Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 maart 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Voormalig honkbalcoach Wim Onderstal overleden
English

IN MEMORIAM


...Wim Onderstal...
(1935 - 2012)

(© foto: Rob Jelsma)

ROTTERDAM - Voormalig honkballer en coach en oud-voetbalkeeper Wim Onderstal is op zaterdag 10 maart na een lang ziekbed op 77-jarige leeftijd overleden. Onderstal loodste vier honkbalteams naar de Hoofdklasse, werd landskampioen met een andere ploeg en speelde in het eerste voetbalteam van Feyenoord. Wim Onderstal overleed een maand nadat hij zijn 77-jarige verjaardag had gevierd (hij werd in Rotterdam geboren op 8 februari 1935).


...keeper...
Op 17-jarige leeftijd (in 1952) maakte Wim Onderstal zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord, maar het seizoen 1956-1957 was zijn echte doorbraak als keeper bij de Rotterdamse voetbalclub. In dat seizoen speelde hij 26 wedstrijden in het eerste team en leek de vaste keeper te worden van de ploeg na een 'strijd' om de plek met Bram Panman en Teun van Pelt. Na afloop van het seizoen 1957-1958 trok Feyenoord Eddy Pieters Graafland aan van rivaal Ajax en die was uiteindelijk tot 1970 keeper van Feyenoord in 356 wedstrijden. Wim Onderstal verliet Feyenoord en speelde daarna nog voor NOAD, Holland Sport en Hermes DVS. In totaal speelde Onderstal in 41 officiŽle wedstrijden voor Feyenoord.

Naast een zeer talentvolle keeper speelde Onderstal ook honkbal voor Feyenoord, dat hij later ook ging coachen. Maar hij speelde ook een grote rol als coach van UVV. Hij leidde de ploeg voor het eerst in 1976 en in dat seizoen bereikte UVV de finale van de bekercompetitie, waarin met slechts 2-1 werd verloren van Haarlem Nicols. In 1977 loodste Onderstal UVV naar het kampioenschap van de Eerste Klasse en dus promotie naar de Hoofdklasse, zodat de ploeg na enige jaren weer op het hoogste niveau terugkeerde. Onderstal keerde hierna terug naar Feyenoord en in 1979 leidde hij ook die ploeg terug naar de Hoofdklasse. Echter, een jaar later, degradeerde Feyenoord weer, maar Onderstal bleef aan als coach van het team.

In 1981 was Wim Onderstal de Hoofd Coach van Neptunus, toen die ploeg voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen werd. Onderstal stond ook nog als coach aan het roer bij ADO en PSV, die hij eveneens naar de Hoofdklasse bracht. Hij sloot zijn coach-loopbaan in 1988 bij PSV af. Tijdens het seizoen had hij last van versleten knieŽn, maar maakte het seizoen gewoon af. Na afloop besloot hij het wat rustiger aan te doen en een jaar afstand te nemen, maar hij keerde nooit meer terug. ,,Dat jaar beviel me wel en ik heb het nooit gemist. Ik had wel andere dingen aan mijn hoofd, zoals mijn versleten knieŽn'', vertelde Onderstal aan de webmaster van Grand Slam * Stats & News in een interview in 1995.


...Feyenoord-coach...
Wim Onderstal begon zijn honkballoopbaan op 19-jarige leeftijd (1954) toen Feyenoord een honkbalafdeling oprichtte. Hij speelde 12 seizoenen voor de club met wie hij klom van de Vierde Klasse naar de Hoofdklasse, waarna hij het team ging coachen. In die jaren was Feyenoord op verschillende punten een trendsetter, want in 1966 was het ťťn van de eerste teams die op trainingskamp ging en daarvoor afreisde naar het Wiesbaden in Duitsland. In het interview uit 1995 zei Onderstal: ,,In die tijd keek iedereen er vreemd van op dat honkballers op een trainingskamp gingen. We gingen naar Wiesbaden om meer over honkbal te leren van de Amerikaanse militairen die daar gelegerd waren. We deden ook aan krachttraining. Ja, we deden veel, zowel op als buiten het veld. Wat we ermee bereikt hebben is dat we promoveerden naar de Hoofdklasse''.


...Wim Onderstal (staand links) met het succesvolle team van UVV in 1976...
(foto: UVV)
Na afloop van het seizoen 1977, waarin hij UVV naar de Hoofdklasse bracht werd Onderstal uitgeroepen tot Coach of the Year. In de jaren zeventig assisteerde hij ook toenmalig bondscoach Ernie Myers bij trainingen van de nationale ploeg, maar hoewel hij ambitieus was ging zijn voorkeur meer uit naar clubteams. Onder zijn hoogtepunten noemt Onderstal een Perfect Game van UVV-werper Ruud Kok tegen De Spartaan en het landskampioenschap met Neptunus.

Na verschillende jaren afstand van het honkbal te hebben genomen keerde Wim Onderstal (die niet ťťn van de makkelijkste coaches was voor umpires) terug naar het veld als toeschouwer en woonde verschillende wedstrijden bij van Neptunus en tijdens het World Port Tournament. In 2010 bezocht hij ook nog de clinics van de eerste European Big League Tour van Rick van den Hurk.

(17 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.