Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


ORANJE IN WK-FINALE NA WINST OP CUBA!
English
SANTIAGO DE VERAGUAS (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zich geplaatst voor de Finale van het Wereldkampioenschap door donderdagavond met 4-1 te winnen van Cuba, het eerste verlies van de dominerende Cubanen op dit toernooi! Het is een historische overwinning voor het Nederlandse honkbal. Niet alleen zorgt de ploeg voor een record met de negende WK-overwinning, Nederland is ook het eerste Europese land ooit dat de WK-finale bereikt in een toernooi-vorm! Nederland is het eerste Europese land in 73 jaar dat om het goud speelt!

De winst betekent ook dat de USA is onttroond als regerend wereldkampioen. Er is wel nog een gelijke stand tussen vier ploegen mogelijk, maar dat is in het nadeel van de Amerikanen. En door de nederlaag is zelfs Cuba's jacht op een finaleplaats onzeker geworden.

In de finale treft Oranje Canada of Cuba.

Uiteindelijk, door de (onverwachte en stunt)winst op Cuba, is Canada geen dreiging meer op de weg richting finale voor Oranje en ook de laatste wedstrijd van vrijdag tegen Venezuela heeft geen invloed meer om welke medaille Oranje gaat spelen. Zaterdag speelt het Nederlands Honkbal Team om GOUD!!!

De winst tegen Cuba was de tweede in de geschiedenis door Oranje sinds de eerste WK-deelnama in 1970. In 2007 won Nederland met 2-1. Twaalf andere WK-wedstrijden vs. Cuba werden verloren, waaronder een 27-1 monsternederlaag tijdens het WK van 1976 in Colombia.In de 7-inning wedstrijd tegen Cuba had Oranje-Manager Brian Farley een aantal van zijn basisspelers wat verdiende vrije tijd gegeven. Danny Rombley en Shaldimar Daantji startten niet, terwijl Sidney de Jong de designated hitter was en Shawn Zarraga zijn taak als catcher overnam.

Maar ondanks de wijzigingen in de line-up bereikte Oranje gelijk weer het honk in de eerste slagbeurt, want lead-off hitter Dwayne Kemp kwam op het honk na een fout. Echter, met twee uit, werd Kemp het slachtoffer van een pick-off, kwam in een run-down en ging uit bij stelen.

In de tweede inning was de Nederlandse aanval succesvoller. Curt Smith begon met vier wijd, waarna Bryan Engelhardt de bal het rechtsveld in dreunde voor een 2-run homerun en een vroege voorsprong.


...Oranje viert feest en schrijft historie...
De 2-0 voorsprong bezorgde starter Orlando Yntema wat ruimte om mee te werken. In de eerste inning had hij twee Cubanen tot de honken toegelaten via een vrije loop met één uit een 2-out single, maar in de tweede en derde inning zorgde hij voor drie nullen op rij.

De Cubaanse starter Miguel Gonzalez kreeg een 2-out single tegen van Mariekson Gregorius in de derde inning, maar kwam tot drie nullen in de vierde (twee strikeouts). Hij kreeg toen de steun van een punt in de 2e4, want Frederich Cepeda en Alfredo Despaigne begonnen met back-to-back doubles die de achterstand verkleinden naar 2-1. Yulieski Gourriel volgde met een honkslag, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen. Na een strikeout schoof Gourriel op naar het tweede honk op een grounder, maar toen sloot een nieuwe grounder deze Cubaanse scoringskans af.

Het Nederlands Team had daarna een sterke comeback in de vijfde inning na het punt te hebben toegestaan door er zelf twee te scoren! Met één uit sloeg Shawn Zarraga een honkslag, waarna Kalian Sams volgde met zijn tweede homerun van het toernooi om de stand op 4-1 te brengen. Hierna werd heuveltroef Jonder Martinez ingebracht, maar die werd begroet met een honkslag van Dwayne Kemp, maar kwam uit de inning dankzij een dubbelspel.

In de 2e5 gooide Yntema vier wijd met één uit, maar dat deed geen zeer, want hierna volgden twee vangballen.

Bryan Engelhardt sloeg een honkslag met twee uit in de zesde en werd vervangen door pinch-runner Shaldimar Daantji, maar die bleef achter. In de 2e6 nam Leon Boyd de pitching over en kwam aanvankelijk even in de problemen, want hij begon met vier wijd voor openingsslagman Despaigne en kreeg toen een honkslag tegen van Gourriel. Maar de twee waren niet in staat op te schuiven, want er volgde een vangbal, een line drive uit naar rechtsvelder Kalian Sams en een strikeout.

Nadat Oranje op rij was uitgegaan in de 1e7 was de ploeg nog slechts drie af van het bereiken van de finale. Boyd begon met een strikeouts en daarna bezegelden twee grounders naar korte stop Mariekson Gregorius de winst. Het Nederlands Team staat in de finale van het 39ste Wereldkampioenschap!

En hoewel het duel tegen Venezuela nog gespeeld moet worden lijkt Manager Farley zijn twee heuveltroeven Rob Cordemans en Tom Stuifbergen beiden beschikbaar te hebben voor de finale!

De startende line-up was als volgt:
Dwayne Kemp (LF, 1-uit-3), Mariekson Gregorius (SS, 1-uit-3), Sidney de Jong (DH, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 0-uit-2), Bryan Engelhardt (RF, 2-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-3), Jonathan Schoop (3B, 0-uit-3), Shawn Zarraga (C, 1-uit-3) en Kalian Sams (CF, 1-uit-3).
In de zesde inning kwam Shaldimar Daantji in het duel als pinch-runner voor Engelhardt en werd de nieuwe midvelder, waarna Sams opschoof naar het rechtsveld.

(13 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.