Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Robert Bos & The Pitching Center)

Pioniers shuts out HCAW en wint Ringvaart Toernooi
English

HEEMSTEDE - Meerlease Pioniers is de winnaar van de vijfde editie van het jaarlijkse Ringvaart Toernooi. Op zondag (24 maart) won de Hoofddorpse ploeg met 3-0 in de Finale van HCAW, dat vorig jaar de toernooi-winnaar was. Een jaar geleden moest de tweede speeldag van het toernooi wegens regen worden geschrapt. HCAW werd toen uitgeroepen tot winnaar op basis van de resulaten van de dag ervoor.

Pioniers werd de vijfde verschillende winnaar sinds de eerste editie werd georganiseerd in 2015. Destijds werd The Hawks de eerste winnaar. Hierna werd het toernooi gewonnen door Sparks Haarlem (2016), Storks (2017) en HCAW (2018).

Daf 2 van het toernooi begon met laatste twee wedstrijden van de voorronde, die beslissend waren voor de bepaling van de twee finalisten. Alle vier deelnemers hadden nog de kans om de Finale te bereiken. Ook waren er twee scenarios die een gelijke stand tussen drie ploegen konden opleveren om één of beide finalisten te bepalen. Hierdoor konden de uitslagen van deze twee resterende wedstrijden beslissend zijn in geval van een tie-breaker.

Dat gebeurde niet. In de eerste wedstrijd van vandaag boekte Meerlease Pioniers een 3-0 shutout tegen Silicon Storks. Hierdoor werd Storks uitgeschakeld voor de Finale. Pioniers moest echter wachten op het resultaat van de volgende wedstrijd, die ook weer een gelijke stand van drie ploegen kon opleveren.

Ook dat gebeurde niet, want HCAW versloeg gastheer RCH-Pinguïns met 6-1. Hierdoor bleef HCAW ongeslagen en bereikte de Finale. Door het verlies werd ook RCH-Pinguïns uitgeschakeld, was een gelijke stand tussen drie ploegen niet meer mogelijk en dus werd Pioniers de tweede finalist.

De wedstrijd om de derde en vierde plaats tussen RCH-Pinguïns en Silicon Storks eindigde in een puntloos gelijkspel. Hierdoor eindigden beide teams op een gedeelde derde plaats.

Eindstand:
1. Meerlease Pioniers, 2. HCAW, 3. RCH-Pinguïns/Silicon Storks.

(24 maart)

Complete Programma's Oefenseizoen, Reguliere Competitie en Meer
Voorlopige Rosters Hoofdklasse
Game 5 - Meerlease Pioniers vs. Silicon Storks
In de eerste wedstrijd op zondag kwam Meerlease Pioniers tot een 3-0 shutout om Silicon Storks uit te schakelen voor de Finale.

...Mark Smit...
...double, triple, RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Gilian van Lith startte voor Pioniers en stond slechts één honkslag toe in de drie innings die hij gooide. De linkshander stond zijn enige honkslag toe in de eerste inning. Pioniers kwam tot acht honkslagen, waaronder twee van Mark Smit, Joey Eeman en Jorrit Penseel.

In de eerste helft van de eerste inning opende rookie Milo Botman voor Storks met een honkslag. Hij kwam in scoringspositie toen Krisztian Toth vier wijd kreeg met één uit. Toen volgende slagman Luuk Visser werd uitgevangen schoof Botman op naar het derde honk. Echter, op de aangooi richting derde honk probeerde Toth op te schuiven naar het tweede honk, maar hij werd uitgeschakeld in wat een 'inning-ending double play' werd. De hit van Botman bleef de enige honkslag voor Storks.

In de volgende vier innings zou Storks nog een aantal honklopers krijgen, waarvan er vier een vrije loop kregen. Maar de ploeg liet vijf lopers achter, waarvan drie in scoringspositie. In de laatste twee innings kreeg Storks één honkloper op rookie Nathan Diaby.

Pioniers liet een loper achter op het derde honk in hun eerste slagbeurt op Darryl Jamoena, die in 2017 zelf voor de Hoofddorpse ploeg speelde. Met twee uit sloeg Joey Eeman een tweehonkslag en schoof op toen Tyler Boersma het honk bereikte na een fout, maar de twee bleven achter.

Pioniers opende daarna de score met twee punten in de tweede inning. Joey de Koning begon met een honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Jaison Gijsbertha. De ploeg kreeg lopers 'op de hoeken' toen volgende slagman Duco Nuijten een infield-hit liet noteren. De Koning scoorde het openingspunt op een opofferingsslag van Raul Jacobs, waarna Nuijten het volgende punt scoorde op een tweehonkslag van Mark Smit.

In de vierde inning sloeg Smit een driehonkslag op nieuwe pitcher Stephon Mohamed, maar strandde op het derde honk.

Pioniers voegde het derde punt toe in de vijfde inning op José Moreno. Joey Eeman begon toen met een honkslag, schoof op naar het derde honk op een honkslag van Jorrit Penseel en scoorde nadat Joey de Koning via een fout op het honk kwam.Meerlease Pioniers - Silicon Storks 3-0 (5 inn.)
RHE
Silicon Storks00000 -013
Meerlease Pioniers02001 -381
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Darryl Jamoena, L (0-1)3--522

Stephon Mohamed11-1--

José Moreno12-211

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Gillian van Lith, W (1-0)3141--

Nathan Diaby, SV (1)221---
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Aad Otsen, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-Yme van der Lugt.
Commissioner-Peter Brink.
Scorer-Luc Fliervoet (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-10:30 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 5 Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 9° C; windrichting west;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 62%.
Game 6 - RCH-Pinguïns vs. HCAW
De slotwedstrijd van de voorronde kon nog resulteren in een gelijke stand tussen drie ploegen wanneer RCH-Pinguïns had gewonnen. In die situatie had de uitslag van deze wedstrijd belangrijk kunnen worden, omdat een runsaldo werd gebruikt als tie-breaker. Maar HCAW kwam tot een overtuigende 6-1 winst en besliste daarmee de stand voor de laatste twee wedstrijden. Door de winst bereikte HCAW de Finale. En doordat RCH-Pinguïns nu was uitgeschakeld werd Meerlease Pioniers de tweede finalist.

...Ruendrick Piternella...
...4 wijd, single, 2 runs, RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
HCAW opende score in de eerste helft van de eerste inning op starter Bas Timmer. Met één uit kreeg die honkslagen tegen van Oliver van der Wijst Severino en Seb Visser en dat bezorgde HCAW lopers op het eerste en derde honk. De voorste loper scoorde vervolgens op een grounder van Rodney Daal.

HCAW voegde twee runs toe in de tweede slagbeurt. Ruendrick Piternella begon met vier wijd en Berend Ruben sloeg een honkslag. Hierna leverde Arthur Lugtmeijer een puntscorende honkslag af. Even later kwamen de honken vol te staan toen Brandon Rijnbergen op het honk kwam met een infield-hit. Volgende slagman Jeandro Tromp sloeg in een dubbelspel, maar dat stelde wel Ruben in staat te scoren en de stand op te voeren naar 3-0.

Na op rij te zijn uitgeschakeld door HCAW-starter Dennis Burgersdijk in de eerste inning kwam RCH-Pinguïns op de honken in de volgende slagbeurt, maar scoorde niet. Rossini Frolijk begon met een honkslag en Jordan Illis liet een infield-hit noteren. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Joey Kuijsten. Met lopers 'op de hoeken' schakelde Burgersdijk de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

Een 3-run rally voor HCAW volgde met twee uit in de derde slagbeurt. Seb Visser opende met een tweehonkslag. Met twee uit scoorde hij toen Ruendrick Piternella een honkslag sloeg. Berend Ruben kreeg vervolgens vier wijd en rookie Arthur Lugtmeijer leverde daarna een puntscorende honkslag af. Dat werd gevolgd door een fout in het outfield, zodat nogmaals kon worden gescoord om er een 6-0 stand van te maken.

In de vierde inning gooide Timothy Richards voor RCH-Pinguïns. Hij gooide viermaal vier wijd, maar stond geen extra punten toe. Richards begon met vier wijd voor Jeandro Tromp en Oliver van der Wijst Severino. Maar hierna sloeg Seb Visser in een dubbelspel. Met Tromp op het derde honk kwamen de honken vol te staan toen ook Rodney Daal en Patrick Bok een vrije loop kregen. Maar de drie lopers bleven achter toen een vangbal een einde aan de inning maakte.

In de 2e4 scoorde RCH-Pinguïns hun enige punt op reliever Timo van Ancum. Met één uit kreeg Jordan Illis vier wijd en scoorde op een daarnavolgende tweehonkslag van Joey Kuijsten.RCH-Pinguïns - HCAW 1-6 (4 inn.)
RHE
HCAW1230 -680
RCH-Pinguïns0001 -131
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk, W (1-2)33-2--

Timo van Ancum111111

pitchers RCH-Pinguïnsinn.SOBBHRER
Bas Timmer, L (0-1)312865

Timothy Richards1-4---
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Aad Otsen, 1B-Yme van der Lugt, 3B-Jeroen Rekveld.
Scorer-Luc Fliervoet (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-12:15 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 6 Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 10° C; windrichting west;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 60%.
Game 7 - RCH-Pinguïns vs. Silicon Storks (3e/4e plaats)
De wedstrijd om de derde en vierde plaats eindigde met een puntloze gelijke stand na vijf innings. Hierdoor eindigden beide teams op een gedeelde derde plaats.

...Evan Brisentine...
...negen strikeouts...
(© F: The Pitching Center)
Storks kreeg een scoringskans in de tweede en vierde inning op Evan Brisentine, die het hele duel gooide voor RCH-Pinguïns. De linkshandige Amerikaanse werper gooide een prima wedstrijd, schakelde negen slagmensen met drie slag uit, gaf geen vrije loop weg en stond vier honkslagen toe. Na te hebben gespeeld voor Santa Clara University ging Brisentine spelen voor Melbourne Demons in de Victorian Baseball League in Australië. Hierna speelde hij in 2017 en 2018 voor Zurich Barracudas in Zwitserland. Brisentine coachte ook een aantal jeugdteams in de USA, Australië en Zwitserland. De pitching instructor was ook nog als assistent coach actief bij het Nationale Onder-15 Team van Zwitserland. Ruim tien jaar is Brisentine inmiddels als pitching instructor verbonden aan The Pitching Center in Pleasanton, California.

In de tweede inning opende Glennton Poulo voor Storks met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Luuk Visser. Met één uit stal Visser het tweede honk, schoof op na een grounder, maar strandde op het derde honk.

Storks werd op rij uitgeschakeld in de derde en vierde inning. Nadat Brisentine tien slagmensen op rij had uitgeschakeld sinds de tweede inning kreeg Storks de honken vol met twee uit in de 1e5. Stephon Mohamed, Joost van den Bergh en Milo Botman sloegen toen allemaal een honkslag. Maar ze bleven allen achter, want Brisentine sloot hierna af met een strikeout.

Nieuwkomer David van Heijningen startte voor Storks. In de tweede inning begon hij met vier wijd voor lead-off hitter Jordan Illis, die opschoof op twee grounders, maar achterbleef op het derde honk. Dit was de enige keer dat RCH-Pinguïns in scoringspositie kwam.

In de vijfde, op nieuwe pitcher Kevin Nieveld (vorig seizoen DSS), kreeg RCH-Pinguïns weer hun lead-off hitter op het honk toen Teun van der Meer vier wijd kreeg. Maar die ging gedwongen uit op een grounder van Jelger Algra, die zelf kort erna werd uitgeschakeld toen hij te ver doorliep op het eerste honk. De inning en de wedstrijd eindigden even later toen Riley Gonesh werd uitgevangen.RCH-Pinguïns - Silicon Storks 0-0 (5 inn.)
RHE
Silicon Storks00000 -040
RCH-Pinguïns00000 -010
pitchers Storksinn.SOBBHRER
David van Heyningen2.1121--

Krisztian Toth1.2-----

Kevin Nieveld1-1---

pitchers RCH-Pinguïnsinn.SOBBHRER
Evan Brisentine59-4--
Stand Oefenseizoen
Uitslage
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Yme van der Lugt, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-Aad Otsen.
Scorer-Hilda Wiers (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 7 (3e/4e plaats) Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 11,3° C; windrichting west;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Game 8 - HCAW vs. Meerlease Pioniers (Finale)
De Finale tussen Hoofddorp Pioniers en HCAW bleef vier innings puntloos. Op zaterdag stond HCAW met 2-0 achter, maar draaide het duel toen om en won met 4-2. Vandaag nam Pioniers opnieuw de leiding en dit keer hield de Hoofddorpse ploeg die vast en won met 3-0.

Beide teams kregen een scoringskans in de eerste inning.

...Lars Huijer gooide 5 innings voor Pioniers...
(© Foto: Robert Bos)
Pioniers kreeg de honken vol in hun eerste slagbeurt op starter Ian Delemarre. Met één uit kreeg hij honkslagen tegen van Joey Eeman en Nolan Beugeling. Met twee uit zorgde vier wijd voor Tyler Boermsa voor volle honken, maar een vangbal sloot de inning daarna af.

In de tweede helft van de eerste inning, op starter Lars Huijer, kreeg HCAW hun lead-off hitter op het honk toen Jeandro Tromp op het honk kwam na een fout. Die schoof op naar het tweede honk na een wilde worp, maar strandde eveneens.

In de tweede, derde en vierde inning kreeg Pioniers een loper op het eerste honk. De HCAW-verdediging maakte een dubbelspel in de tweede en vierde inning, terwijl de loper in de derde slagbeurt achterbleef op het eerste honk.

Patrick Bok begon de tweede HCAW-slagbeurt met een honkslag en stal het tweede honk. Maar Huijer schakelde de volgende drie slagmensen uit. In de derde was het de Pioniers-verdediging die een dubbelspel maakte. En in de vierde strandde een HCAW-loper op het eerste honk.

Pioniers opende de score met één punt in de 1e5 op nieuwe pitcher Arij Fransen. Met één uit gooide hij vier wijd op Bodhi de Vreede, maar die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Mark Smit. Dat werd gevolgd door vier wijd voor Joey de Koning en even later scoorde Smit op een tweehonkslag van Nolan Beugeling, die 3-uit-3 sloeg.

Pioniers nam meer afstand door tweemaal te scoren in de zesde op Jiorgeny Casimiri. Die gooide vier wijd op Raul Jacobs, Jorrit Penseel en Damian Melis. Een grounder van Duco Nuijten eindigde vervolgens in een fout en twee lopers wisten hierdoor tot scoren te komen. Een strikeout, gedwongen nul en groundout volgden, maar Pioniers stond nu met 3-0 voor.

Lars Huijer, die drie nullen op rij had gekregen in de vijfde, werd opgevolgd door Daniel Vos in de zesde. Ook hij schakelde drie slagmensen op rij uit om een einde aan de wedstrijd te maken en een save te verdienen.HCAW - Meerlease Pioniers 0-3 (6 inn.)
RHE
Meerlease Pioniers000012 -351
HCAW000000 -021
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Huijer, W (1-0)52-2--

Daniel Vos, SV (1)1-----

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Ian Delemarre4224--

Arij Fransen, L (1-1)122111

Jiorgeny Casimiri113-21
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Jeroen Rekveld, 1B-Aad Otsen, 3B-Yme van der Lugt.
Commissioner-Peter Brink.
Scorer-Hilda Wiers (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-15:45 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 8 (Finale) Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 9° C; windrichting west;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.