Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Euro Stars)

Steven Manson nieuwe Hoofd Coach van Olympia Haarlem
English

HAARLEM - Nieuw-Zeelander Steven Manson is de nieuwe Hoofd Coach van Golden League-team FysioExpert Olympia Haarlem, zo maakte de club donderdagmiddag (14 maart) bekend. De regerend landskampioen was de laatste ploeg die nog zonder Hoofd Coach was. Alle acht teams zijn nu voorzien van een Hoofd Coach voor het komende seizoen in de hoogste afdeling. Afgelopen dinsdag maakte Terrasvogels bekend dat de ploeg dit jaar onder leiding zal staan vanStefan Vessies.

...Steven Manson...
...nieuwe Hoofd Coach van Olympia Haarlem...
(© Foto: Euro Stars)
Manson en Vessies hebben beiden nooit gecoached op Golden League-niveau. Dit seizoen zijn zij twee van de vier rookie Hoofd Coaches in de hoogste afdeling. De anderen zijn Jeroen den Duijn en Glennsig Polonius, de Hoofd Coaches van respectievelijk Twins Oosterhout en Hoofddorp Pioniers. Deze twee ploegen promoveerden vorig seizoen naar de Golden League die is uitgebreid van zes naar acht teams. Het Talent Team Holland is de negende ploeg in de afdeling en speelt hun wedstrijden op zondag.

Net als voor Terrasvogels afgelopen dinsdag eindigde voor Olympia Haarlem op donderdag een lange zoektocht naar een nieuwe Hoofd Coach. Na afloop van vorig seizoen namen Hoofd Coach Stanley Doney en zijn Assistent Coach Inge Duin-Consent afscheid. Doney, die de ploeg vier seizoenen leidde, keerde terug naar Nieuw-Zeeland, terwijl zijn assistent stopte. Bench Coach Sandra Gouverneur en Pitching Coach Henk van Zijtveld bleven wel in de coachingstaf. Zij kregen kortgeleden gezelschap van Ingeborg Berk-Cleeren, maar de ploeg was nog steeds op zoek naar een nieuwe Hoofd Coach.

Vorig seizoen stonden Terrasvogels en Olympia Haarlem tegenover elkaar in de Holland Series in de titelstrijd. Hoewel het de twee meest succesvolle ploegen waren duurde het juist voor deze twee teams heel lang om een nieuwe Hoofd Coach te vinden. Beide zullen dit jaar deelnemen aan een Europees Bekertoernooi. Terrasvogels is de recordhouder wat deelnames betreft aan Europa Cup-toernooien.

Met de aanstelling van Steven Manson heeft Olympia Haarlem opnieuw gekozen voor een buitenlandse Hoofd Coach. Manson is de opvolger van landgenoot Stanley Doney. In november 2014 was die de opvolger van de Amerikaanse Caroline Powell, die de ploeg leidde sinds 2010, het jaar waarin Olympia Haarlem weer terugkeerde in de Hoofdklasse. In 2008 was Olympia Haarlem gedegradeerd. De laatste Nederlandse Hoofd Coach van de ploeg was Han Consent, die het team leidde tijdens de laatste twee wedstrijden van het seizoen 2009 toen men uitkwam in de Overgangsklasse. Tot dat moment was Wendell Hato de Hoofd Coach geweest, maar die was vanwege werkzaamheden niet in de gelegenheid het seizoen af te maken. Door het coachen toen over te nemen keerde Consent terug als Hoofd Coach van de hoofdmacht, nadat hij afscheid had genomen na afloop van het seizoen 1988 wat toen de afsluiting vormde van een lange periode, waarin hij de leiding over de ploeg had. Consent's dochter Inge Duin-Consent was sinds 2010 een Assistent Coach, voordat ze na vorig seizoen stopte.

Steven Manson is geen onbekende in het Nederlandse softbal. Vorig seizoen was hij de Hoofd Coach van Euro Stars in de Silver League. Hij was ook verbonden aan Blue Angels Softball Academy als een pitching instructor. Manson loodste Euro Stars naar een gedeelde derde plaats met Amsterdam Pirates. Het onderlinge resultaat tussen de twee ploegen was ook in balans (2-2). Vervolgens was de Team Quality Balance in het voordeel van Amsterdam Pirates, dat zich daardoor plaatste voor de Promotie/Degradatie Series tegen Golden League-team DSS.

Ook vorig jaar nam Euro Stars voor het eerst deel aan een Europees Beker-toernooi. Op het eigen complex in Capelle a/d IJssel organiseerde de clubs het toernooi om de European Cup Winners Cup. De ploeg speelde een aantal prima wedstrijden, waaronder een spannend duel tegen Sparks Haarlem, en eindigde op de achtste plaats.

Steven Manson heeft een oog voor detail en heeft zelf een lange loopbaan achter de rug in het mannen-softbal, wat hij vele jaren speelde. Hij was een sterke werper, maar was ook een aanvallende powerhitter, die zijn ploeg regelmatig aan de winst hielp. Onder de ploeg waar Manson voor speelde zijn Miramar, Wellington Lancers en Porirua City United Panthers. Hij gooide voor de laatste ploeg in 2010-2017 in de Wellington Softball Assocation. Met deze teams nam hij verschillende keren deel aan Intercity Competitions, maar ook de National Fastpitch Championship Tournaments. In 2007 speelde Manson voor Thomson Area Merchants uit de Amerikaanse staat Illinois, met wie hij toen deelnam aan het ASA Men's Major Fast Pitch National Softball Tournament.

(14 maart)

Gerelateerd Artikel:
Stefan Vessies nieuwe Hoofd Coach van Terrasvogels. (12 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.