Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 november 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Hall of Famer, oud-speler/coach Henk Keulemans overleden
English

IN MEMORIAM


...Henk Keulemans...
(1924 - 2012)

SCHAGEN - Hall of Famer en voormalig Oranje-speler en coach Henk Keulemans is op woensdag 7 november op 88-jarige leeftijd overleden. De afscheids- en crematieplechtigheid heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Keulemans, die een icoon in het Nederlandse honkbal was in de jaren vijftig en zestig, begon op 12-jarige leeftijd te honkballen. In een interview met de webmaster van Grand Slam * Stats & News in 1995 keek Keulemans terug op het begin van zijn loopbaan. ,,Mijn eerste contact met honkbal had ik als adspirant voetballertje op het EDO-terrein. Er was toen een promotiewedstrijd tussen Schoten en AFC aan de gang en na mijn voetbalwedstrijd ging ik bij die honkballers kijken. Ik raakte er toen onmiddellijk door gefascineerd en ben het gaan volgen. Stiekem over het hek klimmen om te kijken. Later speelde ik voor het eerst honkbal in een straattoernooi, samen met Gť Hoogenbos en samen werden we lid van SC Haarlem, de club van de bekende werper Roel de Mon.'' Bij SC Haarlem speelden Keulemans en Hoogenbos in de jeugd, maar namen ook al deel aan wedstrijden van het derde team van de club. Toen hij 16 jaar was (1940) debuteerde hij als derde honkman in het eerste team van SC Haarlem. Over zijn eerste wedstrijd zei Keulemans: ,,Haarlem was toen kampioen geworden en speelde de traditionele wedstrijd tegen de Rest van Nederland. Ik weet nog dat Cor Wilders (eveneens een pitching-grootheid in die jaren - MS) toen werper was. Ik drie keer drie slag.''


...Henk Keulemans als speler...
Maar het was het begin van een indrukwekkende loopbaan. In 1943 gingen Keulemans en De Mon naar Schoten, waar hij zou spelen tot in 1965 en waar hij zich ontwikkelde in een zeer solide tweede honkman, snelle loper en goede contacthitter, maar in het begin van zijn loopbaan was hij ook regelmatig werper.

Op 1 augustus 1948, in Antwerpen tegen BelgiŽ, speelde Keulemans de eerste van zijn 53 interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team.

In de herfst van 1955 werd Keulemans gevraagd of hij coach wilde zijn van het Nederlands Honkbal Team tijdens het Europees Kampioenschap een jaar later. In voorgaande jaren was er geen officiŽle coach bij de nationale ploeg en verzorgden spelers zelf de coaching tijdens de enkele interlandwedstrijden die toen werden gespeeld, terwijl de spelers werden gekozen door een speciale negental-commissie.

Na wat overdenkingen accepteerde Keulemans de positie, maar wel onder de voorwaarde dat hij zichzelf kon inzetten als dat nodig was. Keulemans in het interview in 1995: ,,We zaten namelijk niet zo goed in tweede honkmensen. Toen we in 1956 naar Rome gingen had ik Charles Urbanus gekozen en die was al over de 40, maar hij sloeg nog lekker. Jeugdige spelers waren naar mijn gevoel toen niet goed genoeg.''


...Henk Keulemans met oud-werper Jan Smidt...
...tijdens een Hall of Fame-bijeenkomst in 2009...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
En zo, in 1956, werd Henk Keulemans de eerste bondscoach van het Nederlands Honkbal Team toen de ploeg voor het eerst deelnam aan een Europees Kampioenschap. Keulemans bleef drie jaar coach en was erg succesvol, want hij leidde Oranje naar Europese titels in 1956 (Rome, ItaliŽ), 1957 (Mannheim, West-Duitsland) en 1958 (Amsterdam). Als winnaar van het EK in 1956 en 1957 vertegenwoordigde Nederland Europa tijdens de daaropvolgende Global World Series in respectievelijk Milwaukee en Detroit in de VS.


...De laatste keer dat Henk Keulemans bij een...
...wedstrijd was, 15 juli van dit jaar tijdens...
...de Haarlemse Honkbal Week...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op het EK van 1956 en 1957 speelde Keulemans zelf weinig, maar tijdens het EK van 1958 was hij in alle wedstrijden zelf weer de tweede honkman. Charles Urbanus (oom van huidige honkbalcoach Charles Urbanus - MS) was de assistent coach en als Keulemans het honk bereikte gaf hij vandaar tekens aan hem door. ,,Dat was natuurlijk geen gezonde situatie'', stelde Keulemans. ,,Ik wilde zelf weer spelen, dus ik stopte''. Na Oranje drie jaar te hebben geleid als spelers/coach richtte Keulemans zich weer geheel op alleen spelen. In 1961 nam hij met Oranje deel aan de eerste Haarlemse Honkbal Week. Hij sloot zijn internationale loopbaan af in 1963, maar keerde nog eenmaal terug als Oranje-coach in 1964 toen de ploeg een enkele wedstrijd speelde tegen BelgiŽ. In februari 1963 werd Keulemans onderscheiden als Lid van Verdienste van de toenmalige Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond.

Intussen was Keulemans ook speler/coach geworden van Schoten en leidde de ploeg naar het landskampioenschap in 1960 en 1961, nadat hij eerder al met de ploeg als speler landskampioen was geworden in 1947, 1956 en 1957.

Keulemans, die bekend stond om zijn snelheid op de honken, voerde de hoogste honkbalafdeling aan in meeste gescoorde punten in 1960 (15), 1961 (16) en 1962 (30). In 1953 was hij de eerste speler die werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler (destijd Beste All-Rounder). Hij werd opnieuw gekozen tot MVP na het seizoen 1960.

Korte stop en later tweede honkman Keulemans speelde zijn laatstte wedstrijd op 11 september 1965 voor Schoten. Op die dag, als coach, zette hij zichzelf in de line-up tegen Sparta en dat werd het laatste duel in zijn lange en illustere carriŤre. In 1966 zette hij ook een punt achter zijn coachloopbaan bij Schoten.

Twintig jaar later, op 13 juli 1985, behoorde Henk Keulemans tot de derde groep van spelers, coaches, officials en bestuurders als vertegenwoordigers van de periode 1956-1977, die werd gekozen in de Nederlandse Hall of Fame (of Eregalerij).

(18 november)


...Henk Keulemans omringd door mede-Hall of Famers...
...Janke Nijdam, Wim Oosterhof, Dries de Zwaan,...
...Jan Dick Leurs, Nol Houtkamp en Hamilton Richardson...
...tijdens de verkiezing van Leurs op 16 september 2009...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Henk Keulemans omringd door Jan-Dick Leurs,...
...Hamilton Richardson, Simon Heemskerk en Bill Arce...
...tijdens een reŁnie van oud-internationals...
...op 13 juli 2010 in Haarlem...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.