Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Rein Merkx)

Roef! wint Pre-Season Tournament
English

TILBURG - Roef! is de winnaar van de twaalfde editie van het internationale Pre-Season Tournament, dat de club jaarlijks organiseert. Het evenement wordt buiten gespeeld op het thuisveld in Moergestel, of binnen wanneer de weeromstandigheden ongunstig zijn. Het laatste was dit weekeinde het geval, want het was zeer stormachtig, koud en het regende. Zodoende werden de wedstrijden dit keer gespeeld in twee sporthallen in het nabij gelegen Tilburg.

Zondagmiddag (10 maart) won Roef! met 7-2 in de Finale van UVV. Voor Roef! was dit de tweede toernooizege van het jaar. In januari won de ploeg het internationale Indoor Cup-toernooi voor het derde jaar op rij en werd daarmee de eerste ploeg die dat presteerde.

Eva van Knegsel van Roef! werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het toernooi. Deze prijs werd tijdens het toernooi van vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Die werd toen gewonnen door Ella Krommendijk van toernooi-winnaar Terrasvogels.Na de wedstijden van zaterdag waren Red Lions en Roef! beide nog ongeslagen. Red Lions had drie wedstrijden gewonnen, terwijl Roef! tweemaal won een eenmaal gelijk speelde. Vandaag stonden de twee ploegen tegenover elkaar in de beslissende wedstrijd om te bepalen wie de Poule-winnaar zou worden. Roef! versloeg Red Lions met 8-4 om de Finale te bereiken.

In Poule B waren er drie kandidaten voor de Finale na de wedstrijden van zaterdag. Twins Oosterhout en UVV waren beide nog ongeslagen.

Vandaag hadden deze twee teams nog één wedstrijd te spelen. Een overwinning voor beide teams zou zorgen voor een gedeelde eerste plaats en omdat ook het onderlinge duel van zaterdag met een gelijke stand eindigde zou een punten-formule dus moeten worden ingezet om tot een beslissing te komen. Echter, wanneer Twins en UVV allebei zouden verliezen kon Roef! 2 nog bezit nemen van de eerste plaats wanneer het vandaag tweemaal tot winst zou komen.

Het eerste scenario gebeurde. Roef! 2 won met 6-1 van Hoboken Pioneers (België), maar werd daarna uitgeschakeld voor de Finale toen Twins Oosterhout tot een ruime 17-0 shutout-winst kwam tegen Bonn Capitals (Duitsland). Later in de middag won UVV met een grote 20-0 shutout van Roef! 2. Dat was niet alleen de grootste uitslag van het toernooi, maar het besliste ook wie er naar de Finale zou gaan.

Zoals gezegd zouden Twins en UVV op gelijke hoogte eindigen na winst van hun wedstrijd vandaag. Het runsaldo was daardoor bepalend. Na de wedstrijden van zaterdag had UVV 15 punten gescoord en er twee tegen gekregen, terwijl Twins 13 keer tot scoren was gekomen en eveneens twee tegenpunten had. Twins verhoogde hun puntentotaal naar 30 (en twee tegen) na de ruime winst vandaag. Dat betekende niet alleen dat UVV minimaal zestien punten moest scoren hun wedstrijd, maar ook geen punt mocht tegen krijgen. Doordat UVV 20 punten liet noteren eindigde de ploeg boven Twins en werd de tweede finalist.In de Finale van het Pre-Season Tournament gooiden de pitchers van de twee teams samen liefst 30 keer drie slag! De wedstrijd bleef in de eerste drie innings puntloos, waarna Roef! opende met een punt in de vierde. UVV antwoordde met twee runs in de vijfde beurt, maar daarna voerde Roef! de druk wat op en draaide het duel in eigen voordeel om door zesmaal te scoren in de laatste twee innings.

Jessica Tolmie gooide het hele duel voor UVV. De Australische rechtshander, die vorig seizoen in de Golden League gooide voor Tex Town Tigers, kwam tot 15 keer drie slag. In de derde inning zag ze hoe Roef! in scoringspositie kwam. Met één uit sloeg Wies Ligtvoet een honkslag en kwam Kim Donkers via een fout op het honk, wat zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Maar zij bleven achter, want Tolmie schakelde de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit.

Marjolein Merkx startte voor Roef! en schakelde negen van de tien slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uit. In de tweede inning was Eliza Rikkelman de enige slagvrouw die het honk bereikte na een fout.

In de eerste helft van de vierde inning nam Kim Horsten de pitching over. Ze kreeg een lead-off single tegen van Britt van Veen en dat bleef de enige honkslag voor UVV in dit duel. Hierna kreeg Melissa Burger vier wijd. Met één uit schoven de twee op na een opofferingsstootslag van Pien Lijffijt, maar bleven daarna achter.

Roef! opende vervolgens de score in de 2e4. Met één uiit sloeg Eva van Knegsel een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde ze op een honkslag van Wies Ligtvoet.

...Eva van Knegsel...
...MVP...
(© Foto: Rein Merkx)
Met een 1-0 achterstand scoorde UVV twee onverdiende punten in de vijfde inning toen de Roef!-verdediging drie fouten maakte. De eerste zes slagvrouwen bereikten de honken zonder het slaan van een honkslag. Femke Bolkenbaas begon met vier wijd, waarna Naomi Andringa op het honk kwam met een velderskeus-klap, die eindigde in een fout. Hierna volgden nog vier 'force play-grounders'. Een fout op een grounder van Maud Werkman zorgde voor volle honken. Daarna werd weer een fout gemaakt op een grounder van Britt van Veen, wat resulteerde in de gelijkmaker. Even later werd Andringa gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Melissa Burger, maar de honken bleven vol staan. Maar daarna werd een derde fout gemaakt, dit keer op een grounder van Eliza Rikkelman en dat bezorgde UVV een 2-1 voorsprong. Echter, drie loopsters bleven daarna achter toen de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld.

In de 2e6 antwoordde Roef! met drie punten. Cindy van der Zanden begon met vier wijd en stal het tweede honk. Met één uit scoorde ze de gelijkmaker na een honkslag van Isa Los. Roef! kreeg daarna loopsters 'op de hoeken' toen Eva van Knegsel het honk bereikte na een fout. Even later nam Roef! de leiding op een pinch-hit single van nieuwkomer Onaisha Franka, die vorig jaar uitkwam voor Sparks Haarlem. Toen daar een fout op volgde wist ook Van Knegsel tot scoren te komen.

Nadat Kim Horsten driemaal drie slag had gegooid in de 1e6 nam Roef! meer afstand door drie punten te scoren in hun zesde slagbeurt. Kim Donkers en Cindy van der Zanden (stootslag) begonnen met een honkslag. Pinch-hitter (en nieuwkomer) Amy Udink leverde daarna een puntscorende honkslag af. Een volgend punt werd daarna gescoord op een grounder van Isa Los. Hierna sloeg Eva van Knegsel een tweehonkslag en dat stelde Udink in de gelegenheid het derde punt in deze inning te scoren. Udink speelde vorig seizoen voor Catch, maar in het verleden speelde ze ook voor Onze Gezellen en Jong Oranje.

Eindstand:
1. Roef!, 2. UVV, 3. Twins Oosterhout, 4. Red Lions, 5. Onze Gezellen, 6. Roef! 2, 7. Hoboken Pioneers (België), 8. Eagles Praha (Tsjechië), 9. Bonn Capitals (Duitsland), 10. DVH.

'For the record'
Aan het tweedaagse toernooi werd ook deelgenomen door tien umpires, waarvan twee uit het buitenland. De Nederlandse umpires Harm de Fonkert, Lucien Hekker, Wout van der Horst, Arjan Mens, Rein Merkx, Conny van Meurs, John van Renswoude en Jac van Riel kregen gezelschap van Akos Farkas uit Hongarije en Beate Utzig uit Oostenrijk.

Annie Hekker, Jeroen van de Wiel, Marga de Fonkert en Hannie Mulders verzorgden de wedstrijdleiding en fungeerden ook als scorer.

(10 maart)

(met dank aan Hannie Mulders voor de toernooi-informatie)

Uitslagen van de zondag-wedstrijden
Complete Programma's Oefenseizoen, Reguliere Competitie, Internationale Toernooien en Meer
Voorlopige Rosters Golden League

Gerelateerd Artikel:
Vijf teams in strijd voor Finale Pre-Season Tournament. (9 maart)Roef! - UVV 7-2 (6 inn.) (Finale)
RHE
UVV000020 -215
Roef!000133 -7104
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Jessica Tolmie, L61531076

pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx39----

Kim Horsten, W36212-
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Wout van der Horst, 1B-John van Renswoude,
3B-Harm de Fonkert.
Scorer-Jeroen van de Wiel (Roef!).
Aanvangstijd-16:00 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Sporthal 'Reeshof', Tilburg.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Finale 12e Pre-Season Tournament.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.