Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


4e zege Neptunus; Opnieuw 10-run verlies Sparta-Feyenoord
English
AMSTERDAM / BUSSUM / HAARLEM / ROTTERDAM - DOOR Neptunus behield donderdagavond de ongeslagen status, want het opende de 3-game series tegen landskampioen L&D Amsterdam Pirates met een 6-1 overwinning. Aan de andere kant leed Sparta-Feyenoord de vierde 10-punten verschil nederlaag op rij, want de ploeg verloor dit keer met 16-2 van AamigoO ADO Lakers.

Corendon Kinheim scoorde drie punten in de eerste inning en dat was genoeg voor hun pitching, want de Haarlemse ploeg won met 4-1 vs. UVV. Mr. Cocker HCAW toonde wederom de nodige taaiheid in hun opener tegen Vaessen Pioniers. Nadat beide ploegen eenmaal scoorden in de vijfde nam Pioniers een 3-1 voorsprong in de zevende, maar de thuisploeg antwoordde onmiddellijk met twee runs om de stand in balans te brengen. Vanwege de curfew-regel eindigde de wedstrijd daardoor in een 3-3 stand.L&D Amsterdam Pirates vs. DOOR Neptunus
In Amsterdam nam DOOR Neptunus snel bezit van de wedstrijd door vijf punten te scoren in de eerste twee slagbeurten op weg naar een 6-1 overwinning. Voor Neptunus was dit hun 1301ste wedstrijd in de Hoofdklasse sinds de ploeg in 1979 in de hoogste afdeling debuteerde. Neptunus miste alleen het seizoen 1985 in de Hoofdklasse, nadat de ploeg een jaar eerder degradeerde.

...Rafaël Jozefa geniet...
...van zijn homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste twee innings kwam de Rotterdamse ploeg tot zeven honkslagen op Jos de Jong, die de starter was in plaats van Rob Cordemans, want die was vanwege griep niet inzetbaar. Neptunus begon de wedstrijd met vier opeenvolgende honkslagen. Dwayne Kemp en Rafaël Jozefa sloegen eerst een honkslag, waarna Raily Legito en Jeffrey Arends volgden met RBI-singles om de stand snel op 2-0 te brengen, voordat een dubbelspel en een grounder de slagbeurt afsloten. In de eigen eerste slagbeurt kreeg Amsterdam de honken vol met één uit, maar verzuimde te scoren. Wesley Connor begon met vier wijd en stal het tweede honk, waarna een fout volgde op Sidney de Jong's grounder met één uit. Hierna kreeg Vince Rooi vier wijd en kwamen de honken vol, maar daarna volgden een strikeout en een gedwongen nul.

Een fout met twee uit leidde tot nog eens drie Neptuniaanse punten in de tweede inning. Mourik Huijser sloeg een honkslag met één uit, waarna een fout volgde op een 2-out grounder van Dwayne Kemp. Hierna homerde Rafaël Jozefa om de stand op 5-0 te brengen.

In de derde inning pakte Amsterdam een punt terug. Wesley Connor begon met een honkslag en schoof op toen ook Roelie Henrique een honkslag sloeg. Sidney de Jong werd vervolgens uitgevangen, maar dat stelde wel Connor in staat naar het derde honk op te schuiven. Connor scoorde even later op een infield-hit in het catchersgebied van Vince Rooi, maar hierna bleven de twee lopers achter.

Vanaf de derde inning hield Jos de Jong Neptunus tot en met de vijfde inning op slechts één honkslag en schakelde drie slagmensen met drie slag uit, maar kreeg geen steun van punten. Neptunus-starter Diegomar Markwell hield Amsterdam op maar drie honkslagen (allen in de derde inning) en kwam tot zes strikeouts, waarna hij in de zesde werd opgevolgd door Tim Roodenburg. De rechtshander zag Amsterdam de honken vol krijgen in de zevende inning met één uit. Björn Hato werd toen geraakt door een worp en Wesley Connor en Roelie Henrique sloegen beiden een honkslag, maar daarna sloeg Sidney de Jong in een dubbelspel om een einde aan de inning te maken.

Neptunus voegde het zesde punt toe in de eerste helft van de zevende op Nick Stuifbergen, die het werpen in de voorgaande slagbeurt had overgenomen. Met één uit sloeg Jeffrey Arends toen een tweehonkslag en scoorde toen Lennart Koster volgde met een honkslag.

Neptunus kwam tot 13 honkslagen en zag vijf spelers er twee slaan. Pirates sloeg maar vijf honkslagen. Wesley Connor en Roelie Henrique sloegen er daarvan elk twee.

Stand, Programma & Uitslagen
Line Score, Box Score & Play-by-Play


...Neptunus-starter en winnaar Diegomar Markwell...

...Nick Stuifbergen nam het in de 6e over voor Amsterdam....

...'Broken-bat' voor Dwayne Kemp...


...Jeffrey Arends gaat gedwongen uit op 2e honk in 1e inning...
...en korte stop Björn Hato completeert dubbelspel....
(© Photos: Henk Seppen)Mr. Cocker HCAW vs. Vaessen Pioniers
In Bussum zorgde de vervroegde curfew-regel voor een 3-3 gelijkspel in het duel tussen Mr. Cocker HCAW en Vaessen Pioniers. Vanaf dit seizoen is de curfew-regel vervroegd van 22:50 uur naar 22:30 uur en zal er dus niet aan een nieuwe inning worden begonnen als dit tijdstip is bereikt. De wijziging gaat hand-in-hand met de nieuwe aanvangstijd voor avondwedstrijden, die van 19:45 uur naar 19:30 uur ging.

Pioniers en HCAW scoorden beide in de vijfde inning nadat de twee teams enige scoringskansen hadden gekregen in de voorgaande vier slagbeurten. In de eerste inning begon Michael Duursma voor Pioniers met vier wijd, maar zou op het tweede honk achterblijven. In de derde sloeg Gyenuar Lopez een honkslag met twee uit, maar ging uit bij een steelpoging. In de vierde sloegen Norbert Lokhorst en Dè Flanegin een honkslag met twee uit, maar daarna volgde een gedwongen nul. Pioniers opende daarna de score in de vijfde. Ex-HCAW-er Michael Pluijmers begon met een honkslag, waarna Zerzinho Croes het honk bereikte na een fout. Met twee uit werd Gyenuar Lopez uitgevangen en schoof Pluijmers op, maar omdat er ook een foute aangooi volgde was hij ook in staat het eerste punt te scoren.

HCAW liet de honken vol achter in de tweede inning. Met twee uit sloegen Glenn Romney en Dylan de Mello een honkslag en kreeg Jorin van Amstel vier wijd, maar een pop-fly maakte een einde aan de slagbeurt. In de vierde opende Kevin Gerard met een honkslag en kreeg Seb Visser vier wijd. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Glenn Romney, maar zouden beiden achterblijven. In de 2e5 kwam HCAW langszij. Met één uit sloeg Jasper Keijzer een tweehonkslag en schoof op na een grounder van Linoy Croes. Keijzer scoorde hierna na een honkslag van Juriën Overman en dat luidde ook een werperswissel in. Swen Huijer nam het over, maar hoefde het uiteindelijk niet op te nemen tegen een slagman, want Overman stal eerst het tweede honk, waarna hij even later op het derde honk werd uitgeschakeld bij een volgende steelpoging om de inning af te sluiten.

...Rookie HCAW-starter Leon Elshof kreeg één onverdiend punt...
...tegen en gooide slechts eenmaal 4 wijd in 6 innings...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Pioniers hernam de leiding door tweemaal te scoren in de zevende inning op linkshander Robin Schel, die net was ingebracht als opvolger van starter Leon Elshof. Met twee uit sloegen Zerzinho Croes en Michael Duursma een honkslag en scoorden daarna beiden toen Gyenuar Lopez een tweehonkslag sloeg. Mark Duursma kreeg nog vier wijd, maar een gedwongen nul maakte een einde aan de inning.

In de 2e7 toonde HCAW opnieuw dat het een taaie tegenstander is door met twee punten te antwoorden en de stand weer in evenwicht te brengen. Dylan de Mello begon met een honkslag, waarna Swen Huijer werd opgevolgd door Jan Řeháček, maar de Tsjechische linkshander begon met vier wijd voor Jorin van Amstel. Nadat de twee lopers waren opgeschoven op een opofferingsstootslag van Barry Mastenbroek volgde de linkshander met een wilde worp en dat leidde tot een punt. Even later stal Van Amstel de thuisplaat om de gelijkmaker aan te tekenen, maar twee strikeouts sloten de beurt daarna af.

Pioniers liet de honken vol achter in de negende inning. Zerzinho Croes opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Michael Duursma. Gyenuar Lopez kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd en dat bracht nieuwe werper Sander Helmendach in de wedstrijd. Die fielde een comebacker van Mark Duursma, waarop de twee lopers opschoven. Volgende slagman Mark-Jan Moorman kreeg toen ook een opzettelijke vrije loop om de gedwongen loop intact te houden, maar daarna werd Norbert Lokhorst uitgevangen.

In de 2e9 begon Glenn Romney met een honkslag op nieuwe werper Jean-Paul Gulinck en schoof op na een OSS van Dylan de Mello. Dit keer werd een opzettelijke vrije loop uitgedeel aan Jorin Amstel. Maar de gedwongen nul was niet nodig, want Gulinck volgde met twee strikeouts om de inning af te sluiten en uiteindelijk ook de wedstrijd.

Voor HCAW was het de tweede keer in hun vier gespeelde wedstrijden dat men voortijdig moest stoppen vanwege de curfew-regel.

Stand, Programma & Uitslagen
Line Score, Box Score & Play-by-PlayCorendon Kinheim vs. UVV
In Haarlem scoorde Corendon Kinheim drie punten in de eerste inning en dat was alles wat men nodig had op weg naar een 4-1 winst vs. UVV.

Kinheim had een productieve eerste inning op UVV-starter Orlando Yntema. De rechtshander begon met een strikeout, maar kreeg toen een honkslag te verwerken van Mervin Gario. Yntema volgde met een nieuwe strikeout, maar daarna volgde Bryan Engelhardt met zijn tweede homerun van het season. Hierna sloeg Ramiro Balentina een honkslag en scoorde het derde Kinheim-punt toen Quintin de Cuba vervolgens een tweehonkslag sloeg. In de volgende drie innings hield Yntema Kinheim van scoren af en schakelde nog eens vier slagmensen met drie slag uit om zijn totaal op te voeren naar zes.

UVV, dat lopers op het eerste en derde honk achterliet in de tweede inning, pakte een punt terug in de vierde inning op David Bergman. Met twee uit sloeg Ryan Murphy een honkslag en scoorde toen Giovannie Samboe een driehonkslag sloeg.

Bergman schakelde hierna de volgende zeven slagmensen op rij uit, voordat hij een lead-off single tegen kreeg in de zevende inning van Ryan Murphy, zijn derde honkslag van de avond. Bergman volgde met een strikeout, maar zag Murphy naar het derde honk opschuiven toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Shurty Tremus. Een welkome nul volgde, want Tremus ging uit bij een steelpging, waarna een grounder de inning afsloot en Murphy op het derde honk achterbleef.

Pim Walsma nam de pitching over in de achtste inning, gaf een vrije loop weg, maar kwam niet in de problemen. Arshwin Asjes zag daarna een slagman het honk bereiken op een fout met twee uit in de negende, maar had eveneens geen problemen, want er volgde een vangbal en dat leverde hem een save op.

Kinheim voegde het vierde punt toe in de achtste inning op Derek Tarapacki, de derde UVV-pitcher van de avond. Quintin de Cuba opende met een tweehonkslag, waarna Niels van Weert werd geraakt door een worp. Na een strikeout scoorde De Cuba toen er een fout volgde op een honkslag van Remco Draijer.

David Bergman gooide achtmaal drie slag, gaf geen vrije lopen weg en stond maar vijf honkslagen toe. Slechts twee spelers tekenden voor de klappen, Ryan Murphy sloeg er drie, Giovannie Samboe sloeg er twee.

Stand, Programma & Score
Line Score, Box Score & Play-by-PlaySparta-Feyenoord vs. AamigoO ADO Lakers
In Rotterdam kwam AamigoO ADO Lakers tot 13 honkslagen en won met 16-2 vs. Sparta-Feyenoord, dat de vierde opeenvolgende 10-punten verschil nederlaag op rij leed. Voormalig prof Rudy van Heydoorn, die eerder deze week aan het ADO-roster werd toegevoegd, sloeg 2-uit-3, een tweehonkslag en homerun, bereikte viermaal het honk, scoorde drie punten en had vier RBI's in zijn debuutwedstrijd in de Hoofdklasse.

Sparta-Feyenoord opende de score in de eerste inning. Met één uit sloeg Theodore van Heijningen een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een 2-out double van Churandy La Cruz.

De voorsprong was van korte duur, want ADO Lakers scoorde zeven onverdiende punten in de derde inning om een comfortabele voorsprong te nemen. Twee fouten waren kostbaar, want er zou niet zijn gescoord als de nullen gewoon zouden zijn gemaakt. Met één uit kreeg Anthony Hooi vier wijd en die schoof op naar het derde honk toen er een fout volgde op een 'force play-grounder' van Gino Hersilia. Een doorgeschoten bal resulteerde even later in het gelijkmakende punt en bracht Hersilia naar het tweede honk en die scoorde op zijn beurt toen Evan Porter een tweehonkslag sloeg. Een klap naar het midveld van Ludwin Obispo eindigde vervolgens ook in een fout en de honken kwamen daarna vol te staan toen Phil Ortez een honkslag sloeg. Enrique Tromp volgde met een nieuwe honkslag en dat leidde tot twee punten, waarna de honken weer vol kwamen te staan toen nieuwe speler Rudy Van Heydoorn vier wijd kreeg. Het scoren ging verder, want Remco Seitzinger volgde met een RBI-single. Nadat Gregory Hassell voor de tweede keer in deze slagbeurt werd uitgeschakeld, sloeg Anthony Hooi met een honkslag weer twee punten binnen en bracht de stand op 7-1.

Sparta-Feyenoord wist weer een punt te scoren in de 2e3. Jarred Duin begon met een honkslag, schoof op na een honkslag van Kevin van Nederpelt (die even later werd uitgeschakeld via een pick-off) en scoorde op een 2-out single van Anthony Vrolijk. In de zesde liet Sparta-Feyenoord de honken vol achter, nadat ADO Lakers in de eerste helft van de slagbeurt weer vijfmaal tot scoren was gekomen. Evan Porter sloeg toen een tweehonkslag met één uit en Ludwin Obispo bereikte het honk na een fout. Een honkslag van Phil Ortez leverde vervolgens een punt op. Lenko Elisabeth werd ingebracht als nieuwe werper, maar werd begroet met een RBI-single van Enrique Tromp, waarna hij een 3-run homerun moest incasseren van Rudy van Heydoorn, waardoor de stand op 12-2 kwam.

In de zevende inning scoorde ADO nog eens vier punten. Porter sloeg zijn derde tweehonkslag van de avond, waarna de honken vol kwamen te staan met twee uit toen Ortez en Tromp vier wijd kregen. Een punt werd toen gescoord toen Van Heydoorn werd geraakt door een worp en twee punten volgden na een honkslag van Glennton Poulo. Even later scoorde Van Heydoorn ADO's 16e punt na een wilde worp.

De vier opeenvolgende mercy-rule 10-punten verschil nederlagen bij het begin van een nieuw seizoen zijn vrijwel zeker een record in het Nederlandse honkbal.
In 1997 startte ADO het seizoen met drie 10-run nederlagen op rij.
In 1998 leed PSV vijf 10-run nederlagen in hun eerste zeven wedstrijden, waarvan de eerste drie op rij vs. Neptunus.
In 2008 begon Sparta-Feyenoord met twee 10-run nederlagen, maar boekte daarna zelf een week later een 10-run overwinning in hun derde wedstrijd van het seizoen.

Stand, Programma & Uitslagen
Line Score, Box Score & Play-by-Play

(12 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.