Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 maart 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Rick van den Hurk aangetrokken door Cleveland Indians
English
DUNEDIN, Florida / GOODYEAR, Arizona (USA) - Rick van den Hurk is begonnen aan een nieuw hoofdstuk van zijn professionele carrière, want hij zal zijn loopbaan vervolgen bij de Cleveland Indians, nadat hij door de Toronto Blue Jays op 'waivers' was geplaatst. De Indians namen woensdag 21 maart het contract van de 26-jarige rechtshander over en hij werd onmiddellijk op het actieve 40-man Major League-roster gezet.


...Rick van den Hurk gooide in...
...slechts 4 duels voor Toronto...
(foto: Henk Seppen)
Voor Rick van den Hurk is Cleveland zijn derde club in minder dan twee maanden. Eerst werd hij op 3 februari ontslagen ('released') door de Baltimore Orioles. Nadat verschillende clubs, waaronder de Indians, interesse toonden tekende hij op 22 februari een 'non-guaranteed split Major League-contract' als Free Agent bij de Toronto Blue Jays, met wie hij aan de Spring Training begon ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar op 21 maart werd Van den Hurk opnieuw op 'waivers' geplaatst, net zoals voor aanvang van vorig seizoen.

Eind maart vorig jaar, kort voor aanvang van het nieuwe seizoen, plaatsten de Orioles Van den Hurk op 'waivers'. Van den Hurk kwam toen 'vrij' na 'waivers' wat betekende dat andere teams toen geen belangstelling hadden en de Orioles hielden hem in de organisatie, maar hij werd ingedeeld ('outrighted') naar het Triple-A team.

De Nederlandse vertaling voor 'waiver' is 'annulering', 'ontheffing', 'akte van afstand', maar het komt er op neer dat een club dus afstand doet van de betrokken speler. Wanneer een speler op 'waivers' wordt gezet kan elk ander team hem aantrekken. Als er meer dan één team is die interesse heeft in de betreffende speler zal de ploeg met het slechtste 'record' in de league waarin de speler uitkomt de voorkeur krijgen.

Wanneer een team een speler kiest via 'waivers' heeft de ploeg die hem op 'waivers' plaatste (de oude ploeg dus) de volgende opties:
- een ruil opzetten met de opeisende ploeg voor de betreffende speler binnen twee werkdagen
- het verzoek verwerpen en de speler zelf weer op het eigen Major League-roster plaatsen, waardoor de 'waiver' wordt genannuleerd
- niets doen en de opeisende ploeg het contract laten overnemen, een vergoeding ('waiver fee') laten betalen aan de oude club, waarna de speler op het 'active roster' wordt geplaatst van de nieuwe club.

Wanneer er na drie werkdagen geen team is die interesse toont voor een speler op 'waivers', dan is de betrokken speler 'vrij' van de 'waiver' en kan dan worden ingedeeld in een minor league-team, worden geruild of worden 'released' (oftewel ontslagen).


...Op 13 maart gooit Rick van den Hurk vs. de Minnesota Twins...
(foto: Henk Seppen)
Rick van den Hurk tekende zijn eerste profcontract op 14 november 2002 bij de Florida Marlins. Met de Marlins maakte hij op 10 april 2007 zijn Major League-debuut tegen de Milwaukee Brewers. Op 31 juli 2010 werd hij door de Marlins geruild naar de Baltimore Orioles.

In 2003 speelde hij in zijn eerste profseizoen en gooide in 11 wedstrijden voor het Rookie League-team van de Marlins. Nadat hij in de minor league opklom en promoveerde naar Single-A, Double-A en Triple-A, maakte hij in 2007 zijn Major League-debuut. Na zijn debuut in dat jaar gooide Van den Hurk in 18 wedstrijden van de Marlins in dat seizoen, waarvan hij er 17 startte en 4-6 was met 82 strikeouts in 81 2/3 inning. In 2008 gooide hij in slechts vier wedstrijden voor de Marlins (allen als starter), was 1-1 en had 20 strikeouts in 14 innings, terwijl hij tienmaal vier wijd gooide. Het volgende jaar gooide Van den Hurk in 11 wedstrijden (allen starts) voor de Marlins en was dit keer 3-2 met 49 strikeouts in 58 2/3 inning. In 2010 gooide hij in twee wedstrijden (beide in relief, 0-0) voor Florida, voordat hij werd geruild naar de Orioles. In het restant van het seizoen werd hij ingezet in zeven wedstrijden van de O's (één als starter), was 0-1 en gooide 17 keer drie slag in 16 1/3 inning. Vorig seizoen, na te zijn 'outrighted' naar het Triple-A team, keerde hij in september terug op het Major League-roster van de Orioles en gooide in vier wedstrijden (twee als starter). De rechtshander was 0-0 en had zeven strikeouts in negen innings. In totaal gooide Rick van den Hurk in 46 Major League-wedstrijden (35 starts), was 8-10 en kwam tot 176 keer drie slag in 181 innings, waarin hij 95 vrije lopen weggaf. Hij kreeg 199 honkslagen tegen, waaronder 33 homeruns.

Vorig seizoen speelde hij het leeuwendeel voor de Norfolk Tides, het Triple-A team van de Orioles. Hij gooide in 26 wedstrijden (allemaal starts), was 9-13 en had 108 strikeouts in 154 1/3 inning, terwijl hij 141 hits tegen kreeg en 40 keer vier wijd gooide. Komend seizoen wordt zijn tiende als profhonkballer.


...Rick van den Hurk in gesprek met Robert Eenhoorn...
...tijdens de St. Petersburg International Baseball Series...
(foto: Henk Seppen)
De Indians zijn van plan Van den Hurk als reliever te gaan gebruiken. Momenteel zijn relievers Chris Perez en Rafael Perez op de weg terug van blessures, maar is het nog maar de vraag of ze klaar zijn voor Opening Day. Met Van den Hurk creëren de Indians meer diepte in hun bullpen. De Indians gebruikten verschillende relievers tijdens Spring Training, maar daarvan zijn Frank Herrmann en Nick Hagadone en nu dus Van den Hurk de enige relievers die momenteel op het 40-man roster staan. Van den Hurk heeft geen opties meer om teruggestuurd te worden naar de Minor League. Dat betekent dat als hij het 25-man roster niet haalt hij zal worden 'released'. Omdat een speler op het 'active 40-man roster' geplaatst moet worden als hij via 'waivers' wordt overgenomen moesten de Indians ruimte maken in hun selectie en dus werd linkshander Kelvin De La Cruz aangewezen voor een nieuwe indeling.

Tijdens de Spring Training gooide Rick van den Hurk in vier wedstrijden voor de Blue Jays in de Grapefruit League in Florida. Hij gooide 6 1/3 innings, waarin hij drie strikeouts had, zesmaal vier wijd weggaf, 10 honkslagen moest incasseren en een 9.95 ERA had.

Van den Hurk maakte zijn eerste optreden op 6 maart toen hij in één inning gooide tegen de Philadelphia Phillies. Hij had tweemaal vier wijd, kreeg drie hits en drie verdiende punten tegen en kreeg het verlies op zijn naam. Op 9 maart gooide hij twee innings tegen de Houston Astros, gevolgd door twee innings op 13 maart tegen de Minnesota Twins en 1 1/3 inning op 17 maart tegen de Philadelphia Phillies.

Van den Hurk verliet woensdag Toronto's Spring Training-camp in Dunedin (Florida) voor de reis naar Goodyear (Arizona), waar de Indians zich voorbereiden op het komende seizoen.

(22 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.