Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Vier Nederlandse spelers in één wedstrijd; Tsjechische speler maakt Spring Training-debuut
English

FORT MYERS / KISSIMMEE, Florida (USA) - Op maandag (25 februari) kwamen vijf Nederlandse spelers in actie, waarvan vier in dezelfde wedstrijd. Ozzie Albies en Ray-Patrick Didder speelden voor Atlanta Braves tegen Washington Nationals voor wie Carter Kieboom en Spencer Kieboom speelden. Jonathan Schoop speelde voor Minnesota Twins.

...Martin Červenka als catcher voor Tsjechië...
...tijdens het Europees Kampioenschap 2016...
...in Hoofddorp...
(© Foto: Robert Bos)
Intussen heeft de Tsjechische catcher Martin Červenka zijn Major League Spring Training-debuut gemaakt bij Baltimore Orioles. De 26-jarige Červenka, geboren in de Tsjechische hoofdstad Praag, tekende een profcontract in 2009 bij Cleveland Indians toen hij pas 16 jaar was. Na te hebben gespeeld voor Kotlářka Praha maakte hij zijn profdebuut in 2011 als speler van het Rookie League-team van Cleveland. In zijn eerste seizoen speelde hij in slechts 17 wedstrijden en sloeg .164.

In de daarnavolgende seizoenen verbeterde zijn aanvallende prestaties. Na in vier van zijn eerste vijf seizoenen onder de .200 te hebben geslagen sloeg Červenka .272 in 2016 toen hij uitkwam voor twee Single-A teams. In het volgende jaar sloeg de catcher .278 met acht homeruns, scoorde 59 punten en sloeg er 57 binnen in Single-A Advanced. Na het seizoen 2017 werd de Tsjech een Free Agent en werd gecontracteerd door San Francisco Giants. Minder dan een maand later nam Baltimore Orioles Červenka's contract over. Tijdens Major League Spring Training vorig jaar werd hij ook al even kort toegevoegd aan de ploeg, maar speelde toen niet. Vorig seizoen speelde hij voor Bowie Baysox in Double-A en sloeg .258 in 97 wedstrijden, sloeg 15 homeruns en had 60 binnengeslagen punten. Hij speelde ook in de Eastern League All Star Game.

In 2016 kwam Červenka uit voor het Tsjechische Nationale Team tijdens het Europees Kampioeschap en opnieuw in 2018 tijdens de Super6. Op 25 januari van dit jaar kreeg Červenka een uitnodiging voor Spring Training als een 'non-roster player'. Afgelopen zondag maakte hij zijn Spring Training-debuut toen hij in de 1e9 in de wedstrijd kwam voor Baltimore tegen Toronto Blue Jays. Het was een succesvol debuut, want hij kreeg drie putouts op zijn naam, omdat nieuwe werper Branden Kline drie slagmensen op rij met drie slag uitschakelde. Kline kreeg een save, want Baltimore won met 9-8.

Op maandag, in Hammond Stadium op het CenturyLink Sports Complex in Fort Myers (Florida), kreeg de Tsjechische catcher zijn eerste slagbeurt. Baltimore speelde toen bij Minnesota Twins en verloor met 7-1. Hij kwam in het duel als catcher in de 2e6 en kreeg zijn enige slagbeurt in de achtste, maar kreeg toen drie slag.

Tot nu toe hebben er vijf spelers uit het voormalige Tsjecho-Slowakije in de Major League gespeeld. Echter, gezegd wordt dat de vijf allemaal werden geboren in wat nu Slowaijke is. Hierdoor zal Červenka als hij in de Major League debuteert de eerste speler zijn uit wat nu Tsjechië is, nadat het land in 1993 in tweeën werd gedeeld. De eerste speler uit deze Europese regio die in de Major League speelde was John Stedronsky, die in vier wedstrijden speelde als derde honkman voor Chicago White Stockings in 1879. Stedronsky werd geboren in 1850 in een gebied dat toen deel uitmaakte van het Keizerrijk Oostenrijk.

De laatste speler was Carl Linhart, die als pinch-hitter en pinch-runner werd ingezet in drie wedstrijden van Detroit Tigers in 1952. Linhart werd geboren in het toenmalige Tsjecho-Slowakije in Zborov. Echter, het is niet geheel duidelijk in welk Zborov. Hij zou zijn geboren in Zborov in de Regio Olomouc in wat nu Tsjechië is. Anderen zeggen dat hij werd geboren in Zborov, wat nu een dorp is in Slowakije.

In de wedstrijd in Fort Myers startte Jonathan Schoop als tweede honkman voor Minnesota en sloeg 1-uit-3. Minnesota scoorde tweemaal in de tweede helft van de eerste inning. Met één uit sloeg Jason Castro een honkslag, net als Schoop. Met twee uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor C.J. Cron. Hierna scoorden Castro en Schoop op een tweehonkslag van Byron Buxton, maar de inning eindigde toen Cron werd uitgeschakeld op de plaat. Schoop sloeg een grounder in de tweede inning, waarna hij werd uitgevangen in de vierde. Hij werd daarna vervangen in de 1e6.

In Champion Stadium op het ESPN Wide World of Sports Complex in het Walt Disney World Resort in Kissimmee (Florida) speelde Atlanta Braves thuis tegen Washington Nationals en won met 9-4.

Ozzie Albies startte als tweede honkman voor Atlanta en sloeg 0-uit-1. Hij sloeg een grounder in de eerste inning. In de 2e4 kwam Spencer Kieboom als catcher in het duel voor Washington en opende Albies met vier wijd. Hij scoorde toen volgende slagman Freddie Freeman homerde. Albies werd na vier innings vervangen.

In de 1e6 werd Ray-Patrick Didder de nieuwe korte stop voor Atlanta. Didder was weer toegevoegd als extra speler voor het duel van vandaag. In de 2e6, met twee uit, kreeg Didder vier wijd nadat Pedro Florimon een honkslag had geslagen. De honken kwamen vol te staan toen Austin Riley drie slag kreeg, maar dat eindigde in een wilde worp. Vier wijd voor Ryan LaMarre zorgde daarna voor een punt en even later scoorde Didder op een 'baseclearing, 3-run double' van Cristian Pache. Didder sloeg een pop-fly in de zevende inning in zijn tweede slagbeurt.

Carter Kieboom startte als tweede honkman voor Washington en sloeg 0-uit-2. Hij begon de tweede en vierde inning, maar beide keren sloeg Kieboom een grounder. Zijn broer Spencer kwam daarna in de 2e4 in de wedstrijd als catcher sloeg eveneens 0-uit-2. Hij sloeg een grounder in de vijfde inning, waarna Carter werd vervangen in de 2e5. In de achtste sloeg Spencer in een dubbelspel.

(25 februari)

Gerelateerde Artikelen:
Honkslagen voor Albies, Profar & Kieboom. (24 februari)
Nog twee Nederlandse spelers in Spring Training; Kieboom HRs. (23 februari)
Jurickson Profar als eerste Nederlandse MLB-speler in actie. (21 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.