Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 maart 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oranje opent Florida-toernooi met ruime zege
English
ST. PETERSBURG, Florida (USA ) - Het Nederlands Honkbal Team opende de tweede editie van de St. Petersburg International Baseball Series dinsdagavond met een ruime 17-5 overwinning tegen de ploeg van Jong Canada. Het duel begon aanvankelijk 'shaky' voor Oranje, want de verdediging maakte liefst vier fouten in de eerste drie innings. Maar hierna nam Nederland bezit van het duel met een 8-run rally in de 2e3.

Tijdens het Wereldkampioenschap vorig jaar in Panama was de seniorenploeg van Canada de enige die toen won van Nederland, dat zoals bekend daarna de wereldtitel ging veroveren.

Voor het duel sprak St. Petersburg-burgemeester Bill Foster, die het toernooi bedacht, de toeschouwers toe, waarna het Nederlands Team werd gehuldigd voor het winnen van de Wereldtitel vorig jaar.

Jong Canada (18 jaar en jonger) kwam snel op de honken op Oranje-starter Kevin Heijstek, want lead-off hitter Jason Robson bereikte het honk toen de bal door de benen ging van korte stop Vince Rooi. Maar even later was Heijstek succesvol met een pick-off op het eerste honk en schakelde Robson uit, waarna een vangbal voor de tweede nul zorgde. Maar vervolgens kregen de Canadezen opnieuw een honkloper toen Nathan DeSouza eveneens via een fout het honk bereikte, nadat Heijstek de aangooi van eerste honkman Jeffrey Arends liet vallen. Volgende slagman Daniel Pinero kreeg vier wijd, maar Oranje kwam ongeschonden uit de inning toen een volgende vangbal goed was voor de derde nul.

Oranje, dat de thuisploeg was, verzuimde hierna de leiding te nemen in de eigen eerste slagbeurt. Dwayne Kemp opende met een driehonkslag, maar bleef achter op het derde honk toen de Canadese starter Ryan Kellogg (die op 4 februari 18 jaar werd) volgende slagmensen Danny Rombley, Yurendell de Caster en Bryan Engelhardt met drie slag uitschakelde.


...Yurendell de Caster => 2 homeruns...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de tweede inning maakte de Oranje-verdediging opnieuw een fout, dit keer door 2B Dwayne Kemp, maar Canada strandde nu een loper op het derde honk. Nederland leek vervolgens de score te gaan openen in de 2e2. Vince Rooi en Rafael Jozefa openden met vier wijd, waarna Jeffrey Arends uitging op een foutbal, maar de honken kwamen vol toen Bas Nooij volgde met een honkslag. Maar nu bleven alle lopers achter, want Shaldimar Daantji werd het vierde strikeout-slachtoffer van linkshander Kellogg en Dwayne Kemp werd uitgevangen.

Nadat Kemp in de 1e3 tekende voor de vierde Oranje-veldfout kwam de Nederlandse ploeg eindelijk 'op het bord' in de 2e3 op nieuwe werper Cal Quantrill en brak het duel open met een 8-run rally. Danny Rombley opende met een infield-hit, waarna Yurendell de Caster werd geraakt door een worp. Hierna sloeg Bryan Engelhardt, de Homerun King van vorig seizoen, de bal over de omheining in het rechtsveld voor een 3-run homerun. De rally werd voortgezet toen Vince Rooi een honkslag sloeg en scoorde toen Rafael Jozefa volgde met een tweehonkslag. Na twee groundouts kreeg Oranje weer een loper toen Shaldimar Daantji op zijn hand werd geraakt. Nadat Steven Dressler was ingebracht als nieuwe werper scoorde Jozefa toen Dwayne Kemp een infield-hit sloeg. De honken kwamen vol toen Danny Rombley, de tiende slagman in deze inning, vier wijd kreeg. Twee fouten op een 'force play-grounder' van Yurendell de Caster maakten de honken hierna schoon en verhoogden de stand naar 8-0, waarna een strikeout de lange slagbeurt afsloot.

Jong Canada (dat met 32 spelers in Florida is en vanavond elf spelers in de slagvolgorde had) scoorde het eerste punt in de vierde inning op nieuwe werper Tim Roodenburg, die zijn Oranje-debuut maakte. Daniel Pinero, die op het honk stond via velderskeus, schoof op naar het derde honk na een honkslag van Brett Siddall en scoorde voor Canada op een andere 'force play-grounder' van Gareth Morgan.

In de 2e4 was Oranje opnieuw productief. Met één uit kreeg de ploeg de honken vol toen Rafael Jozefa werd geraakt door een worp, waarna Jeffrey Arends en Bas Nooij vier wijd kregen. Hierna kwam voormalig Major League-werper (met een Nederlandse achtergrond) en Canada's Pitching Coach Chris Reitsma naar heuvel voor een nieuwe wissel, waarna Dayton Dawe de vierde werper werd voor de Maple Leafs. Hij werd begroet met een RBI-single van Shaldimar Daantji, waardoor Jozefa scoorde, waarna een fout op een 'force play-grounder' van Dwayne Kemp nog eens twee runs opleverde en de stand opvoerde naar 11-1.

Linkshander Kyle Ward werd de vierde Nederlandse werper in de eertse helft van de vijfde inning. Ward, die ook debuteerde, startte met een strikeout. De werper van Mr. Cocker HCAW zorgde voor drie nullen op rij, want na een grounder, sloot hij af met een strikeout op een pinch-hitter.

Oranje voegde weer een punt toe in de vijfde toen Yurendell de Caster opende met een verre homerun naar links-midveld. Het scoren werd hierna voortgezet toen, met één uit, Vince Rooi en Rafael Jozefa beiden een honkslag sloegen en opschoven na een grounder. Rooi scoorde vervolgens na een wilde worp en Jozefa deed hetzelfde toen de derde slagbal op Bas Nooij ook eindigde in een wilde worp. Pinch-hitter Roelie Henrique kreeg nog vier wijd, maar de inning kwam ten einde toen Dwayne Kemp uitging na een line drive.

In de 1e6 maakte Dennis Burgersdijk zijn heuveldebuut voor Oranje. Met één uit kreeg hij een tweehonkslag en een bad-hop infield-hit tegen, maar daarna volgden een line-out en een vangbal.

In de zesde inning scoorde Oranje het vijftiende punt in deze wedstrijd. Met één uit was er een tweehonkslag van Yurendell de Caster, die voor de vierde maal het honk bereikte, opschoof na een grounder van Bryan Engelhardt en scoorde op een wilde worp van nieuwe werper Michael Clouthier.

In de zevende inning scoorde Canada vier punten, die allen op naam kwamen van rookie werper Steven van Groningen, die ook debuteerde. Eerst dankzij een wilde worp, waarna een 2-run single van pinch-hitter Michael Belliveau volgde. Hierna nam Orlando Yntema het werpen over en kreeg een RBI-single tegen van Bryan Saucedo, die de stand op 15-5 bracht, maar daarna volgde de derde nul. Maar omdat de internationale 10-punten regel niet van toepassing is tijdens dit toernooi ging het duel gewoon door.

En dus scoorde Oranje nog maar even twee punten in de 2e8 toen Yurendell de Caster een 2-run homerun sloeg (zijn tweede homer van de avond) om de stand op 17-5 te brengen.

Het was vanavond ook het Oranje-debuut van Quintin De Cuba en Gyenuar Lopez.

O, nog wat opmerkelijks, want om de een of andere opmerkelijke reden gaven de twee umpires in het duel van vandaag hun naam niet op, want ze verzochten anoniem te blijven.......

(6 maart)


...Miss Florida zingt het volkslied...
(© Foto: Henk Seppen)


...St. Petersburg's burgemeester Bill Foster opent het toernooi...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.