Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Paul Bokern)

Oeganda en Kenya kwalificeren zich voor Baseball Africa Cup
English

NAIROBI (Kenya) - Oeganda en Kenya hebben zich als derde en vierde ploeg gekwalificeerd voor de Baseball Africa Cup. Op zondag (7 april) werd de driedaagse Zone East Continental Pre Qualifier afgesloten in Nairobi. In de hoofdstad van Kenya namen drie landen deel aan de Qualifier. Tanzania eindigde op de derde plaats.

Vorige maand wonnen Burkina Faso en Nigeria in de Zone West Continental Pre Qualifier in Accra (Ghana). Op 27-29 april zijn Lesotho, Zimbabwe en Zuid-Afrika de deelnemende landen in de Zone South Qualifier in Johannesburg (Zuid-Afrika). De twee beste ploegen van deze drie Qualifiers ontmoeten elkaar in de Baseball Africa Cup, die op 1-5 mei zal plaatsvinden, eveneens in Johannesburg. De winnaar van dat evenement wordt Kampioen van Afrika en plaatst zich voor het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi Honkbal, dat wordt gehouden op 18-22 september in de Italiaanse steden Bologna en Parma. De winnaar van het toernooi in Italië kwalificeert zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan. De ploeg die tweede wordt neemt deel aan het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat begin volgend jaar op de agenda staat in Taiwan.

Voor het toernooi werd gedacht dat Kenya de beste van de drie ploegen zou zijn. Maar het was Oeganda dat een paar ruime overwinningen realiseerde en tweemaal won. De wedstrijden werden gespeeld in het Bechtel Baseball Park, dat ligt op het complex van Lenana School in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Op vrijdag (5 april) won gastheer Kenya met 14-12 van Tanzania in een wedstrijd waarin veel verdedigende fouten te zien waren. Het was Tanzania dat de score opende in de eerste inning, maar Kenya scoorde daarna zes punten in de tweede en vijf in de derde slagbeurt.

Op zaterdag boekte Oeganda een ruime 23-1 overwinning in een 5-inning wedstrijd tegen Tanzania. De ploeg kwam tot 16 honkslagen, terwijl Tanzania er slechts één liet noteren. Oeganda scoorde negen punten in de eerste inning. In deze slagbeurt sloeg de ploeg negen honkslagen, waaronder vijf homeruns, waarvan er vier op rij werden geslagen. Oeganda sloeg daarna nog eens vier homeruns in de volgende twee innings.

Op zaterdag kwam Oeganda tot een 12-0 shutout tegen Kenya om eerste te worden. Manager van de Oegandese honkbalploeg is de Japanse coach Katsuhisa Tanaka.

Van de drie deelnemende landen heeft Kenya de langste honkbalhistorie, want de sport werd in het begin van de jaren zeventig geïntroduceerd. De Baseball Federation of Kenya werd opgericht in 1995. De Uganda Baseball and Softball Assocation werd opgericht in 1989. In 2012 nam een jeugdploeg van Oeganda deel aan de Little League World Series in de USA. In Tanzania wordt honkbal pas sinds 2012 gespeeld. De Tanzania Baseball and Softball Association werd opgericht in 2014 en is zeer actief, want er werd al aan een aantal lokale evenementen deelgenomen.

...Paul Bokern (vijfde van rechts) met lokale umpires tijdens...
...de clinic voor het toernooi in Nairobi...
(© Foto: Paul Bokern)
Zuid-Afrika is het enige land op de ranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Afgelopen december klom het land drie plaatsen naar de 23e plek. Alle overige Afrikaanse landen staan niet op de WBSC-lijst, waarop 76 landen staan. De ranglijst van de WBSC wordt gemaakt op basis van verdiende punten door een Nationale Ploeg of Bond in internationale evenementen.

In totaal zijn er twintig landen lid van de Africa Baseball and Softball Association. Zeventien landen hebben honkbal, achttien spelen softbal.

De WBSC ondersteunt de ABSA tijdens de drie regionale kwalificatie-toernooien. Scoring en Umpiring instructors overzien de drie toernooien en de WBSC organiseert een score- en umpire-clinic voor aanvang van de toernooien. Vorige maand ondersteunde de Italiaan Marco Battistella de lokale scorers in Accra. Dit keer overzag Anna Maria Paini uit Italië de score-activiteiten. Zij is de voorzitter van de Scoring Committee van de WBSC. De Nederlander Paul Bokern reisde ook naar Kenya om een umpiring clinic te verzorgen en om de scheidsrechters-activiteiten te begeleiden tijdens het drie dagen durende evenement. Anna Maria Paini en Paul Bokern hielden beiden een clinic van twee dagen voor scorers en umpires.

(5-7 april)

Gerelateerd Artikel:
Burkina Faso en Nigeria geplaatst voor Baseball Africa Cup. (26 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.