Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje verslaat Koreanen in opener Tweede Ronde!
English
CHITRÉ (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team opende de Tweede Ronde van het Wereldkampioenschap in Panama dinsdagmiddag met een 5-1 overwinning tegen regerend Olympisch kampioen Zuid-Korea. Oranje staat nu op 3-1 in de Tweede ronde, waardoor de ploeg een nog serieuzere kandidaat aan het worden is om zaterdag om een medaille te spelen. De winst was de vierde op rij vs. Zuid-Korea tijdens een Wereldkampioenschap na gewonnen te hebben met 6-1 (2005), 5-1 (2007) en 4-2 (2009). De laatste nederlaag tegen de Aziaten tijdens een WK dateert uit 1998 toen Zuid-Korea met 8-4 won. De twee landen troffen elkaar niet in 2001 en 2003.

Hoofdrollen in het duel van vandaag waren er voor Oranje-starter Tom Stuifbergen, rechtsvelder Kalian Sams en tweede honkman Sharlon Schoop, want hij bijdragen waren heel belangrijk in de winst van vandaag.

Verder op dinsdagmiddag verraste Australië met een 7-0 shutout-zege vs. Canada en dat betekent dat beide ploegen nu op 2-2 staan. Australië 'outhit' Canada met 11-3 en kreeg een prima optreden van startende werper Ryan Searle, die slechts drie honkslagen tegen kreeg in 7 1/3 inning. Tim Kennely sloeg een solo-homerun in de derde inning. Henri van Heijningen was in dit duel de umpire bij het derde honk en Linda Steijger was één van de Official Scorers, samen met haar Italiaanse collega Erika Sojat.De wedstrijd van vandaag werd gespeeld in Estadio Rico Cedeño in Chitré in plaats van Estadio Rod Carew in Panama City. Alle wedstrijden die voor vandaag en morgen op het programma stonden werden verschoven naar Chitré of Santiago, omdat er veel regen werd verwacht in de regio van de Panamese hoofdstad.


...Winnende werper pitcher Tom Stuifbergen...
In de eerste vier innings werden beide ploegen puntloos gehouden door hun startende werpers Tom Stuifbergen en Jong-Huen Park. De Koreanen bereikten wel vaker de honken dan de Nederlanders en kregen scoringskansen in de tweede en vierde slagbeurt.

Nadat Stuifbergen voor drie nullen had gezorgd in de eerste inning kreeg hij one-out singles tegen van Ji-Young Lee en Hyun-Suk Yung, maar toen volgde een foul-fly naar catcher Sidney de Jong en sloot Stuifbergen zelf af met een strikeout. In de derde kreeg de rechtshander een 2-out single tegen van Kyoung-Min Hur, maar schakelde hem daarna op het eerste honk met een pick-off. In de vierde kreeg Zuid-Korea de honken vol met één uit. Chang-Ming Mo en Ji-Young Lee sloegen toen een honkslag en Hyun-Suk Yung kreeg vier wijd. Een binnenhoog was daarna goed voor de tweede nul en eerste honk Curt Smith ving vervolgens een line drive om de inning te beëindigen.

Vanaf de laatste twee nullen in de vierde inning domineerde Stuifbergen in de volgende vier innings, want hij schakelde 14 van de laatste 15 slagmensen uit, waarvan de laatste 11 op rij!

Aan de Nederlandse zijde kreeg Sidney de Jong vier wijd met twee uit in de eerste inning, maar toen kreeg Curt Smith drie slag. In de tweede inning kreeg Sharlon Schoop vier wijd met één uit, maar toen gooide de Koreaanse starter Jong-Huen Park drie slag op volgende slagmensen Jonathan Schoop en Kalian Sams, maar beiden zouden drie innings later een grote rol spelen. In de derde slagbeurt opende Shaldimar Daantji met een honkslag en schoof op na een mislukte pick-off, maar werd daarna uitgegooid toen hij op de foute aangooi ook het derde honk probeerde te bereiken. Er volgde nog een honkslag, dit keer van Danny Rombley, maar daarna sloeg Mariekson Gregorius in een dubbelspel.


...Sharlon Schoop - 3-run homerun...
(Foto: Henk Seppen)
Nadat er drie nullen op rij waren in de vierde (nog eens twee strikeouts) sloeg het Nederlands Team toe in de vijfde inning. Met één uit kreeg Jonathan Schoop vier wijd, waarna Kalian Sams volgde met een homerun die de ploeg een 2-0 voorsprong opleverde.

Drie runs werden daarna toegevoegd in de zesde inning. Eerst sloeg Mariekson Gregorius een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging, waarna Sidney de Jong vier wijd kreeg. Curt Smith werd vervolgens uitgevangen door de rechtsvelder en dat leidde tot een werperswissel. Jong-Huen Park, die zeven strikeouts had gegooid in 5 2/3 inning, werd opgevolgd door Sung-Bum Na, maar die werd begroet met een honkslag van Bryan Engelhardt. Na werd onmiddellijk weer van de heuvel gehaald en vervangen door Jin-Woo Im, maar die kreeg een nog warmer welkom, want Sharlon Schoop sloeg een 3-run homerun over de omheining van het korte rechtsveld en bracht de stand op 5-0!

De nieuwe werper zorgde daarna voor drie nullen in de zevende inning en werd vervangen door Ji-Woong Yoon in de achtste, die vier wijd gooide op Curt Smith met twee uit, maar toen volgde met zijn tweede strikeout in deze slagbeurt.

Na sterk gegooid te hebben in de vijfde, zesde, zevende en achtste inning (die volgden op vier goede innings in het begin van de wedstrijde) werd Tom Stuifbergen afgelost door Orlando Yntema in de negende inning. En die kreeg Korea's enige punt tegen toen Chang-Ming Mo opende met een homerun. Maar daarna leverde een grounder de eerste nul op. Hierna werden drie pinch-hitters ingezet. Nadat de eerste uitging met een foul-fly kreeg de tweede vier wijd, maar daarna zorgde de derde met een grounder voor het einde van de wedstrijd.

De startende line-up vandaag was als volgt:
Danny Rombley (LF, 1-uit-4), Mariekson Gregorius (SS, 1-uit-4), Sidney de Jong (C, 0-uit-2), Curt Smith (1B, 0-uit-3), Bryan Engelhardt (DH, 1-uit-4), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-2), Jonathan Schoop (3B, 0-uit-2), Kalian Sams (RF, 1-uit-3) en Shaldimar Daantji (CF, 1-uit-3).
Oranje-Manager Brian Farley maakte vandaag geen wijzigingen, behalve een werper.

's Avonds won Panama ruim vs. Venezuela met 11-4 op 15 honkslagen. Met een 3-1 voorsprong kwam Panama tot een rally van zeven runs in de vijfde inning op vijf hits, waaronder vier RBI-doubles, die alle runs opleverden.

Cuba bleef ongeslagen, maar won nipt met 8-7 vs. USA, dat een goede start had in de Tweede Ronde na die een dag eerder bijna niet gehaald te hebben. Cuba, dat 17 honkslagen sloeg, scoorde driemaal in de eerste inning, maar daarna opende Tommy Mendonca de tweede met een homerun voor de USA, dat daarna driemaal scoorde in de derde om een 4-3 voorsprong te nemen. Maar in de 2e3 sloeg Alfredo Despaigne een 2-run homerun om Cuba weer op voorsprong te zetten in een 4-run rally. In de vijfde verkleinde de USA de achterstand naar 7-6 op een 2-run single van Mendonca, maar Cuba voegde een 'insurance run' toen in de zevende op een honkslag van José Dariel Abreu. Team USA scoorde daarna nog maar eenmaal in de achtste.

(11 oktober)


...Oranje-spelers worden voorgesteld in Estadio Rico Cedeño in Chitré...


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.