Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Olympia Haarlem pakt eerste plaats met double-header winst
English

HAARLEM - FysioExpert Olympia Haarlem won zondag (28 april) hun double-header tegen Sparks Haarlem. De landskampioen won met 4-0 en 4-1.

Door de dubbele overwinning van vandaag nam Olympia Haarlem alleen bezit van de eerste plaats. Voor dit weekeinde deelde de ploeg de eerste plaats met Sparks Haarlem en Terrasvogels. Vandaag deelde Terrasvogels hun double-header tegen Tex Town Tigers.

Dit weekeinde stonden alle double-headers op het programma voor zondag, in plaats van op zaterdag. In alle softbal- en honkbal-afdelingen waren op zaterdag geen wedstrijden vastgesteld, want dat was Koningsdag. Dit was gedaan om iedereen in de gelegenheid te stellen te genieten van of deel te nemen aan activiteiten of het bijwonen van festivals ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. In een aantal voorgaande seizoen werd er wel gewoon gespeeld op Koningsdag (27 april) of in het verleden op Koninginnedag (30 april). Maar niet dit jaar.

(28 april)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

In de openingswedstrijd kwam Olympia Haarlem tot tien honkslagen, waaronder drie van Eva Voortman, die ook de winnende werpster was.

De linkshander gooide de eerste drie innings waarin ze geen honkslagen toestond aan Sparks Haarlem. Ilona Andringa gooide daarna de vierde inning. In de vijfde keerde Voortman terug en gooide de wedstrijd uit. Volgens de scoreregels moet een startende werpster vier complete innings gooien in een 7-inning wedstrijd om winnende werpster te kunnen worden. In het verleden moesten die innings aaneengesloten zijn. Die regel werd enige tijd geleden aangepast, want tegenwoordig hoeven die innings niet meer op rij te worden gegooid. Doordat Voortman zes innings gooide voldeed ze aan de regels en werd ze de winnende werpster.

Olympia Haarlem liet twee loopsters achter in de eerste inning, maar opende de score met twee onverdiende punten in de tweede slagbeurt toen de verdediging van Sparks Haarlem twee fouten maakte.

Met één uit in de tweede sloeg Shareday Christina een driehonkslag op starter Ginger de Weert. Met twee uit scoorde ze toen Brenda Beers na een fout op het honk kwam. Die stal het tweede honk, waarna ze scoorde toen er een outfield-fout volgde op een honkslag van Eva Voortman.

Olympia voegde een punt toe in de vierde. Met één uit kwam Eva Voortman op het honk met een infield-hit en scoorde op een tweehonkslag van Dinet Oosting, die zelf het derde honk bereikte. Hierna na Rebecca Soumeru de pitching bij Sparks over en zij schakelde twee van de volgende drie slagvrouwen uit.

De thuisploeg scoorde het vierde punt in de vijfde slagbeurt. Met twee uit werd Stephanie Pearce geraakt door een worp. Haar pinch-runner Julia van der Meer kwam in scoringspositie na een stootslag-honkslag van Brenda Beers en scoorde even later op een tweehonkslag van Eva Voortman.

Zoals gezegd hield Voortman Sparks Haarlem hitloos in de eerste drie innings. Ilona Andringa kreeg daarna drie opeenvolgende nullen in de vierde. Toen Voortman als pitcher terugkeerde in de vijfde kreeg ze een 2-out single tegen van Anne Blaauwgeers, maar die strandde op het eerste honk.

In de zesde sloeg Kimberly Jones een honkslag met twee uit voor Sparks Haarlem, maar ook zij bleef achter op het eerste honk.

Sparks Haarlem kreeg hun tweede en laatste loopster in scoringspositie in de 1e7. Met één uit sloeg Dominique Sprengers een honkslag, maar werd uitgeschakeld toen ze er een tweehonkslag van probeerde te maken. Feline Poot volgde met een tweehonkslag, maar Voortman sloot de wedstrijd daarna af met een strikeout.


...Links: Ginger de Weert was de startende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Shareday Christina in het slagperk voor Olympia Haarlem...

...Links: Jessie van Aalst gaat uit bij stelen en wordt getikt door 3B Dominique Sprengers in de 6e inning...
...Rechts: Dominique Sprengers wordt uitgetikt door korte stop Rachel van Veen in de 7e inning; Arjan de Wever is de Umpire...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)FysioExpert Olympia Haarlem - Sparks Haarlem 4-0
RHE
Sparks Haarlem0000000-042
FysioExpert Olympia Haarlem020110X-4100
pitchers Sparksinn.SOBBHRER
Ginger de Weert, L (0-1)3.133631

Rebecca Soumeru2.2-1411

pitchers Olympiainn.SOBBHRER
Eva Voortman35----

Ilona Andringa1-----

Eva Voortman, W (2-1)31-4--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Robert Meijboom (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-Ben Dernison.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:47 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 12,2° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 5 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 75%.
Game 2

In de tweede wedstrijd nam Olympia Haarlem opnieuw een vroege voorsprong, maar het was Sparks Haarlem dat een kans kreeg dat als eerste te doen.

In de eerste helft van de eerste inning, met twee uit, bereikte Chantal Versluis het tweede honk na een fout, maar Olympia-starter Mariëlle Vleugels sloot af met een strikeout.

In de tweede inning openden Dominique Sprengers en Feline Poot met honkslagen. Ze schoven op na een opofferingsstootslag, maar strandden op het tweede en derde honk.

Sparks-starter Katie Donovan kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, maar moest een punt toestaan in de tweede slagbeurt. Rosanne de Vries begon met vier wijd en stal het tweede honk met twee uit. Ze scoorde daarna toen Mariëlle Vleugels volgde met een tweehonkslag.

Olympia Haarlem voegde een punt toe in de derde inning (opnieuw met twee uit), maar liet ook drie loopsters achter. Eva Voortman begon met een honkslag en stal het tweede honk. Met één uit werd ze uitgeschakeld bij het derde honk op een grounder van Jessie van Aalst, die later ook het tweede honk stal. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Rosanne de Vries en Brenda Beers beiden vier wijd kregen. Een doorgeschoten bal stelde Van Aalst in staat het tweede punt te scoren voor de thuisploeg. De honken raakten weer vol toen ook Shareday Christina vier wijd kreeg, maar de drie loopsters bleven achter toen Katie Donovan afsloot met een strikeout.

In de vierde inning liet Sparks Haarlem weer loopsters achter op het tweede en derde honk. Maxime van Dalen begon met vier wijd en met één uit kreeg ook Feline Poot een vrije loop. De twee schoven op na een grounder van rookie Dewi van der Steen, maar bleven daarna achter.

In de 2e4 scoorde Olympia hun derde punt. Dit keer opende Rachel van Veen met een honkslag, stal het tweede honk en schoof op naar het derde honk na een wilde worp. Ze kon niet opschuiven op een infield-hit van infield-hit by Amber Krijgsman, maar dat leidde wel tot een werpsterswissel. Kirsten Scheele nam het over en kreeg een one-out single tegen van Dinet Oosting en dat stelde Van Veen in staat tot scoren te komen.

Sparks Haarlem kwam weer in scoringspositie in de vijfde inning, maar wist wederom niet te scoren. Eva Voortman gooide deze inning voor Olympia. Zij raakte lead-off hitter Ginger de Weert, die in dit duel de designated player van Sparks was. Met één uit werd ze gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Kimberly Jones. Verdedigend speelde Jones op een ongewone positie in deze wedstrijd voor Sparks Haarlem, want ze was de catcher. Vier wijd voor Chantal Versluis volgde en een doorgeschoten bal leidde tot loopsters op het tweede en derde honk. Voortman sloot daarna af met een strikeout.

Sparks kwam daarna wel tot scoren in de zesde op Ilona Andringa, die de laatste twee innings gooide. Met één uit sloeg Feline Poot een tweehonkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde na een wilde worp.

Olympia pakte het punt weer terug in hun zesde slagbeurt. Met één uit sloeg Dinet Oosting een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een tweehonkslag van Jessie van Aalst om er een 4-1 stand van te maken.

Ilona Andringa kreeg daarna drie nullen op rij in de zevende inning om een einde aan de wedstrijd te maken.


...Links: Katie Donovan was de startende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: McKayla Taylor slaat een honkslag voor Sparks Haarlem in de 3e inning...

...Links: Sparks Haarlem-midvelster Chantal Versluis tijdens een time-out...
...Rechts: Rachel van Veen steelt het 2e honk en glijdt langs SS Feline Poot in de 4e inning...

...Ginger de Weert wordt geraakt door een worp in de 5e inning en gechecked door 1B Coach Erik Vrugt en Umpire Patrick Reus...

...Feline Poot bereikt het 3e honk na een doorgeschoten bal (links) in de 6e inning en scoort na een wilde worp (midden)...
...3B Shareday Christina en pitcher Ilona Andringa kunnen dat niet voorkomen...
...Rechts: Kimbery Jones toont dat ze een multifunctionele speelster is, want ze was de catcher bij Sparks in dit duel...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)FysioExpert Olympia Haarlem - Sparks Haarlem 4-1
RHE
Sparks Haarlem0000010-141
FysioExpert Olympia Haarlem011101X-481
pitchers Sparksinn.SOBBHRER
Katie Donovan, L (0-2)3 (*)44433

Kirsten Scheele311411
(*) - Donovan gooide op twee slagvrouwen in de vierde inning

pitchers Olympiainn.SOBBHRER
Mariëlle Vleugels, W (4-0)4223--

Eva Voortman121---

Ilona Andringa, SV (1)23-11-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Arjan de Wever, 1B-Patrick Reus.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Huub Rustman (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-Frans Homringhausen.
Aanvangstijd-16:20 uur.
Speeltijd-1:51 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 6 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 68%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.