Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 maart 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Voormalig honkbal-umpire/bestuurder Fred van Leeuwen overleden
English

IN MEMORIAM


...Fred van Leeuwen...
(1944 - 2012)

(© foto: Marco Stoovelaar)

WORMERMEER - Voormalig honkbal-umpire en vooral gepassioneerd honkbal- en softballiefhebber Fred van Leeuwen is op donderdag 22 maart overleden op 67-jarige leeftijd. De afscheidsplechtigheid vond vrijdagochtend 30 maart plaats in de aula van de Algemene Begraafplaats in Zaandam-Zuid, waarna 's middags de teraardebestelling plaatsvond op Begraafplaats Krommenie-Blok in Krommenie. Voor zijn vele verdiensten in onze sporten werd Fred, die een markante verschijning was op de velden, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Fred van Leeuwen, met zijn karakteristieke brede lach en klein sigaartje, was meer dan een enthousiaste supporter van zowel honkbal als softbal. Niet alleen wat de clubs betreft waaraan hij was verbonden, maar zeker ook wat betreft zijn zoon Frank en dochter Nancy. Waar zij ook speelden, Fred stond altijd aan de kant toe te kijken om ze te ondersteunen bij hun wedstrijden en werd vaak zelf ook actief bij de desbetreffende vereniging.

Tussen 1981 en 1991 was Fred honkbal-scheidsrechter. Hij startte in het toenmalige Rayon Noord-Holland, maar stond sinds 1983 op de lijst voor het leiden van landelijke wedstrijden. In 1989 en 1990 had hij zitting in het bestuur (voor scheidsrechterszaken) in Rayon Noord-Holland, waar hij ook voorzitter was van de scheidsrechterscommissie.

Het begon allemaal bij de vereniging Cromtigers in Krommenie waar Fred bestuursvoorzitter werd en team manager was van het honkbalteam. In 1980 werd Fred lid van het bestuur en tussen 1989 en juli 2005 was hij zestien jaar lang voorzitter van de club. Fred speelde zelf softbal bij Cromtigers, waar hij voor zijn vele activiteiten werd benoemd tot Lid van Verdienste. Later, toen zoon Frank in de Hoofdklasse ging spelen volgde Fred hem en werd team manager van verschillende teams waar Frank speelde, zoals Amsterdam Pirates en Almere Magpies. Maar ook toen Frank uitkwam voor Hoofdklassers RCH en Sparta-Feyenoord en Eerste Klasser Sparks Haarlem was Fred nauw betrokken bij de organisatie rondom de teams. Fred van Leeuwen is in de jaren negentig ook team manager geweest van het softbalteam van Sparks Haarlem toen dochter Nancy daar speelde en de Europa Cup werd gewonnen.


...Als Almere's voorzitter eert...
...Fred van Leeuwen, met zijn...
...karakteristieke brede lach...
...speler Renť Rijst, toen die stopte...
Cromtigers was zijn eerste liefde, maar Almere werd zeker zijn tweede. In december 2006 werd Fred van Leeuwen bestuursvoorzitter van Almere '90 (oftwel Almere Magpies), nadat hij daar al actief was als team manager van het honkbalteam. Tijdens de ledenvergadering in juli 2010 kondigde Van Leeuwen aan dat hij niet herkiesbaar was voor een nieuwe periode van vier jaar en stopte, nadat hij de vereniging in vier (soms moeilijke) jaren had geleid. Fred bleef wel betrokken bij Almere, want hij kreeg een rol in de Stichting Tophonkbal van de club. Echter, kort daarna onderging Fred een routinie heup-operatie, waarna hij werd getroffen door een herseninfarct, waarna hij enige tijd kritiek was, zijn spraak verloor en in een rolstoel terecht kwam. Het nieuws van Fred's onverwachte ernstige situatie kwam hard aan in de honkbalwereld, vooral omdat hij bekend stond om zijn joviale, humoristische en altijd vriendelijke karakter. Fred's conditie werd daarna gelukkig een stuk beter, maar helaas kreeg hij vorig jaar ook nog te maken met een ernstige ziekte.

Tijdens Fred's periode als voorzitter bij Almere had de club financiŽle problemen en degradeerde in 2007 uit de Hoofdklasse. Fred's motto in die jaren was 'Geef Nooit Op' en 'We Gaan Door' en hij bleef altijd positief. Almere's financiŽle situatie verbeterde, het honkbalteam verkreeg in 2009 het recht op promotie naar de Hoofdklasse, maar dreigde geen licentie te krijgen vanwege de onduidelijke financiŽle situatie. Ook nu gaf Fred niet op en mede door zijn grote bevlogenheid en onverzettelijkheid werd uiteindelijk alsnog de licentie aan de Magpies verstrekt. Daardoor kwam Almere Magpies in 2010 alsnog uit in de Hoofdklasse en wist het daarmee tophonkbal in Almere te behouden. Het behoud daarvan lukte helaas niet. mede omdat de stichting Magpies de onvoorwaardelijke steun van de gemeente en alle clubleden jammer genoeg moest ontberen. Vooral dat laatste heeft Fred bijzonder teleurgesteld. Maar zijn energie en inzet heeft wel gezorgd voor de basisvorming van een solide ploeg, die tegenwoordig uitkomt in de tweede hoogste afdeling, de Overgangsklasse.

Fred behield zijn 'Geef Nooit Op'-motto en positieve instelling, net als zijn karakteristieke brede lach, ook tijdens de moeilijke herstelperiode in de laatste anderhalf jaar. Afgelopen jaar toen hij honkbalwedstrijden van Amsterdam Pirates en Almere bezocht waren zijn lach en humor dan ook terug en ook zijn liefde voor de sport bleef intact. Fred's gedreven en warme persoonlijkheid, die hij met velen van ons deelde, zullen zeker worden gemist.

Zijn vele vrienden wensen zijn vrouw Nel, zoon Frank, dochter Nancy, kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte toe. Fred zal nooit worden vergeten.

(23 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.