Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Houston wint ALDS-opener in Kansas City
English
KANSAS CITY, Missouri (USA) - De Houston Astros openden de best-of-five American League Division Series donderdagavond (8 oktober) met een 5-2 overwinning bij de Kansas City Royals. Dinsdag kwamen de Astros tot een 3-0 shutout tegen de New York Yankees in de Wild Card-wedstrijd om zich te plaatsen voor de ALDS. Game Two wordt vrijdag gespeeld.

Alle vier tot nu toe gespeelde wedstrijden in het 'postseason' zijn gewonnen door de uitspelende ploegen. Eerder op donderdag wonnen de Texas Rangers met 5-3 bij de Toronto Blue Jays in de andere ALDS. De National League Division Series beginnen op vrijdag.
Verslag Rangers vs. Blue Jays

Voor de Astros is dit het 10e optreden in een 'postseason', maar hun eerste als een American League-team. De Astros verhuisden van de National League naar de American League in 2013. De laatste keer dat Houston in een 'postseason' speelde was in 2005, ook als Wild Card-team en toen werd de World Series bereikt. Dit was de enige World Series waarin de Astros speelden.

Manager van de Astros is A.J. Hinch, die bezig is aan zijn eerste jaar bij de club. Met zijn 40 jaar is de voormalige catcher dit jaar de op één na jongeste Manager in de Majors. In 1996 maakte Hinch deel uit van de Nationale Ploeg van de USA die de Bronzen Medaille won op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA).

Dit seizoen voerden de Astros de American League aan met 121 gestolen honken en was tweede in de Major League met 230 homeruns. Alleen de Toronto Blue Jays sloeg meer homeruns, 232.

De Royals spelen in hun negende 'postseason' en hun tweede op rij. Dit seizoen wonnen de Royals hun allereerste kampioenschap in de American League Central Division. De laatste keer dat de Royals een Divisie-titel veroverden was in 1985 toen de ploeg uitkwam in de West Division. De ploeg eindigde het seizoen met een 95-67 'record' en dat was het beste in de American League. De 95 overwinningen zijn de meeste sinds er 97 werden gewonnen in 1980 toen de Royals de American League-titel haalden en in de World Series speelden. Een record-aantal van 2.708.549 toeschouwers bezochten dit seizoen de wedstrijden in Kauffman Stadium.

De Royals staan onder leiding van Manager Ned Yost, die dit seizoen de manager met de meeste overwinningen werd in de clubhistorie. Yost loodste de ploeg naar 468 overwinningen sinds hij in mei 2010 Manager werd. In juni passeerde hij de legendarische Whitey Herzog, die 410 overwinningen had als Manager van de Royals. Yost won ook nog 457 wedstrijden als Manager van de Milwaukee Brewers.

Eerder vandaag speelde Toronto's José Bautista in de eerste 'postseason'-wedstrijd van zijn loopbaan na sinds 2004 in 1403 competitie-wedstrijden te hebben gespeeld. In dit duel speelde ook Kansas City's rechtsvelder Álex Ríos in de eerste 'postseason'-wedstrijd uit zijn carrière. Ríos, geboren in de USA, maar opgegroeid in Puerto Rico, voerde dit jaar alle actieve spelers aan met 1691 competitie-wedstrijden (ook sinds 2004) achter zijn naam, maar nog nooit in het 'postseason' te hebben gespeeld. In 2008 en 2009 waren de twee teamgenoot bij de Blue Jays.

Collin McHugh was de startende werper voor de Astros. Hij was 19-7 in de competitie. De starter voor de Royals was Dominicaan Yordano Ventura, die dit seizoen 13-8 was.Houston nam een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning op Ventura. José Altuve opende met een honkslag, waarna George Springer vier wijd kreeg en de honken vol kwamen te staan toen ook Carlos Correa een honkslag sloeg. De eerste twee scoorden daarna op grounders van Colby Rasmus en Evan Gattis.

Terwijl het inmiddels was gaan regenen voegde Houston weer een punt toe in de eerste helft van de tweede inning. Met twee uit sloeg Jake Marisnick een tweehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van José Altuve.

In de tweede helft van de tweede inning scoorde Kansas City hun eerste punt op McHugh toen Cubaan Kendrys Morales opende met een homerun. Drie groundouts volgden, maar daarna werd het duel onderbroken, omdat het nu hevig regende.

Na een onderbreking van 48 minuten werd het duel hervat en dat resulteerde in een werperswissel voor de Royals, want Chris Young verving Yordano Ventura. In zijn allereerste 'postseason'-inning gooide Young driemaal drie slag, terwijl met één uit een keer vier wijd gooide. Collin McHugh keerde terug op de heuvel voor de Astros ondanks de lange onderbreking.

In de 1e4 voegde Young twee strikeouts toe. De Royals verkleinden daarna de achterstand naar 3-2 op McHugh in de 2e4 toen, met twee uit, Kendrys Morales opnieuw homerde. In 2003 won Morales het goud met de nationale ploeg van Cuba op het Wereldkampioenschap, wat toen plaatsvond in de Cubaanse hoofdstad Havana. In de kwartfinale tegen Brazilië won Cuba met 4-3 dankzij een homerun van Morales. In de halve finale tegen Taiwan won Cuba met 6-3 dankzij een grand slam homerun van Morales. Cuba won daarna van Panama met 4-2 in de finale om het wereldkampioenschap te veroveren. Morales maakte zijn Major League-debuut in 2006 als speler van de Los Angeles Angels of Anaheim. Morales werd de tweede in Cuba geboren speler die twee homeruns sloeg in een 'postseason'-wedstrijd. De andere was Tony Perez, die tweemaal homerde voor de Cincinnati Reds in Game 5 van de 1975 World Series tegen de Boston Red Sox.

In de 1e5 bracht Houston het verschil weer op twee punten toen Geroge Springer een one-out homerun sloeg en voor een 4-2 stand zorgde.

Houston nam weer wat meer afstand in de eerste helft van de achtste inning toen Colby Rasmus opende met een homerun op nieuwe werper Ryan Madson. Dinsdag homerde Rasmus ook in de Wild Card-wedstrijd tegen de New York Yankees.

(8 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.