Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Robert Bos & Marco Stoovelaar)

Starting Pitchers Holland Series & Historie
English
ROTTERDAM / HAARLEM - De startende werpers voor de eerste twee wedstrijdn van de best-of-seven Holland Series tussen titelverdediger Curaçao Neptunus en Corendon Kinheim zijn bekend gemaakt.


...Het Neptunus Familiestadion...
...de locatie voor de eerste twee wedstrijden...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Series begint op zaterdag 12 september in het stadion van Neptunus in Rotterdam, waar de volgende dag ook Game 2 wordt gespeeld. De Series zal daarna verhuizen naar Haarlem voor de volgende drie ontmoetingen, die op het programma staan voor donderdag 17 september en het daarop volgende weekeinde. Wanneer een zesde en/of zevende wedstrijd nodig is/zijn worden die gespeeld in het weekeinde van 26 en 27 september in Rotterdam.

Dit jaar ontmoetten Neptunus en Kinheim elkaar negen keer. In de reguliere competie won Neptunus vier van de zes wedstrijden. In de daarop volgende Play-Offs won Kinheim de 3-game series, 2-1.

In de competitie eindigde Neptunus op de tweede plaats en Kinheim op de derde. L&D Amsterdam Pirates eindigde op de eerste plek en het trio kreeg in de Play-Offs gezelschap van nummer vier Vaessen Pioniers.

Als seizoenwinnaar en na een sweep tegen Pioniers in de eerste ronde was Amsterdam de grote favoriet voor de finale. De ploeg kreeg verschillende kansen zich te plaatsen voor de Holland Series, maar slaagde daar niet in. In het slotweekeinde van de Play-Offs won Kinheim, dat al de reeks vs. Neptunus had gewonnen, ook hun series vs. Pioniers en werd de eerste finalist. Even later completeerde Neptunus een sweep tegen Pirates en werd de tweede finalist.

Neptunus en Kinheim stonden vier keer tegenover elkaar in de Holland Series, die in 1987 voor het eerst werd gespeeld. Beide wonnen tweemaal.

In 1993, 1994 en 1995 ontmoetten de twee teams elkaar in drie opeenvolgende jaren toen de reeks nog een best-of-five was. Neptunus won de eerste met 3-1. In het volgende jaar won Kinheim met 3-2, waarna Neptunus het derde treffen weer met 3-1 won.

Drie jaar geleden stonden de twee wederom tegenover elkaar in de allesbeslissende finale, die nu inmiddels een best-of-seven was geworden. Kinheim was bijna uitgeschakeld tijdens de Play-Offs, resulterend in een wisseling van coaches. Kinheim plaatste zich hierna niet alleen voor de Holland Series, maar het boekte ook een 'sweep' tegen Neptunus in vier wedstrijden.

Holland Series-historie Neptunus vs. Kinheim
JaarSeriesUitslagWinnende CoachVerliezende Coach
1993Neptunus vs. Kinheim3-1Charles UrbanusFrank Bos, Gerlach Halderman,
Haitze de Vries
1994Kinheim vs. Neptunus3-2Frank Bos, Gerlach Halderman,
Haitze de Vries
Charles Urbanus
1995Neptunus vs. Kinheim3-1Jan CollinsTed Arnold
2012Kinheim vs. Neptunus4-0Hans LemminkJan Collins

Neptunus vs. Kinheim in 2015
DatumWedstrijdUitslagWL
Competitie
23 apr.Kinheim vs. Neptunus3-4 (10)van MilAsjes
25 apr.Kinheim vs. Neptunus5-8MarkwellVeltkamp
26 apr.Neptunus vs. Kinheim4-5Asjesvan Mil
18 juniNeptunus vs. Kinheim4-6StuifbergenMarkwell
20 juniNeptunus vs. Kinheim8-0Van Den BrandenVeltkamp
21 juniKinheim vs. Neptunus1-11 (8)YntemaWassink
Play-Offs
13-15 aug.Neptunus vs. Kinheim2-3 (10)Asjesvan Mil
15 aug.Neptunus vs. Kinheim5-7WalsmaKelly
16 aug.Kinheim vs. Neptunus0-19 (7)Van Den BrandenVeltkamp

Game One

...Diegomar Markwell..
(© Foto: Henk Seppen)
Linkshander Diegomar Markwell is aangewezen als startende werper voor Curaçao Neptunus voor de openingswedstrijd op zaterdag. Hij staat tegenover rechtshander David Bergman, die zal starten voor Corendon Kinheim.

In de competitie was Markwell 9-2 en maakte twaalf starts (één compleet) voor Neptunus. Hij sloot af met een 2.06 ERA en kwam tot 54 strikeouts in 74 1/3 inning, terwijl hij 23 keer vier wijd gooide. Markwell kreeg 58 hits en 25 runs tegen.


...David Bergman..
(© Foto: Henk Seppen)
Bergman sloot de competitie af met een 8-2 'record' en een 1.90 ERA. Hij gooide in 21 wedstrijden, aanvankelijk als reliever, maar hij keerde later in het seizoen terug als starter. Bergman startte acht wedstrijden en gooide 80 2/3 inning, waarin hij 40 keer drie slag en 15 keer vier wijd liet noteren. Hij kreeg 77 hits en 23 punten tegen.

In de competitie stonden de twee niet tegenover elkaar. Dat deden ze wel in Game 2 van de Play-Offs op 15 augustus. Beiden gooiden zeven innings en hadden een 'no-decision' in het duel, dat door Kinheim met 7-5 werd gewonnen.

Voor Bergman was dit zijn enige start tegen de Rotterdammers. Markwell startte driemaal (inclusief Play-Offs) tegen Kinheim, won en verloor eenmaal en had één 'no-decision'.

Game Two

...Orlando Yntema...
(© Foto: Robert Bos)
Op zondag zal rechtshander Orlando Yntema de heuvel beklimmen voor Neptunus, terwijl rechtshander Glenn Wassink de starter is voor Kinheim.

Yntema sloot de competitie af met een 8-2 'record' en een 2.86 ERA. Hij startte 15 wedstrijden, waarvan hij er één compleet gooide. Yntema gooide 78 2/3 inning en schakelde 77 slagmensen met drie slag uit, terwijl hij er 35 vier wijd gaf. Hij kreeg 63 honkslagen en 26 punten tegen.


...Glenn Wassink...
(© Foto: Robert Bos)
Wassink gooide in 12 wedstrijden voor Kinheim, waarvan hij er tien startte. Hij sloot het seizoen af met een 5-2 'record' en één save. Wassink gooide in 57 2/3 inning, waarin hij 25 keer drie slag gooide en 23 keer vier wijd. Hij kreeg 49 hits en 26 punten tegen.

Yntema en Wassink stonden tegenover elkaar in de laatste ontmoeting tussen beide teams in de competie, die door Neptunus met 11-1 werd gewonnen.

Inclusief de Play-Offs startte Yntema driemaal tegen Kinheim, won eenmaal en had tweemaal een 'no-decision'. Wassink startte tweemaal, verloor er één, terwijl de andere zonder beslissing bleef.

(10 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.