Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


ADO maakt mutaties spelers bekend
English
DEN HAAG - Net als Hoofddorp Pioniers en Sparta-Feyenoord onderging ook ADO veel wijzigingen na afloop van het seizoen, maar de ploeg uit Den Haag had de meeste. Op zondag maakte de ploeg als laatste Hoofdklasser hun mutaties bekend en daar waren maar liefst 27 spelers bij betrokken. 14 spelers vertrekken bij de ploeg (waaronder vijf die stopten), terwijl 13 spelers opgenomen werden in de selectie voor volgend seizoen, waaronder twee spelers die promoveerden vanuit het eigen Rookie League-team. Afgelopen woensdag maakte ADO bekend dat Aldric Dunlop en Gershwin Hernandez volgend seizoen de nieuwe coaches van de ploeg zullen zijn. Dunlop wordt eindverantwoordelijk en is de opvolger van Michael Martha, die het team in augustus overnam.

Dit seizoen eindigde ADO op de zevende plaats, waarna het tegen een 'sweep' in drie wedstrijden aanliep in de eerste best-of-five Play-Down vs. Sparta-Feyenoord, maar won daarna de volgende best-of-five series vs. Almere Magies met 3-1 om de Hoofdklasse-plek voor volgend jaar veilig te stellen.

Dertien spelers werden op het huidige Hoofdklasse-roster geplaatst, waaronder drie spelers die al eerder voor de ploeg uitkwamen.


...Harvey Gumbs...
(© F: www.fredsport.nl)
De 37-jarige Harvey Gumbs maakt volgend seizoen zijn rentree in de Hoofdklasse en begint dan aan zijn vijfde periode bij de Haagse ploeg. Gumbs speelde voor het laatst in de hoogste afdeling in 2007 toen hij in 12 wedstrijden uitkwam voor ADO. Meer recentelijk speelde hij voor Eerste Klasser Storks. Na zijn komst naar Nederland vanuit Curaçao speelde Gumbs eerst twee seizoenen voor Sparta in de Overgangsklasse, waarna hij in 1995 debuteerde in de hoogste afdeling als speler van ADO. In zijn eerste seizoen speelde Gumbs in 34 wedstrijden en sloeg .303 met 40 honkslagen. Na .384 te hebben geslagen in het volgende seizoen verliet Gumbs honkbal en speelde een seizoen in de Herensoftbal Hoofdklasse voor Kokolishi, maar keerde terug naar ADO en sloeg dit keer .438 met 46 honkslagen, waaronder negen homeruns, en had 24 RBI's. In 1999 speelde hij één seizoen voor Amsterdam Pirates en sloeg .353, maar keerde toen voor de derde keer terug naar ADO, waar hij de ploeg in 2000 aanvoerde met een .390 slaggemiddelde. Na nog twee seizoenen kwam hij twee jaar uit voor Almere '90, maar kwam toen voor een vierde periode terug naar Den Haag. In zijn eerste jaar terug, 2005, leidde Gumbs ADO met een .293 gemiddelde en 44 honkslagen. Vanwege een blessure speelde hij niet in 2006, waarna hij 12 wedstrijden toevoegde in 2007. In 2001 en 2002 maakte hij deel uit van het Nederlands Honkbal Team dat toen respectievelijk deelnam aan het World Port Tournament en de Haarlemse Honkbal Week, maar hij viel in die jaren af voor de selecties voor het Wereldkampioenschap en de Intercontinental Cup.

Voormalig profspeler Raynard Doran speelt volgend seizoen ook voor ADO. Doran, die het jaar begon voor Sparta-Feyenoord kwam al tijdens het seizoen over naar ADO, maar was toen niet gerechtigd te spelen. Nadat hij op 18-jarige leeftijd een contract had getekend speelde Doran professioneel in de organisatie van de Minnesota Twins van 2006-2009. In alle vier seizoenen speelde hij in de Rookie League, waarvan de eerste drie in de Dominicaanse Republiek. In 2009, toen hij in het Rookie League-team van de Twins in Florida speelde, kwam Doran slechts in vijf wedstrijden uit vanwege een blessure. Aanvankelijk was hij een outfielder en sloeg .222 in zijn eerste seizoen, speelde in 64 wedstrijden, scoorde 27 runs en sloot af met 16 RBI's. Na 53 wedstrijden een jaar later werd hij 'omgebouwd' in een rechtshandige werper. In die rol nam hij in 2008 deel aan 12 wedstrijden en was 2-0, terwijl hij 16 strikeouts had in 17 2/3 inning. In 2009 was Doran 1-0 en gooide toen slechts zeven innings.


...Jan Baldee...
(© Foto: Henk Seppen)
In 2008 nam Doran met het Dutch Caribbean Team (een All Star Team van de Nederlandse Antillen) deel aan de Haarlemse Honkbal Week. Begin 2009 maakte hij deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Honkbal Team voor de World Baseball Classic, maar haalde de selectie uiteindelijk niet. Dit jaar debuteerde Doran in de Hoofdklasse, maar speelde in slechts zes wedstrijden voor Sparta-Feyenoord. Hij sloeg .071 (1-uit-14) een scoorde eenmaal. Als werper gooide hij 12 1/3 inning in vijf wedstrijden en was 0-0. Hij had 11 strikeouts, gooide tienmaal vier wijd en kreeg 14 hits en 18 punten tegen.

Oud-prof Jan Baldee komt eveneens over van Sparta-Feyenoord. De infielder, die in december 20 wordt, debuteerde in 2008 in de Hoofdklasse toen hij in 10 wedstrijden speelde voor Sparta-Feyenoord en sloeg toen .161. In hetzelfde jaar tekende hij een contract bij de Houston Astros en speelde professioneel in 2008 en 2009 toen hij deel uitmaakte van het Rookie League-team van de Astros. In 2008 speelde hij voor de ploeg die uitkwam in de Venezuelan Summer League, speelde in 13 wedstrijden en sloeg .070 (4-uit-43), scoorde geen punten en had één binnengeslagen punt. Vorig jaar, toen hij voor het in Florida gesitueerde team van de Astros uitkwam, speelde hij in 18 wedstrijden en sloeg .024 (1-uit-41). Dit seizoen speelde Baldee in acht wedstrijden voor Sparta-Feyenoord, sloeg .182 (4-uit-22) met één RBI.

Outfielder Calvin Martinus (de zoon van huidig Neptunus 1B Coach Wim Martinus komt ook naar Den Haag vanaf Sparta-Feyenoord. In 2006, als speler van Tridents, debuteerde hij in de Hoofdklasse en speelde in zeven wedstrijden voor Neptunus. Hij speelde vervolgens in 12 wedstrijden het volgende seizoen voor Sparta-Feyenoord, maar keerde een jaar later terug naar Neptunus. In 2008 en 2009 verdeelde hij zijn speeltijd tussen Tridents en Neptunus en kwam in de twee seizoenen samen in acht Hoofdklasse-wedstrijden uit. Dit jaar speelde hij in 19 wedstrijden en sloeg .071 (2-uit-28) met drie runs en vijf RBI's.


...Dave Steward...
(© Foto: Henk Seppen)
Behalve Harvey Gumbs keren nog twee spelers terug naar ADO, Dave Steward en Dave Veerman.

Infielder Dave Steward maakte zijn Hoofdklasse-debuut in 2007 toen hij in 10 wedstrijden speelde voor ADO, waarna hij in 2008 in een volledig seizoen voor de ploeg uitwam. In dat jaar speelde hij in 42 wedstrijden en sloeg .238 (36-uit-151) met 11 doubles. Hij scoorde 11 punten en voerde de ploeg aan met 24 RBI's en dat was veruit het hoogste aantal, want de nummer twee in de ploeg had er slechts negen. Vorig jaar speelde hij in 32 wedstrijden en sloeg .133, waarna hij dit seizoen uitkwam voor Storks.

Rechtshandige werper Dave Veerman komt over van Eerste Klasser Robur '58, maar maakte zijn Hoofdklasse-debuut bij ADO in 2004 toen hij in zes wedstrijden gooide en afsloot met een 0-2 'record'. In 10 innings gooide hij toen achtmaal drie slag en kreeg 16 honkslagen tegen.

Een andere speler met wat Hoofdklasse-ervaring is rechtshandige werper/infielder Kevin Nieveld, die dit seizoen in drie wedstrijden gooide voor ADO en 0-2 was. In 6 1/3 inning had hij één keer drie slag, gooide negenmaal vier wijd en kreeg acht honkslagen tegen. Hij debuteerde in de Hoofdklasse in 2008 toen hij in één duel speelde voor ADO. Dit seizoen speelde Nieveld in het Rookie League-team van ADO.

Zes spelers maken volgend seizoen hun debuut in de Hoofdklasse.
De Cubaanse rechtshandige werper/outfielder Carlos Tabares Castro speelde dit seizoen in het Rookie League-team van Sparta-Feyenoord en kwam daarvoor uit voor Tridents. Ook afkomstig van de Sparta-Feyenoord Rookies zijn catcher Jarreau Martina en infielder Gino Hersilia. Gepromoveerd vanuit de ADO- Rookies (samen met Nieveld) is infielder Jay Lopez en van Storks komt outfielder Bas Mol over. Een andere nieuwkomer is de Amerikaanse rechtshandige werper Kolbe Olzewski, die in Den Haag woont.


...Martijn Riphagen...
(© F: www.reni-foto.nl)
Op zaterdag, toen Sparta-Feyenoord hun transfers bekendmaakte werd daar ook de komst bevestigd van RHP Bobby Carrington, RHP Ludwin Obispo en infielder Anthony Vrolijk. Eerder, toen L&D Amsterdam Pirates hun wijzigingen aankondigde op 12 oktober werd bekendgemaakt dat rechtshandige werper Jurrian Koks volgend seizoen in de hoofdstad zal spelen.

Rechtshandige werper Martijn Riphagen verliet ADO om te gaan spelen voor UVV, dat volgend seizoen terugkeert in de Hoofdklasse. Dit seizoen gooide Riphagen in 18 wedstrijden, zeven als starter, en was 0-5 met een 4.98 ERA. In 47 innings had de rechtshander 28 strikeouts, gooide 43 keer vier wijd en kreeg 44 honkslagen tegen. Riphagen, die ook als eerste honkman en outfielder werd ingezet, sloeg .300 (6-uit-20). Vorig jaar speelde Riphagen in 22 wedstrijden, maar geen daarvan als werper. Hij sloeg .115 met zes hits en scoorde driemaal, terwijl hij vier RBI's had. Riphagen debuteerde in 2008 in de Hoofdkasse toen hij in één duel (als werper) speelde voor de Haagse ploeg.


...Boudewijn van Elswijk & Koen Meershoek...
(© Foto's: Henk Seppen)
Outfielder Boudewijn van Elswijk keert volgend seizoen terug naar Storks. Dit jaar speelde hij in zijn derde periode voor ADO en die duurde dit keer twee jaar. Na overgekomen te zijn van Storks debuteerde hij in 2004 in de Hoofdklasse voor ADO en speelde in 29 wedstrijden. Hij speelde vervolgens twee seizoenen voor Amsterdam Pirates, voordat hij in 2007 terugkeerde naar ADO. Vervolgens speelde hij weer een seizoen voor Storks en kwam weer terug naar ADO voor het seizoen 2009, waarin hij in 40 wedstrijden speelde en .232 sloeg. Dit seizoen sloeg Van Elswijk .252 (30-uit-119) met negen doubles en één homerun, scoorde negen punten en had 12 RBI's. Aan het einde van het seizoen miste hij de Degradatie Play-Off vs. Almere Magpies vanwege een schorsing.

Ook outfielder Koen Meershoek keert terug naar Storks na twee seizoenen ADO. Dit seizoen speelde hij in 38 wedstrijden en sloeg .235 (31-uit-132), scoorde tien punten en had acht RBI's.


...Stefan Venema...
(© F: Henk Seppen)
Rechtshandige werper Tjibbe van Dijk keert terug naar Blue Birds, waar hij ook speelde voordat hij naar ADO kwam. Hij debuteerde in de Hoofdklasse in 2004 toen hij in negen wedstrijden gooide voor ADO en toen 2-1 was. Van Dijk speelde daarna nog twee seizoenen voor ADO, waarna hij naar Blue Birds ging, voordat hij dit seizoen terugkeerde en in 16 wedstrijden als reliever gooide. Hij was 1-0 en gooide 17 innings, waarin hij 14 keer drie slag gooide, 16 vrije lopen weggaf en 35 hits toestond voor een 12.71 ERA.

Infielder/catcher Stefan Venema gaat volgend seizoen lager speler, want hij zal gaat uitkomen voor Euro Stars-3. Hiermee keert hij terug naar de club waar hij al vier seizoenen (2006-2009) speelde voor zijn komst naar ADO. Venema debuteerde in 2002 in de Hoofdklasse en speelde toen in 26 wedstrijden voor Sparta-Feyenoord, waar hij ook het volgende seizoen speelde. Vervolgens speelde hij een vol Hoofdklasse-seizoen voor ADO in 2005 en kwam uit in 40 wedstrijden. Na nog een jaar in Den Haag vertrok hij in 2006 naar Euro Stars. Dit seizoen speelde hij 22 wedstrijden en sloeg .210 (17-uit-81) met 10 runs en één RBI.


...Berti Richardson completes a double play...
(© Foto: Henk Seppen)
Vijf spelers kondigden na afloop van het seizoen hun afscheid aan.

Veteraan-infielder Berti Richardson was dit seizoen beste slagman van ADO met een .276 (32-uit-116) gemiddelde, scoorde 10 punten en had negen RBI's. Voor Richardson, die overkwam van Blue Birds, was dit zijn eerste jaar bij ADO en eerste jaar terug in de Hoofdklasse sinds hij in 2002 uitkwam voor Kinheim. Richardson debuteerde in de Hoofdklasse 19 jaar geleden toen hij in twee wedstrijden speelde voor Neptunus in 1991, nadat hij daarvoor ook al voor Blue Birds was uitgekomen. Na het seizoen 1992 speelde hij drie seizoenen voor Sparta in de Overgangsklasse, waarna hij met die ploeg (toen hernoemd als Sparta-Feyenoord) drie seizoenen in de Hoofdklasse speelde. In 1997 leidde hij de ploeg met 56 honkslagen en 43 punten en sloeg .378. Een jaar later kwam hij tot 63 honkslagen, 36 runs en 39 RBI's, waarna hij twee seizoenen speelde voor Hoofddorp Pioniers. In zijn tweede seizoen in Hoofddorp scoorde hij oponieuw de meeste punten, dit keer 29. In 2001 speelde hij in zijn eerste van twee seizoenen voor Kinheim. Wederom voerde hij een ploeg aan met de meeste gescoorde punten, dit keer 39 in 2001 toen hij .303 sloeg. Na het seizoen 2002 keerde Richardson terug naar zijn oude club Blue Birds, voordat hij dit seizoen een rentree maakte in de Hoofdklasse.

Zijn broer Frans Richardson stopte eveneens. Hij kwam ook over van Blue Birds om één seizoen voor ADO uit te komen, waarin hij in 27 wedstrijden speelde en .234 (22-uit-94) sloeg met zes punten en acht RBI's. Als werper gooide hij in 10 wedstrijden en was 1-3 met één save en gooide in 20 1/3 inning. Hij debuteerde in de Hoofdklasse in 2002 toen hij in 25 wedstrijden speelde voor Kinheim.


...Michel Korzeniewski...
(© Foto: Henk Seppen)
Infielder Jeroen Stentler stopt eveneens na slechts één seizoen voor ADO te hebben gespeeld. In 1999 debuteerde hij in de Hoofdklasse en speelde toen in vier wedstrijden en sloeg 4-uit-9 (.444) voor Sparta-Feyenoord. Hij speelde zijn volgende Hoofdklasse-wedstrijd in 2002 en speelde toen in één wedstrijd voor Neptunus. Na het volgende seizoen te hebben gespeeld voor Tridents speelde Stentler twee seizoenen voor Amsterdam Pirates, voordat hij in 2006 uitkwam voor Euro Stars. Daar speelde hij vier seizoenen, waarna hij dit jaar voor ADO uitkwam.

De ervaren catcher/derde honkman Michel Korzeniewski is de vierde speler die stopt. In 2002 speelde hij in zijn eerste zeven Hoofdklasse-wedstrijden voor ADO. Hij speelde vervolgens twee seizoenen voor Sparta-Feyenoord, voordat hij terugkeerde naar ADO voor het seizoen 2005. In zijn eerste seizoen terug in Den Haag leidde hij de ploeg met 13 RBI's, samen met Harvey Gumbs, die volgend jaar zijn comeback maakt. Sinds 2005 speelde hij in zes seizoenen voor ADO en dit jaar had hij met .255 (35-uit-137) het hoogste gemiddelde in zijn loopbaan, hij scoorde zeven punten en had zes RBI's. Zijn 35 honkslagen waren de meeste van het team en hij was achter Berti Richardson de tweede beste slagman. Korzeniewski stopt na negen Hoofdklasse-seizoenen, waarin hij in 268 wedstrijden speelde.

Infielder Allan Milliard kondigde ook zijn vertrek aan, maar het is nog niet duidelijk of hij stopt of naar een andere club gaat. Dit seizoen, zijn eerste bij ADO, speelde hij in 22 wedstrijden, sloeg .271 (13-uit-48) met 10 punten en één RBI. De broer van Ralph Milliard debuteerde in de Hoofdklasse toen hij één wedstrijd speelde voor Mr. Cocker HCAW in 2004. Hij speelde een jaar later zes wedstrijden voor de Bussumers, waarna hij zijn volgende vijf Hoofdklasse-wedstrijden in 2008 speelde voor Corendon Kinheim.

Uit de selectie van dit jaar keren terug linkshandige werper Jurandi Girigori, catcher/outfielder Remco Seitzinger, eerste honkman/outfielder Patrick Wabbijn en infielder Irving Redan.

(31 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.