Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oud-international Ruut Jongeling overleden
Nederlands

IN MEMORIAM


...Ruut Jongeling...
(1927 - 2013)

HAARLEM - Oud-honkballer en voormalig international Ruut Jongeling is op donderdag 28 februari op 85-jarige leeftijd overleden. De afscheids- en crematieplechtigheid heeft in besloten kring plaatsgevonden op woensdag 6 maart.

Rudolf (Ruut) Jongeling werd op 31 oktober 1927 geboren in Renkum (Gelderland). Na de Tweede Wereldoorlog begon Jongeling te honkballen bij HHC in Haarlem. Tegen het einde van de jaren veertig speelde hij in het tweede team van HHC. Tijdens zijn spelersloopbaan, waarin zijn voornaam meestal werd geschreven als Ruud (dus met een 'd' aan het einde in plaats van een 't'), ontwikkelde hij zich in een prima werper, die beschikte over een goede controle.

Na het seizoen 1950 ging Jongeling spelen voor het Heemsteedse RCH met wie hij sinds 1951 in de hoogste afdeling (destijds Eerste Klasse) speelde met spelers als Nol Houtkamp, Gé Oosterbaan en Nico van Heemskerk als teamgenoot. In 1952 werd hij bekend als controle-werper en gooide een aantal one-hitters. In juni 1952 werd Jongeling geselecteerd als 'reserve'-werper voor het Nederlands B-team, maar speelde in juni niet tegen België en Engeland. Spelers die als 'reserves' waren aangewezen kwamen doorgaans niet vaak in actie. Hij gooide hierna in augustus een complete wedstrijd voor de B-ploeg tegen België-B in Breda en gooide een one-hitter in een 5-0 zege. Na afloop van de competitie gooide Jongeling in september opnieuw een one-hitter. Dit keer stond hij het hele duel op de heuvel voor de Rest van Nederland in de ere-wedstrijd tegen de landskampioen, in dit geval OVVO. Aanvankelijk was hij aangwezen als 'reserve'-werper en zou niet hebben gegooid in dit duel. Jan Smidt, die als werper was geselecteerd, maar in militaire dienst zat, kon echter niet aanwezig zijn vanwege oefeningen in West-Duitsland. En dus viel Jongeling in, kwam tot negen strikeouts en stond slechts één honkslag toe, een klap van Han Urbanus, die een complete wedstrijd gooide voor OVVO, elfmaal drie slag gooide en eveneens maar één honkslag toestond. Het duel eindigde na negen innings in 0-0.

In 1953 nam Jongeling als speler van Haarlem ook deel aan de jaarlijkse Stedenwedstrijden tegen Amsterdam en Rotterdam. Maar in hetzelfde jaar debuteerde hij ook in het Nederlands Honkbal Team, gooide de laatste drie innings en stond slechts één honkslag toe in het oefenduel tegen de Mildenhall Ramblers, een Amerikaanse militaire ploeg uit Engeland.


...Vorig jaar woonde Ruut Jongeling de bijeenkomst bij van...
...Oud-internationals tijdens de Haarlemse Honkbal Week...
...Jongeling zit op de eerste rij rechts (met rode trui)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na het seizoen 1953 keerde Jongeling terug naar HHC. Tijdens het seizoen 1953 en 1954 nam hij weer een paar keer deel aan wedstrijden van het Nederlands B-team, maar speelde ook als tweede honkman in een oefenduel voor de Nationale Ploeg. In 1956 speelde Jongeling zijn enige drie interlandswedstrijden in Oranje. Hij nam deel aan het Europees Kampioenschap (dat werd gewonnen) in het Italiaanse Rome en speelde toen in twee wedstrijden als linksvelder en tweede honkman. Later in het jaar was hij ook de tweede honkman in een duel tegen België.

Jongeling was op alle posities inzetbaar. Hoewel hij voornamelijk werper was speelde hij ook in het infield en het outfield en was zelfs een paar keer catcher later in zijn loopbaan. Jongeling speelde tot in het begin van de jaren zestig met het eerste team van HHC in de hoogste afdeling. Daarna bleef hij nog tot op gevorderde leeftijd actief en gooide in lagere teams binnen de club.

Na zijn honkbalcarrière was Ruut Jongeling nog vele jaren actief in de schaatssport. Na de heropening van de kunstijsbaan in Haarlem in 1983 werd Jongeling administratief en organisatorisch één van de drijvende krachten bij IJsclub Haarlem. Zo was hij bij jeugdwedstrijden vele malen stadion-speaker, maar fungeerde ook als starter. Om gezondheidsredenen stopte hij hier in 2007 mee.

Naast deze activiteiten was Jongeling ook verschillende jaren nauw betrokken bij 'De Adriaan', de fraaie windmolen gelegen aan Het Spaarne in Haarlem. Daar was hij één van de gidsen bij rondleidingen van de molen, die oorspronkelijk dateert uit 1779, maar in 1932 door vlammen werd verwoest. De molen werd herbouwd op de oorspronkelijke funderingen en heropende in 2002.

Langs deze weg condoleert de webmaster van Grand Slam * Stats & News de familie van Ruut Jongeling en wenst hen veel sterkte toe.

(14 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.