Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

All Star Game eindigt in 5-5 gelijkspel
English
VLEUTEN - De zesde editie van de jaarlijkse All Star Game eindigde op zondag (6 september) in een 5-5 gelijkspel. Vantevoren was besloten dat er vandaag slechts zeven innings zouden worden gespeeld. Een mogelijke tie-break werd aangekondigd toen de stand gelijk was, maar werd uiteindelijk niet gespeeld, omdat alle beschikbare werpers waren gebruikt. En daardoor eindigde de All Star Game voor het eerst in een gelijkspel sinds het evenement voort het eerst werd georganiseerd in 2010.

Voor het eerst in 26 jaar was er vandaag ook weer een Softbal All Star Game.
Verslag SB All Star Game

De wedstrijd kende een andere opzet dan in voorgaande jaren. In de eerste vijf edities werd de wedstrijd gespeeld tussen een Team North en een Team South. Hiervoor werden de acht teams die in de Hoofdklasse uitkwamen geografisch verdeeld om te bepalen welke speler van welke ploeg beschikbaar waren voor de twee All Star Teams. Dit jaar was er een Team Red en een Team Blue om tot een meer evenwichtige ploeg te komen.

All Star Game Historie
JaarLocatie (Club)WedstrijdUitslag
2010Den Haag (ADO)South vs. North7-4
2011Vleuten (UVV)South vs. North5-8
2012Vleuten (UVV)South vs. North9-1
2013Haarlem (Kinheim)North vs. South13-9
2014Hoofddorp (Pioniers)North vs. South14-6
2015Vleuten (UVV)Red vs. Blue5-5
De wedstrijd van vandaag was zeer in balans. Het duel eindigde niet alleen in een 5-5 gelijkspel, ook het scoreverloop was vrijwel identiek. Team Blue opende met twee punten in de tweede inning, waarna Team Red langszij kwam in de derde slagbeurt. Beide ploegen scoorden daarna elk eenmaal in de vierde inning en scoorde vervolgens allebei tweemaal in de zesde slagbeurt. Bovendien sloegen beide teams elk acht honkslagen en maakten verdedigend één fout.

Het was de derde keer dat de All Star werd georganiseerd door UVV op hun complex in Vleuten. De overige edities werden gespeeld in Den Haag (2010), Haarlem (2013) en Hoofddorp (2014).

In tegenstelling tot de voorgaande edities waren het dit keer niet de fans die de teams samenstelden. Voor de voorgaande vijf All Star Games konden fans stemmen op hun favoriete spelers op basis waarvan de teams werden samengesteld. Dit keer werden de spelers geselecteerd op basis van hun statistieken in de reguliere competitie van dit jaar.

(6 september)
Homerun Derby Historie
JaarLocatie (Club)Winnaar
2010Den Haag (ADO)Percy Isenia
2011Vleuten (UVV)Bryan Engelhardt
2012Vleuten (UVV)Bryan Engelhardt
2013Haarlem (Kinheim)Rudy Van Heydoorn
2014Hoofddorp (Pioniers)Gianison Boekhoudt
2015Vleuten (UVV)Bryan Engelhardt
Homerun Derby

Voorafgaand aan de All Star Game vond de Homerun Derby plaats en die werd voor de derde keer gewonnen door Bryan Engelhardt van Corendon Kinheim. In de wedstrijd was Engelhardt de designated hitter voor Team Red en sloeg 0-uit-4 met twee strikeouts.

Engelhardt had in de Homerun Derby gezelschap van Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus), Quintin De Cuba (Vaessen Pioniers), Bas Nooij (L&D Amsterdam Pirates) en Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim). Met uitzondering van Engelhardt waren alle andere deelnemers catchers.

Engelhardt versloeg Boekhoudt (de winnaar van vorig jaar) in de vierde tie-break, nadat de finale van de Homerun Derby gelijk was geëindigd. Maar die tie-breaks zouden niet nodig zijn geweest, want Engelhardt had de wedstrijd al in de finale gewonnen.

Homerun Derby 2015
SpelerRondeTie-break
in volgorde van slaan12Fin1234
Quintin De Cuba43
Bryan Engelhardt7831001
Bas Nooij11
Dashenko Ricardo14
Gianison Boekhoudt4731000
De vijf spelers kwamen aanvankelijk tegen elkaar uit in twee rondes, waarin iedereen een slagbeurt van twee minuten kreeg. Engelhardt won de eerste ronde, waarin hij zeven homeruns sloeg, terwijl Boekhoudt en De Cuba er beiden vier sloegen. In de tweede ronde voegde Engelhardt acht homeruns toe en Boekhoudt zevende, waardoor zij de twee finalisten werden.

In de twee voorronden, maar ook in de finale, kreeg iedereen 10 swings (of de bal wel of niet was geraakt). Boekhoudt, die als eerste aan slag kwam in de finale, en Engelhardt homerden beiden driemaal. Echter, Engelhardt had nog een vierde homerun geslagen, die werd gemist door de officials. In plaats van Engelhardt tot winnaar uit te roepen volgde een tie-break, waarin beide spelers drie swings kreeg, resulterend in één homerun voor elk van hen. Een tweede en derde tie-break resulteerden in geen homeruns. Maar in de vierde sloeg Boekhoudt wederom geen vierhonker, terwijl Engelhardt er één sloeg op de tweede worp en dat was zijn 20e homerun van de dag. En daarmee won Engelhardt uiteindelijk toch nog de HR Derby.

Engelhardt won de Homerun Contest ook in 2011 en 2012 toen de All Star Game eveneens werd gespeeld in Vleuten.


...De vijf deelnemers aan de Homerun Derby...
...Bas Nooij, Quintin De Cuba, Dashenko Ricardo,...
...Gianison Boekhoudt en Bryan Engelhardt...

...Bryan Engelhardt slaat één van zijn 20 homeruns...
...om de Homerun Derby 2015 te winnen......Winnaar in 2011......Winnaar in 2012......Winnaar in 2015...
...Gijs Selderijk, Technisch Directeur van de KNBSB,...
...reikt de Homerun Award uit aan Bryan Engelhardt...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)De Wedstrijd

Voordat de wedstrijd van start ging werd de ceremoniële eerste bal gegooid door de 88-jarige Henk Ferweda, die al 72 jaar lid is van de organiserende club UVV.

In de wedstrijd nam Team Blue driemaal de leiding, maar Team Red kwam elke keer langszij. Team Blue stond onder leiding van Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen (Hoofd Coach Curaçao Neptunus), die werd geassisteerd door Ralph Milliard (Hoofd Coach HCAW) en Pitching Coach Eric de Vries (Pitching Coach Vaessen Pioniers). Team Red stond onder leiding van Hoofd Coach Wim Martinus (Hoofd Coach Corendon Kinheim). Hij werd bijgestaan door Ferenc Jongejan (Hoofd Coach UVV) en Richard Brown (Assistent Coach Mampaey The Hawks).

Rob Cordemans startte voor Team Red en schakelde alle drie slagmensen die hij zag op rij uit in de eerste helft van de eerste inning. Even later kreeg Team Red twee honklopers op Team Blue-starter Orlando Yntema. Met één uit raakte Yntema Mervin Gario met een worp, waarna Gilmer Lampe via een fout op het honk kwam. De inning eindigde toen een vangbal van Bryan Engelhardt eindigde in een dubbelspel, want ook Lampe werd uitgeschakeld.

In de eerste helft van de tweede inning opende Team Blue de score op nieuwe werper David Bergman. De rechtshander was onlangs aan de ploeg toegevoegd als vervanger van Tom Stuifbergen, die niet inzetbaar was vanwege een blessure. Bergman begon met een strikeout, maar kreeg toen honkslagen tegen van Christian Diaz en Vince Rooi. De twee lopers schoven op na een grounder van Daniel Fernandes. Hierna sloeg Shaldimar Daantji een honkslag en die stelde Diaz in de gelegenheid het eerste punt te scoren. Even later scoorde Rooi het volgende punt na een wilde worp.

Berry van Driel nam het werpen over van Yntema in de tweede inning en kreeg drie nullen op rij, net als Bergman in de eerste helft van de derde inning. Bergman is één van de slechts vier spelers die nu heeft deelgenomen aan alle zes All Star Games. De anderen zijn Michael Duursma, Dwayne Kemp en Danny Rombley.

Team Red kwam langszij in de derde inning op Steven van Groningen. Remco Draijer en Steven Wharwood openden met back-to-back doubles en zorgden daarmee voor een punt. Met één uit kreeg Mervin Gario vier wijd, waarna Gilmer Lampe volgde met een honkslag. Op deze klap probeerde Wharwood te scoren, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld. Lampe bereikte hierop het derde honk, waarna hij het gelijkmakende punt scoorde na een doorgeschoten bal.


...Steven Wharwood probeert te scoren in de 3e inning maar hij...
...wordt op de plaat uitgetikt door catcher Gianison Boekhoudt...
(© Foto: Henk Seppen)
Beide teams scoorden eenmaal in de vierde inning. In de 1e4, met Arshwin Asjes als nieuwe werper voor Team Red, opende Gianison Boekhoudt met een vrije loop. Hij ging gedwongen uit op een grounder van Christian Diaz, die vervolgens het derde honk kon bereiken op een honkslag van Vince Rooi en scoorde op een hierna volgende honkslag van Daniel Fernandes. Met twee lopers op de honken maakten twee grounder een einde aan de slagbeurt.

Team Red bracht de stand weer in balans in de tweede helft van de vierde op Van Groningen. Bas Nooij begon met een tweehonkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde op een opofferingsslag van Kenny Berkenbosch.

In de vijfde inning kregen twee nieuwe werpers elk een honkslag tegen. In de eerste helft van de slagbeurt kreeg Pim Walsma een 2-out single tegen van Raily Legito en in de tweede helft moest Mike Groen een one-out double incasseren van Kevin Moesquit.

Punten werden weer gescoord in de zesde slagbeurt. In de eerste helft van de zesde werd Tom de Blok de nieuwe werper van Team Red. Hij kreeg een lead-off single tegen van Christian Diaz, waarna ook Tino van Erk een honkslag sloeg. Een fout op een 'force play-grounder' van Daniel Fernandes zorgde daarna voor volle honken. Diaz en Van Erk scoorden even later respectievelijk op een opofferingsslag van Shaldimar Daantji en een grounder van Roy Seltenrijch.

Team Red scoorde daarna eveneens tweemaal in hun zesde slagbeurt op nieuwe werper Kevin Kelly. Met twee uit maakte een trip Amsterdam Pirates-spelers goed contact. Eerst sloeg Kenny Berkenbosch een tweehonkslag, waarna hij scoorde op een hierna volgende honkslag van Michael Duursma, die op zijn beurt scoorde toen volgende slagman Remco Draijer ook een honkslag sloeg. Een strikeout sloot de slagbeurt af, maar de stand was weer in balans, 5-5.

In de eerste helft van de zevende inning kreeg De Blok drie nullen op rij. En in de tweede helft van de zevende gooide Bayron Cornelisse vier wijd op lead-off hitter Kevin Moesquit, maar schakelde de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

Hoewel aanvankelijk was aangekondigd dat er mogelijk nog één tie-break inning zou worden gespeeld gebeurde dat uiteindelijk niet, omdat alle beschikbare werpers inmiddels waren ingezet in de zeven gespeelde innings. En daarmee kwam er een einde aan de wedstrijd. Team Blue had slechts zes werpers op het roster staan, terwijl Team Red er maar vijf had. Voor Team Blue was ook Diegomar Markwell geselecteerd en hoewel hij in uniform was kwam hij niet in actie. Ook geselecteerd voor Team waren Kevin Heijstek en Jim Ploeger, maar zij waren niet inzetbaar vanwege respectievelijk ziekte en een blessure. Er werden voor hen geen vervangers aangewezen.

Team Blue-rechtsvelder Christian Diaz, die 2-uit-3 sloeg, driemaal het honk bereikte en driemaal scoorde, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de wedstrijd.


...TEAM BLUE...
...Achter: Ralph Milliard (Coach), Gianison Boekhoudt, Orlando Yntema, Quintin De Cuba, Diegomar Markwell,...
...Evert-Jan 't Hoen (Hoofd Coach), Steven van Groningen, Tino van Erk, Mike Groen, Vince Rooi en Danny Rombley...
...Voor: Shaldimar Daantji, Kevin Dirksen, Bayron Cornelisse, Daniel Fernandes, Dwayne Kemp,...
...Raily Legito, Christian Diaz, Kevin Kelly, Roy Seltenrijch en Eric de Vries (Pitching Coach)...
...Niet op de foto: Berry van Driel...

...TEAM RED...
...Achter: Ferenc Jongejan (Coach), Dashenko Ricardo, Tom de Blok, Julian Goins, David Bergman, Pim Walsma,...
...Arshwin Asjes, Gilmer Lampe, Dudley Leonora, Richard Brown (Coach) en WIm Martinus (Hoofd Coach)...
...Voor: Steven Wharwood, Kenny Berkenbosch, Nick Urbanus, Remco Draijer, Michael Duursma,...
...Bas Nooij, Kevin Moesquit, Mervin Gario en Bryan Engelhardt...
...Niet op de foto: Rob Cordemans...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)


AST Red - AST Blue 5-5 (7 inn.)
RHE
All Star Team Blue0201020-581
All Star Team Red0021020-581
pitchers AST Blueinn.SOBBHRER
Orlando Yntema1-----
Berry van Driel, H (1)11----
Steven van Groningen, BS (1)2-1431
Mike Groen1--1--
Kevin Kelly, BS (1)12-322
Bayron Cornelisse131---
pitchers AST Redinn.SOBBHRER
Rob Cordemans1-----
David Bergman21-322
Arshwin Asjes1-1211
Pim Walsma11-1--
Tom de Blok21-221
Box Score
Play-by-Play
Scores
Schedule
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Winfried Berkvens,
2B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Norbert van Oosterhout.
Speeltijd-2:01 uur.

Game Notes:
Ceremoniële Eerste Bal gegooid door Henk Ferweda.
Wedstrijd afgesloten na zeven complete innings, zoals vantevoren was vastgesteld.
Meest Waardevolle Speler Christian Diaz (All Star Team Blue).
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15,2° C (59,4° F), noordwestelijke wind 11 kmu,
windkracht 2,3 Bft, luchtvochtigheid 68%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.