Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Monsterzege Oranje tegen Grieken
English
AGUADULCE (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team boekte maandagmiddag een monsterscore tegen Griekenland, dat met een 19-0 shutout werd verslagen in een duel dat na 4 1/2 inning ten einde kwam vanwege de internationale 'mercy-rule' van 15 (of meer) punten verschil, die vanaf de vijfde slagbeurt wordt gehanteerd.

Oranje produceerde 14 honkslagen, waaronder drie van Dwayne Kemp, Curt Smith en Vince Rooi en homeruns van Mariekson Gregorius (2-run), Smith (3-run) en Danny Rombley (2-run). De Griekse ploeg sloeg slechts vier honkslagen op Juan Carlos Sulbaran, die alle vijf innings gooide.

Nederland kwam tot een rally van acht punten in de tweede en negen in de derde slagbeurt om een ruime voorsprong te nemen.

Vorig jaar eindigde Griekenland op de vierde plaats tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland om zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap. Tijdens dat evenement kwam Nederland tot een shutout van 'slechts' 10-0 tegen de Grieken. In twee voorgaande wedstrijden hield Nederland Griekenland ook puntloos en scoorde in de twee ontmoetingen samen 13 punten. In de vier tot nu toe gespeelde wedstrijden tussen de twee landen heeft Oranje nu 42 punten gescoord en er geen enkele tegen gekregen!
...Winnende werper Juan Carlos Sulbaran...
(© Foto: Henk Seppen)
De wedstrijd begon rustig. Oranje-starter Juan Carlos Sulbaran zorgde voor drie nullen in de eerste slagbeurt, waarna Danny Rombley vier wijd kreeg met één uit in de eerste Nederlandse inning. Maar, met twee uit, ging uit bij een steelpoging.

In de tweede inning schakelde Sulbaran de eerste twee slagmensen uit en kreeg toen een tweehonkslag tegen van de 45-jarige veteraan Erik Pappas die tussen 1984-1996 professioneel speelde voor zeven verschillende organisaties en in 104 Major League-wedstrijden speelde voor de Chicago Cubs (1991) en St. Louis Cardinals (1993-1994). Maar toen Pappas hierna probeerde te scoren op een honkslag van de volgende slagman werd hij op de plaats uitgegooid door linksvelder Dwayne Kemp en kwam er een einde aan de enige Griekse scoringskans.

Even later begon het Nederlands Team aan een aanvallende show, sloeg zes honkslagen en scoorde acht punten in de tweede slagbeurt. En dat deed de ploeg met twee uit! Het begon allemaal met een tweehonkslag van Curt Smith, maar daarna kreeg Sharlon Schoop drie slag en sloeg zijn broer Jonathan Schoop (die zijn eerste start maakte) een pop-fly. Hierna scoorde Smith het eerste punt toen Vince Rooi een honkslag sloeg, die werd gevolgd door een 2-run homerun van Mariekson Gregorius. Shaldimar Daantji en Dwayne Kemp sloegen vervolgens ook een honkslag en scoorden beiden toen een fout werd gemaakt op een grounder van Danny Rombley. Er volgde een nieuwe fout op een klap van Sidney de Jong, waarna de twee lopers scoorden toen Curt Smith (die eerder in deze beurt al een double had geslagen) homerde. Volgende slagman Sharlon Schoop werd daarna geraakt door een worp en dat leidde tot een werperswissel. De inning kwam ten einde toen Jonathan Schoop opnieuw werd uitgevangen.

In de derde inning gooide Sulbaran vier wijd met één uit, maar kwam ongeschonden uit de inning, want de Nederlandse verdediging draaide een dubbelspel. In de eigen derde beurt verbeterde Oranje het optreden van de vorig inning en kwam dit keer tot een rally van negen punten op zes hits. Vince Rooi opende met een honkslag en stal het tweede honk, terwijl Gregorius drie slag kreeg. Shaldimar Daantji kreeg hierna vier wijd, waarna hij, en Rooi, scoorden toen Dwayne Kemp volgde met een driehonkslag. Danny Rombley tekende hierna voor de derde Nederlandse homerun en verhoogde de stand naar 12-0. En daar bleef het niet bij. De honken kwamen vol te staan toen Sidney de Jong vier wijd kreeg en Curt Smith en Sharlon Schoop beiden werden geraakt door een worp. De Griekse Manager Jim Essian (zelf een voormalig Major League-speler) bracht hierna zijn derde werper van de dag in en die kreeg een binnenhoog van Jonathan Schoop, maar moest toen een RBI-single incasseren van Vince Rooi (zijn tweede in deze slagbeurt). Hierna maakte de nieuwe werper zelf een foute aangooi op een grounder van pinch-hitter Xander Bogaerts, volgde met een puntscorende wilde worp, zorgde weer voor volle honken via vier wijd voor Shaldimar Daantji en kreeg een 2-run single tegen van Dwayne Kemp (die daardoor in deze inning ook twee hits sloeg). De honken kwamen opnieuw vol te staan toen pinch-hitter Kalian Sams ook een honkslag sloeg, maar toen, met pinch-hitter Shawn Zarraga in het slagperk, kwam de inning ten einde toen Daantji werd uitgeschakeld door de catcher bij een poging te scoren na een wilde worp.


...Dwayne Kemp - 3 hits, triple, 2 runs, 4 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Na afloop van de derde inning werd het duel voor zo'n 20 minuten onderbroken vanwege regen, maar na de hervatting voegde het Nederlands Team nog twee runs toe in de vierde inning. Zarraga opende met een honkslag en Curt Smith volgde met de 14e Nederlandse honkslag, maar hierna werd de voorste loper gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Sharlon Schoop. Een fout op een 'force play-grounder' van Jonathan Schoop leidde hierna tot een punt en Vince Rooi volgde met een RBI-grounder die de stand opvoerde naar 19-0, voordat twee nullen volgden.

Juan Carlos Sulbaran (die viermaal drie slag gooide) kreeg nog een honkslag tegen met één uit in de vierde en vijfde inning, maar liet de Grieken geen moment in de buurt van de thuisplaat komen. De rechtshander stond slechts vier honkslagen toe.

Alle negen startende spelers in de Oranje line-up, maar ook de drie invallers, bereikten minimaal eenmaal het honk in dit duel, waaronder viermaal door Smith. Met uitzondering van Jonathan Schoop scoorden alle starters minimaal één punt, opnieuw onder aanvoering van Smith, die er vier scoorde. Kemp leidde de ploeg met vier RBI's, terwijl Smith en Rooi er elk drie hadden.

De startende line-up vandaag was als volgt:
Dwayne Kemp (LF, 3-uit-4), Danny Rombley (RF, 1-uit-2), Sidney de Jong (C, 0-uit-2), Curt Smith (1B, 3-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-2), Jonathan Schooop (DH, 0-uit-4), Vince Rooi (3B, 3-uit-4), Mariekson Gregorius (SS, 1-uit-2) en Shaldimar Daantji (CF, 1-uit-1).
De volgende wijzigingen werden gemaakt:
Xander Bogaerts was pinch-hitter voor Gregorius en werd de nieuwe korte stop, Kalian Sams was pinch-hitter voor Rombley en nam de rechtsveldpositie over en Shawn Zarraga was pinch-hitter voor De Jong en nam het over achter de plaat.

Verder maandagmiddag:
Italië kwam tot een 7-0 shutout tegen Australië en boekte zo de eerste zege.

Cuba registreerde hun tweede shutout en versloeg de Dominicaanse Republiek met 3-0.

Canada kwam ook voor de tweede keer tot winst en won met 3-1 vs. Japan, dat voor het eerst in actie kwam, nadat hun eerste duel vs. USA verregende. Die ontmoeting wordt woensdag ingehaald.

(3 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.