Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Henk Seppen)

Team Red wint eerste Softbal All Star Game in 26 jaar
English
VLEUTEN - Zes-en-twintig jaar nadat de laatste Softbal All Star Game werd gespeeld is het evenement weer terug op de agenda. Op zondag (6 september) ontmoetten twee tams elkaar in een All Star Game op het complex van UVV in Vleuten.

Vandaag stond ook de zesde Honkbal All Star Game op het programma.
Verslag HB All Star Game

Destijds, in 1988, waren het de softbalsters die voor het eerst tegenover elkaar stonden in een All Star Game. Niet één, maar twee wedstrijden werden toen gespeeld, één in elk van de twee hoogste landelijke afdelingen. De Hoofdklasse All Star Game werd gespeeld op het veld van Terrasvogels in Santpoort, terwijl de All Star Game voor de Eerste Klasse plaatsvond op het veld van The Herons in Heerhugowaard. Beide wedstrijden waren zeer succesvol.

In 1989 werden drie All Star Games georganiseerd, want er werd een derde landelijke afdeling aan het programma toegevoegd. De Hoofdklasse All Star Game vond plaats op het veld van Twins in Oosterhout, terwijl de Eerste Klasse All Star Game werd gehouden op het veld van DSS in Haarlem. De Tweede Klasse All Star Game debuteerde en werd gespeeld op het veld van Odiz Frogs in Zaandam.

Waren de twee wedstrijden in 1988 succesvol, in 1989 ontbrak de interesse. De voornaamste reden was de programmering van de wedstrijden, omdat er weinig (of eigenlijk geen) ruimte was in het totaalschema dat jaar. De Hoofdklasse-wedstrijd werd gespeeld in augustus tijdens de competitie, die ook werd onderbroken vanwege internationale activiteiten. De andere twee wedstrijden werden gespeeld in september en oktober, min of meer na afloop van de competities in de Eerste en Tweede Klasse. Het gevolg was dat er weinig interesse voor de wedstrijden was bij alle betrokkenen, waaronder speelsters, officials en toeschouwers. In de daaropvolgende jaren werden geen andere All Star Games meer georganiseerd.

In 2010 werd voor het eerst een Honkbal All Star Game georganiseerd en die is sindsdien jaarlijks gespeeld. Het is niet bekend waarom er niet gelijk vanaf het begin ook een Softbal All Star Game werd vastgesteld. Hoe dan ook, de wedstrijd keerde vandaag terug op de agenda en dat is de herstart van een jaarlijks terugkerende traditie, net zoals in het honkbal.

Voor de voorgaande vijf Honkbal All Star Games konden fans stemmen op hun favoriete spelers op basis waarvan de teams werden samengesteld. Dit keer werden de spelers geselecteerd op basis van hun statistieken in de reguliere competitie van dit jaar. Dezelfde methode werd gebruikt om tot de samenstelling van de rosters te komen voor de Softbal All Star Game.

In de wedstrijd van vandaag nam Team Red een vroege 3-0 voorsprong in de eerste inning. Team Blue pakte twee runs terug in de tweede slagbeurt, maar dankzij twee 'insurance runs' in de vierde won Team Red met 5-2.

(6 september)
Homerun Derby

Voor aanvang van de wedstrijd vond de Homerun Derby plaats en die werd gewonnen door Karin Tuk van regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem. Zij voerde de afgelopen seizoenen ook de Hoofdklasse aan in homeruns en zorgde voor een nieuw seizoensrecord met 10.

Karin Tuk was tijdens de Homerun Derby in gezelschap van teamgenoot Chantal Versluis en verder Laura Wissink (Tex Town Tigers) en Alyssa Dronenburg (Alcmaria Victrix). De laatste verving de aanvankelijk uitgenodigde Alana Westerhof (Tex Town Tigers), die inmiddels huiswaarts is gekeerd naar Canada.

Karin Tuk was vandaag de duidelijke winnares en sloeg 16 homeruns. Chantal Versluis eindigde op de tweede plaats met acht vierhonkers, gevolgd door Laura Wissink, die er vijf sloeg, en Alyssa Dronenburg, die viermaal homerde.


...De umpires van vandaag...
...Martin Lemstra, Rob Veldkamp en Albert Tolen......De deelneemsters aan de Homerun Derby...
...Chantal Versluis, Alyssa Dronenburg, Karin Tuk,...
...HR Derby Pitcher Marcel Schippers en Laura Wissink...

...Laura Wissink...

...Chantal Versluis...

...Alyssa Dronenburg...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)

...Karin Tuk slaat één van haar 16 homeruns...
...en wint de Homerun Derby...

...KNBSB Technisch Directeur Gijs Selderijk heeft Karin Tuk...
...haar Homerun Award overhandigd...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)De Wedstrijd

Voor aanvang van de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Nina van Huissteden, vanwege haar 25-jarig lidmaatschap van de organiserende club UVV. Ze speelde in de Hoofdklasse voor UVV, HCAW en Terrasvogels en kwam ook uit voor het Nederlands Softbal Team.

In de wedstrijd nam Team Red een vroege 3-0 voorsprong in de eerste inning. Nadat Team Blue tweemaal had gescoord in de tweede inning voegde Team Red weer twee runs toe in de vierde om met 5-2 te winnen.

Team Red stond onder leiding van Peter van Dalen, de Hoofd Coach van Oolders Omacom Sparks Haarlem. Hij werd geassisteerd door Norman Ames (Hoofd Coach DSS). Team Blue stond onder leiding van Stanley Doney, de Hoofd Coach van FysioExpert Olympia Haarlem. Hij werd geassisteerd door Mary-Ann Hatt (Hoofd Coach Talent Team Holland).

Team Red was samengesteld uit speelsters van Alcmaria Victrix, DSS en Oolders Omaco Sparks Haarlem, terwijl Team Blue beschikte over speelsters van FysioExpert Olympia Haarlem, Terrasvogels en Tex Town Tigers.

Team Red werd gedomineer door speelsters van Sparks Haarlem, want elf van hen waren geselecteerd voor de ploeg. DSS en Alcmaria Victrix waren vertegenwoordigd door slechts drie en twee speelsters respectievelijk. Team Blue was meer in balans, want daarin speelde zeven speelsters van Olympia Haarlem en vijf van Terrasvogels, maar ook slechts drie van Tex Town Tigers.

Team Red-starter Rebecca Soumeru kreeg drie nullen op rij in de eerste helft van de eerste inning. De veteraan-rechtshander kreeg twee vangballen en een grounder.


...Nathalie Gosewehr scoort het tweede punt...
...voor Team Red in de eerste inning...
(© Foto: Fred Versluis)
Team Red opende daarna de score met drie runs in de tweede helft van de eerste inning op Team Blue-starter Eva Voortman toen er twee fouten werden gemaakt. Met één uit sloeg Anne Blaauwgeers een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Nathalie Gosewehr en Alyssa Dronenburg beiden vier wijd kregen. Hierna werd een fout gemaakt op een grounder van Maxime van Dalen, waardoor de honken vol bleven en Team Red het eerste punt scoorde. Een nieuwe fout volgde tijdens een gedwongen situatie op de plaat na een grounder van Cindy van der Zanden, resulterend in het volgende punt. Een opofferingsslag van Damishah Charles maakte er vervolgens 3-0 van.

Met een 3-0 voorsprong nam Quincey Catsburg de pitching over bij Team Red in de eerste helft van de tweede inning. Zij zag Team Blue twee punten terugpakken op drie honkslagen en een fout. Mariëlle Vleugels begon met een tweehonkslag. Lizzie Clarijs sloeg hierna een honkslag en dat werd gevolgd door een fout, zodat er gescoord werd. Nadat de volgende twee slagvrouwen waren uitgeschakeld op een grounder sloeg Nadine Marinus een tweehonkslag, die Clarijs binnenbracht en de achterstand verkleinde naar 3-2. Even later schoof ze nog op na een wilde worp, maar strandde daarna op het derde honk.

Eva Voortman gooide ook de tweede en derde inning voor Team Blue en kreeg beide keren drie nullen op rij. In de 1e3 werd Kirsten Scheele de derde werpster voor Team Red en ook zij begon met drie opeenvolgende nullen. Ze keerde terug in de vierde en zag Team Blue toen de honken vol krijgen. Met één uit stootte Lizzie Clarijs en dat resulteerde in een fout. Een honkslag van Brenda Beers en geraakt werpster voor Nadine Marinus zorgden voor volle honken. Echter, de drie loopsters bleven achter toen pinch-hitter Stephanie Ruiter's line drive werd gevangen door eerste honkvrouw Maxime van Dalen.

In de 2e4, op nieuwe werpster Mariëlle Vleugels, voegde Team Red twee 'insurance runs' toe. Cindy van der Zanden opende met een tweehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Damishah Charles. Met één uit sloeg ook Morgan Sampson een tweehonkslag, bracht daarmee Charles binnen en verhoogde de stand naar 5-2.

In de 1e5 nam Nienke Verhofstad de pitching over van Kirsten Scheele. Ze kreeg twee snelle nullen, gooide toen vier wijd op Jessie van Aalst, maar zij bleef achter op het eerste honk.

In de 2e5 werd Ginger de Weert de nieuwe werpster van Team Blue en zij schakelde vijf slagvrouwen op rij uit, waaronder twee strikeouts. Met twee uit in de zesde kreeg ze back-to-back singles tegen van Denice van Dijk en Morgan Sampson, maar beiden strandden, want De Weert voegde nog een strikeout toe. Sampson, die later aan de ploeg was toegevoegd, was de enige speelster in deze wedstrijd die tweemaal een honkslag wist te slaan en ook een binnengeslagen punt had.

In de eerste helft van de zesde had Dagmar Bloeming de pitching overgenomen voor Team Red. Bloeming en derde honkvrouw Virginie Anneveld speelden dit seizoen professioneel voor Pennsylvania Rebellion in de Amerikaanse National Pro Fastpitch (NPF). Vanaf de zesde schakelde Bloeming eveneens vijf slagvrouwen op rij uit. Met twee uit in de 1e7 kreeg de rechtshander twee honkloopsters. Bloeming kreeg toen een honkslag tegen van Stephanie Tofft. Zij was aan de ploeg toegevoegd als vervangster van Marisèla de Wind, die helaas niet kon deelnemen vanwege andere verplichtingen. De Canadese werpster Alana Westerhof was ook niet bij de ploeg, want zij is inmiddels huiswaarts gekeerd. Zij was niet vervangen op het roster. Na de honkslag van Tofft kreeg Laura Wissink drie slag, maar bereikte het eerste honk na een doorgeschoten bal. Met loopsters op het eerste en tweede honk schakelde Bloeming de volgende slagvrouw met drie slag uit om een einde aan de wedstrijd te maken.

Hoewel Team Red-starter Rebecca Soumeru na één inning werd vervangen met een 3-0 kreeg reliever Kirsten Scheele de winst op haar naam. Zij gooide de derde en vierde inning voor Team Red.

Nadine Marinus, die 1-uit-2 sloeg (tweehonkslag) met een binnengeslagen punt voor Team Blue, werd gekozen tot Meest Waardevolle Speelster van de wedstrijd.


...TEAM RED...
...Achter: Norman Ames (Coach), Nienke Verhofstad, Kirsten Scheele, Dagmar Bloeming, Maxime van Dalen,...
...Rebecca Soumeru, Anne Blaauwgeers, Karin Tuk, Denice van Dijk and Peter van Dalen (Hoofd Coach)...
...Voor: Virginie Anneveld, Chantal Versluis, Nathalie Gosewehr, Morgan Sampson,...
...Alyssa Dronenburg, Cindy van der Zanden, Damishah Charles and Quincey Catsburg...

...TEAM BLUE...
...Achter: Mary-Ann Hatt (Coach), Laura Wissink, Ginger de Weert, Lizzie Clarijs, Jessie van Aalst,...
...Kimberly Jones, Nadine Marinus, Rachel van Veen, Stephanie Ruiter and Stanley Doney (Hoofd Coach)...
...Voor: Mariëlle Vleugels, Eva Voortman, Dinet Oosting, Ella Krommendijk,...
...Brenda Beers, Annemiek Jansen and Stephanie Tofft...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)...Team Blue Hoofd Coach Stanley Doney...
...praat voor het duel met zijn speelsters...

...Public Address Announcer Wouter...
...Hoos stelt de speelsters voor...

...Nina van Huissteden gooit de...
...ceremoniële eerste bal...

...Team Red-starter...
...Rebecca Soumeru...

...Anne Blaauwgeers scoort het...
...eerste punt voor Team Red...

...Team Red-reliever...
...Quincey Catsburg...

...Nadine Marinus slaat een double...
...voor Team Blue...

...Team Red-pitcher...
...Kirsten Scheele...

...Team Red Hoofd Coach..
...Peter van Dalen...

...Cindy van der Zanden scoort voor Red...


...Virginie...
...Anneveld...

...Team Red-reliever Nienke Verhofstad...

...Team Blue-reliever Ginger de Weert...

...Team Red-closer Dagmar Bloeming...

...NL Team Coach Juni Francisca reikt de...
...MVP Award uit aan Nadine Marinus...

...KNBSB Voorzitter Ron Schel reikt...
...de beker uit aan Peter van Dalen...

...Winnende coach Peter van Dalen met...
...pitcher Nienke Verhofstad...

...Beide teams, de coaches en de umpires samen op de foto...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)


AST Red - AST Blue 5-2
RHE
All Star Team Blue0200000-252
All Star Team Red300200X-562
pitchers AST Blueinn.SOBBHRER
Eva Voortman, L (0-1)332131
Mariëlle Vleugels11-322
Ginger de Weert23-2--
pitchers AST Redinn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru1-----
Quincey Catsburg1--322
Kirsten Scheele, W (1-0)21-1--
Nienke Verhofstad, H (1)1-1---
Dagmar Bloeming, SV (1)23-1--
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Albert Tolen, 3B-Martin Lemstra.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Speeltijd-1:35 uur.

Game Notes:
Ceremoniële Eerste Bal gegooid door Nina van Huissteden.
Meest Waardevolle Speelster: Nadine Marinus (All Star Team Blue).
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15,5° C, noordwestelijke wind 11 kmu,
windkracht 2,3 Bft, luchtvochtigheid 62%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.