Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 april 2024
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2024
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2024 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team homert naar winst in Friendship Series-opener
English

BOHNICE/PRAAG (TsjechiŽ) - Het Nederlands Softbal Team opende de uit vier wedstrijden bestaande Friendship Series tegen TsjechiŽ op maandagavond (29 april) met een 6-2 overwinning. Drie homeruns zorgden voor vier van de punten in de wedstrijd die werd gespeeld op Svoboda Park, het thuiscomplex van SK Joudrs Praha in Bohnice, een wijk in het administratieve district Praha 8 in het noorden van Praag.

Op dinsdag ontmoeten Nederland en TsjechiŽ elkaar op het complex van SaBaT Praha in Trůja, een wijk in het gemeentelijke district Trůja-Praha, dat weer deel uitmaakt van het administratieve district Praha 7, eveneens in het noorden van Praag. Deze wedstrijd begint om 17:00 uur.

Op woensdag 1 mei spelen de twee ploegen een double-header op het complex van Spectrum Praha in Černż Most, een gemeenschap in het noordoosten van Praag, gelegen in het administrative district Praha 14. De eerste wedstrijd begint om 14:00 uur, de tweede om 17:00 uur.

Vorig jaar speelden de twee ploegen een reeks van vier wedstrijden op drie locaties in Nederland. Oranje won toen alle wedstrijden, die werden gespeeld in Hoofddorp, Rotterdam en Soest.

Voor Nederland maakt de komende reeks deel uit van de voorbereidingen op twee grote, belangrijke evenementen later in het jaar.

In juli is de ploeg ťťn van de acht deelnemende landen in de WBSC Women's Softball World Cup Finals (Wereldkampioenschap) in ItaliŽ.

In september zal Nederland de titel verdedigen tijdens het Women's Softball European Championship (Europees Kampioenschap). Dat toernooi, waaraan TsjechiŽ ook zal deelnemen, wordt georganiseerde in Nederland op de velden van UVV (Vleuten), Nieuwegein Diamonds (Nieuwegein) en Centrals (De Bilt).

(29 april)De Oranje-ploeg sloeg al snel toe door tweemaal te scoren in de eerste inning op twee 'towering homeruns'. Lead-off hitter Britt Vonk dreunde de tweede worp die ze zag van starter Adťla LinkovŠ over het hek in het midveld. LinkovŠ herstelde en volgde met drie slag voor Brenda Beers en Suka Van Gurp. Maar hierna maakte Maxime van Dalen goed contact op haar eerste worp en sloeg eveneens een homerun in diep midveld.

Lisa Hop startte voor Nederland en kreeg twee snelle nullen. De rechtshander kreeg daarna een honkslag tegen van Ema VodičkovŠ, maar die ging gedwongen uit.

In de tweede inning kreeg Annemiek Jansen vier wijd namens Nederland en schoof op na een wilde worp, maar strandde op het tweede honk.

De Tsjechische ploeg werd op rij uitgeschakeld in de 2e2, die eindgde met een fraaie actie van tweede honkvrouw Suka Van Gurp.

Nederland liet weer een loopster achter in scoringspositie in de 1e3. Met ťťn uit sloeg Suka Van Gurp een tweehonkslag, maar een line out en groundout volgden.

De Tsjechen halveerden de achterstand in de eigen derde slagbeurt op Lisa Hop. Michaela PeckovŠ begon met een honkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en een wilde worp, waarna ze scoorde op een one-out grounder van MagdalenŠ KavanovŠ.

In de 1e4 opende Laura Wissink met een honkslag. Hierna werd Cindy van der Zanden uitgevangen in diep midveld. In haar eerste slagbeurt in de tweede inning had Van der Zanden de bal ook al diep het linksveld in geslagen en miste maar net een homerun, want de bal werd net voor de omheining gevangen. Met ťťn uit werd Wissink gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk na een schitterende actie van korte stop Ema VodičkovŠ, die een duikende stop maakte op een harde grounder van Lizzie Clarijs, die daarna achterbleef op het eerste honk.

In de 2e4 nam Dani van Deursen de Oranje-pitching over en maakte haar debuut in het Nederlands Team. De rechtshander begon haar internationale loopbaan met een strikeout, maar zag de Tsjechen ook dicht bij het gelijkmakende punt komen. Met ťťn uit kreeg Van Deursen een tweehonkslag langs de linksveld-lijn tegen van Eliška StejskalovŠ, die opschoof naar het derde honk via een wilde worp met twee uit. Van Deursen sloot daarna af met een volgende strikeout.

Oranje nam wat verder afstand in de 1e5, wederom via de lange klap. Met ťťn uit sloeg Brenda Beers de bal het midveld in voor wat een ťťnhonkslag leek te worden. Maar toen midveldster Alice ŠkardovŠ de bal niet gelijk teruggooide versnelde Beers en verlengde haar klap in een tweehonkslag. Even later scoorde ze toen Suka Van Gurp de bal over de omheining in het rechtsveld sloeg voor de derde Oranje-homerun van de avond.

Met twee uit in de 2e5 sloeg Aneta MolentovŠ een honkslag voor TsjechiŽ. Maar hierna sloot Dani van Deursen af met haar vierde strikeout in twee innings. Overigens was Van Deursen bekend als Dani Bonnet toen ze in drie Hoofdklasse-seizoenen speelde voor Terrasvogels (2016-2018). Vorig jaar speelde ze voor Onze Gezellen, voor wie ze ook dit seizoen uitkomt.

In de 1e6 voegde Nederland nog eens twee punten toe op reliever AmŠlie ChaloupkovŠ, doordat de Tsjechische verdediging twee fouten maakte. ChaloupkovŠ was met ťťn uit in de voorgaande inning in de wedstrijd gekomen. Dit keer had Cindy van der Zanden meer geluk. Na de bal tweemaal diep het outfield te hebben ingeslagen opende ze nu met een honkslag. Van der Zanden kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Lizzie Clarijs, waarna ze scoorde toen een klap van Annemiek Jansen werd gemist in het midveld. Met twee uit scoorde Jansen toen een foute aangooi werd gemaakt op een grounder van Brenda Beers.

In de 2e6 konden de Tsjechen hun tweede punt scoren. Nadat Alice ŠkardovŠ was begonnen met een honkslag nam Marjolein Merkx de pitching over van Dani van Deursen. Zij zag ŠkardovŠ opschuiven na een wilde worp, maar schakelde haar eerste slagvrouw met drie slag uit. Echter, ŠkardovŠ zou daarna gaan scoren toen Eliška StejskalovŠ volgde met een tweehonkslag. Een strikeout en vangbal eindigden de slagbeut.

In de 1e7 werd een hoge klap van lead-off hitter Jessie van Aalst gemist in het outfield. Zodoende had Nederland in elke slagbeurt het honk bereikt. Met ťťn uit bereikte Cindy van der Zanden het honk via een infield-hit. Beiden bleven achter.

In de 2e7 maakte Marjolein Merkx met driemaal drie slag een einde aan de wedstrijd.

Voor Nederland kwamen de volgende speelsters in actie:
Britt Vonk (3B/OPO, 1-uit-2, run, RBI, homerun), Nicky Uytendaal (PH/OPO, 0-uit-2, 2 strikeouts), Brenda Beers (DP/CF, 1-uit-4, run, strikeout), Suka Van Gurp (2B, 2-uit-3, run, 2 RBI's, double, homerun, 4-wijd, strikeout), Maxime van Dalen (1B, 2-uit-4, run, RBI, homerun), Jessie van Aalst (RF, 0-uit-3, 4-wijd, strikeout), Laura Wissink (C, 1-uit-4, strikeout), Cindy van der Zanden (CF/SS, 2-uit-4, run), Lizzie Clarijs (SS/3B, 0-uit-3, sacrifice bunt, strikeout), Annemiek Jansen (LF, 0-uit-3, run, 4-wijd, strikeout, gestolen honk) en pitchers Lisa Hop, Dani van Deursen en Marjolein Merkx.


TsjechiŽ - Nederland 2-6
1234567RHE
NEDERLAND2000220-690
TSJECHIň0010010-263
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Hop32-21-

Dani van Deursen2 (*)4-311

Marjolein Merkx, W (1-0)25-1--

(*) - Van Deursen gooide op ťťn slagvrouw in de 6e inning

pitchers TsjechiŽinn.SOBBHRER
Adťla LinkovŠ, L (0-1)4.142744

AmŠlie ChaloupkovŠ2.24122-

Homeruns: Nederland: Britt Vonk (1)(1e,solo,0 uit,op LinkovŠ), Maxime van Dalen (1)(1e,solo,2 uit,op LinkovŠ), Suka Van Gurp (1)(5e,2-run,1 uit,op LinkovŠ).
Umpires: HP-Jan Svatoš, 1B-Pavel MenšŪk, 3B-Jan Hora.
Official Scorer-Adťla ChaloupkovŠ.
Play-by-Play Scorer-Lenka RichterovŠ.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:25 uur.
Locatie-Svoboda Park, Bohnice, Praha 8, Praag (TsjechiŽ) (veld SK. Joudrs Praha).

Game Notes:
Eerste wedstrijd Friendship Series 2024.
Dani van Deursen debuteert in het Nederlands Team.
43e interlandwedstrijd van Nederland tegen TsjechiŽ.
34e overwinning van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 23° C; windrichting noordoost; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 45%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Copyright © 1997-2024 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.