Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus en Hoofd Coach Ronald Jaarsma uit elkaar
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus en Hoofd Coach Ronald Jaarsma hebben afscheid van elkaar genomen, zo maakte de club op donderdag (21 oktober) bekend. Afgelopen zondag verloor Neptunus de best-of-seven Holland Series tegen L&D Amsterdam Pirates. Neptunus verloor de eerste twee wedstrijden, won daarna de volgende drie, maar Pirates kwam terug en won Game 6 en 7 om de Kampioenstitel te prolongeren.

...Ronald Jaarsma als coach...
...tijdens de Holland Series...
(© Foto: Henk Seppen)
De dag na winst van het kampioenschap met Amsterdam Pirates werd bekend gemaakt dat Hoofd Coach Michael Duursma was gestopt, omdat hij coachen in de hoogste afdeling niet meer kan combineren met zijn werk als Coordinator van Baseball Academy Kennemerland Rabbits.

Ronald Jaarsma leidde Neptunus in de voorbije vijf seizoenen (2017-2021) nadat hij in oktober 2016 was benoemd tot opvolger van Evert-Jan 't Hoen. Jaarsma leidde de ploeg in elk van zijn vijf seizoenen naar de Holland Series. In al deze Kampioensfinales stond Neptunus tegenover Amsterdam Pirates.

De Rotterdamse ploeg veroverde de titel in 2017 en 2018 en leek op weg te zijn naar een volgende titel in 2019, want toen werden de eerste drie wedstrijden gewonnen. Echter, Pirates werd daarna de eerste ploeg in de historie die terugkwam van een 3-0 achterstand en de volgende vier wedstrijden won om landskampioen te worden. In de Holland Series van vorig jaar verloor Neptunus de eerste twee wedstrijden van Pirates, maar de Finale werd daarna afgebroken vanwege maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19).

In een verklaring op hun website zegt Neptunus het volgende:
,,Na afloop van de verloren Holland Series 2021, heeft het bestuur van Sportclub Neptunus besloten om afscheid te nemen van hoofdcoach Ronald Jaarsma.
Vanaf seizoen 2017 was Jaarsma eindverantwoordelijk voor Curaçao Neptunus. Onder zijn leiding werd de Rotterdamse honkbalclub in 2017 en 2018 zowel Nederlands als Europees clubkampioen. Sindsdien zijn er geen titels meer gewonnen. Het vertrek van Jaarsma valt samen met een verjonging van de selectie die de club op moet zetten voor hernieuwd succes in de komende jaren.''

De verklaring gaat als volgt volgt verder: ,,We zijn Ronald zeer dankbaar voor zijn inzet en werk voor Curaçao Neptunus. Hij heeft altijd zeer goed samengewerkt met zijn staf, spelers en andere betrokkenen. Dit heeft de club een aantal mooie prijzen opgeleverd.
De komende periode zal het bestuur op zoek gaan naar een nieuwe hoofdcoach. Daarbij wordt zowel binnen als buiten de vereniging gezocht. De nieuwe coach krijgt de beschikking over een sterke selectie die een frisse impuls krijgt door het inbrengen van een aantal veelbelovende talenten.''

Voordat hij Hoofd Coach werd bij Neptunus was Ronald Jaarsma vier seizoenen de 3B Coach van L&D Amsterdam Pirates. In 2013 was hij eerste de asisstent van toenmalig Hoofd Coach Sidney de Jong. Jaarsma bleef daarna de 3B Coach toen Charles Urbanus De Jong opvolgde in 2014.

...Jaarsma coachte altijd zelf bij het 3e honk...
(© Foto: Henk Seppen)
Voordat hij zich op het coachen richtte speelde Ronald Jaarsma zelf als outfielder in de Hoofdklasse voornamelijk voor HCAW, maar hij kwam ook uit voor Neptunus. Na zijn loopbaan te zijn begonnen in de jeugd bij HCAW ging hij na het seizoen 1992 naar Neptunus. Daar speelde hij toen voor Tridents in 1993-1994, maar keerde daarna terug naar HCAW, waar hij 1995 in het tweede team uitkwam. Hierna keerde hij weer terug naar Rotterdam, speelde wederom voor Tridents, maar debuteerde ook in het Hoofdklasse-team. Jaarsma speelde vervolgens voor Neptunus in 1997-1998 en stond op het roster voor het seizoen 1999, maar verliet de ploeg in de eerste maand van het seizoen en keerde opnieuw terug naar HCAW waar hij het restant van het seizoen speelde. Jaarsma bleef daarna spelen voor HCAW en stopte na afloop van het seizoen 2008.

Jaarsma werd hierna de 3B Coach van de Bussumse ploeg als assistent van Jurjan Koenen (in 2009) en Bill Froberg (in 2010). Tijdens het seizoen 2011 nam Jaarsma de ploeg over als Interim Hoofd Coach in de tweede competitie-helft als vervanger van Froberg. In het restant van de reguliere competitie was HCAW onder leiding van Jaarsma 7-14. Hierna was de ploeg 6-3 in de Play-Downs en eindigde daarmee op de zesde plaats 'overall'. Na niet te hebben gecoached in 2012 werd hij de 3B Coach van Sidney de Jong, nadat die was aangesteld als nieuwe Hoofd Coach van Amsterdam Pirates voor het seizoen 2013. Tijdens het seizoen 2013 nam Jaarsma bij Pirates in twee wedstijden waar toen Hoofd Coach Charles Urbanus afwezig was wegens griep.

In het seizoen 2017 coachte Jaarsma in zijn eerste volle seizoen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse. Terwijl de meeste Hoofd Coaches de coaching vanuit de dug-out doen bleef Jaarsma zelf vanaf het derde honk coachen en waas daarmee één van de weinigen die dat deden in de hoogste afdeling. Als coach droeg Jaarsma karakteristiek vrijwel altijd een donkere zonnebril. In zijn eerste seizoen won Jaarsma de European Champions Cup met Neptunus en leidde de ploeg ook naar de Kampioenstitel. Na het seizoen kreeg Jaarsma de prijs voor Coach of the Year.

In 2001 en 2002 speelde Ronald Jaarsma in twaalf interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team. In deze jaren nam hij met Oranje deel aan één World Port Tournament (2001), één Europees Kampioenschap (2001) en één Haarlemse Honkbal Week (2002).

(21 oktober)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.