Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 februari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Jan Esselman gekozen tot Voorzitter van CEB
English
BLED (SloveniŽ) - De European Baseball Confederation (CEB) heeft een nieuw (uitvoerend) Bestuur. Vandaag (zaterdag 16 februari) vonden de verkiezingen plaats tijdens het jaarlijkse Congres, dat dit keer tegelijkertijd werd gehouden met de European Softball Federation (ESF) in de Sloveense stad Bled.


...Jan Esselman...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de middag werd Jan Esselman gekozen tot Voorzitter van de CEB. Hij is de opvolger van Petr Ditrich (TsjechiŽ), die interim-voorzitter was, nadat Martin Miller (Duitsland) in februari vorig jaar aftrad. Eerder op de dag werd Andrť van Overbeek, eveneens uit Nederland, gekozen tot Voorzitter van de ESF.

Jan Esselman was sinds 2005 voorzitter van de Technische Commissie van de CEB en was ťťn van de twee kandidaten voor het voorzitterschap, samen met Vojco Korosec (SloveniŽ). Bij de stemming kreeg Esselman 15 stemmen, terwijl Korosec er zeven kreeg en zes stemmen blanco of ongeldig waren.

Jan Esselman is de tweede Nederlander die het voorzitterschap van de CEB gaat bekleden. De eerste was Guus van der Heijden, die in maart 1985 tot CEB-voorzitter werd gekozen. Van der Heijden overleed in januari 1987 en werd toen opgevolgd door de Italiaan Aldo Notari.

Esselman was in de jaren tachtig vice-voorzitter en penningmeester van het roemruchte Haarlem Nicols, waarna hij in februari 1993 werd gekozen als lid van de Technische Commissie van de CEB. In deze tijd had hij van 1989-1995 ook zitting in het bondsbestuur van de KNBSB. In maart 2005 werd Esselman voorzitter van de Technische Commissie als opvolger van de Italiaan Riccardo Fraccari, die toen werd benoemd tot 1e Vice-Voorzitter van het CEB-bestuur. Esselman maakt ook al lang deel uit van de Technische Commissie van de IBAF. Tijdens de komende World Baseball Classic zal Esselman als lid van de Technische Commissie actief zijn tijdens de Eerste Ronde die zal plaatsvinden in Arizona (USA).

CEB Voorzitters
PeriodeVoorzitter (land)
April 1953 - Maart 1971Prins Steno Borghese (ItaliŽ)
Maart 1971 - Maart 1985Bruno Beneck (ItaliŽ)
Maart 1985 - Januari 1987Guus van der Heijden (Nederland)
Januari 1987 - Maart 2005Aldo Notari (ItaliŽ)
Maart 2005 - Februari 2012Martin Miller (Duitsland)
Februari 2013 - Februari 2013Petr Ditrich (TsjechiŽ) (interim)
Februari 2013 - huidigJan Esselman (Nederland)
Als 1e Vice-Voorzitter werd gekozen Peter Kurz (IsraŽl), terwijl JŁrgen Elsishans (Duitsland) werd geÔnstalleerd als 2e Vice-Voorzitter. Elsishans kreeg 14 stemmen en bleef daarmee voor op Alexander Ratner (Rusland), die er 12 kreeg en daardoor niet werd herkozen. Eerder op de dag was Elsishans ťťn van de kandidaten voor het vice-voorzitterschap van de ESF, maar hij trok zich voor die positie terug. Petr Ditrich (TsjechiŽ) werd benoemd tot 3e Vice-Voorzitter en kreeg 20 stemmen, terwijl Rod Moore (Denemarken) er vier kreeg voor deze positie.

De positie van Renť Laforce (BelgiŽ) als Penningmeester werd bevestigd, want hij was de enige kandidaat. Xavier Mateu (Spanje) werd gekozen tot nieuwe Secretary-General, nadat Mario De Bono (Malta) zich had teruggetrokken.

Hierna duurde het vrij lang om de vijf zogenaamde 'Vocals' (oftewel leden) in het nieuwe Bestuur te kiezen. Matts Fransson (Zweden) en Michael Manning (Ierland) werden na een eerste stemmingsronde gekozen. Hierna werd Didier Seminet (Frankrijk) gekozen in de vijfde ronde, Monique Schmidt (Zwitserland) in de zesde ronde en Valentinas Bobulis (Litouwen) in de achtste ronde van het stemmingsproces. De vergadering vandaag om te komen tot een nieuw Bestuur nam liefst zes uur in beslag.

Vandaag werd ook een aantal onderscheidingen uitgereikt. Marco Mazzieri van Europees honkbal-kampioen ItaliŽ werd uitgeroepen tot Coach of the Year, Frantisek Prybil (TsjechiŽ) kreeg de prijs voor Umpire of the Year en Dennis Duin (Nederland) werd benoemd tot Scorer of the Year. Spanje werd uitgeroepen tot Federatie van het Jaar en dat heeft men te danken aan de kwalificatie eind vorig jaar voor de World Baseball Classic.

Nu de nieuwe besturen van de CEB en de ESF zijn geÔnstalleerd is het wel jammer te constateren dat in beide overkoepelende bonden geen vertegenwoordiger zitting heeft namens ItaliŽ, naast Nederland het tweede topland in Europa op honkbal- en softbalgebied.

(16 februari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.