(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)
IN MEMORIAM
...Anne de Bruijne... (1949 - 2024) (© Foto: Privé-foto) |
Voormalig langdurig softbal-umpire en commissie-lid Anne de Bruijne overleden
English
VOORHOUT -
Anne de Bruijne, die ruim 25 jaar vele softbalwedstrijden leidde als scheidsrechter, is op donderdag 14 maart overleden, wat ook de dag was dat hij 75 jaar werd.
Anne de Bruijne was zo'n 18 jaar umpire in de Hoofdklasse-softbal (vrouwen en mannen).
Daarnaast heeft hij 36 jaar zitting gehad in verschillende commissies (Rayonaal en landelijk).
In totaal is hij ruim 40 jaar actief geweest in het Nederlandse softbal.
Voor zijn vele bijdragen werd Anne de Bruijne in 2018 benoemd tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).
Er is gelegenheid om afscheid te nemen van Anne de Bruijne op vrijdag 22 maart van 12:30 tot 13:00 uur in de grote aula van Crematorium Ockenburgh aan de Ockenburghstraat 21 in Den Haag.
Aansluitend zal de herdenkingsplechtigheid plaatsvinden.
Anne de Bruijne werd geboren op 14 maart 1949 in Den Haag.
Het was in deze regio dat Anne zijn hele leven woonde en werkte.
En ook waar hij kennismaakte met softbal en een genegenheid ontwikkelde voor de sport, waarin hij uiteindelijk meer dan 40 jaar actief zou zijn.
In deze jaren was Anne umpire en/of commissielid.
Maar hij is ook coach geweest en was zelfs mede-oprichter van een vereniging.
Het was ergens in 1976 dat Anne de Bruijne (hij softbalde toen zelf) besloot om softbalscheidsrechter te worden.
En zo, in 1977, op 28-jarige leeftijd, maakte Anne zijn debuut in Rayon Den Haag, dat door de jaren heen vele umpires voortbracht, die niet alleen zeer herkenbaar waren, maar ook zeer bekwaam en gerespecteerd werden.
Onder Anne's collega's in zijn eerste seizoen op het Rayonale niveau waren onder meer John Barrett, Fred Bergenhenegouwen, Bert Brebde, Wil ten Bosch, Wim van Damme, René Hanou, Gé Hogenbirk, André Prins, Ton Verbeten en Al Vogel.
Uit deze groep waren Barrett, Brebde, Prins en Vogel op dat moment al landelijk scheidsrechter.
De anderen promoveerden allemaal in latere jaren.
Echter, door de jaren heen bleven veel van de umpires die inmiddels landelijk waren, waaronder de Hoofdklasse, het Rayon (of District) altijd trouw en bleven ook regionale wedstrijden leiden.
Anne leidde wedstrijden in Rayon Den Haag tot en met 1991.
In deze periode van 15 jaar kreeg Anne later gezelschap van onder meer John Bakker, Robert Bos (die later verhuisde naar honkbal), Fred Charité, Henk van Harrewijn, Hans van der Helm, Piet Heppener, Philippe Hubèr, Bram Klijnsmit (die een Hoofdklasse honkbal-umpire was), Herman Kok, Ron Kok, Victor van Lijf, Meggie McIntosh, Piet Pannen, Fred Reuling, Gerard Salemink en Rob Smit.
Nadat de negen Rayons waren omgevormd in vier Districten in 1992 bleef Anne de Bruijne tot en met 2000 ook wedstrijden leiden in wat District West was geworden.
Veel van de hiervoor genoemde umpires deden hetzelfde.
Intussen, in het begin van de jaren tachtig, was Anne de Bruijne ook betrokken bij de totstandkoming van een nieuwe softbal-vereniging in Leiden, waar hij op dat moment woonde.
Na een aantal eerdere onsuccesvolle pogingen door een paar enthousiastelingen, die allemaal werkzaam waren in het onderwijs, om een nieuwe vereniging op te zetten, lukte het ze wel in december 1981.
Het waren Ruud Smit, Paul de Jonge en Anne de Bruijne die toen Volle Bak creërden en de vereniging officiëel oprichtten in januari 1982.
De Jonge (secretaris) en Smit (wedstrijdsecretaris) waren vele jaren bestuurders van de vereniging, dat in de eerste twee seizoenen speelde op een schoolsportveld zonder kantine en kleedkamers.
Vanaf 1984 speelde Volle Bak de thuiswedstrijden op Sportpark 'Leidse Hout'.
Door de jaren heen was Anne regelmatig coach bij Volle Bak, waar hij zelf ook softbalde.
Het was ook eind jaren zeventig en de jaren erna dat Anne, samen met André Prins jeugd-softbalsters trainde en coachte in wat de Haagse Softbal School werd.
...Anne de Bruijne (staand in het midden) in een team van... ...umpires namens Rayon Den Haag tijdens een softbal-toernooi... ...(Piet Schijvenaar Trofee) halverwege de jaren tachtig op... ...het complex van Amsterdam Pirates in Amsterdam... ...Anne is één van de umpires op deze foto die actief waren... ...in de SB Hoofdklasse; De anderen zijn André Prins (staand... ...2e van rechts), Rob Smit (zittend links), Wil ten Bosch (zittend... ...2e van rechts) en Bert Brebde (zittend rechts)... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Anne de Bruijne werd landelijk scheidsrechter in 1980 en zou dat blijven tot en met 2002, waarna hij stopte als umpire.
Na een paar jaar promoveerde De Bruijne naar de Hoofdklasse.
Zo'n 18 jaar was hij één van de vaste umpires in de hoogste softbal-afdelingen voor zowel de vrouwen als de mannen.
Anne nam afscheid nadat hij één van de umpires was geweest tijdens de Holland Series 2002 tussen Sparks Haarlem en Terrasvogels.
Echter, zijn loopbaan in het softbal was verre van afgesloten.
Sinds 1993 was Anne één van de Nederlandse internationale softbal-umpires.
Tot en met het einde van zijn loopbaan als umpire werd hij jaarlijks aangesteld voor internationale softbal-toernooien, die werden georganiseerd door de European Softball Federation (ESF, nu WBSC Europe).
Hij leidde bijna jaarlijks wedstrijden in Europa Cup-toernooien (in Tsjechië, België, Italië en eigen land) voor zowel vrouwen als mannen, maar kreeg ook aanstellingen voor Europese Kampioenschappen.
In 1988 reisde Anne naar de Tsjechische hoofdstad Praag, samen met Bob Krijnen, voor het Europees Kampioenschap Junioren (vrouwen en mannen).
In 2000 leidde Anne wederom wedstrijden in dit Under-19 evenement (vrouwen en mannen) toen het werd georganiseerd op het complex van Tex Town Tigers in Enschede (Nederland).
Daar was Anne één van de drie Nederlandse umpires, de anderen waren Hans Hornstra en Bert Loggen.
Twee jaar later reisde Anne wederom naar Tsjechië, dit keer in gezelschap van Peter Vonk, voor zijn derde Europees Junioren Kampioenschap.
Naast deze evenementen leidde Anne ook regelmatig wedstrijden tijdens de jaarlijkse, internationale toernooien die in Nederland werden georganiseerd, zoals het Jan de Wit Toernooi (Haarlem, vrouwen), Mastenbroek Toernooi (Enschede, vrouwen), Bill Jeffrey Toernooi (Haarlem, mannen) en Zeister Slot Toernooi (Zeist, mannen).
In zijn 23 seizoenen op landelijk niveau, waaronder zo'n 18 Hoofdklasse-seizoenen, heeft Anne de Bruijne vele collega's gehad, allemaal bekende umpires, waarvan een groot deel ook vele jaren wedstrijden leidde in de hoogste afdelingen (vrouwen en mannen).
Daaronder waren bijvoorbeeld John Bakker, John Barrett, Eduard de Beer, Erik Bokern, Marianna Bokern, Sander Bootsman, Wil ten Bosch, Bert Brebde, Herman Brouwer, Frits Budding, Peter Charité, Wim van Damme, Wim Drullman, Frank Duits, Rob Flipse, Harm de Fonkert, Peter van Geijlswijk, Henk van Harrewijn, Joop van Hattem, Hans van der Helm, Hans Hornstra, Wout van der Horst, Ruud van Houten, Dirk Jong, Albert Jung, Rob Kerkman, Herman Kok, Ron Kok, Bob Krijnen, Henk Leeflang, Jan Lievense, Jaap Lind, Bert Loggen, Cees Maerten, Ton Meijer, Roel Meijering, Frits Mulder, Michael Nendels, Arie Nokkert, Rob Oene, Willem Oort, Marianne van Peelen, Gilbert Peloz, Ad Peperkoorn, Pieter van der Ploeg, Gerrit Preker, André Prins, Leon Ravestein, Henk Reuvekamp, Jac van Riel, Louis Rohan, Hennie de Roos, Lau Rozijn, Jean Rijksen, Willem Schutterop, Carolien Stadhouders, René Sterkenburg, John Stevens, Ruud Stolting, Marlies Struyvé, Boyd Suk, Jan Termaat, Albert Tolen, Rob Veldkamp, Cor Veraar, Ton Verton, Toon Verzijlberg, Jan Vlasveld, Marjan Vlasveld, Wil van Vliet, Ron Voerman, Peter Vonk, Jan van der Wardt, Co van de Wateringen, Ron Wille, Rob Wurtz, Greet van Wijk, Wim de Wijs, Fred Zimmerman en Dries de Zwaan.
Ja, dit is een lange en indrukwekkende lijst met verschillende zeer bekende umpires door de jaren heen.
Maar het onderstreept ook hoeveel umpires we in die jaren hadden.
Helaas zijn er tegenwoordig een stuk minder umpires om alle wedstrijden te kunnen voorzien.
...Anne in een karakteristieke houding... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
Uit de hierboven genoemde groep leidde Anne de Bruijne niet alleen veel wedstrijden samen met Hans Hornstra, Albert Jung, Bert Loggen en André Prins.
Vele jaren werkte hij ook met hen samen in verschillende commissies.
Zo werkten Hans Hornstra en Anne de Bruijne 26 jaar (!) lang samen in zowel de Spelregel Commissie als de Protest Commissie.
Jung was 21 jaar lid hiervan.
Anne en Loggen deelden vier jaar lang samen de positie van Umpire Commisssioner.
En met Prins had Anne ongeveer vijf jaar zitting in twee Rayonale commissies, maar de twee deelden ook een lange historie samen wat betreft het leiden van wedstrijden en andere activiteiten in de regio Den Haag.
Tijdens zijn loopbaan als actief umpire was Anne ook Scheidsrechters-beoordelaar (of Technical Commissioner) in vijf seizoenen (1988-1992).
Verschillende andere actieve (landelijke) umpires deden hetzelfde in die periode.
Andere niet-actieve umpires die beoordelaar waren in die jaren waren onder meer Vincent Paulus, Joop Schuitemaker, Wil Tessers, Toon Verzijlberg, Al Vogel en Aad Vuik.
In een aantal seizoenen fungeerden ook verschillende coaches (actief en niet-actief) als beoordelaar, zoals Teun van den Berg, Ton Brand, Nol Houtkamp, Hannie Joosten, Johan Kluijskens, George Presburg, Fred Remmers, Ton Schouten en Peter Schüler.
Een aantal jaar nadat Anne zijn actieve loopbaan als scheidsrechter had afgesloten, keerde hij terug als commissioner (beoordelaar) toen de positie opnieuw werd geïntroduceerd.
Andere commissisoners toen waren onder meer Peter van Geijlswijk, Rob Kerkman, Bert Loggen, Carolien Stadhouders, Marlies Struyvé en Rob Wurtz.
Niet lang nadat hij scheidsrechter was geworden werd al snel duidelijk dat hij een brede en goede kennis had van de spelregels.
Daar stond Anne zijn hele loopbaan om bekend.
En zo, terwijl hij zelf nog actief umpire was en in vele daarna volgende jaren, werd en was Anne een vraagbaak voor velen wat betreft spelregels.
Als gevolg daarvan had Anne sinds 1985 zitting in verschillende commissies.
In dat jaar werd hij één van de leden van de Scheidsrechterscommissie Softbal in Den Haag en bleef dat vier jaar.
In 1987 en 1988 was Anne voorzitter van deze commissie met leden als Herman Kok, André Prins en Al Vogel.
In 1986 werd Anne ook lid van de Jeugdcommissie Softbal in Rayon Den Haag.
Sinds 1982 was hij al de coördinator voor de schoolsport en deze rol zette hij voort in deze commissie.
Anne was lid t/m 1991 en vervolgde zijn lidmaatschap voor nog eens negen jaar nadat het Rayon was omgevormd in District West.
Andere leden van de Rayon-commissie waren John Bakker, Piet Pannen en Ed Rieff.
De Districts-commissie stond acht jaar onder voorzitterschap van Peter Hollander en Anne was als enige negen jaar op rij lid.
In 1988-1991 was Anne ook lid van de Protest-commisssie in Den Haag.
In deze vier jaar was Gé Hogenbirk zowel voorzitter als secretaris, terwijl (umpires) Ton Bodaan, André Prins en Anne de leden waren.
Sinds 1987 was Anne langdurig lid van twee landelijke commissies.
In 1987-1989 was Anne eerst secretaris van de Protest-commisssie Softbal met Joop van Hattem als voorzitter.
De andere leden in deze drie jaar waren Gé Hoff, Gé Hogenbirk en Janke Nijdam.
In 1990-1992 fungeerden Pia Houtkamp, Marco Stoovelaar en André Prins als secretaris, terwijl Pieter van der Ploeg het enige commissielid was in 1990 en 1991 met Van Hattem als voorzitter.
...Anne de Bruijne met umpiring & commissioner-collega's... ...Rob Wurtz, Albert Tolen, Bert Loggen en Hans Hornstra... ...tijdens de Softbal Holland Series 2011 in Haarlem... (© Foto: Marco Stoovelaar) |
De commissie werd in 1992 weer uitgebreid en Anne keerde terug als lid, terwijl Hans Hornstra en Greet van Wijk werden toegevoegd.
Rinus Paadekooper nam de taak van secretaris over in 1993.
Vanaf 1992 zou Anne 26 jaar deel gaan uitmaken van deze commissie.
In 1998 werd Albert Jung de opvolger van Greet van Wijk en in 1999 volgde Hornstra Joop van Hattem op als voorzitter, terwijl Pieter van der Ploeg terugkeerde als commissielid.
De commissie bleef ongewijzigd tot oktober 2010 toen Rinus Paardekooper overleed.
Niet lang daarna werd de commissie uitgebreid met Patrick Reus.
Na afloop van het seizoen 2017 sloot Anne de Bruijne zijn activiteiten voor deze commissie af.
Anne werkte ook lang samen met Hans Hornstra in de landelijke Spelregels Softbal Commissie, waarin ze samen 26 jaar (1992-2017) samenwerkten.
Tot en met 2001 waren Anne (als voorzitter) en Hans (als secretaris) de enige twee leden van deze commissie.
Vanaf 2002 kregen zij gezelschap van Albert Jung en in 2013 werd Patrick Reus het vierde lid.
Anne nam eind 2017 ook van deze commissie afscheid.
Daarmee kwam er een einde aan een periode van 36 jaar werkzaamheden als commissielid.
In 1993-1999 was Anne ook lid van de Werkgroep Opleidingen Scheidsrechters (WOS), die onder voorzitterschap stond van Paul Bokern.
Ede Pool en Gerrit Sluijters waren eveneens lid in al deze zeven jaren.
Wil ten Bosch was lid in 1993, maar hij werd daarna opgevolgd door René Sterkenburg.
Drie jaar later nam Marlies Struyvé de taak over van René.
In 1995 voegden Fred van Groningen Schinkel en Bob Krijnen zich bij deze commissie.
Gijs Selderijk volgde Krijnen op in 1997.
Sinds 1993 was Anne ook vele jaren docent.
Daarnaast schreef hij regelmatig over spelregels in het magazine van de BUBS (Belangenvereniging Umpires, Beoordelaars, Scorers).
En, samen met Hans Hornstra, stelde hij jaarlijks een spelregel-test samen voor de umpires in de aanloop naar een nieuw seizoen.
In 1990 werd de functie van Umpire Commissioner geïntroduceerd, een functionaris die de activiteiten overzag van de umpires en ook de contactpersoon was.
Nadat Rob Kerkman eind 2004 stopte als Commissioner, volgde Anne hem op met Bert Loggen als Umpire-in-Chief.
Op eigen verzoek stopte Anne na afloop van het seizoen 2009.
Hierna, tot en met 2017, zou Loggen de volgende Commissioner zijn.
Zoals gezegd is Anne de Bruijne ruim 40 jaar actief geweest in het softbal als functionaris.
Voor zijn vele bijdragen op het gebied van scheidsrechters, spelregels en betrokkenheid bij commissies werd Anne de Bruijne een paar keer onderscheiden.
In 1990 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van Rayon Den Haag.
Na in 1997 het Bondsonderscheidingsteken te hebben ontvangen, werd hij in 2018 ook benoemd tot Lid van Verdienste van de KNBSB.
Anne de Bruijne had een bescheiden persoonlijkheid en stond nooit op de voorgrond.
Die uitstraling had hij ook als hij op het veld stond.
Als umpire richtte hij nooit de aandacht op zichzelf.
Maar hij was zeker één van de beste umpires (met veel kennis van zaken), had de leiding stevig in handen en wist een wedstrijd heel goed te leiden (game-management).
Wanneer nodig kon hij in discussie gaan of een coach of speelster/spelen wegsturen als daar aanleiding voor was, maar deed dat nooit met stemverheffing.
En in de meeste van zijn seizoenen als umpire was Anne ook zeer herkenbaar aan een markante baard.
Vanwege zijn regelkennis, maar ook vanwege zijn houding op het veld, werd Anne zeer gerespecteerd door coaches, speelsters/spelers, officials scorers en umpire-collega's.
Anne zal zeker door velen van ons worden gemist.
De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Anne's vrouw Hilda, dochters Marjolein en Erica, schoonzoons, kleinkinderen, overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.
(20 maart)
|