Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 november 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Raily Legito nieuwe Hoofd Coach van Neptunus; Coaching-staf bekend
English

ROTTERDAM - Raily Legito is aangesteld als de nieuwe Hoofd Coach van Curaçao Neptunus, zo maakte de club op vrijdag (12 november) bekend. De 43-jarige Legito, die dertien seizoen voor de Rotterdamse ploeg heeft gespeeld is de opvolger van Ronald Jaarsma, van wie de club afscheid nam op 21 oktober. Acht dagen later werd Jaarsma de nieuwe Hoofd Coach van landskampioen L&D Amsterdam Pirates. De benoeming van Legito betekent ook dat rugnummer 30 weer zal terugkeren in het team van Neptunus.

...Raily Legito...
...nieuwe Hoofd Coach van Neptunus...
(© Foto: Henk Seppen)
In de Holland Series van dit seizoen verloor Neptunus de eerste twee wedstrijden en won de volgende drie, maar Pirates kwam terug en won Game 6 en 7 om de kampioenstitel te prolongeren. Twee jaar geleden won Neptunus de eerste drie wedstrijden van de best-of-seven Finale, maar toen werd Pirates de eerste ploeg in de historie die de volgende vier wedstrijden won om kampioen te worden. Vorig jaar won Pirates de eerste twee wedstrijden, maar de Holland Series werd daarna afgebroken vanwege nieuwe maatregelene tegen het coronavirus (COVID-19) en zodoende werd er in het seizoen 2020 geen nieuwe kampioen gekroond.

Neptunus kondigde ook aan hoe de coaching-staf er komend jaar zal uitzien. Diegomar Markwell, die sinds 2005 voor de ploeg heeft gegooid, wordt de Pitching Coach, mar blijft ook inzetbaar als pitcher. Markwell is de opvolger van Elton Koeiman. Veteraan-coaches Jan Collins (Bench Coach) en Wim Martinus (1B Coach) keren weer terug.

Nieuw in de staf is Quincy Ascencion, die de 3B Coach wordt. In de voorbije vijf seizoenen, toen Jaarsma de Hoofd Coach was Neptunus coachte bij zelf ook bij het derde honk. De 39-jarige Ascencion speelde zes seizoenen professioneel in de organisatie van Baltimore Orioles, van 2001 tot en met 2006 in de Minor Leagues, de meeste daarvan in Single-A. Meer recentelijk is hij Hoofd Coach geweest van Santa Rosa Indians op Curaçao.

Dit wordt het debuut als coach in de Hoofdklasse voor zowel Legito als Ascension. Maar in 2019 maakten beiden deel uit van de coaching-staf van de Nationale Ploeg van Curaçao, die toen deelnam aan het World Port Tournament in Rotterdam. Legito was ook één van de coaches van het team tijdens het evenement in 2017. Beiden speelden ook voor de Curaçao-ploeg tijdens het toernooi. Ascension in 2013, Legito in 2015.

Raily Legito speelde 18 seizoenen in de Hoofdklasse. Voordat hij zijn Nederlandse debuut maakte speelde de infielder twee seizoenen professioneel in de Los Angeles Dodgers-organisatie. Destijds, in 1997 en 1998, speelde hij voor La Romana, het Rookie League-team in de Dominicaanse Republiek.

...Quincy Ascencion in actie voor Curaçao...
...in het World Port Tournament 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
In 1999 speelde Legito zijn eerste wedstrijden in de Nederlandse Hoofdklasse toen hij uitkwam voor het Haagse ADO, voor wie hij drie seizoenen speelde. Hierna speelde hij twee seizoenen voor PSV, dat toen ook in de hoogste afdeling speelde. Na deze vijf seizoenen werd Legito aangetrokken door Neptunus, waar hij debuteerde in het seizoen 2004. Legito zou dertien seizoenen het shirt dragen van de Rotterdamse ploeg. Door de jaren heen was Legito, die voornamelijk derde honkman was (maar ook als korte stop speelde) een verdedigend zeer sterke speler en een solide slagman.

Als speler van Neptunus beleefde Legito zijn meest succesvolle seizoenen, want hij werd met de ploeg achtmaal landskampioen. Met Neptunus won hij ook de European Champions Cup in 2004 en 2015 en de European Cup Winners Cup in 2007. Na gespeeld te hebben in 18 Hoofdklasse-seizoenen nam Legito afscheid na het seizoen 2016.

In deze 18 seizoenen speelde Legito in 685 competitie-wedstrijden en liet hij 847 honkslagen noteren. In 2006 leidde hij de competitie met 36 binnengeslagen punten. En in 2007 deelde Legito de koppositie met 16 gestolen honken, samen met Neptunus-teamgenoot Johnny Balentina. Maar ook met Ronald Jaarsma, die toen uitkwam voor HCAW en van wie Legito nu de opvolger is als Hoofd Coach van Neptunus. In 2010 was Legito één van de genomineerden voor de prijs van Meest Waardevolle Speler in de competitie.

Hoewel 1999 zijn eerste seizoen in de Hoofdklasse was, maakte hij in hetzelfde jaar ook gelijk zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team tijdens het World Port Tournament. Vanaf dat moment bleef Legito dertien jaar lang een basisspeler in Oranje. Hij nam afscheid als international tijdens het World Port Tournament 2011 in Rotterdam.

...Raily Legito won zijn 8e...
...titel met Neptunus in...
...zijn laatste seizoen in 2016...
(© Foto: Henk Seppen)
In zijn dertien seizoenen bij de Nationale Ploeg speelde Legito in (bijna) alle internationale evenementen waaraan het team deelnam. In deze jaren nam Legito deel aan drie Olympische Spelen (2000, 2004, 2008) en de eerste World Baseball Classic in 2006. Hij nam ook deel aan vijf Wereldkampioenschappen, vier Intercontinental Cups en zes Europese Kampioenschappen. Legito werd met Oranje vijfmaal Europees kampioen.

Tijdens het Europees Kampioenschap van 2007 in Spanje won Legito drie prijzen. Hij was de Outstanding Defensive Player en leidde het toernooi in homeruns en binnengeslagen punten. Tijdens het Europees Kampioenschap in 2010 in Duitsland, was Legito de beste slagman van het toernooi en had ook de meeste gescoorde punten, maar in dat evenement verloor Nederland de Finale tegen Italië.

Met het Nederlands Team nam Legito ook deel aan de twee grote, internationale toernooi in ons land. Hij speelde in zes Haarlemse Honkbal Weken, waarvan er twee werden gewonnen. En hij nam ook deel aan zes World Port Tournament, waarvan hij er één won met Oranje.

In zijn internationale loopbaan speelde Legito in 257 officiële interlandwedstrijden, waarmee hij de record-international is. In 2010 werd hij benoemd tot Erelid van de KNBSB.

In een persbericht op vrijdag stelde Neptunus-voorzitter Jorian van Acker: ,,Legito heeft als speler een lange en succesvolle carrière opgebouwd bij Neptunus en heeft zich bewezen als iemand met zeer veel kennis en ervaring in het honkbal. Zijn visie op het spel en het team spreekt het bestuur erg aan. We denken dat hij het juiste profiel heeft om de mix van jong talent en ervaren ex-profs te begeleiden naar optimale prestaties. We hebben er veel vertrouwen in dat het team onder leiding van Raily nieuwe successen gaat behalen op Nederlands en Europees niveau''.

In het persbericht wordt ook gezegd dat ''Legito en zijn coaches de beschikking krijgen over een sterke selectie die een frisse impuls krijgt door het aantrekken van een aantal ervaren spelers en veelbelovende talenten. In de komende weken verwacht de club nog een aantal versterkingen te kunnen bevestigen en kan het team zich gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen''.

Onlangs meldde Neptunus dat outfielder Jiandido Tromp in 2022 voor de ploeg zal spelen. Tromp speelt momenteel in de profcompetitie in Nicaragua en eerder dit jaar maakte hij zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team. De club bevestigde ook dat infielder Raydley Legito, de zoon van Raily, overkomt van Amsterdam Pirates naar Neptunus.

(12 november)

...Raily Legito door de jaren heen...
...Links: Met toenmalig teamgenoot Roger Bernadina tijdens het Europees Kampioenschap 2007 in Barcelona (Spanje)...
...Midden: In actie voor het Nederlands Team tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2010...
...Rechts: Als Coach van Team Curaçao tijdens het World Port Tournament 2019...
(© Foto links: Marco Stoovelaar; © Foto's midden & rechts: Henk Seppen)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.