Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 mei 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Europese en Wereldkampioenschappen Softbal uitgesteld of afgelast
English

LAUSANNE (Zwitserland) / ANTWERPEN (BegliŽ) - Vanwege de internationale maatregelen tegen de verspreiding van de coronavirus (COVID-19) pandemie zijn voor dit jaar al vele toernooien uitgesteld of afgelast. In de voorbije dagen werden meer aanpassingen aangekondigd door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en European Softball Federation (ESF) naar aanleiding van de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen of reis-restricties.

Op maandag (4 mei) kondigde de WBSC verschillende wijzigingen aan op de internationale kalender, niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de komende jaren. Deze aanpassingen kwamen na het uitstel van de Olympische Spelen van dit jaar in Japan naar 2021 en de World Games van 2021 naar 7-17 juli in Birmingham, Alabama (USA). Softbal is ťťn van de 30 sporten die zullen worden gespeeld tijdens de World Games. De USA (als organisator), AustraliŽ, Canada, China, Chinese Taipei, Japan en Mexico hebben zich reeds geplaatst. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd met de winnaar van het Europees Kampioenschap.

De WBSC Women's Softball World Cup (WK Softbal Vrouwen) van 2021 is uitgesteld naar 2023. De WBSC maakte bekend dat de winnaar van de World Games 2022 zal worden gekroond als wereldkampioen.

De inaugurele WBSC Under-15 Women's World Cup (WK Softbal U15) is afgelast. De eerste editie zal nu plaatsvinden in 2023.

...Riccardo Fraccari...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
WBSC President Riccardo Fraccari zei in een verklaring: ,,Met de aanhoudende COVID-19-pandemie en het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 en de World Games naar 2022, wilden we ervoor zorgen dat softbalatleten de komende drie jaar een kans behouden op competities van wereldklasse. We wilden ook ons steentje bijdragen om de internationale sportkalender zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en ervoor te zorgen dat de voornaamste schijnwerpers gericht blijven op de Olympische Spelen, vooral nu de Tokyo 2020 Games zullen worden gezien als een universeel symbool van hoop en herstel''.

Doordat deze evenementen nu zijn uitgesteld is het niet nodig dat de (uitgestelde) Kwalificatie Toernooien dit jaar worden gespeeld. Naar aanleiding daarvan besloot de ESF op dinsdag (5 mei) om zowel het Europees Softbal Kampioenschap voor mannen en vrouwen uit te stellen. Beide evenementen hebben de status van Qualifier voor de Wereldkampioenschappen, terwijl het vrouwen EK ook dient als kwalificatie voor de World Games. Beide EK's zijn nu uitgesteld naar volgend jaar.

Het Mannen EK staat nu volgend jaar op de agenda voor 21-26 juni in Ledenice en Sezimovo ŕstŪ (TsjechiŽ). Deze steden waren ook de speellocaties voor het EK dit jaar dat werd uitgesteld van 22-27 juni naar 28 september-3 oktober.

Een nieuwe datum voor het Vrouwen EK wordt later bekend gemaakt. Het toernooi stond aanvankelijke op de agenda voor 7-13 juni in steden in de Friuli Venezia Giulia, ťťn van de regio's die hard werd geraakt door het virus eerder dit jaar in het noorden van ItaliŽ. Begin april werd het evenement naar 20-26 september, maar zal dus nu volgend jaar worden gehouden.

...Gabriel Waage...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Gabriel Waage, President van Softball Europe, zei: ,,Ik denk dat deze beslissing de nationale federaties ook voldoende tijd zal geven om hun lokale competities te spelen, zodra hun land hen toestaat deze competities te laten starten. We bevinden ons in een unieke situatie en kunnen alleen maar hopen dat we zo snel mogelijk weer terugkeren op de goede weg''.

Het Under-15 Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen zou dit jaar van 13-18 juli plaatsvinden in Enschede, maar werd uitgesteld naar 20-24 augustus. Dit evenement was een kwalificatietoernooi voor het eerste U15 Wereldkampioenschap. Doordat de volgende Europese kwalificatie nu zal plaatsdinden in 2022 is er overleg gaande om toch een Europees Kampioenschap te organiseren in de ťťn of andere vorm en uit te stellen naar een latere datum.

Op 22 april maakte de WBSC bekend dat de Men's Softball World Cup (WK Softbal Mannen) is uitgesteld naar 2022 na overleg met medische en regeringsauthoriteiten, plus de locatie organisatie. Het evenement, dat zal plaatvinden in ELE Stadium in Auckland (Nieuw-Zeeland), zou worden gehouden op 20-28 februari volgend jaar. Een nieuwe datum wordt later bekend gemaakt.

Ook vorige maand maakte de WBSC bekend dat de Under-18 Women's Softball World Cup (WK Softbal U18), WBSC Women's Baseball World Cup (WK Honkbal Vrouwen) en WBSC Under-15 Baseball World Cup (WK Honkbal Onder-15) zijn uitgesteld naar latere data dit jaar, indien mogelijk. De U18 Softball World Cup zou op 23-30 augustus plaatsvinden in Lima (Peru), de U15 Baseball World Cup op 14-23 augustus in Mexico en de Women's Baseball World Cup stond op de lijst voor 11-20 september, eveneens in Mexico.

Op dinsdag (5 mei) maakte de WBSC bekend dat het de organisatie van het eerste U23 Men's Softball World Cup (WK Softbal Mannen Onder-23) heeft toegewezen aan ArgentiniŽ en zal worden gehouden in 2021.

(6 mei)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.