Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Nederland met lege handen tegen Curaçao in derde wedstrijd van World Port Tournament
English

ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team stond met lege handen op Dag 3 van het 17e World Port Tournament Baseball in Rotterdam, want de ploeg verloor zondagmiddag (14 juli) met 3-2 van Curaçao.

Voor de start van de wedstrijd werd het toernooi officiëel geopend. Maar er was ook een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan speler Shavently Profar, die eerder vandaag op slechts 23-jarige leeftijd overleed.
23-jarige honkballer Shavently Profar onverwacht overleden.

In de eerste zes innings werd Nederland puntloos gehouden en sloeg slechts twee honkslagen op Curaçao-starter Chris Koeiman, die zevenmaal vier wijd gooide. In het duel produceerde de Nederlandse aanval maar vier honkslagen op vijf werpers, die samen tien vrije lopen gooiden.

Met slechts twee honkslagen zorgde de ploeg voor weinig aanvallende steun voor veteraan-starter Rob Cordemans, die de heuvel verliet in de 2e6 met een loper op het honk. Zijn opvolger Kevin Kelly kreeg later een 2-run single tegen die de score opende.

Nederland kwam langszij in de achtste inning, maar even later resulteerde een kostbare fout in het derde Curaçao-punt.

Sinds 2011 speelde Nederland acht wedstrijden tegen een (nationale) ploeg van Curaçao. Tijdens het World Port Tournament in 2013 stonden de twee ploegen voor de derde keer tegenover elkaar en won Curaçao eveneens met 3-2, maar toen in tien innings. Oranje won de volgende vijf wedstrijden, waaronder een ruime 19-1 in 6½ inning tijdens het WPT van 2015. Na een 6-1 winst tijdens de Honkbal Week Haarlem in 2016 speelden Nederland en Curaçao een thriller tijdens het WPT van 2017. Toen won Nederland met 10-7 in een wedstrijd die 13 innings duurde.

Nederland opende het toernooi op vrijdagavond met een 'come-from-behind' overwinning tegen Japan, een 6-5 winst in tien innings. Op zaterdag liep Nederland tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan tegen het gelegenheidsteam van Noord-Amerika. Oranje was kansloos en werd beperkt tot slechts twee honkslagen.

(14 juli)




In het team van Curaçao speelt een aantal bekende spelers, die ook deelnamen aan vorige World Port Tournaments of the Honkbal Week Haarlem. Een aantal spelers heeft een professionele achtergrond, namelijk pitchers Nelmerson Angela (2015-2018, Rookie League, New York Mets), Hershelon Juliana (2012-2014, Rookie League, New York Yankees), Shair Lacrus (2014-2017, Rookie League, Boston Red Sox) en Cerilio Soleana (2015-2016, Rookie League, Cincinnati Reds), catchers Ildion Martina (2015-2016, Rookie League, Atlanta Braves) en Ulrich Snijders (2006-2008, Rookie League, Milwaukee Brewers; 2009-2010, San Marino), infielder Raywendley Van Gurp (2007-2010, Rookie League/Single-A, New York Mets) en outfielders Sander Boeldak (2015-2016, Rookie League, Atlanta Braves), Rayshelon Carolina (2017, Independent League) en Sherman Lacrus (2013-2016, Rookie League/Single-A, Texas Rangers).

Een andere speler op het roster die professioneel actief is geweest is catcher Quintin De Cuba. Hij speelde in de Rookie League (New York Mets) in 2007-2009, voordat hij naar Nederland kwam waar hij sinds 2011 in de Hoofdklasse uitkomt. De Cuba speelt momenteel voor Curaçao Neptunus. De Cuba is één van twee spelers die actief zijn in de Hoofdklasse, de andere is linkshandige pitcher Jhan Rifaela, die speelt voor L&D Amsterdam Pirates. Twee andere spelers die in het verleden kort in de Hoofdklasse uitkwamen zijn pitcher Ruderly Manuel (2011, Sparta-Feyenoord) en infielder Johnny Gregorius (2007, ADO). Beiden speelden ook in Italië, Manuel in 2012, Gregorius in 2009. Gregorius is de broer van Didi Gregorius, de korte stop van Major League-team New York Yankees. De twee Gregorius-broers groeiden samen op in Amsterdam, waar ze in jeugdteams speelden bij Amsterdam Pirates, waar hun vader Didi Gregorius (Sr.) één van de werpers was.

De wedstrijd van vandaag bleef in de eerste vijf innings puntloos en ook de honkslagen waren schaars.

Beide teams kregen een paar honklopers in de eerste inning, maar konden de score niet openen. Beide teams kregen in de openingsslagbeurt ook hun lead-off hitter op het honk.

Voor Nederland begon Dwayne Kemp met een honkslag en schoof op na een wilde worp van startende pitcher Chris Koeiman. De 19-jarige rechtshander (hij wordt 20 in augustus) gooide voor het Nederlands U18 Team tijdens de WBSC U18 Baseball World Cup van 2017 in Thunder Bay (Canada). Koeiman gooide vier wijd op volgende slagman Bryan Engelhardt, maar die werd uitgeschakeld in een 'unassisted double play' toen eerste honkman Alexander Rodrigues een line drive ving van Gilmer Lampe. Hierna kreeg Gianison Boekhoudt ook nog vier wijd, maar die werd kort erna gedwongen uitgemaakt.

Voor Curaçao begon Rayshelon Carolina met een honkslag op starter Rob Cordemans, die een solide optreden had. De ervaren rechtshander werd hierna gesteund met een dubbelspel. Sherman Lacrus volgde met een honkslag, maar Cordemans sloot daarna af met een strikeout.

In de volgende twee innings, kregen beide teams één loper, beiden via vier wijd. Voor Nederland opende Sharlon Schoop met vier wijd in de tweede inning, maar strandde op het eerste honk. Oranje werd op rij uitgeschakeld in de derde (twee strikeouts). Curaçao werd op rij uitgeschakeld in de tweede slagbeurt. Met twee uit in de derde kreeg Rayshelon Carolina vier wijd, maar hij ging uit bij een steelpoging. Cordemans zorgde weer voor drie nullen op rij in de vierde.

Nederland kreeg hun tweede loper in scoringspositie in de 1e4. Gianison Boekhoudt begon toen met vier wijd. Met twee uit schoof hij op naar het tweede honk na een doorgeschoten bal, maar een pop-fly maakte een einde aan de slagbeurt.

Oranje kreeg weer een kans de score te openen in de vijfde toen het de honken vol kreeg met één uit, maar slaagde er wederom niet in dat te doen en liet twee lopers achter. Met één uit kwam Stijn van der Meer op het honk met een infield-hit, stal het tweede honk en werd even later de eerste loper op het derde honk toen hij op kon schuiven na een wilde worp. Dwayne Kemp kreeg daarna ook vier wijd en stal eveneens het tweede honk. Met het eerste honk open werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor powerhitter Bryan Engelhardt. De 'force play' volgde inderdaad, want een grounder van Gilmer Lampe resulteerde in een 'inning-ending double play'.

...Gianison Boekhoudt sloeg beide Nederlandse punten binnen...
(© Foto: Henk Seppen)
Curaçao kwam eveneens op het derde honk in hun vijfde slagbeurt. Johnny Gregorius begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Quintin De Cuba en bereikte het derde honk op een grounder van Sander Boeldak. Maar ook hij bleef achter.

Nederland liet weer een loper achter in scoringspositie in de zesde. Met één uit kreeg Denzel Richardson vier wijd en schoof op na een grounder, maar strandde op het tweede honk.

Even later opende Curaçao de score met twee punten in de 2e6. Met één uit kreeg Rayshelon Carolina vier wijd en dat bracht Manager Evert-Jan 't Hoen naar de heuvel. Hij zette Kevin Kelly in om de pitching over te nemen van Rob Cordemans. Maar de rechtshander gooide vier wijd op Raywendley Van Gurp, waarna hij een 2-out, 2-run single tegen kreeg van Alexander Rodrigues.

Met een 2-0 voorsprong nam Hershelon Juliana de Curaçao-pitching over van starter Chris Koeiman in de 1e7 en schakelde drie slagmensen op rij uit. Hoewel hij zevenmaal vier wijd gooide stond Koeiman maar twee honkslagen toe in de zes innings die hij gooide.

Curaçao kreeg weer twee honklopers in de 2e7, maar kon geen afstand nemen. Met één uit werd Sander Boeldak geraakt door een worp en kreeg het tweede honk na schijn. Hij kon vervolgens niet opschuiven op een infield-hit van Risandro Pastor. Met twee lopers op de honken sloot Kevin Kelly af met twee strikeouts.

In de 1e8 wist Nederland eindelijk tot scoren te komen en bracht de stand in evenwicht, maar verzuimde meer afstand te nemen. Bryan Engelhardt opende met een tweehonkslag, waarna hij veilig het derde honk bereikte op een velderskeus-klap van Gilmer Lampe, die even later opschoof naar het tweede honk na een doorgeschoten bal. Met lopers nu op het tweede en derde honk leverde Gianison Boekhoudt een honkslag af en die stelde beiden in staat tot scoren te komen. Het leidde ook tot een werperswissel, want Shair Lacrus nam het over. Met één uit kreeg Nederland de honken vol toen Sharlon Schoop en Rodney Daal vier wijd kregen. Er volgde weer een werperswissel. Dit keer beklom Ramses Jamanika de heuvel en hij werd gesteund met een inning-afsluitend dubbelspel. Pinch-hitter Jason Halman sloeg de bal het midveld in en die werd daar gevangen door Sherman Lacrus. Boekhoudt vertrok vanaf het derde honk, maar werd op de plaat uitgeschakeld om het dubbelspel te completeren.

In de 2e8 hernam Curaçao onmiddellijk de leiding op nieuwe pitcher Tom Stuifbergen met het scoren van een onverdiend punt. Hij kreeg een lead-off single tegen van Raywendley Van Gurp, die het tweede honk bereikte op een grounder. Met twee uit stal Van Gurp het derde honk, waarna hij scoorde toen daar een foute aangooi op volgde van catcher Rodney Daal. Dat bracht de stand op 3-2 in voordeel van Curaçao.

Nu weer met een nieuwe achterstand kreeg Oranje nog één honkloper in de 1e9. Met twee uit werd linkshander Arjun Huerta ingezet om de wedstrijd af te sluiten voor Curaçao. Hij gooide vier wijd op Bryan Engelhardt, maar sloot daarna af met drie slag voor Gilmer Lampe.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Dwayne Kemp (3B, 1-uit-4), Bryan Engelhardt (1B, 1-uit-2), Gilmer Lampe (CF/LF, 0-uit-5), Gianision Boekhoudt (DH, 1-uit-2), Denzel Richardson (RF, 0-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-2), Rodney Daal (C, 0-uit-3), Dudley Leonora (LF, 0-uit-3), Jason Halman (PH, 0-uit-1), Mark Smit (CF, 0-uit-0), Stijn van der Meer (SS, 1-uit-3), Delano Selassa (PH, 0-uit-1) en pitchers Rob Cordemans, Kevin Kelly en Tom Stuifbergen.


...De teams luisteren naar het zingen van de volksliederen door Lou Prince...

...De ceremoniële eerste ballen werden gegooid door Sven de Langen, Wethouder Sport van Rotterdam (links)...
...en Anthony Begina, de Gevolmachtigd Minister van Curaçao...

...Links: Ahmed Aboutaleb, Rotterdam's Burgemeester sinds 2009, en zijn twee voorgangers Bram Peper (links, 1982-1999)...
...en Ivo Opstelten (1999-2009) namen deel aan de 'pre-game ceremony'...
...Rechts: Voormalig Oranje-international Raily Legito is één van de coaches van Curaçao...

...Chris Koeiman en Rob Cordemans waren de startende pitchers voor Curaçao en Nederland...

...Links: Rayshelon Carolina wordt bij een steelpoging uitgetikt door 2B Sharlon Schoop in de 3e inning...
...Rechts: Linksvelder Dudley Leonora komt net te kort om een vangbal te maken in de 6e inning...

...Links: Alexander Rodrigues sloeg een 2-run single voor Curaçao in de 6e inning...
...Rechts: Sander Boeldak duikt terug tijdens een pick-off naar het 2e honk, terwijl Stijn van der Meer de bal krijgt in de 7e inning...

...Links: Nederland Pitching Coach Robin van Doornspeek, Hitting Coach Sidney de Jong...
...en Manager Evert-Jan 't Hoen kijken toe vanuit de dug-out...
...Rechts: Het stadion was uitverkocht voor de middagwedstrijd...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...Links: Toernooi Directeur Jan Dirk Stouten (rechts) in gesprek met Sven de Langen, Sportwethouder...
...van Rotterdam (midden) en voormalig langduring WPT-bestuurder Frans van Aalen...
...Rechts: Umpires Antoine Loock, Simone Menicucci, Peter de Haan en Edwin Louisa kijken toe voor de wedstrijd...

...Tijdens de introducties worden spelers en coaches vergezeld door kinderen van Ami Mi Mes I Mi Logronan...
...Curaçao Hoofd Coach Ramiro Balentina (links) is bestuurslid van deze stichting...

...De spelers worden geïntroduceerd voor de wedstrijd...

...Voor de wedstrijd was er een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van speler Shavently Profar...

...Links: Lou Prince zingt de volksliederen...
...Rechts: Anthony Begina, Gevolmachtigd Minister van Curaçao, en Sven de Langen,...
...Sportwethouder van Rotterdam, gooien de ceremoniële eerste bal...

...Links: Bryan Engelhardt wordt uitgeschakeld in een dubbelspel door 1B Alexander Rodrigues in de 1e inning...
...Rechts: Sharlon Schoop duikt naar het 1e honk tijdens een pick-off in de 2e inning...

...Links: Derde inning, tijd voor een spelletje...
...Rechts: Bryan Engelhardt wordt weer uitgeschakeld in een dubbelspel, dit keer door korte stop Raydel Isabella in de 5e inning...

...Links: Vijfde inning, het volgende 'tussen-de-inning' spelletje...
...Rechts: Sander Boeldak duikt in de 7e inning naar het 2e honk waar Stijn van der Meer de bal ontvangt tijdens een pick-off...

...Midvelder Sherman Lacrus (links) maakt een vangbal en gooit de bal daarna op tijd naar catcher Ulrich Snijders...
...die Gianision Boekhoudt uittikt om een dubbelspel te completeren in de 8e inning...

...Ramses Jamanika (links) en Arjun Huerta gooiden in relief voor Curaçao, dat rechts de winst viert...
(© Alle Foto's: Robert Bos)



Curaçao - Nederland 3-2
RHE
Nederland000000020-241
Curaçao00000201X-360
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Rob Cordemans5.122311

Kevin Kelly1.221211

Tom Stuifbergen, L (1-1)11-11-

pitchers Curaçaoinn.SOBBHRER
Chris Koeiman6472--

Hershelon Juliana, BS (1)11-222

Shair Lacrus0.1-2---

Ramses Jamanika, W (1-0)1.1-----

Arjun Huerta, SV (1)0.111---
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Edwin Louisa (Ned.), 1B-Antoine Loock (Ned.),
2B-Simone Menicucci (Italië), 3B-Peter de Haan (Ned.).
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-13:44 uur.
Speeltijd-3:10 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
World Port Tournament 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 17,6° C; windrichting noord;
windsnelheid 26 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 71%.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.