Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Jan Collins coach; transfers Neptunus bekend
English
ROTTERDAM - Landskampioen DOOR Neptunus maakte vandaag (vrijdag 15 oktober) bekend dat de ploeg onder zal staan van coaches Jan Collins, Wim Martinus en Adonis Kemp, waarvan de ervaren Collins de eindverantwoordelijke zal zijn. Collins is de opvolger van Steve Janssen, die Neptunus in zijn twee seizoenen bij de Rotterdamse club, 2009 en 2010, naar het landskampioenschap loodste. Janssen is niet langer beschikbaar om Neptunus coachen, omdat hij als coach van het Nederlands Honkbal Team fulltime in dienst is van de KNBSB. In zijn overeenkomst staat dat het niet is toegestaan om daarnaast ook coach van een clubteam te zijn.

Volgend seizoen moet Neptunus het doen zonder werper Dushan Ruzic, zo meldde de club in de bekendmaking van de transfers voor komend seizoen. Ook vertrekken bij Neptunus Catcher Martijn Meeuwis (Twins) en Infielder Roy Seltenrijch (Corendon Kinheim), terwijl Infielder Jeroen Sluijter afscheid nam als speler. 1B Marvin Bleij zal volgend seizoen eveneens niet spelen voor de Rotterdammers. Hij onderging onlangs een geslaagde operatie aan zijn rechterschouder, maar het herstel zal negen tot twaalf maanden duren en dat betekent dat hij volgend jaar 'out for the season' is. Donderdag werd reeds bekend gemaakt dat Outfielder Danny Rombley volgend seizoenzal uitkomen voor UVV, dat op donderdag akkoord ging terug te keren naar de Hoofdklasse, nadat Almere Magpies zich dinsdagavond terugtrok. Naar Rotterdam komen rechtshandige werper Arshwin Asjes (Konica Minolta Pioniers), RHP Tim Roodenburg en Catcher Sape Wagenaar, die beiden overkomen van Sparta-Feyenoord.


...Steve Janssen...
(© Foto: Henk Seppen)
De Belgische coach Steve Janssen kwam in oktober 2008 naar Neptunus. Na gespeeld te hebben als catcher voor Luchtbal Greys en Brasschaat Braves in de Belgische competitie was de voormalig Belgisch international Hoofd Coach van Brasschaat in 1998 en 1999, resulterend in één titel. Vervolgens was hij Hoofd Coach van DOOR Tridents met wie hij tweemaal landskampioen werd.

...Jan Collins...
(© Foto: MS)
In 2002 werd Janssen voor het eerst opgenomen in de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team en diende toen als Pitching Coach tot halverwege 2005. In het seizoen 2006 maakte Janssen deel uit van de coachingstaf van Neptunus, voordat hij in Technisch Directeur werd van de Belgische Bond. Hij keerde daarna terug naar coachen in de Nederlandse Hoofdklasse en was de Hoofd Coach van Sparta-Feyenoord in 2008, voordat hij werd benoemd tot Hoofd Coach van Neptunus. Begin dit jaar keerde Janssen terug naar de nationale ploeg en werd de Pitching Coach in de staf van Manager Jim Stoeckel.

Jan Collins is sinds 1989 één van de coaches van Neptunus als Assistent Coach, Catching Coach of Bench Coach. In de seizoenen 1995, 1996, 1997 en 1998 was hij Hoofd Coach van de ploeg die hij in 1995 naar de titel leidde. Tijdens het seizoen 1998 werd hij opgevolgd door zijn assistent Bill Froberg, maar kreeg na 13 wedstrijden zelf weer de leiding als interim Hoofd-Coach, totdat Robert Eenhoorn het roer overnam.


...Dushan Ruzic...
(© Foto: Henk Seppen)
Dushan Ruzic kwam in 2008 naar Rotterdam, gooide in 20 wedstrijden, werd de closer van de ploeg en sloot af met een 1-0 'record', zeven saves en een ERA van 0.84. Vorig jaar en dit seizoen deelde Ruzic zijn heuveltijd tussen starter en gooien in relief. Vorig seizoen was de grote rechtshander 7-2 met zes saves en kwam tot 55 strikeouts in 60 innings, terwijl hij afsloot met een 1.05 ERA. Dit seizoen was hij 9-0 (één van de vier 9-game winners in de Neptunus-staf), verdiende twee saves en had 78 strikeouts in 81 innings met een 1.56 ERA. Tijdens de Play-Offs en Holland Series werd Ruzic beide keren uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de series. Ruzic en Neptunus konden het echter niet eens worden over een nieuwe overeenkomst voor volgend seizoen. Hoewel het nog niet officiëel is bevestigd zal Ruzic volgend seizoen waarschijnlijk in Italië spelen.

Roy Seltenrijch debuteerde in 2009 in de Hoofdklasse en speelde toen in elf wedstrijden, waarin hij acht honkslagen sloeg. Dit seizoen nam de infielder deel aan 12 wedstrijden en sloeg negen honkslagen, resulterend in een .346 slaggemiddelde.


...Martijn Meeuwis...
(© Foto: Henk Seppen)
Martijn Meeuwis speelde sinds 2007 voor Neptunus, nadat hij een jaar eerder was uitgekomen voor Mr. Cocker HCAW. In zijn eerste jaar in Rotterdam sloeg de catcher/outfielder 41 honkslagen, waaronder zes homeruns, scoorde 25 runs en had 37 RBI's. In 2008 voerde Meeuwis de ploeg aan met een .354 gemiddelde (45-uit-127), scoorder 25 punten en had 25 RBI's. Dit jaar sloeg Meeuwis .304 (31-uit-102), scoorde 19 punten en kwam tot 17 RBI's.

Meeuwis debuteerde in het Nederlands Honkbal Team tijdens een trip naar de USA in 2007 en nam daarna deel aan het World Port Tournament, maakte daarna geen deel uit van de ploeg voor het hiernavolgende Europees Kampioenschap, maar keerde later in het jaar weer terug voor het Wereldkampioenschap. In 2008 nam hij deel aan de Haarlemse Honkbal Week en de Olympische Spelen, waarna hij deel uitmaakte van de voorselectie voor de World Baseball Classic, maar de definitieve ploeg niet haalde. Hij nam daarna wel weer deel aan het World Port Tournament, maar viel af voor het Wereldkampioenschap. Omdat zijn werkzaamheden niet meer te combineren waren met het spelen voor Oranje, sloot hij zijn internationale loopbaan af. De combinatie van werk en spelen in de Hoofdklasse deed hem ook besluiten Neptunus te verlaten. Volgend seizoen zal hij uitkomen voor het in de Overgangsklasse spelende Twins.


...Jeroen Sluijter...
(© Foto: Henk Seppen)
Jeroen Sluijter kwam naar Neptunus na afloop van de competitie in 1996 toen hij in zijn enige seizoen had gespeeld bij ADO. In de twee jaar daarvoor (1994-1995) speelde de korte stop zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijden voor Twins. In zijn eerste jaar bij Neptunus kwam Sluijter tot een 'career-high' met 47 honkslagen, scoorde 36 punten en sloeg .313. Dit jaar, zijn 14e bij Neptunus, sloeg de ervaren infielder .286 (32-uit-112), scoorde 21 punten en had 15 RBI's.

Sluijter debuteerde in het Nederlands Honkbal Team tijdens het World Port Tournament in 1997, maar werd in de daaropvolgende jaren niet geselecteerd. Hij maakte een comeback in Oranje in 2002 en nam toen deel aan de Haarlemse Honkbal Week en Intercontinental Cup. Het daaropvolgende jaar was hij erbij tijdens het World Port Tournament, Europees Kampioenschap en Wereldkampioenschap. In 2004 nam hij deel aan de Haarlemse Honkbal Week, maar viel daarna af voor de Olympische Spelen in Athene (Griekenland). In de volgende drie jaar maakte Sluijter opnieuw geen deel uit van de nationale ploeg, maar maakte zijn tweede comeback in 2008 toen hij deel aan de Haarlemse Honkbal Week en de Olympische Spelen in Peking (China). Na in 2009 niet in Oranje te hebben gespeeld keerde Sluijter dit jaar voor de derde keer terug in Oranje en nam deel aan zijn vierde Haarlemse Honkbal Week en daarna het Europees Kampioenschap. Omdat hij na afloop van het seizoen een punt achter zijn loopbaan had gezet kwam hij niet meer in aanmerking voor de komende Intercontinental Cup.


...Marvin Bleij...
(© Foto: Henk Seppen)
Marvin Bleij, die aanvankelijk korte stop was, maar wisselde naar het eerste honk, speelde dit jaar in zijn eerste seizoen voor Neptunus na te zijn overgekomen van L&D Amsterdam Pirates. Omdat hij geplaagd door blessures speelde Bleij in slechts 21 wedstrijden en sloeg .261 (18-uit-69). Hoewel hij slechts zeven punten scoren kwam hij wel tot 21 binnenbeslagen punten, het zesde hoogste aantal van het team. De infielder maakte in 1998 zijn debuut in de Hoofdklasse als speler van het Rotterdamse Sparta-Feyenoord, waar hij acht seizoenen zou spelen. In zijn eerste seizoen bij Sparta-Feyenoord voerde hij de ploeg aan met een .299 slaggemiddelde, maar speelde daarna in de volgende twee seizoenen voor ADO. In zijn eerste jaar bij ADO was hij de tweede beste slagman van de ploeg met een .323 gemiddelde, slechts .002 punten achter koploper Kalian Sams. In 2008 speelde Bleij in zijn eerste seizoen voor L&D Amsterdam Pirates) met wie hij dat jaar landskampioen werd. Na vorig jaar 30 wedstrijden in Amsterdam te hebben gespeeld keerde hij dit seizoen terug in Rotterdam om te gaan spelen voor Neptunus.


...Arshwin Asjes...
(© Foto: Henk Seppen)
Rechtshandige werper Arshwin Asjes gooide in 2009 professioneel voor de Midwest Sliders, die uitkwamen in de onafhankelijke Frontier League. In 33 wedstrijden (waaronder één als starter) kwam Asjes tot 34 keer drie slag in 36 inning, gooide 16 keer drie slag en was 1-4 met 12 saves en een 5.00 ERA. Begin 2010 kwam Asjes naar Nederland en ging gooien voor Konica Minolta Pioniers. Asjes werd voornamelijk als reliever ingezet en maakte vier starts in 15 optredens. Hij schakelde 35 slagmensen met drie slag uit in 38 innings, was 2-3, verdiende twee saves en sloot af met een 1.66 ERA. Vorig jaar debuteerde Asjes in het Nederlands Honkbal Team tijdens de European Baseball Series en nam ook deel aan het Wereldkampioenschap. Dit jaar speelde hij met Oranje in de Haarlemse Honkbal Week en het Europees Kampioenschap en maakt momenteel ook deel uit van de ploeg voor de komende Intercontinental Cup.


...Tim Roodenburg...
(© Foto: Henk Seppen)

...Sape Wagenaar...
(© Foto: Henk Seppen)
Rechtshandige starter Tim Roodenburg gooide voor Sparta-Feyenoord sinds hij in 2006 in de Hoofdklasse debuteerde bij deze Rotterdamse ploeg. In zijn vijf seizoenen bij de club was Roodenburg 10-16 en had zijn beste seizoen in 2008 toen hij 5-4 was met een 2.84 ERA. In 2009 registreerde hij met 50 het hoogste aantal strikeouts in zijn loopbaan. Dit seizoen kwam Roodenburg tot 26 strikeouts, gooide 17 keer vier wijd en kreeg 64 hits tegen in 56 2/3 inning en sloot af met een 1-5 'record' in tien wedstrijden.

Catcher Sape Wagenaar debuteerde in de Hoofdklasse als speler van DOOR Neptunus in 2005, toen hij in 15 wedstrijden speelde. In zowel 2005 als 2006 verdeelde hij zijn speeltijd tussen Neptunus en DOOR Tridents. Hij ging daarna in 2007 spelen bij Sparta-Feyenoord en speelde toen in 33 wedstrijden, waarin hij .229 sloeg. In 2009 speelde hij in slechts negen wedstrijden vanwege een blessure. Dit seizoen sloeg hij .222 in 41 wedstrijden voor Sparta-Feyenoord, scoorde 16 punten en had 15 RBI's.

(15 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.