Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Landskampioen wint op productieve Opening Night
English
VLEUTEN / HOOFDDORP / ROTTERDAM / DEN HAAG - Landskampioen L&D Amsterdam Pirates is het nieuwe seizoen op een frisse donderdagavond begonnen met een 3-1 overwinning bij UVV, terwijl Corendon Kinheim nipt met 2-1 won van Vaessen Pioniers. Twee kleine uitslagen, maar het was een zeer productieve avond in de andere twee wedstrijden, waarin samen 41 punten werden gescoord! DOOR Neptunus kwam tot een 20-0 shutout tegen Sparta-Feyenoord en Mr. Cocker HCAW draaide een 7-1 achterstand om in een 11-10 overwinning vs. AamigoO ADO Lakers.
...Het was een koude avond...
...zoals Percy Isenia toont...
(© Foto: Henk Seppen)
UVV vs. L&D Amsterdam Pirates
In Vleuten opende regerend landskampioen L&D Amsterdam Pirates het seizoen met een 3-1 overwinning op solide pitching en 'timely hitting'.

Na op één loper te zijn gehouden in de eerste twee innings opende Pirates de score met twee runs in de derde slagbeurt. Bas Nooij begon met een honkslag en schoof op naar het derde honk via een tweehonkslag van Wesley Connor. Met twee uit scoorden beiden even later op een honkslag van Sidney de Jong.

Amsterdam-starter Rob Cordemans schakelde de eerste acht slagmensen op rij uit, kreeg toen een 2-out single tegen van Norbert Jongerius in de derde, maar schakelde die vervolgens met een pick-off op het eerste honk uit om de inning af te sluiten. Bij deze actie was de bal op de grond op het moment dat Jongerius richting eerste honk dook na de 'play', but Isenia zal controle over de bal hebben gehad op het moment dat hij de tik maakte.


...Uit of safe?...
...Norbert Jongerius is 'picked off' in de 3e inning...
(© Foto's: Henk Seppen)
In de vierde inning sloeg Austin Weymouth een tweehonkslag met één uit voor UVV, maar strandde op het derde honk. In de zesde pakte UVV een punt terug toen Jirka Bliek begon met een honkslag, opschoof na een OSS van Norbert Jongerius en een grounder van pinch-hitter Brian Biezen, waarna hij scoorde op een tweehonkslag van Weymouth.

In de vierde inning sloegen Percy Isenia en Kenny Berkenbosch een honkslag met één uit voor Amsterdam, maar maakten een strikeout en gedwongen nul een einde aan de inning. Amsterdam voegde hierna een 'insurance run' toe in de zevende inning toen Wesley Connor homerde met twee uit en hiermee tekende voor de eerste homerun van het seizoen 2012. Amsterdam liet twee lopers in scoringspositie achter in de achtste inning en de honken vol in de negende, maar de bullpen hield de voorsprong van twee punten vast. In de achtste, op nieuwe werper Derek Tarapacki, bereikte Sidney de Jong met één uit het honk op een fout en sloeg Vince Rooi een honkslag, maar toen volgden twee grounders. In de negende begon Bas Nooij met vier wijd en sloeg Rachid Gerard een honkslag. De twee schoven op na een wilde worp, waarna de honken vol kwamen toen Sidney de Jong werd geraakt door een worp met twee uit, maar opnieuw maakte een grounder een einde aan deze scoringskans.

Rob Cordemans schakelde acht slagmensen met drie slag uit en gaf geen vrije lopen weg in zijn eerste start van het seizoen, waarvoor hij 89 pitches nodig had. De ervaren rechtshander stond slechts vier slagmensen tot de honken toe, allen via een honkslag. Nick Stuifbergen nam de pitching over in de zevende en stond één honkslag toe in twee innings, waarna Jurrian Koks het duel afsloot. Hij stond een lead-off single toe aan Stijn van der Meer, maar de verdediging deed de rest. Koks sloot de inning en de wedstrijd af met een strikeout.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-PlayVaessen Pioniers vs. Corendon Kinheim
In Hoofddorp won Corendon Kinheim hun opener vs. Vaessen Pioniers met 2-1 in een wedstrijd die in de achtste inning pas werd beslist.


...Dirk van 't Klooster...
...winnende honkslag...
(© Foto: Henk Seppen)
Kinheim opende de score in de eerste inning. Mervin Gario werd de eerste speler in het seizoen 2012 die een honkslag, maar ook het eerste punt scoorde. Om 19:32 uur sloeg hij een honkslag op Pioniers-linkshander Mika de Lincel, waarna hij zeven minuten later het eerste punt scoorde op een 2-out single van Bryan Engelhardt.

Kinheim-starter David Bergman schakelde de eerste vijf slagmensen die hij zag op rij uit, maar moest toen de gelijkmaker toestaan in de tweede slagbeurt. Met twee uit bereikte Norbert Lokhorst het honk op een fout (de eerste in het seizoen 2012), schoof op naar het derde honk toen Kevin Dirksen volgde met een honkslag en scoorde op een honkslag van Michael Pluijmers, maar hierna sloot Bergman de inning af met een strikeout.

In de volgende innings hielden de twee startende werpers elkaar in balans. De Lincel zag één speler van Kinheim het derde honk bereiken in de volgende vier innings, voordat hij werd vervangen in de zesde inning. Bergman zag twee spelers het derde honk bereiken in zijn volgende vier innings.

In de derde Kinheim-beurt sloeg René Cremer een honkslag en schoof op na een grounder en een wilde worp, maar strandde op het derde honk. In de Pioniers-vijfde opende Michael Pluijmers met een tweehonkslag en schoof op na een OSS, maar bleef ook achter. In de zesde begon Mark Duursma voor Pioniers met vier wijd, maar ook hij strandde op het derde honk, want Bergman schakelde twee van de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

Kinheim hernam de leiding in de achtste slagbeurt. Met één uit kreeg Mervin Gario vier wijd, schoof op na een mislukte pick-off en scoorde het leidende punt toen een outfield-fout volgde op een honkslag van Dirk van 't Klooster. In de 2e8 had Pioniers mogelijk een kans de stand weer in evenwicht te brengen. Met één uit sloeg Mark Duursma een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij probeerde te scoren op een 2-out single naar het tweede honk van Mark-Jan Moorman, maar hij werd op de plaat uitgegooid.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-PlayDOOR Neptunus vs. Sparta-Feyenoord
In Rotterdam verpletterde DOOR Neptunus stadgenoot Sparta-Feyenoord met 20-0 op 14 honkslagen in hun opener van het seizoen.

Sparta-Feyenoord 'outhit' Neptunus met 1-0 in de eerste twee innings en liet een loper op het derde honk achter, nadat Kevin van Nederpelt het duel was begonnen met een tweehonkslag (de eerste 'extra basehit' van het seizoen 2012). Maar een half uur later was het een heel ander verhaal, want Neptunus was tot een rally van negen punten gekomen op zeven hits in de tweede helft van de derde inning om een comfortabele voorsprong te nemen. Met één uit werd Mourik Huijser geraakt door een worp van starter Quinn Tramm, die hierna een tweehonkslag tegenkreeg van Shaldimar Daantji. De honken kwamen vol toen er geen actie volgde op een grounder van Dwayne Kemp. Rafael Jozefa zorgde hierna met een honkslag voor het eerste Neptunus-punt. Met twee uit volgden nog eens acht punten. Jeffrey Arends (2-run), Lennart Koster en Rien Vernooij volgden met RBI-singles, waarna Benjamin Dille een RBI-double sloeg. Een doorgeschoten bal en een schijn zorgden hierna voor de volgende twee punten en een honkslag van Shaldimar Daantji (zijn tweede hit in deze inning) bracht de stand op 9-0.


...Diegomar Markwell...
...winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus liet hierna twee lopers achter in de vierde inning en nieuwe Sparta-Feyenoord pitcher Jurandy Girigori kreeg de steun van een dubbelspel in de vijfde, maar vervolgens kwam Neptunus tot een rally van elf punten in de zesde inning. 16 slagmensen kwamen aan slag en die sloegen slechts vijf honkslagen, want de pitching droeg bij met zeven vrije lopen (vijfmaal vier wijd, tweemaal geraakt werper). Het begon allemaal met geraakt werper voor Rafaël Jozefa, waarna Raily Legito volgde met een honkslag. De twee schoven op na een wilde worp en scoorden op een honkslag van Jeffrey Arends en zo ging een nieuwe rally van start. Later in de slagbeurt kreeg Shaldimar Daantji vier wijd met volle honken en werden drie punten gescoord op twee fouten die volgden op één actie. Jozefa kreeg vervolgens vier wijd en Legito sloeg zijn tweede honklsag in de inning om weer een punt binnen te brengen, maar ook een nieuwe werper, want infielder Anthony Vrolijk nam het over. Maar die gooide vier wijd op de volgende twee slagmensen en raakt de derde, zodat er weer tweemaal werd gescoord. Een tweehonkslag van Benjamin Dille leverde hierna nog eens twee runs op en verhoogde de stand naar 20-0.

En hoe deed Sparta-Feyenoord het aanvallend? De ploeg bereikte slechts vijfmaal het honk en kwam maar twee keer in scoringspositie. Zoals gezegd strandde Kevin van Nederpelt op het derde honk in de eerste inning. Hierna schakelde Neptunus-starter Diegomar Markwell de volgende 10 slagmensen op rij uit, voordat hij een one-out double moest toestaan aan rookie Brian Raap in de vierde inning. Raap was de tweede en laatste speler die in scoringspositie kwam voor Sparta-Feyenoord. Een andere rookie, Theodore van Heijningen, sloeg een honkslag in de vijfde, maar bleef ook achter.

Rafaël Jozefa maakte zijn debuut in een Neptunus-uniform door driemaal te scoren, net als Lennart Koster in zijn eerste duel terug bij de Rotterdammers, nadat hij vorig jaar was uitgekomen voor Mr. Cocker HCAW. Jeffrey Arends scooorde ook drie punten, maar had ook vier binnengeslagen punten.

De 20 punten van Neptunus waren de meeste in een wedstrijd in een Opening Series (vanaf 2001) sinds Mr. Cocker HCAW er 17 scoorde op 16 april 2006 vs. Instant Holland Almere '90. Vorig jaar, op 7 mei, scoorde Neptunus er ook 20 in een duel vs. Sparta-Feyenoord en won met 20-4. In de afgelopen 12 jaar scoorden slechts twee andere ploegen 20 of meer punten in een wedstrijden, beide keren in 2001. Op 3 juni van dat jaar scoorde Kinheim er 25 vs. RCH en op 14 juli scoorde Amsterdam Pirates er 23 vs. ADO.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-PlayAamigoO ADO Lakers vs. Mr. Cocker HCAW
In Den Haag won Mr. Cocker HCAW een bizar duel, waarin het na twee innings met 7-1 achterstand, maar uiteindelijk omdraaide in een 11-10 overwinning. Dit betekende dat ADO's Hoofd Coach Dave Daniels met lege handen stond in zijn debuut tegen de club waar hij in 1989 als Hoofd Coach debuteerde in de Hoofdklasse. Aan de andere kant bezorgde HCAW met deze winst Rudy Dirksen een overwinning in zijn debuutwedstrijd als Hoofd Coach van de ploeg en in de Hoofdklasse.

HCAW opende aanvankelijke de score in de eerste slagbeurt, maar kreeg er vervolgens vier tegen van ADO in de tweede helft van de slagbeurt. ADO-starter Reggie Bomberg kreeg een one-out single tegen van Linoy Croes, die het tweede honk stal, opschoof na een honkslag van Juriën Overman en scoorde op een opofferingsslag van Randy Reiph. In ADO's eerste slagbeurt stond HCAW-linkshander Robin Schel de gelijkmaker toe, maar hierna vormde een foute aangooi de inleiding voor nog eens drie runs. Gregory Hassell begon met en honkslag en kreeg het tweede honk na schijn (de eerste van het seizoen 2012). Nadat Quensley Bazoer was geraakt door een worp (ja, de eerste van het seizoen) schoven de twee lopers op na een vangbal. Hassell scoorde vervolgens de gelijkmaker op een opofferingsslag van Phil Ortez. Hierna kreeg Enrique Tromp vier wijd en volgde Ludwin Obispo met een grounder die de inning had moeten afsluiten, maar in een foute aangooi eindigde en ADO op 2-1 zette. Honkslagen van Jaïr Roseburg en Anthony Hooi bezorgden ADO even later een 4-1 voorsprong.

...Leon Elshof...
...winnende werper...
(© F: Alfred Cop Fotografie)
ADO voegde drie runs toe in de tweede inning. Quensley Bazoer begon met een honkslag en Evan Porter bereikte het honk op een fout met één uit. Aldrich Isenia, die liep voor Bazoer, scoorde vervolgens op een honkslag van Enrique Tromp. Hierna kreeg Ludwin Obispo vier wijd en dat leidde tot de eerste werperswissel van het seizoen, want Leon Elshof nam het over van Robin Schel. Die kreeg een opofferingsslag tegen van Jaïr Roseburg en een RBI-single van Anthony Hooi, waardoor de stand werd opgevoerd naar 7-1. In de volgende vijf innings, hoewel hij een hoge pitchcount van 91 had, stond Elshof nog slechts vier honkslagen en drie punten toe, terwijl hij tussen de derde en zesde inning negen slagmensen op rij uitschakelde. Elshof werd genoemd als een mogelijke starter voor het duel van aanstaande zondag, maar omdat hij vanavond in relief is gebruikt is de Anerikaanse rechtshander Kyle Putnam nu de meest waarschijnlijke starter voor Game 3. Omdat het duel duel in de vierde inning plotseling omdraaide sloot Elshof de avond af als winnende werper.

In de vierde inning kwam HCAW tot een 6-run rally om de stand in evenwicht te brengen! Randy Reiph begon met vier wijd en de honken kwamen vol met één uit toen Glenn Romney een honkslag sloeg en pinch-hitter Jorin van Amstel ook vier wijd kreeg. Rookie Dylan de Mello leverde hierna een 2-run single af, een OS van een andere rookie, Barry Mastenbroek volgde en Jasper Keijzer (ook een rookie) sloeg hierna een honkslag. Linoy Croes bracht hierna twee punten binnen met een driehonkslag en scoorde zelf de gelijkmaker via een wilde worp.

HCAW nam vervolgens een 8-7 voorsprong in de zesde inning toen Reiph het honk bereikte na een fout en scoorde op een OS van Van Amstel. Twee runs werden toegevoegd in de zesde. Mastenbroek kreeg vier wijd met één uit en Keijzer bereikte het honk na een fout, waarna de honken vol kwamen te staan toen Croes vier wijd kreeg. Een opofferingsslag van Overman leverde hierna een punt op, net als een fout in een double steal-situatie.

ADO pakte een punt terug in hun zesde toen Enrique Tromp het honk bereikte op een fout met twee uit en scoorde op een tweehonkslag van Ludwin Obispo. HCAW voegde hierna weer een punt toe in de zevende toen De Mello een honkslag sloeg en scoorde op een honkslag van Keijzer, maar de ploeg liet ook twee lopers in scoringspositie achter. Het punt was enorm belangrijk, want ADO wist hierna ook weer tweemaal te scoren in de 2e7. Met één uit werd Gregory Hassell geraakt door een worp en volgde Aldrich Isenia met een tweehonkslag. Een grounder van Phil Ortez en een honkslag van Evan Porter verkleinden de achterstand daarna tot 11-10, maar een strikeout sloot de inning af. En dat betekende ook het einde van de wedstrijd, want die werd na zeven innings afgesloten vanwege de (vervroegde) 22:30 uur curfew-regel.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-Play

(5 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.