Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje verslaat AustraliŽ; Finale lonkt!
English
SANTIAGO DE VERAGUAS (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team hervatte donderdagmiddag het duel tegen AustraliŽ en sloeg onmiddellijk toe met een punt in de zevende inning, resulterend in een 2-1 overwinning. Met de winst behoort plaatsing voor de allesbeslissende finale van het Wereldkampioenschap nu tot een realiteit. Wanneer daadwerkelijk de finale wordt bereikt dan is Nederland het eerste Europese land in de geschiedenis die dit presteert. Behalve dan tijdens het eerste 'Wereldkampioenschap' in 1938 toen Groot-BrittanniŽ de titel pakte in een reeks wedstrijden tegen de USA, de enige andere deelnemer in dat 'toernooi'.

Met de winst verzekerde Oranje zich van een plek in de top-4 en dat betekent dat de ploeg zaterdag in elk geval om een medaille zal spelen. Wanneer de berekeningen van uw webmaster correct zijn lijkt het er op dat alleen Canada Nederland nog van een finaleplaats kan afhouden. Bij het bekijken van allerlei mogelijke combinaties in de eindstand na de wedstrijden van morgen kan Oranje niet lager eindigen dan de vierde plaats.

De winst was de achtste voor Oranje tijdens dit WK en dat is een evenaring van het all-time record dat werd gerealiseerd door het Nederlands Team tijdens het WK van 2005 toen de ploeg op de vierde plaats eindigde. Oranje boekte de record-evenarende zege op de datum dat 25 jaar geleden (13 oktober 1986) honkbal een officiŽle medaillesport werd op de Olympische Spelen met ingang van 1992.

Vanavond speelt het Nederlands Team nog tegen Cuba. Morgen sluit de ploeg de Tweede Ronde af tegen Venezuela in een duel dat bepalend zal zijn om welke medaille Oranje op zaterdag zal spelen.

Woensdagmiddag werd het duel tegen de Aussies na twee uur en 14 minuten spelen gestaakt toen hevige regen verder spelen onmogelijk maakte. Beide ploegen hadden een punt gescoord in de tweede inning en dat betekende dat het duel in elk geval uitgespeeld moest worden op wat voor moment dan ook, omdat gelijke spelen tijdens een WK niet mogelijk zijn. Na een onderbreking van bijna drie uur werd het duel uiteindelijk gestaakt. Woensdagavond wijzigde de Technische Commissie en de Toernooi-directie het resterende speelschema voor de Tweede Ronde met als gevolg dat een aantal teams double-headers moet spelen. Een andere beslissing was dat alle resterende wedstrijden nu uit zeven innings zullen bestaan vanwege de double-header formule. Dit is ťťn van de voorwaarden op toernooi waaraan door profspelers wordt deelgenomen. In de professionele Minor League duren wedstrijden in double-headers ook slechts zeven innings.

En zo hervatten Oranje en de Aussies hun wedstrijd op een zonnige namiddag in Estadio Omar Turrijos in Santiago de Veraguas. Na 36 minuten was het duel geschiedenis en had Oranje met 2-1 gewonnen.

Voor AustraliŽ was het de tweede 2-1 nederlaag op rij. Eerder op de dag, vanaf 11 uur 's morgens (Panamese tijd), stond AustraliŽ tegenover de USA en verloor ook toen met 2-1. In dat duel scoorde Team USA tweemaal in de zesde inning na een honkslag van Joe Thurston en een opofferingsslag van Chad Tracy. AustraliŽ scoorde eenmaal in hun zevende slagbeurt. Door de nederlaag tegen Nederland werd AusttraliŽ uitgeschakeld voor de finale en lijkt nu alleen nog een theoretische kans te hebben de bronzen wedstrijd te halen. Jan Esselman was bij deze wedstrijd ťťn van de Technical Commissioners.

Ook vanmorgen boekte Canada een 7-0 shutout tegen Venezuela. Winnende werper Kyle Lotzkar stond slechts drie hits toen in vijf innings. Canada kwam tot een rally van vijf runs in de eerste inning, waaronder twee op een homerun van Brock Kjelgaard. Twee punten volgden in de tweede slagbeurt. Canada kwam tot negen honkslagen in dit duel, waarvan er acht werden geslagen in de eerste twee innings. Henri van Heijningen was in deze wedstrijd de umpire bij het tweede honk.Toen het duel werd hervat in de eerste helft van de zevende inning had AustraliŽ lopers op het eerste en derde honk staan met twee uit. David Bergman werd ingebracht als nieuwe werper door Manager Brian Farley als vervanger van Diegomar Markwell, die een dag eerder net in de wedstrijd was gekomen toen het duel werd gestaakt door de regen. En Bergman deed het opnieuw uitstekend! Met ťťn slag op slagman Justin Huber (de vorige dag nog gegooid door Markwell) sloot Bergman de inning af met het fielden van een comeback-grounder.

Oranje sloeg daarna onmiddellijk toen in de eigen zevende slagbeurt. En de ploeg stond niet meer tegenover Dushan Ruzic. De lange rechtshander, die woensdag van de derde toen en met zesde inning domineerde, keerde vandaag uiteraard ook niet meer terug op de heuvel. Andrew Russell nam zijn plaats in en kwam gelijk in de problemen. Hij raakte lead-off hitter Curt Smith met een worp en kreeg toen een honkslag te verwerken van Bryan Engelhardt. Hierna eindigde een pick-off naar het tweede honk in een foute aangooi en lopers op het tweede en derde honk. Smith scoorde vervolgens de 'go-ahead run' op een comeback-grounder van Sharlon Schoop, die van richting veranderde toen Russell de bal aanraakte. Het betekende het einde voor de onfortuinlijke werper, die werd opgevolgd door Brendan Wise. De veteraan sloot de inning af met twee groundouts, maar de schade was reeds aangebracht en Oranje had een 2-1 voorsprong genomen.

Een dag eerder had Smith ook al het eerste punt gescoord, maar toen op een grounder van 'de andere' Schoop, Jonathan.

In de achtste Australische slagbeurt schakelde Bergman drie slagmensen uit via drie grounders. Wise deed hetzelfde met de Nederlandse kant, maar daar zat ook een line drive tussen van Mariekson Gregorius.

AustraliŽ had dus nog maar ťťn kans over en kreeg de gelijkmaker op het tweede honk, maar een honkloop-blunder brak de ploeg toen op. Bergman kreeg een lead-off single tegen van Joel Naughton (die het restant van de wedstrijd was begonnen als nieuwe catcher) en die werd vervangen door pinch-runner Davis Kandilas. De laatste bereikte daarna het tweede honk na een opofferingsstootslag van Scott Wearne. Maar toen werd Kandilas uitgeschakeld op het derde honk toen hij probeerde op te schuiven op een grounder naar kort (!) van Brad Harman. En daar fielde Mariekson Gregorius de bal en gooide die naar derde honkman Jonathan Schoop, die de loper uittikte en een einde maakte aan de Australische scoringskans. Harman kwam daarna ook nog wel in scoringspositie via een gestolen honk, maar daarna kwam het duel ten einde toen James Beresford een grounder sloeg naar eerste honkman Curt Smith.

De winst was de eerste tegen AustraliŽ na drie opeenvolgende WK-nederlagen tegen de ploeg van Down Under. Twee jaar geleden stonden de ploegen tweemaal tegenover elkaar en won AustraliŽ beide wedstrijden, 4-1 en 5-2. In 2007 wonnen de Aussies met 4-3. De laatste zege dateert uit 2001 toen Oranje met 6-0 won na in 1998 ook te hebben gewonnen (11-9). De ploegen troffen elkaar niet in 2003 en 2005.

De line-up vs. AustraliŽ zag er als volgt uit:
Danny Rombley (LF, 0-uit-4), Mariekson Gregorius (SS, 1-uit-4), Sidney de Jong (C, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 1-uit-2), Bryan Engelhardt (DH, 1-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-3), Jonathan Schoop (3B, 0-uit-3), Kalian Sams (RF, 0-uit-3) en Shaldimar Daantji (CF, 0-uit-3). Er waren geen wijzigingen dit duel.

(13 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.