Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Koninkrijksteam opent Premier12 met winst vs. Taiwan in sterk duel
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het team van het Koninkrijk der Nederlanden is de Premier12 vanavond (maandag 9 november) begonnen met een 7-4 overwinning tegen gastland Chinese Taipei (de nummer 4 van de wereldranglijst) in een enerverende wedstrijd voor gebeurtenissen en actie die bijna vier uur duurde.

Nederland (dat de vijfde plek inneemt op de wereldranglijst van de WBSC) leek aanvankelijk een comfortabele 4-1 voorsprong te hebben in de tweede inning, maar werd hierna puntloos gehouden. Taiwan verkleinde de achterstand naar slechts 4-3 in de zesde en verzuimde daarna de leiding te nemen in de achtste inning. Hierna kwam Oranje tot een rally van drie runs in de eerste helft van de negende inning om meer afstand te nemen en een zwaarbevochten zege te boeken.

Yurendell de Caster sloeg 3-uit-5 met een homerun voor Nederland, dat twee werpers zag uitvallen na blessures. Kalian Sams sloeg 4-uit-5 met twee doubles.

Vier wedstrijden volgen op dinsdag, maar Nederland is dan vrij. Oranje speelt de volgende wedstrijd aanstaande woensdag tegen Cuba in Taichung, aanvang 12:35 lokale tijd (5:35 uur Ned.tijd).

De wedstrijd werd gespeeld in Intercontinental Baseball Cup in Taichung en dat is een bekende plek voor Oranje. Het was daar waar het team de finale bereikte van de Intercontinental Cup tegen Cuba in zowel 2006 als 2010. De eerste keer won Cuba met 6-3 in 11 innings, de tweede keer won Cuba met 4-1.

(9 november)Voor aanvang van de wedstrijd werd de inaugurele editie van de Premier12 officiëel geopend in aanwezigheid op het veld van de zes ploegen die het merendeel van hun wedstrijden in Taichung spelen. Namens de spelers werd de eed afgelegd door Chih-Kang Kao, catcher van Chinese Taipei en namens de officials werd dat gedaan door de Amerikaanse umpire Mark Winters.

Hierna was WBSC-President Riccardo Fraccari in gezelschap van de Taiwanese Minister van Onderwijs Se-Hwa Wu, die vervolgens het toernooi officiëel voor open verklaarde. Kort voor aanvang van de wedstrijd gooide Minister Wu de ceremoniële eerste bal met de legendarische slagman Sadaharu Oh in het slagperk.

De 75-jarige Sadaharu Oh speelde 22 jaar in de Japanse Major League voor de overbekende Tokyo Yomiuri Giants. In zijn indrukwekkende profloopbaan sloeg Oh 868 homeruns en dat is nog altijd een wereldrecord. Hij had ook het seizoensrecord in handen met 55, maar dat werd in 2013 gebroken door de Nederlandse outfielder Wladimir Balentien, die toen 60 homeruns sloeg.

Nederland beleefde een goede start. Randolph Oduber (2e worp) en Yurendell de Caster (1e worp) begonnen met honkslagen op Kuan-Yu Chen. De 25-jarige linkshander moest het daarna opnemen tegen Major League-veteraan Andruw Jones, maar die kreeg een gecallde drie slag. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Wladimir Balentien vier wijd kreeg. Hierna dreunde Curt Smith de bal diep het rechtsveld in waar die net voor de omheining werd gevangen en hij maar net een grand slam homerun miste. En zo moest Smith genoegen nemen met een opofferingsslag, waarop Oduber scoorde en Nederland een 1-0 voorsprong opleverde. Een strikeout voor Shawn Zarraga sloot de ining af.

In de tweede helft van de eerste inning kwam Chinese Taipei onmiddellijk terug, want Dai-Kang Yang opende met een homerun op Diegomar Markwell om de stand in balans te brengen, waarbij de bal over de omheining stuiterde via de gele band aan de bovenkant van het hek. De linkshander volgde met een vrije loop maar werd (na een vangbal) even later gesteund met een 'inning-ending double play'.


...Yurendell de Caster...
...3-uit-4, HR, Run, 2 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de tweede inning sloeg Oranje toe met een 3-run rally. Kalian Sams opende met een klap door het midden en bereikte het tweede honk. Hoewel midvelder Dai-Kang Yang over de bal heenliep werd er een tweehonkslag genoteerd, in plaats van een honkslag en een fout. Yang speelt voor de Nippon Ham Fighters in de Japanse profcompetitie (NPB). Na drie slag voor Sharlon Schoop zorgde Carlton Daal met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk. Nederland hernam even later de leiding na een opofferingsslag van Randolph Oduber en voegde twee runs toe toen Yurendell de Caster homerde in het rechtsveld, waarbij de bal maar net over de omheining verdween.

In de derde inning, op nieuwe werper Wei-Lun Pan, was Oranje wederom productief. Lead-off hitter Curt Smith kwam na een fout op het honk. Met één uit sloeg Kalian Sams een tweehonkslag langs de linksveld-lijn op de warning-track. Maar twee lopers strandden hierna op het tweede en derde honk.

De tweede helft van de derde inning werd gekenmerkt door een zeldzaam dubbelspel. Met één uit sloeg Po-Jung Wang een honkslag, nadat de voorgaande zes slagmensen op rij waren uitgeschakeld. Hierna sloeg Dai-Kang Yang een line drive terug naar Markwell en raakte zijn linker(pitching)arm. De bal sprong de lucht in en werd gevangen door tweede honkman Sharlon Schoop, die de bal naar eerste honkman Andruw Jones gooide om Wang uit te schakelen en een dubbelspel te completeren. En daarmee kreeg Markwell een assist, want het was een L1-4, 4-3 dubbelspel.

Nadat Oranje op rij was uitgeschakeld in de 1e4 deed Taiwan iets terug in de tweede helft van de inning op Markwell, die mogelijk toch last had na geraakt te zijn op linkerarm. Yen-Wen Kuo opende met een honkslag, waarna ook Chih-Sheng Lin een honkslag sloeg. Een korte onderbreking volgde, waarin Oranje's Fysiotherapeut Rob Tamminga Markwell's linkerarm controleerde, maar hij bleef in de wedstrijd. Maar hierna bracht Hung-Yu Lin het gelijkmakende punt binnen met een tweehonkslag en dat was genoeg voor Manager Hensley Meulens. Hij bracht Tom Stuifbergen in als vervanger voor Markwell met lopers op het tweede en derde honk en nul uit. De rechtshander deed het uitstekend. Hij schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit, waarna een grounder de inning afsloot.

In de vijfde keerden de Oranje-lopers weer terug op het honk, maar scoorden niet. Wladimir Balentien opende met een infield-hit, maar werd met één uit gedwongen uitgeschakeld op een 'comeback-grounder' van Shawn Zarraga. Hierna sloeg Kalian Sams opnieuw een honkslag en was op dat moment 3-uit-3. Maar een hoge pop-fly in het midveld sloot daarna de slagbeurt af.


...Tom Stuifbergen...
...blessure...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e5 verloor Nederland opnieuw een werper als gevolg van een blessure. Met één uit een 1-wijd-0-slag stand op slagman Po-Jung Wang leverde Tom Stuifbergen zijn volgende worp af. Maar nadat hij bij het afmaken van zijn wind-up op zijn rechterbeen landde ging hij door zijn enkel heen, liet zich op de grond vallen en had duidelijk pijn. Stuifbergen verliet het duel, maar kon wel op eigen kracht het veld aflopen onder begeleiding van Fysiotherapeut Rob Tamminga. Hij werd daarna wel naar een lokaal ziekenhuis gebracht voor het maken van Röntgenfoto's. Shairon Martis nam het werpen over met een 2-wijd count op Wang. Na de slagbeurt van Wang (vier wijd, op naam van Stuifbergen) afgemaakt te hebben schakelde Martis de volgende twee slagmensen uit.

In de 1e6, met één uit, bereikte Randolph Oduber het honk via een infield-hit, waarna Yurendell de Caster een honkslag sloeg. Dat leidde tot een werperswissel, want Wei-Lun Pan werd vervangen, nadat hij Oranje vanaf de derde inning puntloos had gehouden. Yu-Hsun Chen nam het over en begon met drie slag voor Andruw Jones. De inning eindigde toen midvelder Dai-Kang Yang een schitterende vangbal maakte tegen de omheining op een uithaal van Wladimir Balentien.

In de 2e6 verkleinde Chinese Taipei de achterstand naar slechts 4-3 via een nieuwe homerun met een verhaal. Met één uit homerde Hung-Yu Lin in het rechtsveld, waar de bal wederom op de bovenkant van het hek op de gele lijn belandde en terugsprong in het veld. Lin speelt voor de Lamigo Monkeys, met wie hij vorige maand de Taiwanese kampioenstitel veroverde in de Taiwan Series.

In de 1e8 werd de hardgooiende closer Chia-Jen Lo de vierde Taiwanese pitcher en hij kreeg drie nullen op rij.

In de 2e8 nam Bayron Cornelisse de Nederlandse pitching over. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Dai-Kang Yang, die vervolgens in scoringpositie kwam na een opofferingsstootslag van Yen-Wen Kuo. Hierna kwam Loek van Mil in de wedstrijd als nieuwe werper. Even later was het catcher Shawn Zarraga, die op zijn hoofd werd geraakt door een foutbal, maar door kon spelen. Van Mil werd begroet met een tweehonkslag in het rechtsveld waar Kalian Sams bijna een schitterende vangbal maakte. Hij kreeg de bal in het topje van zijn handschoen maar die viel op de grond toen hij tegen de omheining aanknalde. Yang moest uiteraard wachten of de bal werd gevangen en kwam niet verder dan het derde honk. Even later maakte Yang een honkloop-fout en werd uitgeschakeld in een rundown na een grounder richting kort. Een andere grounder sloot de inning af en maakte een einde aan een grote scoringskans voor Taiwan, waarbij lopers op het tweede en derde honk achterbleven.

In de 1e8, nadat Taiwan in de voorgaande inning onsuccesvol was in hun scoringskans, voegde Oranje een aantal 'insurance runs' toe. Nieuwe werper Po-Yu Lin werd begroet met een lead-off single van Andruw Jones. Hij werd vervangen door pinch-runner Dwayne Kemp, die het derde honk bereikte op een hierna volgende tweehonkslag van Wladimir Balentien en scoorde op een honkslag van Curt Smith. Even later scoorde Balentien het volgende punt op een opofferingsslag van Shawn Zarraga. Toen Kalian Sams volgde met een honkslag leidde dat tot een nieuwe werperswissel. Hierna scoorde Smith het volgende punt op een opofferingsslag van pinch-hitter Gianison Boekhoudt om de stand op te voeren naar 7-3.

In de 2e9 kreeg Van Mil een lead-off single tegen van Kuo-Hui Kao, die opschoof na een wilde worp en een grounder, waarna hij scoorde op een pinch-hit single van Chien-Ming Chang. De laatste bereikte ook nog het derde honk, maar een groundout maakte een einde aan de lange, bijna vier uur durende wedstrijd.

De startende spelers, hun vervangers, posities en slagprestaties in dit duel waren:
1 - Randolph Oduber (CF, 2-uit-4); 2 - Yurendell de Caster (3B, 3-uit-5); 3 - Andruw Jones (1B, 1-uit-4), vervangen door Dwayne Kemp (PR, LF, 0-uit-0); 4 - Wladimir Balentien (DH, 2-uit-4); 5 - Curt Smith (LF, 1B, 1-uit-4); 6 - Shawn Zarraga (C, 0-uit-3); 7 - Kalian Sams (RF, 4-uit-5); 8 - Sharlon Schoop (2B, 0-uit-4), vervangen door Gianison Boekhoudt (PH, 0-uit-0), vervangen door Hainley Statia (2B, 0-uit-0); 9 - Carlton Daal (SS, 1-uit-5); Pitchers - Diegomar Markwell, Tom Stuifbergen, Shairon Martis, Bayron Cornelisse, Loek van MilChinese Taipei - Koninkrijksteam Nederland 4-7
RHE
Koninkrijksteam Nederland130000003-7140
Chinese Taipei100101001-491
pitchers Chinese Taipeiinn.SOBBHRER
Kuan-Yu Chen, L (0-1)232544
Wei-Lun Pan3.12-5--
Yu-Hsun Chen1.231---
Chia-Jen Lo11----
Po-Yu Lin0.1--433
Hung-Wen Chen0.2-----
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell3 (*)11522
Tom Stuifbergen1.121---
Shairon Martis, W (1-0)2.2 (**)1-111
Bayron Cornelisse, H (1)0.1-1---
Loek van Mil, SV (1)1.2--311
(*) - Markwell gooide op drie slagmensen in de vierde inning
(**) - Martis nam het over met een 2-0 count op de slagman na blessure Stuifbergen; slagman kreeg vier wijd, op naam van Stuifbergen
Homeruns: Taiwan: Dai-Kang Yang (1)(1e,solo,op Markwell), Hung-Yu Lin (1)(6e,solo,op Martis);
Nederland: Yurendell de Caster (1)(2e,2-run,op Chen).
Umpires: HP-Kinji Nishimoto (Japan), 1B-Mark Winters (USA), 2B-Osmel Pimentel (Venezuela),
3B-Fabrizio Fabrizi (Italy).
Official Scorers-Andres De Leon (Panama), Lin-Lin Yuan (Taiwan), Susana Santos (Spain).
Technical Commissioners-David Nagy (Australia), Pedro Medrina (Cuba).
Aanvang-18:45 uur.
Speeltijd-3:55 uur.

Game Notes:
Eerste wedstrijd Koninkrijksteam Nederland op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Intercontinental Baseball Stadium, Taichung, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.