Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje's duel tegen AustraliŽ opgeschort door regen!
English
SANTIAGO DE VERAGUAS (Panama) - De wedstrijd van het Nederlands Honkbal Team tegen AustraliŽ werd woensdagmiddag onderbroken door regen in de eerste helft van de zevende inning met een gelijke stand van 1-1. Na een onderbreking van bijna drie uur werd uiteindelijk besloten tot staking en opschorting van het duel, dat werd gespeeld in Estadio Omar Torrijos in Santiago de Veraguas. Dit betekent dat de resterende drie innings nu zijn uitgesteld en later worden gespeeld. Wanneer ťťn van de ploegen een voorsprong zou hebben gehad op het moment van staken was het een geldige wedstrijd geweest, maar nu moet verder worden gespeeld, omdat elk duel nou eenmaal een winnaar moet hebben.

Woensdagavond maakte de Technische Commissie van de International BAseball Federation (IBAF) de nieuwe datum bekend voor het restant van deze wedstrijd, maar ook voor de drie wedstrijden die in zijn geheel werden afgelast.

Door de afgelastingen is het speelschema voor de rest van de Tweede Ronde aangepast. Op donderdag en vrijdag worden nu zes wedstrijden per dag gespeeld. Verder is besloten dat er in de komende wedstrijden zeven in plaats van negen innings per wedstrijd worden gespeeld, omdat de ploegen double-headers moeten spelen. Met uitzondering van het restant van de gestaakte wedstrijd tussen Nederland en AustraliŽ, die gewoon over negen innings zal gaan vanaf het moment dat het duel werd gestaakt door de regen in de zevende inning.

Het nieuwe speelschema (met Panamese aanvangstijden) is nu als volgt:

Donderdag 14 oktober
AanvangWedstrijdLocatieAanvangWedstrijdLocatie
11:00 uurCanada - VenezuelaAguadulce12:00 uurUSA - AustraliŽSantiago
15:30 uurCanada - Zuid-KoreaAguadulce15:30 uurNederland - AustraliŽ (restant)Santiago
19:30 uurPanama - Zuid-KoreaAguadulce19:30 uurCuba - NederlandSantiago
Vrijdag 14 oktober
AanvangWedstrijdLocatieAanvangWedstrijdLocatie
11:00 uurZuid-Korea - USAAguadulce11:00 uurPanama - AustraliŽPanama City
15:30 uurVenezuela - USAAguadulce15:30 uurCanada - CubaPanama City
19:30 uurVenezuela - NederlandAguadulce19:30 uurCuba - PanamaPanama CityDe starter voor het Nederlands Team vanmiddag was Shairon Martis, die 10 dagen geleden voor het laatste gooide in de opener tegen Taiwan. Na zijn eerste start had Martis wat last van zijn schouder. ,,We zijn dan ook voorzichtig met hem geweest en hebben hem wat extra rust gegeven'', aldus Manager Brian Farley. De rechtshander zag AustraliŽ in de eerste drie innings regelmatig de honken bereiken, maar stond slechts ťťn punt toe, omdat hij werd gesteund door een solide verdediging. Met twee uit in de eerste inning sloegen Justin Huber en Stefan Welch (de laatste een 'comebacker' naar Martis) een honkslag, maar een vangbal maakte een einde aan deze vroege Australische dreiging.

In de tweede inning scoorden de Aussies wel een punt. Tom Brice, die dit seizoen in de Hoofdklasse uitkwam voor DOOR Neptunus, opende met een infield-hit en schoof op toen volgende slagman Allan De San Miguel werd geraakt door een worp. Martis schakelde hierna volgende slagman Scott Wearne met drie slag uit, maar dat werd gevolgd door een puntscorende tweehonkslag van veteraan Brad Harman. Hierna werd De San Miguel op de thuisplaat uitgeschakeld toen hij probeerde te scoren op een grounder van James Beresford naar derde honkman Jonathan Schoop, waarna een grounder de slagbeurt afsloot.


...De werpers van vandaag Shairon Martis, Diegomar Markwell & Dushan Ruzic...
Het Nederlands Team moest het opnemen tegen Dushan Ruzic, die drie seizoenen in de Hoofdklasse gooide voor DOOR Neptunus (2008-2010) en daardoor een aantal van de spelers kende. Dit seizoen gooide Ruzic in de Italiaanse competitie voor Rimini, maar volgend jaar zal hij weer op de heuvel terugkeren voor Neptunus. De rechtshander zorgde voor drie nullen in de eerste inning, maar kreeg daarna het gelijkmakende punt tegen in de volgende slagbeurt. Eerst opende Curt Smith met een honkslag. Nadat Bryan Engelhardt was uitgevangen bereikte Smith het derde honk toen Sharlon Schoop een tweehonkslag sloeg en scoorde op een hiernavolgende grounder van Jonathan Schoop. Maar de laatste bleef op het derde honk achter toen een nieuwe vangbal volgde.

In de derde slagbeurt gooide Martis vier wijd op lead-off hitter Justin Huber, maar kreeg toen de steun van een dubbelspel. Hij kreeg daarna een honkslag tegen van Tim Kennely, maar Martis maakte zelf een einde aan de inning door de loper uit te schakelen in een pick-off-caught-stealing-rundown.

Vanaf de derde inning ontwikkelde de wedstrijd zich in een pitchingduel tussen Martis en Ruzic. Na drie nullen in de vierde kreeg Martis een lead-off single tegen van Harman in de vijfde, maar schakelde hierna de volgende drie slagmensen uit. Ruzic had 'one-two-three' innings in de derde, vierde en vijfde.

Omdat het pitchingduel verder ging begon de wedstrijd een thriller te worden. In de zesde begon Martis met vier wijd voor openingsslagman Stefan Welch, die daarna opschoof na een opofferingsstootslag, maar achterbleef op het tweede honk. In de 2e6 bleef ook Ruzic sterk gooien, want hij begon met drie slag voor Shaldimar Daantji en Danny Rombley, waardoor hij vier strikeouts op rij had en zijn drie slag-totaal opvoerde naar acht. Vijf van die strikeouts waren voor zijn voormalige teamgenoten bij Neptunus in het kampioensjaar 2010 Danny Rombley (driemaal) en Shaldimar Daantji (tweemaal). Maar nadat Ruzic 13 slagmensen op rij waren uitgeschakeld werd zijn 'ketting' gebroken toen Mariekson Gregorius een tweehonkslag sloeg. Een mogelijk punt werd toen voorkomen door de Australische verdediging toen korte stop James Beresford een line drive ving van Sidney de Jong om de inning af te sluiten.


...Het stadion in Chitrť...
In de zevende inning bereikte AustraliŽ opnieuw de honken. Martis begon met drie slag voor Scott Wearne, maar kreeg toen een honkslag tegen van Brad Harman (zijn derde hit in drie beurten) en werd vervangen door Diegomar Markwell. De linksvelder startte met een strikeout voor James Beresford, maar hierna zorgde een honkslag van Mitchell Dening voor lopers op het eerste en derde honk. Het was de eerste keer sinds de derde inning dat de Aussies weer twee honklopers hadden en de eerste keer sinds de tweede dat ze weer een loper op het derde honk hadden. Maar nadat Markwell een slag had gegooid op volgende slagman Justin Huber werd het duel onderbroken vanwege hevige regen. Aanvankelijk moest dit duel worden gespeeld in Panama City, maar werd het ťťn van de vier wedstrijden die voor dinsdag en vandaag op het schema stonden die werden verplaatst naar andere locaties vanwege verwachte regen in de Panamese hoofdstad. Maar deze middag begon het overal te regenen in het gebied waar de speelsteden liggen. Hevige regen voorkwam zelfs de start van de middagwedstrijd tussen Venezuela en de USA in Chitrť, waarna werd besloten het duel te verplaatsen naar Aguadulce. Echter, toen iedereen in Aguadulce arriveerde, regende het ook daar.

Na een onderbreking van twee uur en 47 minuten werd het duel tussen Oranje en AustraliŽ uiteindelijk gestaakt en kreeg het predikaat 'opgeschort'.

Het duel tussen Venezuela en de USA werd tenslotte ook afgelast, maar de regen leidde ook tot de afgelasting van de twee avondwedstrijden. Cuba moest spelen tegen Panama in Santiago de Veraguas, terwijl Canada's wedstrijd vs. Zuid-Korea ook eerst werd verschoven van Chitrť naar Aguadulce, maar uiteindelijk ook verregende.

De wedstrijd vs. AustraliŽ wordt donderdagmiddag om 15:30 uur (22:30 Ned. tijd) hervat in Santiago de Veraguas, gevolgd door de avondwedstrijd tegen Cuba. Manager Brian Farley moet nu beslissen wie hij naar de heuvel zal sturen voor het restant tegen AustraliŽ, maar dat zou best weer Diegomar Markwell kunnen zijn, want die was net in de wedstrijd gekomen toen de regenonderbreking kwam. Vrijdag is het duel tegen Venezuela een avondwedstrijd geworden in plaats van een middagwedstrijd en begint om 19:30 uur (2:30 uur zaterdagochtend Ned. tijd) in Aguadulce en is dan de tweede wedstrijd van een double-header voor Venezuela, dat 's middags moet inhalen tegen de USA.

De line-up voor vandaag was als volgt:
Danny Rombley (LF), Mariekson Gregorius (SS), Sidney de Jong (C), Curt Smith (1B), Bryan Engelhardt (DH), Sharlon Schoop (2B), Jonathan Schoop (3B), Kalian Sams (RF) en Shaldimar Daantji (CF).

(12 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.