Heemstede.
Willem was een Local TC voor beide toernooien, de Europa Cup en Europese Cup Winners Cup vrouwen-softbal.
In het laatste toernooi was Peter van Geijlswijk de Assistant Umpire-in-Chief, terwijl Arie Nokkert en Albert Tolen de Nederlandse umpires waren.
Mariana Prins was eveneens één van de scheidsrechters, maar zij vertegenwoordigde toen Bulgarije.
Bob Gieskens was een umpire in het Europa Cup-toernooi en Harry Wedemeijer was de Scorer-in-Chief in beide evenementen.
Willem Drullman nam na afloop van het seizoen 2010 afscheid op 75-jarige leeftijd, maar hij bleef altijd interesse tonen in softbal.
Hij werd een veelvuldig bezoeker van de thuiswedstrijden van Sparks Haarlem en was ook regelmatig te vinden bij wedstrijden van Terrasvogels in Santpoort.
Zeven jaar later, in 2017, werkte Willem nog eenmaal mee aan een toernooi, dat was de European Premier Cup vrouwen-softbal op het Noordersportpark, het complex van Sparks Haarlem.
Tijdens het evenement assisteerde Willem Peter van Geijlswijk als liaison voor de groep officials, waaronder de umpires, official scorers, commissioners en umpire/scorer-in-chiefs.
In hierna volgende en meer recente jaren was Willem minder zichtbaar op de softbalvelden.
Hoewel hij nu voornamelijk thuis was te vinden, bleef hij het softbal wel altijd volgen.
Voor zijn vele bijdragen op het gebied van scheidsrechters en beoordelaars in softbal kreeg Willem Drullman in september 2007 het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB.
Willem Drullman was een schoolvoorbeeld van iemand die zich meer op zijn gemak voelde door van alles te doen, in plaats van zitting te nemen in één of andere commissie.
Hij stond nooit op de voorgrond en deed zijn werkzaamheden vaak achter de schermen, zonder de aandacht op zichzelf te vestigen.
In zijn rol als commissioner tijdens toernooien liep Willem altijd druk rond, was een bezig baasje en zeer actief om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er altijd voldoende ballen beschikbaar waren tijdens wedstrijden en er zeker van te zijn dat er goed voor de officials werd gezorgd.
Willem Drullman was een markante en geliefde persoon, die door velen van ons zeker zal worden gemist.
De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Willem's echtgenote Josje, zoon Rob, dochter Mieke, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.
(14 augustus)
|