Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Amsterdam Pirates)

Amsterdam Pirates wint op wilde worp en promoveert naar Golden League; DSS degradeert
English

HAARLEM - Amsterdam Pirates won de beslissende derde wedstrijd van de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off tegen DSS op zondag (13 oktober) op een wilde worp in de achtste inning dat het enige punt in het duel opleverde. Hiermee won Pirates de best-of-three met 2-1 en promoveerde naar de Golden League, terwijl DSS degradeerde.

Voor Amsterdam Pirates kwam hiermee een einde aan een succesvol seizoen, waarin de vereniging het 60-jarige jubileum vierde. Vorige maand presteerde het Hoofdklasse-honkbalteam van de club iets dat geen enkel ander team in de historie eerder had gedaan. In de Holland Series verloor de ploeg de eerste drie wedstrijden van de best-of-seven, maar won daarna de volgende vier om Curaçao Neptunus te onttronen en voor het eerst sinds 2011 weer landskampioen te worden. Nooit eerder had een ploeg een 3-0 achterstand omgedraaid in een 4-3 winst. Vandaag promoveerde het softbalteam terug naar de hoogste afdeling.

De dag begon met het herroepen van een beslissing. Op zaterdagavond werd aanvankelijk besloten dat de gestaakte tweede wedstrijd van zaterdagmiddag vandaag moest worden uitgespeeld. Op het moment dat het duel eindigde halverwege de zesde inning stond DSS met 4-1 voor. DSS ging in protest tegen de beslissing. Op zondagochtend werd iedereen geïnformeerd dat de wedstrijd toch geldig was verklaard, omdat de verkeerde reglementen waren toegepast. De reglementen die alleen van toepassing zijn voor honkbal. De verwarring ontstond doordat er zaterdag geen vertegenwoordigers van competitie- of protestzaken op het veld aanwezig waren om een beslissing te nemen toen de wedstrijd werd gestaakt in de zesde inning. Gelukkig was het DSS dat in de tweede wedstrijd de leiding had. Wanneer Amsterdam Pirates gisteren zou hebben voorgestaan en de wedstrijd vandaag geldig zou zijn verklaard was de ploeg niet in staat geweest om de promotie te kunnen vieren op veld na winst van de wedstrijd! Deze situatie verdiende zeker geen schoonheidsprijs!

En zo begon Dag 2 dus niet met de tweede helft van de zesde inning van Game 2. Hoewel de stand op 4-1 stond had Amsterdam Pirates natuurlijk in de 2e6 nog tot een rally kunnen komen, de leiding kunnen nemen en DSS vervolgens puntloos kunnen houden in de 1e7 om het duel te winnen. In dat geval waren we misschien in een kwartiertje klaar geweest.

In plaats daarvan was de stand in de Play-Off nu 1-1 en was de derde en beslissende wedstrijd nodig en die werd vandaag gespeeld. Onder aanzienlijk betere weersomstandigheden dan de dag ervoor was het een aantrekkelijke en spannende wedstrijd met een aantal fraaie acties die pas in de achtste inning werd beslist. Het enige punt werd toen gescoord na een wilde worp.

...Speelsters, coaches en begeleiding vieren de winst en promotie...
(© Foto: Amsterdam Pirates)
Amsterdam Pirates speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2007. Daarvoor speelde het softbalteam voor het eerst in de hoogste afdeling in 1989, maar degradeerde na het eerste seizoen. Na het veroveren van de titel in de Overgangsklasse in 1990 speelde Pirates daarna 15 seizoenen (1991-2005) in de Hoofdklasse. In die periode plaatste de ploeg zich viermaal voor de Play-Offs. In 1996 en 1997 won Pirates de Europese Cup Winners Cup. In 1996, in Haarlem, kwam de ploeg in de best-of-three Finale tot een 'sweep' tegen Sparks door met 6-1 en 3-1 te winnen. Catcher Judith van Erk was toen de Meest Waardevolle Speelster van het toernooi en Laura van den Berg was de Beste Pitcher. Een jaar later, in Oosterhout, kwam Pirates tot een 'sweep' tegen het Italiaanse Rimini (Italië) in de Finale en won met 1-0 en 3-0. Dit keer had de ploeg in Evelien Pietersz de Beste Slagvrouw van het toernooi. Als Bekerhouder plaatste de ploeg zich ook voor deelname in 1998. Het evenement vond toen plaats in Almere en Pirates won het brons achter Ronchi Dei Legionari Peanuts (Italië) en Terrasvogels.

Pirates degradeerde in 2005 na verlies van een best-of-five Degradatie Series tegen Birds. In 2006 keerde Pirate onmiddellijk weer terug na de titel te hebben gepakt in de Eerste Klasse. Maar daarna volgde een zwaar seizoen 2007. De ploeg eindigde met een 4-32 'record' en degradeerde weer. Vorig jaar bereikte Pirates de Promotie/Degradatie Play-Off, maar verloor toen van DSS. Dit keer waren de rollen omgedraaid.

Voor DSS was dit het derde opeenvolgende jaar waarin de ploeg moest deelnemen aan een Promotie/Degradatie Play-Off. In 2017 won DSS met 4-2 in een best-of-one tegen Twins Oosterhout om de Golden League te blijven. Vorig jaar stond DSS eveneens tegenover Amsterdam Pirates in wat toen een best-of-three was. DSS won het eerste duel met 7-3, maar had de volgende dag een verlenging nodig om met 7-5 te winnen in acht innings om het verblijf in de hoogste afdeling te prolongeren. In die wedstrijd scoorde DSS drie punten in de 1e8 met als hoogtepunt een homerun van de toen geblesseerde Morgan Sampson. Dit weekeinde was Sampson niet inzetbaar vanwege een nieuwe blessure. Sampson, die een effectieve slagvrouw is, was al sinds 18 september uit de line-up na een opgelopen blessure op 14 september.

Het verlies voor DSS betekent dat twee ploegen uit de hoogste afdeling degradeerden, terwijl twee teams uit de Silver League promoveerden. Afgelopen dinsdagavond verloor Twins Oosterhout de beslissingswedstrijd tegen DSS en dat resulteerde in degradatie. Afgelopen weekeinde promoveerde Quick Amersfoort naar de Golden League.

Met de wedstrijd van vandaag kwamen de Season Finals ten einde, net als de seizoenen in de Golden League en Silver League.

Een groot woord van dank moet worden uitgereikt aan Onze Gezellen, dat dit jaar de Season Finals organiseerde. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden zorgde de Haarlemse club voor een prima organisatie. En de groundscrew van de club was subliem. Zonder hen zou er geen wedstrijd zijn gespeeld, vorig weekeinde niet en ook dit weekeinde niet. Het is dankzij de hardwerkende groundscrew dat we in staat zijn geweest een aantal prima wedstrijden hebben kunnen zien ter afsluiting van het seizoen 2019.

(13 oktober)
Game 2 - DSS vs. Amsterdam Pirates

Op zondagochtend werd de tweede wedstrijd alsnog geldig verklaard.

Zaterdagmiddag werd de wedstrijd halverwege de zesde inning gestaakt vanwege de condities van het speelveld na regen met een 4-1 voorsprong voor DSS.

Compleet Verslag wedstrijd van zaterdagDSS - Amsterdam Pirates 4-1 (5½ inn.)
RHE
Amsterdam Pirates000001-132
DSS13000X-430
(wedstrijd halverwege de 6e inning gestaakt wegens veldcondities na regen)
pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Mandy van der Maas, L (0-1)523343

pitcher DSSinn.SOBBHRER
Anna-Bè Bartels, W (1-1)631311

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bianca Dweelaard, 1B-Bob Gieskens.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Huub Nelissen.
Scoreboard Operators-Rob Walgien, Jan Kroft (Onze Gezellen).
Aanvangstijd-16:17 uur.
Speeltijd-1:13 uur.
Locatie-Van der Aart Sportpark, Haarlem (veld Onze Gezellen).

Game Notes:
Season Finals 2019.
Game 2 Golden League/Silver League Promotion/Relegation Play-Off.
7-minuten rain-delay voor aanvang 3e inning met een 4-0 voorsprong voor DSS.
8-minuten rain-delay in 2e4 met een 4-0 voorsprong voor DSS, 2 uit en geen honkloopsters.
3-minuten rain-delay voor aanvang 2e6 met een 4-1 voorsprong voor DSS.
Wedstrijd hierna gestaakt vanwege conditie speelveld voor aanvang 2e6 met 4-1 voorsprong voor DSS.
Op zaterdagavond 12 oktober aanvankelijk besloten dat wedstrijd op zondag 13 oktober moest worden uitgespeeld, voor aanvang van eventuele Game 3.
Wedstrijd geldig verklaard op zondagochtend 13 oktober.
Play-Off gelijk, 1-1.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 10,8° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 89%.
Game 3 - Amsterdam Pirates vs. DSS

Voor de wedstrijd van vandaag voegden beide teams een aantal speelsters toe, die zaterdag niet inzetbaar waren. Dana Rodermans was terug in de line-up voor Pirates en droeg bij met twee honkslagen. Jenny Kinburn keerde terug in het infield voor DSS en liet een honkslag noteren. DSS voegde ook 'veteraan'-speelster Marieke Jansen toe en zij was de midveldster. De 41-jarige Jansen speelde 14 seizoenen in de Hoofdklasse voor Terrasvogels, voordat ze afscheid nam na het seizoen 2007. Daarna bleef ze wel op een lager niveau actief spelen, de laatste jaren bij DSS. Vorig jaar werd Jansen eveneens aan het roster van DSS toegevoegd voor de Promotie/Degradatie Play-Off tegen Pirates, samen met pitcher Judith van Kampen. In het duel van vandaag toonde Marieke Jansen, die in de reguliere competitie niet voor DSS uitkwam, aan nog altijd over een sterke arm te beschikken.

De Amerikaanse linkshander Rachel Henks gooide een sterk duel voor Amsterdam Pirates. Ze stond slechts twee honkslagen toe in acht innings en stond in de reguliere zeven slagbeurten maar één loopster toe in scoringspositie te komen.

Anna-Bè Bartels gooide het hele duel voor DSS en stond vier honkslagen toe. In de eerste zeven innings liet ze maar twee loopsters in scoringspositie komen, voordat ze de wedstrijdbeslissende wilde worp gooide in de achtste.

De twee pitchers gaven slechts twee vrije lopen weg en dus kan deze ontmoeting als een pitching-duel worden bestempeld, want beiden hadden een prima optreden.

Het was ook nog eens een hele snelle wedstrijd en dat kan worden toegeschreven aan Home Plate Umpire André Eijpe, die een goede dag had achter de plaat en de wedstrijd in beweging hield. Als gevolg daarvan werden de eerste zeven inning gespeeld in slechts één uur en vier minuten!

Er was dan ook weinig 'verkeer' op de honken in dit duel, waarin Pirates weer de thuisploeg was.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de eerste inning door Rachel Henks was het DSS dat als eerste in scoringspositie kwam in de 1e2. Met één uit sloeg Jenny Kinburn een honkslag, net als Wendy van Wijk met twee uit. Maar de twee loopsters bleven achter, want een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt. Henks zou in het restant van de wedstrijd geen punten meer toestaan.

In de volgende vijf innings liet Henks nog maar één slagvrouw tot de honken toe. Na acht slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld gooide ze vier wijd op Wendy van Wijk met één uit in de vijfde. Hierna schakelde de linkshander ook de volgende acht slagvrouwen weer uit voor aanvang van de achtste inning. In deze innings werd ze gesteund met een aantal prima verdedigende acties, waaronder vier fraaie vangballen van linksveldster Ailleen Boland, waarvan één op een line drive.

Anna-Bè Bartels schakelde de eerste negen Pirates-slagvrouwen uit die ze tegenover zich kreeg. In de 2e4 opende Jessie Rodermans met een infield-hit op een bal die ietwat opsprong voor korte stop Elise Ooms. Rodermans schoof op naar het tweede honk via een opofferingsstootslaga van Ailleen Boland. Hierna sloeg Jeske Meewisse een harde line drive, maar die werd gevangen door derde honkvrouw Sophie Bugter. Volgende slagvrouw Dana Rodermans sloeg daarna een honkslag in het midveld. Haar zus schoof hierdoor op naar het derde honk en terwijl midveldster Marieke Jansen de bal verwerkte werd ze doorgestuurd naar de plaat. Een ijzersterke aangooi van Jansen naar catcher Lorraine Kieft volgde om Rodermans op de plaat uit te schakelen en de inning af te sluiten. Na afloop werd gezegd dat Rodermans misschien op het derde honk gehouden had moeten worden om de druk op de tegenstander te houden. Andere aanwezige coaches stelden dat zij hetzelfde gedaan zouden hebben en dat het doorsturen van Rodermans de juiste beslissing was, zeker in een wedstrijd waarin de punten schaars zijn. De aangooi naar de plaat moet immers perfect zijn en er kunnen fouten worden gemaakt. Helaas voor Pirates, maar gelukkig voor DSS, was Jansen's aangooi 'picture-perfect'!

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de vijfde inning kreeg Pirates de volgende loopster in scoringspositie in de 2e6. Met één uit kreeg Kelly Koeman vier wijd, waarna haar pinch-runner Julia Westhoek naar het tweede honk opschoof na een opofferingsstootslag van Jessie Rodermans. Maar ze strandde daar, want een grounder sloot de slagbeurt af.

Met nog altijd een puntloze stand kreeg Pirates weer een honkloopster in de 2e7 toen Dana Rodermans een honkslag sloeg met één uit. Maar zij werd gedwongen uitgeschakeld, waarna een vangbal het einde van de inning betekende, zodat er een verlenging nodig was. Het was de tweede keer in deze Play-Off een verlenging noodzakelijk was en daarmee werd onderstreept dat de twee teams aan elkaar gewaagd waren.

In de 1e8 was Lorraine Kieft de tie-break loopster voor DSS en zij bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Wendy van Wijk> Hierna kreeg Elise Ooms vier wijd. Met loopsters 'op de hoeken' eindigde een stootslag-poging van Marieke Jansen in een pop-up die werd gevangen door pitcher Rachel Henks. Even later stal Ooms het tweede honk, waardoor het eerste honk open bleef. Met loopsters op het tweede en derde honk sloot Henks sterk af met een strikeout.

In de 2e8 was Nashota Vieane de pinch-running tie-break loopster voor Pirates. Een stootslag-poging van Pia Stolk mislukte hierna, want ze stootte de bal naar fout gebied en die werd vervolgens gevangen door catcher Lorraine Kieft. Hierna sloeg Resa ter Heegde de bal naar de linkerkant van het infield en die werd prima verwerkt door korte stop Elise Ooms. Ze had daarbij mogelijk een kans Vieane, die op weg was naar het derde honk, uit te tikken, maar in plaats daarvan gooide ze de bal naar het eerste honk waar Ter Heegde arriveerde met een infield-hit. Nu met loopsters 'op de hoeken' werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Kelly Koeman. De gedwongen actie kwam inderdaad op een stootslag van Jessie Rodermans, want Vieane werd uitgeschakeld op de plaat. Met de honken nog altijd vol en Ailleen Boland in het slagperk gooide Anna-Bè Bartels de bal in de grond en die sprong vervolgens op voor de catcher, die de bal vervolgens uit zicht verloor. De drie loopsters kwamen in beweging en op de wilde worp scoorde Ter Heegde het enige punt in de wedstrijd.

En daarmee promoveerde Amsterdam Pirates naar de Golden League, terwijl DSS degradeerde.

En het maakte ook een einde aan het seizoen 2019 in de twee hoogste afdelingen.Amsterdam Pirates - DSS 1-0 (8 inn.)
RHE
DSS00000000-020
Amsterdam Pirates00000001-140
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de achtste inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Anna-Bè Bartels, L (1-2)7.2-241-

pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Rachel Henks, W (2-0)8422--

Box Score
Play-by-Play
Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-André Eijpe, 1B-Bianca Dweelaard.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Huub Nelissen.
Scoreboard Operator-Jan Kroft (Onze Gezellen).
Aanvangstijd-13:58 uur.
Speeltijd-1:16 uur.
Locatie-Van der Aart Sportpark, Haarlem (veld Onze Gezellen).

Game Notes:
Season Finals 2019.
Game 3 Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off.
Amsterdam Pirates wint Play-Off met 2-1 en promoveert naar de Golden League.
DSS degradeert naar de Silver League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 19,5° C; windrichting zuid;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 89%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.