Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 november 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Breaking news: Greg Halman overleden!
English

IN MEMORIAM


...Greg Halman...
(1987 - 2011)

(© Foto: Henk Seppen)

ROTTERDAM - Profhonkballer Greg Halman is op slechts 24-jarige leeftijd in Rotterdam overleden aan verwondingen opgelopen tijdens een steekpartij met dodelijke afloop. Bericht werd dat zijn twee jaar jongere broer is aangehouden voor ondervraging. Greg Halman speelde voor de Seattle Mariners, waar hij dit seizoen in 35 Major League-wedstrijden speelde. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Halman, die wij condoleren met dit tragische verlies.

Lokale zender RTV Rijnmond meldde dat de steekpartij vanmorgen (maandag 21 november) rond half 6 gebeurde in een huis in Rotterdam. Politie en ambulance-personeel probeerden Halman nog te reanimeren, maar slaagden daar helaas niet meer in. Volgens de politie werd zijn broer na het incident in het huis aangehouden. Patricia Wessels, woordvoerster namens Politie Rotterdam-Rijnmond, zegt in een interview met TV Rijnmond dat een harde radio mogelijk de aanleiding is geweest voor een ruzie. De exacte omstandigheden van het incident zijn nog niet bekend en worden momenteel onderzocht.

Slechts twee weken geleden was Greg Halman één van de Major League-spelers, die deelnam aan de European Big League Tour, georganiseerd door de Nederlandse Major League-werper Rick van den Hurk. De twee kregen gezelschap van een andere Nederlandse big leaguer, Roger Bernadina (Washington Nationals) en de Amerikaanse Major League-spelers Prince Fielder (Milwaukee Brewers), Adam Jones (Baltimore Orioles), Dexter Fowler (Colorado Rockies) en Mike Stanton (Florida Marlins), die instructie-clinics gaven voor de Nederlandse honkbaljeugd in Utrecht en Amsterdam, maar ook afreisden naar Praag (Tsjechië) en Parma (Italië). Tijdens de eerste clinic op 5 november in Utrecht, tijdens een meet-&-greet, vertelden Halman en Van den Hurk jeugdspelers dat ze al tegen elkaar spelen vanaf de pupillen. De twee hadden duidelijk plezier hun gesprek, waarbij Halman de kinderen informeerde dat Van den Hurk zijn loopbaan begon als catcher. Vorig jaar nam Halman ook deel aan de eerste Big League Tour in Nederland en België.


...Greg Halman en Rick van den Hurk maken...
...grappen met kinderen in Utrecht op 5 november...
...Rechts zit Oranje-coach Wim Martinus...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Nederlandse honkbalfamilie reageerde aangeslagen, geschokt en met ontsteltenis op nieuws van het overlijden van Greg Halman. Iets meer dan een week geleden kwamen duizenden fans naar Haarlem (waar Halman werd geboren) om feest te vieren en de huldiging van het Nederlands Honkbal Team, dat vorige maand in Panama wereldkampioen werd. En nu, 10 dagen later, treurt de Nederlandse honkbalwereld over het verlies van een bekende en succesvolle speler.

In een door de KNBSB verspreide verklaring geeft Technisch Directeur en voormalig Oranje-Manager Robert Eenhoorn een eerste reactie: ,,Dit is een drama, een enorme schok voor iedereen. Mijn gedachten gaan op dit moment alleen maar uit naar de familie en andere nabestaanden van Greg. Ik wens hen sterkte met het verwerken van dit grote verlies.''

In een latere reactie tegenover De Telegraaf voegde Eenhoorn toe: ,,Dit is een enorm drama. Ik ben enorm geschokt hierdoor. Het is zo moeilijk om antwoord te geven wat dit betekent voor de honkbalport. Dit gaat niet over de honkballer Halman, maar over de mens Halman, een zoon, een vriend. Dat is waar dit nu over gaat. Ik heb echt langer tijd nodig om mijn gevoelens uit te kunnen drukken en over na te kunnen denken, want ik denk alleen maar aan die familie. Ik heb er geen woorden voor.'' Eenhoorn was Manager van Oranje toen Halman in 2007 in de nationale ploeg debuteerde.

De schok was ook groot bij Corendon Kinheim, de Haarlemse vereniging waar Halman zijn loopbaan begon. Hoofd Coach Eelco Jansen en Voorzitter Tophonkbal Peter Jager reageerden tegenover De Telegraaf.

...Greg Halman met collega's tijdens de Eurpean Big League Tour...
...twee weken geleden in Utrecht...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
,,Ik ben diep geschokt, vol omgeloof. Dit is een groot verlies voor de Nederlandse honkbalsport in het bijzonder en de honkbalsport in het algemeen'', stelde Eelco Jansen. ,,Greg was een toonbeeld. Hij was het voorbeeld van spelers die hun stinkende best doen om het hoogst haalbare te bereiken. Hij was daar het bewijs van. Toen hij met ons meetrainde tijdens de wintertraining was hij de animator binnen de groep en hij wilde slagmensen alleen maar beter maken. Hij toonde een enorme betrokkenheid. Ook tijdens de European Big League Tour, want hij stond altijd klaar om zijn kennis op de jeugd over te brengen. Greg nam ook zijn verantwoordelijkheid als rolmodel en deed dat op een bijzonder hoog niveau. Ik heb diep respect voor hem als honkballer en als persoon.''
Peter Jager reageerde: ,,Ik ben zeer aangeslagen. Voor Kinheim was hij natuurlijk een icoon. De eerst opgeleide Kinheimer die de Major League heeft gehaald en daar een prachtige toekomst in had. Hij is één van de highlights van Kinheim waar we zeer trots op zijn. Hij was één van de beste Nederlandse honkballers, een goede slagman en prachtige loper met een schitterende mentaliteit die er op was gericht het eindstation te halen en dat wilde perfectioneren. We zitten allemaal nog in de euforie van de wereldtitel, dan is dit wel de verste kloof daarvan af. Ik moet het allemaal nog verwerken''.

Italiaanse bestuurders reageerden ook. ,,Ik ben geschokt. Vooral de manier waarop. Dit is heel triest nieuws, ik heb er geen woorden voor. Het honkbal is in diepe rouw'', stelde Riccardo Fraccari, de President van de International BAseball Federation (IBAF) en de Italiaanse Honkbal en Softbal Bond (FIBS).
Massimo Fochi, vice-voorzitter van de FIBS, ontmoette Halman iets meer dan een week geleden op 12 november. ,,Hij was toen in Parma voor de European Big League Tour. Hij was toen een speler die zeer werd gewaardeerd door de kinderen, de fans en de pers. Ik kan het niet geloven'', aldus Fochi.

,,De Mariners-familie is diep geschokt door de tragische dood van Greg Halman'', stelden Mariners Voorzitter Howard Lincoln, President Chuck Armstrong en General Manager Jack Zduriencik in een verklaring uitgegeven door de club. ,,Greg maakte sinds zijn 16e deel uit van onze organisatie en we zagen hem uitgroeien tot een gepassioneerde jonge man en getalenteerde honkballer. Hij had een aanstekelijke lach die je begroette in de kleedkamer en hij was een geweldige teamgenoot. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar Greg's familie''.

,,Major League Baseball treurt vandaag om het overlijden van Greg Halman, lid van de Seattle Mariners-organisatie sinds 2004. Greg bereikte de Major Leagues in elk van de laatste twee seizoenen en sloeg de eerste homerun in zijn carrière op 15 juni van dit jaar. Greg vertegenwoordigde trots Nederland in de 2009 World Baseball Classic en hij was een deelnemer in MLB International's achterban in Europa zoals recentelijk eerder deze maand'', stelde Major League Commissioner Bud Selig in een verklaring.

...Greg Halman geeft aanwijzingen tijdens de...
...Eurpean Big League Tour 2 weken geleden in Amsterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
,,Het verlies van een getalenteerde 24-jarige jongeman zoals Greg, onder zulke trieste omstandigheden, is pijnlijk voor ons allemaal. Namens Major League Baseball wil ik mijn diepste medeleven overbrengen aan de hele Mariners-organisatie en aan een ieder wiens leven verbonden was aan Greg''.

Op de eigen website reageerde Seattle Mariners Manager Eric Wedge: ,,Ik kende Greg slechts kort, maar ik prijs me gelukkig dat ik de kans heb gehad hem te leren kennen. Hij was een prima jongen met een zonnige toekomst. Greg had enorm veel energie in zich, zowel op als buiten het veld, en daar hield ik van. Dit is enorm tragisch. Dat is het enige waar ik aan kan denken, dat dit zo tragisch en triest is.''

Michael Weiner, de uitvoerend directeur van de Major League Baseball Players Association, gaf de volgende verklaring, zoals gepubliceerd op de website van Major League Baseball: ,,We zijn diep geraakt door het nieuws van de tragische dood van Greg Halman. Greg was enorm gepassioneerd van honkbal en deelde zijn passie voor de sport genereus met anderen om de populariteit van de sport te stimuleren in Europa. We zullen hem zeer missen. ... Onze gedachten en gebeden gaan uit naar Greg's familie, zijn teamgenoten, de Mariners-organisatie en zijn vele vrienden en fans in Europa en Amerika''.

Aaron Artman, President van de Tacoma Rainiers, waar Greg de laatste twee seizoenen speelde, gaf de volgende verklaring uit:
,,Greg had een belangrijk aandeel in de Rainers tijdens zijn verblijf in Tacoma en speelde een belangrijke rol - op het veld - op weg naar het kampioenschap van 2010 in de Pacific Coast League. ... Hij had een grote lach op zijn gezicht, elke dag, en zijn enthousiasme was aanstekelijk. Hij had gewoon iets om hem heen waardoor onze staf en fans iemand zagen die duidelijk hield van wat hij deed. ... We missen Greg nu al en onze gebeden gaan uit naar zijn familie, vrienden, teamgenoten en de Mariners-organisatie.''

Nog veel meer reacties van Major League-spelers, waaronder huidige en voormalige teamgenoten, coaches en bestuurders zijn te lezen op de website van de Seattle Mariners op een speciale pagina met een hommage aan Halman. In Safeco Field, het stadion van de Mariners, werd op het grote videoscherm een foto geplaatst ter herinnering aan Halman.
Pagina met hommage Mariners
Herinnerings-pagina Official Mariners Fan Guestbook


...Greg's foto op het videoscherm...
...in Safeco Field in Seattle...
(© Foto: Website Seattle Mariners)
Gregory Anthony Halman werd op 26 augustus 1987 geboren in Haarlem als zoon van voormalig Hoofdklasse-honkballer en oud-international Ed Halman. Greg had ook twee zusjes, waarvan er één softbal (en een seizoen in de Hoofdklasse uitkwam) en de ander basketbalt in de hoogste afdeling en het Nederlands team.

In Haarlem begon Greg met honkbal bij Kinheim waar hij op 16-jarige leeftijd in de Hoofdklasse debuteerde. Het was gelijk ook zijn eerste volle seizoen op het hoogste niveau, want hij speelde in 40 van de 42 wedstrijden van Kinheim. In zijn rookie-seizoen sloeg hij .248, scoorde 12 punten en had 19 binnengeslagen punten.

Een jaar later voerde Halman Kinheim aan in slaggemiddelde (.358), RBI's (41) en homeruns (4) en werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Hoofdklasse, was de Homerun King, maar won ook de Ron Fraser Award voor Meest Talentvolle Jeugdspeler. Zijn slaggemiddelde was slechts .003 minder dan de Beste Slagman van dat seizoen.

Na het seizoen 2004 gingen Greg en zijn broer beiden naar Amsterdam Pirates. Zijn broer debuteerde op 16-jarige leeftijd in de Hoofdklasse bij Amsterdam, speelde in 37 wedstrijden en sloeg .279, maar Greg speelde niet voor de ploeg, want hij maakte dat jaar zijn professionele debuut.

Greg Halman tekende aanvankelijk op 21 november 2003 een contract bij de Minnesota Twins, drie maanden na zijn 16e verjaardag, maar dat werd op 1 april 2004 ongeldig verklaard. Hij werd vervolgens als amateur free agent op 26 juni 2004 gecontracteerd door de Seattle Mariners en maakte in 2005 zijn profdebuut toen hij in 26 wedstrijden uitkwam voor het Rookie League-team van de Mariners in de Arizona League en sloeg toen .258. In 2006 promoveerde hij naar Single-A Short Season en speelde in 28 wedstrijden (.259) voor Everett AquaSox.

Een nieuwe promotie volgde in het seizoen 2007, want hij speelde toen in zowel Single-A Short Season als Single-A, speelde in 114 wedstrijden en sloeg 20 homeruns, terwijl hij 52 RBI's had. 2008 bracht Halman naar het Double-A niveau, nadat hij het seizoen was begonnen in Single-A Advanced. Met de West Tenn Diamond Jaxx (AA) speelde Halman in 61 wedstrijden. Voor de twee teams samen sloeg hij 29 homeruns. In het seizoen 2008 nam Halman ook weer deel aan vier wedstrijden voor Kinheim tegen het einde van het seizoen na afloop van zijn profseizoen. Na zijn transfer naar Amsterdam ging hij na afloop van 2006 naar ADO, maar speelde ook nooit voor de Haagse ploeg. Na het seizoen 2007 keerde hij terug naar Kinheim, samen met zijn broer, die voor Almere '90 (2006) en ADO (2007) had gespeeld na zijn rookie-seizoen in Amsterdam. Voor komend seizoen stond de jongste Halman op het roster van het Rotterdamse DOOR Neptunus.


...Greg Halman met Rick van den Hurk...
...vorig jaar tijdens de European Big League Tour...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na in 2008 te zijn uitgeroepen tot Seattle Mariners Minor League Player of the Year speelde Greg Halman in 2009 in 121 wedstrijden voor West Tenn Diamond Jaxx (AA), sloeg 25 homeruns en .210, maar kreeg ook 191 keer drie slag. Het volgende jaar promoveerde Halman naar het Triple-A team en had een succesvol seizoen bij de Tacoma Rainiers, dat de titel pakte in de Pacific Coast League. In 112 wedstrijden scoorde hij 82 punten, had 80 RBI's en leidde de hele Mariners-organisatie met 33 homeruns. Na afloop van het seizoen bij de Mariners werd Halman opgeroepen naar het big league-team en maakte op 23 september 2010 zijn debuut in de Major League, een 0-uit-4 (twee strikeouts) optreden in een 1-0 nederlaag vs. de Toronto Blue Jays. In dat duel, in Toronto, was Halman de startende midvelder en stond toen tussen Michael Saunders (links) en Ichiro Suzuki (rechts). Op 27 september sloeg hij zijn eerste big league-honkslag, een RBI-double in de tweede inning op C.J. Wilson van de Texas Rangers. Halman speelde in negen Major League-wedstrijden en sloeg 4-uit-29 (.138), scoorde eenmaal en had drie RBI's.

Dit jaar begon Halman Spring Training met de Mariners, maar werd twee weken voor het begin van het seizoen weer ingedeeld bij Tacoma. Hij speelde in slechts 40 wedstrijden voor Tacoma. Op 10 april, in pas de vierde wedstrijd van het seizoen, werd Halman door een worp geraakt op zijn hand met een botbreuk tot gevolg. Na zes weken te zijn uitgeschakeld werd Halman op 28 mei weer geactiveerd en homerde in zijn eerste slagman, waarna hij in vijf wedstrijden uitkwam voor Tacoma. Hij werd toen op 2 juni door de Mariners opgeroepen. Drie dagen later was hij de startende midvelder in een thuiswedstrijd tegen de Tampa Bay Rays en sloeg 3-uit-4, waaronder een 2-out, 2-run triple die de Mariners een 5-3 voorsprong opleverde in een 9-6 winst. De volgende dag sloeg hij 3-uit-3 tegen de Chicago White Sox. Op 15 juni sloeg Halman zijn eerste big league-homerun in eigen stadion tegen de Los Angeles Angels of Anaheim op reliever Rich Thompson. Halman speelde dit seizoen in 35 Major League-wedstrijden, sloeg .230 (20-uit-87), met twee doubles, een triple en twee homeruns. Hij scoorde zevenmaal en had zes binnengeslagen punten. Hiermee speelde Halman totaal in 44 Major League-wedstrijden, sloeg 24 honkslagen, scoorde acht punten en kwam tot een .207 gemiddelde. Na teruggestuurd te zijn naar AAA werd Halman in september niet opnieuw opgeroepen, maar maakte momenteel wel weer deel uit van het 40-man roster voor het komende seizoen.

In zijn minor league-loopbaan werd Halman uitgeroepen tot Postseason All Star in de Northwest League in 2007, maar ook een Short Season All Star door Baseball America. In 2008 was hij een AFL Rising Star en in 2009 werd hij uitgeroepen tot Postseason All Star in the Southern League.

Op 4 september 2007 debuteerde Halman in het Nederlands Honkbal Team in een oefeninterland tegen Spanje voorafgaand aan het Europees Kampioenschap/Olympisch Kwalificatie Toernooi in Barcelona. Dat werd door Oranje gewonnen, waardoor de ploeg zich plaatste voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In november 2007 nam Halman met Oranje deel aan het Wereldkampioenschap in Taiwan, waarna hij ook deel uitmaakte van de ploeg tijdens de World Baseball Classic in 2009. Tijdens het Wereldkampioenschap va 2007 sloeg Halman een 2-out, 2-run double in de elfde inning van de kwartfinale vs. het organiserende Taiwan, waardoor Oranje op een 4-2 voorsprong kwam in een uiteindelijke 6-3 zege om zich te plaatsen voor de halve finale.

In 2008 Halman koos Halman ervoor niet naar de Olympische Spelen te gaan, maar zich te richten op zijn professionele loopbaan en speelde toen in de herfst in de Arizona Fall League voor de Peoria Javelinas. In totaal kwam Halman uit in 22 interlands voor de nationale ploeg. Vanwege zijn Major League-status (40-man roster) bij de Mariners was Halman niet gerechtigd uit te komen voor de Nederlandse ploeg die vorige maand in Panama wereldkampioen werd.

Voor Greg is een condoleance-register geopend

(21 november)


...Greg Halman in 2007 tijdens het...
...Wereldkampioenschap in Taiwan...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Greg Halman in 2009 tijdens de...
...World Baseball Classic in Puerto Rico...
(© Foto: Henk Seppen)

...Greg Halman met Prince Fielder tijdens...
...Big League Tour 2 weken geleden...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.