Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje wint opnieuw; bijna in Play-Offs
English
PANAMA CITY (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team bleef donderdagmiddag ongeslagen met het winnen van het vierde duel op rij, want de confrontatie met Puerto Rico eindigde in een 5-0 shutout. Hiermee is Oranje zo goed als zeker van een plek in de Play-Offs (oftewel kwartfinales), want plaatsing is een feit in geval van een gelijke eindstand met Puerto Rico, Japan of Taiwan of een combinatie met deze landen. Echter, er is nog altijd een theoretische mogelijkheid van een gelijke stand tussen Puerto Rico, de USA en Nederland (in het geval de USA van Oranje wint). In dat geval zal een puntenformule de rangvolgorde bepalen. Dit betekent dat het duel van vrijdag tussen Oranje en de USA beslissend zal zijn, maar ook die gespeeld worden door Puerto Rico zijn van invloed, want dat land zal alle resterende wedstrijden moeten winnen vs. Griekenland, Japan en Taiwan, wat zeker tot de mogelijkheden behoort.

Er was nog een gelijke stand mogelijk tussen drie ploegen, namelijk tussen Japan, Panama en Nederland, waarbij de puntenregel doorslaggevend zal zijn. Maar dat scenario werd 's avonds gewist, omdat Panama met 6-2 van Japan won. Alle overige gelijke standen met drie ploegen zijn in het voordeel van Nederland.

Puerto Rico stelde een geheel professionele ploeg (vier actief, de rest voormalig) op tegen Nederland, waaronder vijf spelers van 32 jaar of ouder, allen voormalige Major Leaguers. De oudste speler was de 41-jarige veteraan en designated hitter José Valentin, die 16 seizoenen in de Major League speelde (1992-2007) en daar 249 homeruns sloeg. De andere vier spelers in de Puertoricaanse line-up met Major League-ervaring waren midvelder Jesus Feliciano (32 jaar, 2010), korte stop Luis Figueroa (37 jaar, 2001; 2006-2007), rechtsvelder Hiram Bocachica (35 jaar, 2000-2007) en linksvelder Cesar Crespo (32 jaar, 2001-2004). Verder hadden ook drie van de vier gebruikte werpers profervaring, waaronder voormalig Major Leaguer Juan Padilla (34 jaar, 2004-2005) en één actieve prof.



Opnieuw combineerde Oranje 'timely hitting' met een solide verdediging en sterke pitching in een snel twee uur en 15 minuten durende wedstrijd in Estadio Rod Carew in Panama City. Oranje 'outhit' Puerto Rico, 10-5, waaronder twee homeruns. Verdedigend speelde Oranje foutloos en draaide een dubbelspel. Maar de voornaamste factor was toch wel de pitching van rechtshanders Tom Stuifbergen en David Bergman. Stuifbergen gooide zeven innings, kreeg alle vijf hits tegen en kwam tot twee strikeouts. Bergman zorgde daarna voor drie nullen op rij in de achtste en negende inning en sloot af met twee strikeouts. Samen schakelden Stuifbergen en Bergman 16 van de laatste 17 Puertoricaanse slagmensen uit!


...Sidney de Jong...
...homerun, RBI-single...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Puerto Rico op rij was uitgeschakeld sloeg Oranje onmiddellijk toe in de eerste slagbeurt. Met twee uit dreunde Sidney de Jong een worp van starter Andres Santiago over de omheining in het linksveld voor een homerun en een snelle 1-0 voorsprong! Voor vandaag was de ervaren catcher nog hitloos in acht slagbeurten en had ook nog geen binnengeslagen punt.

Puerto Rico kreeg hierna de enige echte scoringskans in de tweede inning. Stuifbergen raakte lead-off hitter Neftali Soto en gooide daarna vier wijd op José Valentin. Een stootslag-poging van volgende slagman Cesar Crespo mislukte, want de voormalige Major Leaguer stootte de bal omhoog en die werd gevangen door Stuifbergen. De honken kwamen hierna vol te staan toen Cristian Vasquez een honkslag sloeg. Maar de Nederlandse verdediging sloot de inning daarna af met een 4-6-4 dubbelspel op een grounder van Jeffrey Dominguez.

Puerto Rico draaide ook een 'inning-ending double play' in de derde inning op een grounder van Danny Rombley, nadat Shaldimar Daantji een honkslag had geslagen met één uit.

De Midden-Amerikanen waren daarna kort nog even dreigend in de vierde inning toe het twee lopers op de honken kreeg, maar dit keer met al twee nullen. Crespo en Vasquez sloegen toen een honkslag, maar een gedwongen nul maakte een einde aan de inning.

In de tweede helft van de vierde inning verdubbelde Oranje de voorsprong. Mariekson Gregorius begon met een honkslag en scoorde helemaal vanaf het eerste honk toen Curt Smith een tweehonkslag sloeg, nadat Sidney de Jong drie slag had gekregen. Sharlon Schoop kreeg vervolgens vier wijd, waarna een werperswissel volgde. Nieuwe werper Juan Padilla kreeg toen een 'force play-grounder' van Bryan Engelhardt, die Smith naar het derde honk bracht, maar hij strandde daar toen Jonathan Schoop werd uitgevangen.

Met de laatste (gedwongen) nul in de vierde inning begon Stuifbergen aan een reeks van negen opeenvolgende nullen tot in de zevende inning. Terwijl Stuifbergen domineerde op de heuvel voegde Oranje twee belangrijke 'insurance runs' toe in de zesde slagbeurt. Curt Smith begon met vier wijd, schoof op na een grounder van Sharlon Schoop en toen homerde Bryan Engelhardt om de stand op 4-0 te brengen.


...Tom Stuifbergen - winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
In de zevende inning, met twee uit, kreeg Stuifbergen een honkslag tegen van Dominguez en hij zou de laatste Puertoricaanse loper in deze wedstrijd zijn. In de eigen zevende beurt voegde Oranje weer een punt toe. Lead-off hitter Shaldimar Daatji bereikte het honk na een foute aangooi en werd vervolgens safe gegeven op het tweede honk toen Danny Rombley volgde met een 'double play-grounder'. Werper Padilla fielde de bal en gooide die richting tweede honk waar tweede honkman Wilberto Ortiz de bal doorgooide naar het eerste honk om een dubbelspel te completeren. Maar de Panamese umpire Vincente Troudard bepaalde dat Daantji safe was op het tweede honk en dat betekende dus dat de grounder alleen de uitschakeling van Rombley op het eerste honk tot gevolg had. Hierna volgde Mariekson Gregorius met zijn derde honkslag in het duel en bracht Daantji naar het derde honk. Daantji scoorde hierna toen ook Sidney de Jong een honkslag sloeg en dat resulteerde weer in een werperswissel.

In de achtste kreeg Oranje de eerste twee slagmensen op de honken. Bryan Engelhardt begon met een honkslag, waarna rookie Jonathan Schoop zijn eerste honkslag in Oranje sloeg, nadat hij in zijn voorgaande beurten 0-uit-6 had was. Maar na weer een nieuwe werperswissel ging Engelhardt uit bij stelen op het derde honk in een 'double-steal situation', waarna een vangbal en strikeout de slagbeurt afsloten.

Tom Stuifbergen was erg effectief op de Nederlandse heuvel, want 14 van zijn 21 nullen tijdens zijn pitching kwamen via grounders. Slechts één nul werd er in het outfield gemaakt en er waren vier vangballen in het infield. De overige twee nullen waren strikeouts.

In de achtste inning nam David Bergman het over en die deed het opnieuw uitstekend in zijn rol als reliever. In de achtste kreeg de rechtshander drie vangballen. In de negende begon Bergman met een nieuwe vangbal, maar schakelde daarna oud-Major Leaguers José Valentin en Cesar Crespo met drie slag uit.

Oranje-Manager Brian Farley had voor het duel van vandaag zijn slagvolgorde iets gewijzigd. Dwayne Kemp, die in de voorgaande drie wedstrijden de openingsslagman was, stond vandaag als achtste slagman op de lijst, terwijl Danny Rombley, die in twee voorgaande wedstrijden als achtste sloeg en als tweede in het andere duel, nu de lead-off hitter was. Farley kon vandaag nog geen gebruik maken van Vince Rooi, die nog herstellende is van een beenblessure die hij dinsdag opliep tegen Japan. Rooi is mogelijk ook nog niet inzetbaar voor het duel van vrijdag tegen titelverdediger USA.

De startende line-up van vandaag zag er als volgt uit:
Danny Rombley (RF, 0-uit-4), Mariekson Gregorius (SS, 3-uit-4), Sidney de Jong (C, 2-uit-4), Curt Smith (1B, 1-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-3), Bryan Engelhardt (DH, 2-uit-4), Jonathan Schoop (3B, 1-uit-4), Dwayne Kemp (LF, 0-uit-4) en Shaldimar Daantji (CF, 1-uit-3).
Met uitzondering van de werperswissel waren er verder vandaag geen wijzigingen. Jonathan Schoop maakte zijn eerste verdedigende start.

Verder op donderdag:
's Middags won Australië met 4-3 vs. Nicaragua en Venezuela versloeg de Dominicaanse Republiek met 6-3. In dit laatste duel was Henri van Heijningen de umpire bij het tweede honk.

Griekenland verloor slechts met 3-0 van de USA, dat woensdag succesvol inhaalde tegen Japan.

's Avonds boekte Canada een 4-0 shutout tegen Taiwan, won Cuba met 4-1 vs. South Korea en versloeg Panama Japan met 6-2.

In de Nederlandse groep hebben Japan, Taiwan en Griekenland nu al hun vier wedstrijden verloren. Echter, het trio heeft allen nog een theoretische kans door te dringen naar de Play-Offs, maar om dat te realiseren zal er een gelijke stand moeten komen, waarbij de USA en Puerto Rico betrokken moeten zijn, zodat de puntenformule doorslaggevend zal zijn.

(6 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.