Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Dominicaanse Republiek nieuwe Classic-kampioen
English
SAN FRANCISCO, California (USA) - De Dominicaanse Republiek is de nieuwe kampioen van de World Baseball Classic na 3-0 winst tegen Puerto Rico in de finale van het evenement. Het was een Caribbische finale tussen twee gepassioneerde ploegen en dat werd soms tijdens het duel getoond. Puerto Rico bereikte de finale door te stunten tegen tweevoudig kampioen Japan, terwijl de Dominicanen de eindstrijd haalden na winst tegen Nederland in hun halve finale op maandag. Met de winst boekte de Dominicaanse Republiek de achtste zege en bleef ongeslagen en dat gebeurde nooit eerder in de Classic.

En zo veegde de Dominicaanse Republiek de schaamte van vier jaar geleden weg. Tijdens de tweede WBC werden de Dominicanen tweemaal verslagen door Nederland om uitgeschakeld te worden in de Eerste Ronde.

Dit jaar in de Eerste Ronde speelden beide ploegen in poule C die plaatsvind in San Juan, Puerto Rico. Daar versloegen de Dominicanen Puerto Rico met 4-2 in de laatste wedstrijd van de Poule om op de eerste plaats te eindigen. Hierna, in de Tweede Ronde in Miami (USA), kwamen de Dominicanen terug van een achterstand om Italië met 5-4 te verslaan, terwijl Puerto Rico de USA uitschakelde (4-3), dat een dag eerder had verloren van de Dominicanen (3-1). In de volgende wedstrijd boekten de Dominicanen een 2-0 shutout tegen Puerto Rico, zodat ze naar de halve finale gingen als winnaar van Poule 2. En zo ontmoetten beide ploegen elkaar vandaag voor de derde keer op dit evenement.

Eerder op de dag was er een bijeenkomst tussen de Managers van beide ploegen met de umpires en officials van Major League Baseball. Omdat (hevige) regen werd verwacht in de avond werden de Managers geïnformeerd dat de wedstrijd in elk geval gespeeld zou worden, maar gestopt kon worden op het moment dat het duel officiëel was geworden na 4 1/2 of vijf innings vanwege de regen of onbespeelbaar veld. En zo kregen de Managers ook instructies het duel niet onnodig te vertragen.

De Dominicaanse Republiek sloeg vroeg toe met twee runs in de tweede helft van de eerste inning. José Reyes opende met een tweehonkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Erick Aybar. 'Hot-hitting' Robinson Cano kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren, maar Edwin Encarnacion volgde met een tweehonkslag die beide lopers binnen bracht.

In de derde inning sloeg Aybar een honkslag met één uit, maar ging toen op het eerste honk uit na een pick-off met een close play van Hiram Burgos. In de volgende slagbeurt sloeg Hanley Ramirez met één uit, maar daarna volgden twee strikeouts.

Voor Puerto Rico opende Angel Pagan het duel met een honkslag in de eerste inning, maar bleef achter. De ploeg ging hierna op rij uit in de tweede slagbeurt en liet een loper achter in de derde. In de vierde opende Carlos Beltrán met vier wijd, maar dit keer volgde een dubbelspel.

Intussen begon het soms stevig te regenen vanaf de derde inning.

Puerto Rico dreigde iets terug te gaan doen in de eerste helft van de vijfde inning. Alex Rios begon met vier wijd en schoof op na een wilde worp. Hierna moest er wat herstelwerk komen aan de heuvel en thuisplaat vanwege de regen. Nadat dat was opgelost volgden twee vangballen, waaronder een fraaie van linksvelder Alejandro De Aza op een line drive van Andy Gonzalez. Vervolgens kreeg Jesus Feliciano vier wijd. De volgende slagman was Angel Pagan, die als speler van de San Francisco Giants in zijn eigen stadion speelde, maar hij kreeg drie slag. En zo werd de wedstrijd officiëel, want de thuisploeg stond voor na 4 1/2 innings.

Even later voegden de Dominicanen een derde punt toe in de 2e5. Met één uit plaatste Alejandro De Aza een stootslag-honkslag, schoof op na een groundout en scoorde op een double van Erick Aybar. In de zesde bereikten twee Dominicanen het honk met twee honk, maar er werd niet gescoord.

In de 1e7 kreeg Puerto Rico weer een scoringskans. Mike Aviles begon met een honkslag en Alex Rios kreeg vier wijd, wat leidde tot een werperswissel. Pedro Strop werd ingebracht en begon met een strikeout. Hierna gooide hij ook drie slag op veteraan Pedro Valdés, die was ingezet als pinch-hitter. En dat was waarschijnlijk de laatste slagbeurt voor de 39-jarige veteraan, die zijn afscheid bekend heeft gemaakt. Valdés speelde 23 jaar professioneel voor 15 teams en in vijf landen. De inning eindigde met een pop-fly.

In de 2e7 leek het erop dat de Dominicanen weer een punt zouden toevoegen, want José Reyes sloeg een driehonkslag met één uit. Maar hij strandde op het derde honk, want een pop-fly en groundout volgden.

In de negende inning beklom closer Fernando Rodney weer de heuvel voor de Dominicanen. Hij zag lead-off hitter Mike Aviles het honk bereiken na een fout, maar toen volgden een pop-out en strikeout. Kort nadat Aviles het tweede honk had gestolen gooide Rodney ook drie slag op Luis Figueroa om het duel af te sluiten en zijn recordzettende zevende save van het toerooi te verdienen.

De Dominicanen kwamen tot acht honkslagen, terwijl hun pitching Puerto Rico op slechts drie hits hield. En dat was de kracht van de Dominicaanse Republiek, de sterke bullpen in combinatie met uitstekend slagwerk.

Kort na de wedstrijd werden de Gouden en Zilveren Medailles uitgereikt aan de spelers en stafleden van de twee ploegen. De medailles werden ondermeer uitgereikt door Riccardo Fraccari, de President van de International Baseball Federation (IBAF) en de legendarische Hall of Famer Frank Robinson, die Major League Baseball vertegenwoordigde. Hierna ontving Manager Tony Pena (die de Bench Coach is van de New York Yankees) de WBC-Championship Trophy.

Robinson Cano, die voor verschillende WBC-records zorgde, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi. Hij was daarvoor ook al uitgeroepen tot MVP van de poules waarin de Dominicaanse Republiek speelde in de Eerste en Tweede Ronde.

(19 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.