Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje verslaat San Diego Padres in oefenduel
English
PEORIA, Arizona (USA) - Het Nederlands Honkbal Team speelde donderdag de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Major League-teams ter voorbereiding op de finaleronde van de World Baseball Classic. De ploeg arriveerde dinsdah in Arizona vanuit Japan, waar het de Tweede Ronde van het evenement had gespeeld en zich kwalificeerde voor de finaleronde in San Francisco. Vandaag speelde Oranje tegen de San Diego Padres en voegde een nieuwe prima wedstrijd aan de huidige lijst toe. Nederland won overtuigend met 9-3 en 'outhit' San Diego met 14-10. Zeven van de negen Nederlandse startende spelers sloegen minimaal één honkslag. In totaal kwamen elf Nederlandse spelers tot een honkslag. Tien van 14 Nederlandse honkslagen waren 'extra-basehits', waaronder acht tweehonkslag, één driehonkslag en één homerun.


...Jurickson Profar...
...Oranje-debuut...
(© Foto: Henk Seppen)
Jurickson Profar, die werd toegevoegd aan de Nederlandse selectie op woensdag, was al bij de ploeg vandaag en debuteerde in het nationale team.

Vrijdag speelt de ploeg van Manager Hensley Meulens tegen de Seattle Mariners. Na afloop van dat duel vliegt het team naar San Francisco. Daar speelt de ploeg maandag de tweede halve finale tegen de winnaar van Poule 2 van de Tweede Ronde, die momenteel aan de gang is in Miami, Florida. Op donderdag won de Dominicaanse Republie met 3-1 van de USA.

In het duel van vandaag maakten beide Managers de nodige wissels. 20 spelers kwamen in actie voor Oranje, terwijl er 25 speelden voor de Padres. Acht van deze San Diego-spelers staan momenteel op het 40-man Major League-roster van de Padres, waaronder werpers Eric Stults, Mike Mikolas en Brad Boxberger. Zes spelers waren 'non-roster players', die zijn uitgenodigd om deel te nemen met het Major League-team aan Spring Training. De overige elf spelers waren afkomnstig van Minor League-teams.

Vandaag waren er drie bekende gezichten aan de kant van de San Diego Padres. Eén daarvan was de Nederlandse Rodney Daal, die sinds 2011 professioneel speelt bij de Padres. In dat jaar speelde hij in het Rookie League-team van de Padres, maar werd ook opgeroepen om één wedstrijd te spelen in het Triple-A team. Vorig jaar kwam Daal uit voor de Rookie League en Single-A Short Season-teams van de Padres.

Het andere bekende gezicht was dat van de Amerikaan Pat Murphy, die dit jaar de Manager is van de Tucson Padres, het Triple-A team van de organisatie. In 2011 en 2012 was Murphy de Manager van de Eugene Emeralds, het Single-A Short Season-team, waar hij zeer succesvol was. Vorig jaar bij Eugene was Rodney Daal één van zijn spelers. Als Manager van het AAA-team is Murphy momenteel één van de coaches in het Spring Training Camp van de San Diego Padres. Voor zijn komst naar de Padres had Murphy een indrukwekkende en succesvolle loopbaan als coach van twee grote universiteitsteams. Van 1988-1994 leidde hij de University of Notre Dame Fighting Irish en in 1995-2009 was Murphy de Hoofd Coach van de Arizona State University Sun Devils. Hij won viermaal de Pac-10 titel met Arizona State, leidde de ploeg naar vier College Worls Series en werd verschillende keren uitgeroepen tot Coach of the Year. Als Hoofd Coach van Notre Dame en Arizona samen won hij 947 wedstrijden en verloor er slechts 400.

In het Nederlandse honkbal blijft Murphy bekend als Manager van het Nederlands Honkbal Team in twee jaren en ook in die positie was hij succesvol. In 1987 loodste hij de ploeg naar de Europese titel in Spanje en dat betekende tevens kwalificatie voor de Olympische Spelen van 1988 in Seoel (Zuid-Korea). Murphy werd aangeboden de ploeg tijdens de Spelen te leiden, maar hij was toen net Hoofd Coach geworden bij Notre Dame. In 2000 keerde Murphy terug als Manager van Oranje en kreeg toen alsnog de kans de ploeg te leiden tijdens een Olympische Spelen. Hij had de ploeg in dat jaar eerst onder zijn hoede tijdens de Haarlemse Honkbal Week, later gevolgd door de Spelen in Sydney (Australië). Voor aanvang van het Olympisch honkbaltoernooi speelde Nederland een aantal oefenwedstrijden, waaronder één tegen Team USA, van wie met 4-3 werd gewonnen en dat was destijds pas de tweede overwinning op de Amerikanen in de historie. Tijdens de Spelen boekte Nederland een historische zege tegen Cuba en won met 4-2. Het was toen de eerste Olympische nederlaag voor Cuba na 21 opeenvolgende overwinningen. In deze wedstrijd was de huidige Oranje-Manager Hensley Meulens de linksvelder in het Nederlands Team en besliste het duel met een tweehonkslag. De korte stop toen was Robert Eenhoorn, de huidige Bench Coach en Technisch Directeur, maar in 2001 ook de opvolger van Murphy als Manager. Eenhoorn speelde ook voor Murphy tijdens het Europees Kampioenschap van 1987. Werper Rob Cordemans maakte eveneens deel uit van het Olympische Team van 2000. Voor het Olympisch toernooi voegde Murphy verschillende actieve profspelers aan het team toe. De eerste keer dat actieve profs in Oranje speelde was in 1999, het eerste jaar dat het was toegestaan actieve profs op te nemen in nationale ploegen.


...Robert Eenhoorn, Rob Cordemans en Hensley Meulens...
...met hun voormalige Manager Pat Murphy...
(© Foto: Henk Seppen)
Het derde bekende gezicht was dat van catcher John Baker. In 2010 was hij één van de deelnemende Major League-spelers aan de eerste European Big League Tour, georganiseerd door de Nederlandse werper Rick van den Hurk. In 2008-2010 speelden Van den Hurk en Baker samen voor de Florida Marlins.

In het duel van vandaag openden de Padres de score in de eerste inning op starter Diegomar Markwell. Hij kreeg een lead-off single tegen van Everth Cabrera, die vervolgens safe was op een fout die volgde op een pick-off en ging scoren op een 2-out single van Jesus Guzman.

Nadat er in de eerste slagbeurt drie slagmensen op rij waren uitgeschakeld kwam Nederland onmiddellijk langszij in de tweede inning toen Andruw Jones een lead-off homerun sloeg. Jones homerde op startende werper Eric Stults, die waarschijnlijk de nummer 4 starter wordt in de rotatie van de Padres.

Nadat de Padres de honken vol achter liet in de derde inning op Rob Cordemans, nam Oranje de leiding in de vierde inning. Andruw Jones begon met vier wijd en scoorde even later op een 2-out double van Kalian Sams.

Oranje verhoogde de voorsprong naar 4-1 in de zesde inning. Roger Bernadina (herstellende van zijn polsblessure) opende met een driehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Andruw Jones. Xander Bogaerts verving Jones als pinch-runner en scoorde het volgende punt op een one-out single van Jonathan Schoop.

San Diego verkleinde de achterstand naar 4-3 in de 2e6 op Orlando Yntema. Corey Spangenberg begon met een honkslag, waarna Jeff Decker volgde met een homerun. De Padres kregen daarna de honken vol met twee uit via twee hits en een vrije loop, maar Yntema sloot de slagbeurt toen af met een strikeout.

Oranje nam hierna weer meer afstand via een 3-run rally in de zevende inning en sloeg vier doubles! Randolph Oduber opende met een tweehonkslag, stal het derde honk en kreeg de thuisplaat toegewezen via schijn. Hierna sloeg Hainley Statia een tweehonkslag en scoorde op een 2-out double van Xander Bogaerts. Even later scoorde Bogaerts het derde punt op de vierde double in deze beurt en die kwam van de knuppel van Curt Smith om de stand op 7-3 te brengen.

Oranje voegde nog eens twee runs toe in de eerste helft van de negende inning om de stand op te voeren naar 9-3. Met twee uit sloeg Roger Bernadina een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een honkslag van Xander Bogaerts. Hierna kreeg Curt Smith vier wijd en volgde Jonathan Schoop met een RBI-single.

Loek van Mil gooide de laatste inning voor Oranje en stond tegenover een andere Nederlandse profspeler toen, met één uit, Rodney Daal werd ingezet als pinch-hitter. Daal sloeg een pop-fly in fout gebied voor de tweede nul. Van Mil gooide hierna vier wijd op de volgende twee slagmensen, maar een line drive naar midvelder Roger Bernadina sloot de wedstrijd hierna af.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBHRER
Diegomar Markwell200210
Rob Cordemans, W222200
Orlando Yntema, H231522
Mark Pawelek100100
Leon Boyd111000
Loek van Mil102000

De volgende spelers kwamen vandaag in actie:
Andrelton Simmons (SS, 1-uit-3), Hainley Statia (SS, 1-uit-2), Jurickson Profar (2B, 0-uit-4), Michael Duursma (2B, 0-uit-1), Roger Bernadina (CF, 2-uit-5), Andruw Jones (DH, 2-uit-2, 4 wijd), Xander Bogaerts (PR-DH, 2-uit-2), Curt Smith (1B, 1-uit-4, 4 wijd), Jonathan Schoop (3B, 2-uit-5), Kalian Sams (LF, 1-uit-3), Quintin de Cuba (RF, 0-uit-2), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-3), Bas Nooij (C, 0-uit-1), Randolph Oduber (RF-LF, 2-uit-4).


...Jonathan Schoop deelt handtekeningen uit aan toeschouwers...

...Andruw Jones passeert 3e honk na zijn 2e inning homerun...

...Michael Duursma kijkt toe vanuit de dug-out...


...John Baker gaat gedwongen uit in de 4e inning...
...2B Jurickson Profar completeert een dubbelspel...

...Catcher John Baker aan slag voor San Diego...
...In 2010 nam hij deel aan de European Big League Tour...

...Rico Noel duikt terug naar het eerste honk in de 5e inning...
...1B Curt Smith ontvangt de pick-off van Orlando Yntema...

...Jurickson Profar draait voor een stootslag...

...Loek van Mil gooide de laatste inning voor Oranje...
(© All Photos: Henk Seppen)

(14 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.