Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Slowpitch Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & WBSC)

Bahama's wint Co-Ed Slow Pitch World Cup; oud-speler Amsterdam Pirates actief voor Curaçao
English
PLANT CITY, Florida (USA) - Het team van de Bahama's heeft de vierde editie gewonnen van de Co-Ed Slow Pitch World Cup, dat van 19 t/m 22 november plaatsvond op het Randy Larson Softball Four-plex in Plant City (USA). De Bahama's kregen de gouden medaille toegewezen nadat de finale tegen Duitsland gestaakt moest worden vanwege hevige regen.

De eerste en tweede editie van de World Cup vonden plaats in 2002 en 2005, maar het doel is om er nu een jaarlijks evenement van te maken. In 2002 was er een Men's Division en een Co-Ed Division. De US Batters Choice wonnen het mannen-toernooi, terwijl Groot-Brittannië II het goud in het co-ed toernooi, waaraan gemengde teams (mannen/vrouwen) deelnemen. In dit laatste evenement bestond het deelnemersveld van vijf teams uit twee 'nationale' ploeg uit Groot-Brittannië en drie club-teams uit de Bahama's. Aan het mannentoernooi werd eveneens deelgenomen door twee 'nationale' teams uit Groot-Brittannië en verde drie club-teams uit de Bahama's en een club-team uit de USA.

In 2005 was er alleen een Co-Ed World Cup. Dat evenement werd gewonnen door Clan Softball Club uit Schotland. De overige deelnemers toen waren 'nationale' ploegen uit Groot-Brittannië (twee) en de Cayman Islands, plus club-teams uit de Bahama's (twee), Ierland (één) en de USA (twee).

Omdat slechts een paar landen deelnam aan de eerste twee evenementen en de wedstrijden matig werden bezocht duurde het acht jaar voordat de volgende World Cup werd georganiseerd. Maar dit keer was er meer interesse en werden verschillende landen vertegenwoordigd. In januari 2014 vond derde Co-Ed Slow Pitch World Cup plaats en die werd gewonnen door USA Ink Daddyz. Groot-Brittannië eindigde toen op de tweede plaats. Aan het toernooi werd deelgenomen door teams uit Bulgarije, Canada, Curaçao, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turks & Caicos Islands en twee club-teams uit de USA.


...Zair Koeiman nam deel met Curaçao...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vierde editie van de Co-Ed World Cup mocht een team uit maximaal 20 spelers bestaan, maar mochten er niet minder dan vijf mannen en vijf vrouwen op het roster staan. Deelname aan het toernooi stond open voor nationale en club co-ed teams, waarbij er geen voorschriften waren wat betreft nationaliteit. Het doel is wel om uiteindelijk een echt Wereldkampioenschap Slowpitch te organiseren voor nationale teams. Slow Pitch wordt wereldwijd beoefend door zo'n 40 miljoen atleten in ruim 140 landen.

Acht co-ed slow pitch teams namen deel aan de vierde World Cup, die weer werd georganiseerd door de Softball Division van de WBSC (de voormalige ISF). Net als de voorgaande drie World Series vond het evenement ook nu plaats in Plant City. Vier van de teams waren afkomstig uit Europa, namelijk Bulgarije, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De overige teams waren afkomstig uit de Bahama's, Canada, Curaçao en de Turks & Caicos Islands.

Onder de deelnemers waren een paar bekende namen. Zo speelde bij Curaçao Zair Koeiman, die in de Nederlandse Hoofdklasse tot en met 2010 honkbalde voor L&D Amsterdam Pirates. In 2008 werd hij met Amsterdam landskampioen en in 2009 nam hij met het Nederlands Honkbal Team deel aan het World Port Tournament. Ook speelde hij sinds 2012 drie seizoenen college-honkbal.
Internationale umpires Benjamin Milgrom en Axel Vogel namen als speler deel voor respectievelijk Frankrijk en Duitsland. Er waren twee Europese umpires op het evenement, Ralf-Jürgen Rex (Duitsland) en James O'Farrell (Ierland).

In de voorronde bleef het team van de Bahama's het sterkste te zijn en won zes van de zeven wedstrijden. De ploeg opende het evenement met een 17-2 winst vs. Bulgarije, waarna nipt met 12-11 werd gewonnen van Duitsland. De Bahama's begonnen de volgende dag met winst vs. Frankrijk (15-5), maar verloor daarna met 9-7 van Groot-Brittannië. De ploeg sloot de tweede dag af met opnieuw een benauwde zege vs. Canada (7-6). Op de slotdag van de voorronde won Bahama's vs. Curaçao (17-4) en Turks & Caicos (18-8) om op de eerste plaats te eindigen.

Duitsland was de beste Europese ploeg in de voorronde en werd daarin tweede. De Duitse ploeg won vs. Frankrijk (36-3), Turks & Caicos (17-6), Bulgarije(13-5), Groot-Brittannië (17-5) en Curaçao (16-5), maar verloor van de Bahama's (12-11) en Canada (20-10).


...De gouden medaille wordt uitgereikt aan de Bahama's...
(© Foto: WBSC)
Aanvankelijk leek de Britse ploeg favoriet te zijn voor het bereiken van de finale. In augustus van dit jaar, in het Bulgaarse Dupnitsa, veroverde Groot-Brittannië voor de tiende keer op rij het Europese Co-Ed Kampioenschap, terwijl Duitsland toen op de derde plaats eindigde. In Florida won de Britse ploeg de eerste twee wedstrijden vs. Turks & Caicos (19-5) en Frankrijk (29-1) op de eerste speeldag, maar stond op Dag 2 met lege handen tegen Curaçao (13-10) en Duitsland (17-5). Tussen de twee nederlagen door diende Groot-Brittannië de Bahama's de enige nederlaag toe (9-7). Groot-Britannië sloot de voorronde op Dag 3 af met winst vs. Bulgarije (18-6) en Canada (18-17) om op de derde plaats te eindigen.

In de eerste halve finale stond Groot-Brittannië tegenover Canada, dat op de vierde plaats was geëindigd. Canada won met 22-7 om de Britten uit te schakelen en zich te plaatsen voor de bronzen wedstrijd (oftewel backdoor). In de andere halve finale wonnen de Bahama's met 15-10 van Duitsland om de eerste finalist te worden.

In het bronzen duel stond Duitsland aanvankelijk met 6-0 achter in de eerste inning vs. Canada, maar kwam tot een verrassende comeback en won met 11-10 om de tweede finalist te worden. Daarmee won Canada het brons.

De allebeslissende finale tussen de Bahama's en Duitsland werd geplaagd door hevige regen. De wedstrijd ging van start op een nat veld, maar werd na drie innings gestaakt, omdat regen het veld onbespeelbaar maakte. Het was niet meer mogelijk om verder te gaan met de wedstrijd, waarin Duitsland de leiding had genomen. De Bahama's kregen uiteindelijk de eerste plaats en dus de Wereldtitel toegewezen op basis van hun overwinning in de halve finale als winnaar van de voorronde.

Voor het eerst was er ook een Homerun Contest, waarin elk team was vertegenwoordigd door twee personen. De Homerun Contest bij de vrouwen werd gewonnen door Ericka Carter (Turks & Caicos), terwijl Filipina Ovnarska (Bulgarije) en Wendy Hart (Frankrijk) op de tweede plaats eindigden. De mannen contest werd gewonnen door Richene Martina (Curaçao), gevolgd door Eugene Bien (Bahama's).

De World Cup werd gehouden in combinatie met de jaarlijkse Pig Jam in Plant City en dat zorgde ervoor dat deelnemers, coaches, begeleiding, officials en toeschouwers werden voorzien van veel eten en entertainment. Tijdens de 13th Annual Suncoast Credit Union Plant City Pig Jam State BBQ Championship wordt gestreden om het barbeque-kampioenschap voor zowel professionals als amateurs.

Eindstand vierde World Cup
1. Bahama's, 2 Duitsland, 3. Canada, 4. Groot-Brittanië, 5. Turks & Caicos Islands, 6. Curaçao, 7. Bulgarije, 8. Frankrijk.

(30 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.