Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Kansas City brengt ALDS vs. Houston in balans met kleine zege
English
KANSAS CITY, Missouri (USA) - De Kansas City Royals kwamen vrijdag (9 oktober) terug van een achterstand in Game 2 van de best-of-five American League Division Series vs. Houston Astros. De Royals wonnen met 5-4 en brachten de reeks, die zondag in Houston wordt voortgezet, in balans.

Op donderdag wonnen de Astros het eerste duel met 5-2. Daarmee wonnen de Astros hun tweede opeenvolgende 'postseason'-wedstrijd na winst vs. de New York Yankees in de Wild Card-wedstrijd op dinsdag. Dat was de tweede keer dat de Astros een 'postseason' begonnen met tweemaal winst. De enige andere keer was in 1981.

Eerder op vrijdag namen de Texas Rangers een 2-0 voorsprong in hun ALDS vs. Toronto Blue Jays. De Rangers wonnen met 6-4 in een 14-inning marathon die bijna vijf uur duurde. De reeks wordt zondag vervolgd in Arlington en de Rangers zijn nu één zege af van plaatsing voor de AL Championship Series.
Verslag Rangers vs. Blue Jays

Later op vrijdag gaan de twee National League Division Series van start in respectievelijk St. Louis en Los Angeles.Aanvankelijk leek het er op dat de Astros op weg waren naar een nieuwe overwinning, want de ploeg stond in de tweede inning met 3-0 voor.

Houston opende de score met één punt in de eerste slagbeurt. Met één uit kreeg George Springer vier wijd en die scoorde even later op een 2-out double van Colby Rasmus. Daarmee zorgde Rasmus voor een nieuw record, want hij werd de eerste speler in de historie die een extra-basehit sloeg in zijn eerste zes 'postseason'-wedstrijden. Voor vandaag deelde hij het record met Pepper Martin (1931), Greg Luzinski (1976-1977), Nomar Garciaparra (1998-1999) en Nelson Cruz (2010).

De Astros voegden twee punten toe in de tweede inning op rechtshander Johnny Cueto, die dit seizoen 11-13 was en startte voor de Royals. Cueto kwam naar de Royals op 26 juli in een spelersruil met de Cincinnati Reds.

In de tweede inning opende Chris Carter met een honkslag, waarna Jason Castro vier wijd kreeg. De honken kwamen vol te staan toen ook Jake Marisnick een honkslag sloeg. Na een vangbal scoorden de eerste twee lopers op een honkslag van George Springer om er een 3-0 stand van te maken.


...Veteraan umpire Ángel Hernández stond in...
...deze wedstrijd achter de plaat...
...Hier betreedt Hernández het veld in Shea Stadium...
...voor het New York Mets Opening Day-duel in 1993...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Achter de plaat in dit duel stond veteraan umpire Ángel Hernández, die sinds 1991 actief is in de Major League. De in Cuba geboren Hernández neemt deel aan zijn achtste League Division Series. Hij was ook umpire in zes League Championship Series, twee World Series en twee All Star Games. Op 7 augustus 2001 was Hernández de Home Plate Umpire in Wrigley Field in Chicago bij de wedstrijd tussen de Chicago Cubs en Colorado Rockies. In Wrigley Field is het de gewoonte dat 'Take Me Out To The Ball Game' in de zevende inning wordt gezongen door een gastzanger. Op die dag was dat voormalig Chicago Bears-speler (American Football) Steve McMichael. Na afloop van de song maakte McMichael over het omroepsysteem een kritische opmerking over een door Hernández gemaakte call. Dat beviel de umpire niet en hij stuurde McMichael 'uit het veld' en die moest hierdoor worden verwijderd van de perstribune.

Linkshander Scott Kazmir, die 7-11 was in het seizoen, was de starter voor de Astros en kwam net als Cueto over in een spelersruil. Kazmir kwam naar Houston in een ruil met Oakland A's op 23 juli.

In de tweede helft van de tweede inning kreeg Kazmir een 2-out homerun tegen van catcher Salvador Perez. Echter, Houston pakte het punt gelijk terug toen Colby Rasmus de derde inning begon met een homerun, zijn derde in drie opeenvolgende wedstrijden.

Even later verkleinden de Royals de achterstand weer naar 4-2 in de tweede helft van de derde inning. Álex Ríos opende met een tweehonkslag en schoof op na een stootslag-honkslag van Alcides Escobar, die het eerste honk bereikte na een close play. Escobar werd aanvankelijk uitgegeven, maar dat werd teruggedraaid na een challenge. Ríos scoorde vervolgens toen Ben Zobrist in een dubbelspel sloeg.

In de 2e6 begonnen de Royals de wedstrijd in eigen voordeel om te draaien door langszij te komen. Met één uit sloeg Lorenzo Cain een tweehonkslag en dat leidde tot een werperswissel. Oliver Perez nam het over van Kazmir, maar werd begroet met een puntscorende honkslag van Eric Hosmer die er een 4-3 stand van maakte. De honken kwamen vol te staan toen Kendrys Morales een honkslag sloeg en Mike Moustakis vier wijd kreeg. Donderdag werd Morales de derde verschillende speler van de Royals die twee homeruns had geslagen in een 'postseason'-wedstrijd. De laatste Royal-speler die dat presteerde was de bekende George Brett, die het deed in Game 3 van de 1985 ALCS. Brett had drie homeruns geslagen in één wedstrijd tijdens de 1978 ALCS. De andere Royal-speler met twee homeruns in één 'postseason'-wedstrijd is Willie Aikens, die het tweemaal deed tijdens de 1980 World Series. Met de honken vol volgde een nieuwe werperswissel. Josh Fields nam het over, maar gooide vier wijd op Salvador Perez, resulterend in een gelijke stand. Drie lopers bleven daarna achter, want Fields schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

De Royals namen voor het eerst de leiding in de tweede helft van de zevende inning op nieuwe werper Will Harris. Alcides Escobar begon met een driehonkslag en scoorde het leidende punt op een hierna volgende honkslag van Ben Zobrist, waardoor het 5-4 werd.

In de 1e8 schakelde reliever Ryan Madson drie Astros-slagmensen op rij uit. Maar in de 1e9 kregen de Astros weer een honkloper. Nieuwe werper Wade Davis begon met een strikeout, maar volgde met vier wijd voor pinch-hitter Preston Tucker. Die werd vervangen door pinch-runner Carlos Gomez, die even later safe werd gegeven na een pick-off op het eerste honk. Een nieuwe challenge volgde en de Royas waren opnieuw succesvol, want de call werd teruggedraaid na het bekijken van de videobeelden. En daardoor werd Gomez uitgegeven en waren er nu twee nullen en geen honklopers. Een grounder van José Altuve volgde om een einde aan de wedstrijd te maken.

En daarmee werd Kansas City de eerste thuisploeg die een wedstrijd wint tijdens dit 'postseason'. De vijf eerdere wedstrijden werden allemaal gewonnen door de bezoekende ploeg.

(9 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.