Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Japan & Canada blijven ongeslagen op Premier12; Cuba wint in 10e
English
TAOYUAN / TAICHUNG / TAIPEI / DOULIU (Taiwan) - Op donderdag (12 november) bleven Japan en Canada de ongeslagen koplopers in hun respectievelijke poules door vandaag twee thrillers te winnen. Wat een thriller werd was de ontmoeting tussen Puerto Rico en Cuba. Puerto Rico stond in de laatste slagbeurt met 7-2 achter, maar kwam langszij om een verlenging af te dwingen, waarin Cuba uiteindelijk won.

Zuid-Korea en USA boekten beide ruime overwinningen en sloten hun wedstrijd af via de mercy-rule.

Het Koninkrijksteam Nederland speelde donderdagavond ook een ingekorte wedstrijd door met 16-1 in zeven innings uit te halen vs. Italië in Douliu.
Verslag van deze wedstrijd

Een overzicht van de overige vandaag gespeelde wedstrijden staat hieronder.

Vrijdag is een rustdag, waarna er weer een vol speelschema volgt op zaterdag en zondag.

De Nederlandse umpire Winfried Berkvens kwam vandaag niet in actie, want hij had een aanstelling als 'back-up umpire'. Bij alle wedstrijden zijn vijf umpires aangesteld, waarvan één de back-up umpire (eveneens in uniform) is om in te kunnen vallen in geval van een blessure.
De Nederlandse official scorer Linda Steijger was vandaag aangesteld bij twee wedstrijden en dat waren de thrillers in Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung. De eerste was het 10-inning duel tussen Cuba en Puerto Rico, de tweede het duel tussen Chinese Taipei en Canada.

(12 november)In Taoyuan begon de dag met een 13-2 overwinning van Zuid-Korea tegen Venezuela. De Koreanen scoorden drie punten in de eerste slagbeurt, Venezuela scoorde tweemaal in de derde, maar vanaf de vierde inning voegden de Aziaten tien punten toe om het duel in 6 1/2 inning te kunnen afsluiten.
Zuid-Korea kwam tot 14 honkslagen, waaronder vier van derde honkman Jae-gyun Hwang, die ook tweemaal scoorde en drie punten binnensloeg. Hwang werd de eerste speler die twee homeruns sloeg in een Premier12-wedstrijd. Hij opende de vierde inning met een solo-klap, waarna hij een andere solo-homerun toevoegde in de volgende slagbeurt.
Juan Carl Apodaca sloeg 3-uit-3 voor Venezuela en hij begon de eerste helft van de derde inning met een homerun.In Taichung leek Cuba comfortabel te winnen toen het de negende inning begon met een 7-2 voorsprong vs. Puerto Rico. Maar dat veranderde, want er volgde een 5-run rally. Cuba won uiteindelijk met 8-7 in tien innings.
Cuba had ook eerder in de wedstrijd al wat problemen. De ploeg scoorde tweemal in de eerste slagbeurt, maar daarna scoorde Puerto Rico in de derde en vierde inning om langszij te komen. De gelijkmaker werd gescoord toen Aldo Mendez de vierde inning begon met een homerun. Cuba hernam onmiddellijk weer de leiding door tweemaal te scoren in de 2e4 en nam meet afstand naar 7-2 in de volgende vier slagbeurten, waarin Alfredo Despaigne een solo-homerun sloeg in de vijfde inning.
In de 1e9, net nadat de Cubaanse Manager Victor Mesa vier verdedigende wissels had toegepast, kwam Puerto Rico plotseling tot een rally van vijf punten om voor de tweede keer langszij te komen en een verlenging af te dwingen. Hoogtepunt in de rally was een 3-run homerun van Richard Thon die de stand op 7-7 bracht!
Cuba scoorde daarna het winnende punt in de 2e10, de eerste keer dat de tie-break regel moest worden toegepast in dit toernooi. Met lopers op het eerste en derde honk en één uit eindigde een 'force play-grounder' van Yasiel Santoya bijna in een dubbelspel. Maar Santoya werd safe gegeven in een close play op het eerste honk en dat resulteerde in een walk-off RBI, want Yordan Manduley kon hierop vanaf het derde honk het winnende punt scoren.In Taipei boekte de USA een 10-0 shutout-winst tegen Mexico in acht innings. Mexico speelde eerder twee prima wedstrijden, winst vs. Venezuela en een nederlaag van slechts 6-5 tegen Japan. Aan de andere kant won de USA comfortabel vs. de Dominicaanse Republiek, maar kwam te kort tegen Venezuela.
Vandaag kwam de USA tot 13 honkslagen, waaronder een 5-uit-5 optreden van Matt McBride, die tweemaal scoorde en drie binnengeslagen punten had. Adam Frazier sloeg 3-uit-5.
De Amerikanen openden de score met twee runs in de tweede inning en voegden er twee toe in de volgende beurt. In de zesde inning werden weer drie punten gescoord om de voorsprong op te voeren naar 7-0. In de zevende zorgden een tweehonkslag van Frazier en een grounder van Dan Rohlfing voor een 9-0 stand. En in de achtste werd het verschil van 10 punten bereikt na een honkslag van McBride.
Mexico bereikte slechts tweemal het tweede honk op drie werpers. De Amerikaanse starter Zack Segovia gooide zes sterke innings. Hij schakelde acht opeenvolgende slagmensen op rij uit van de tweede tot en met vierde inning en werd gesteund met twee dubbelspelen.In Taoyuan stond Japan met 2-0 voor na twee innings tegen de Dominicaanse Republie, wat hierna langszij kwam. Japan, dat met 8-5 werd 'outhit', hernam de leiding in de achtste om met 4-2 te winnen en omgeslagen te blijven in Poule B.
In de eerste inning sloeg Tetsuto Yamada een tweehonkslag met twee uit en scoorde op een fout. Japan verdubbelde de voorsprong in de vierde toen Yamada opnieuw scoorde. Dit keer begon hij met vier wijd en scoorde na een honkslag van Sho Nakata.
De Dominicanen kwamen langszij in de zevende. Teoscar Hernandez opende met een ground-rule double, waarna hij met één uit scoorde toen Ronny Rodriguez homerde.
Japan hernam de leiding weer in de achtste. Met één uit kregen Yamada en Yoshitomo Tsutsugo vier wijd, waarna ze opschoven na schijn en scoorden op een hierna volgende tweehonkslag van Nakata.In Taichung speelden Chinese Taipei en Canada een thriller in een uitstekende atmosfeer. De wedstrijd duurde drie uur en 45 minuten voor 10.000 luidruchtige, enthousiaste en aanmoedigende toeschouwers. Canada won met 9-8 om ongeslagen te blijven in Poule A.
Canada stond met 2-0 achter na twee innings, maar leidde met 4-2 na vier. Taiwan kwam daarna langszij, maar Canada hernam de leiding via drie runs in de eerste helft van de zesde. Nadat Taiwan een punt terugpakte in de eigen zesde beurt nam Canada meer afstand door tweemaal te scoren in de achtste. Taiwan kwam daarna tot een rally van drie punten in de 2e8 om de achterstand te verkleinen tot 9-8, waarna de inning eindigde met een discutabele beslissing.
Het was een aanvallend productieve wedstrijden waarin 25 honkslagen werden geslagen, waaronder vijf homeruns.
Chinese Taipei opende de score in de tweede inning op een 2-run homerun van Chun-Hsiu Chen. Na eenmaal te hebben gescoord in de derde scoorde Canada nog eens drie punten in de vierde op vier hits, waaronder RBI-doubles van Sean Jamieson (one-run) en Jordan Lennerton (2-run). Maar Taiwan maakte er een 4-4 stand van in de vijfde toen Po-Jung Wang een 2-run homerun sloeg.
In de zesde inning nam Canada een 7-4 voorsprong, dankzij een puntscorende honkslag van Lennerton en een 2-run double van Brock Kjeldgaard. In de 2e6 pakte Taiwan een punt terug toen Chih-Sheng Lin begon met een homerun. Canada leek hierna de genadeklap uit te delen in de 1e8 toen Tyler O'Neill en Rene Tosoni beiden homerden om de stand op te voeren naar 9-5.
Maar hierna volgde een enerverende en spannende tweede helft van de achtste inning, waarin Taiwan driemaal scoorde met twee uit. Met één uit sloeg pinch-hitter Chih-Kang Kao een tweehonkslag en schoof op na een grounder. Hij scoorde op een honkslag van Chun-Hsiu Chen, waarna pinch-hitter Dai-Kang Yang een honkslag sloeg na een werperswissel. Nadat Yang was vervangen door pinch-runner Yung-Chi Chen volgde Po-Jung Wang met een 2-run double die de achterstand terugbracht tot slechts 9-8! Met Wang op het tweede honk dreunde volgende slagman Chien-Ming Chang de bal diep het rechts-midveld in. Daar rende midvelder Tyson Gillies naar achteren, ving de bal in het puntje van zijn handschoen, maar knalde tegen de omheining. Op dat moment schoot de bal uit zijn handschoen en werd gevangen door de voor hem staande rechtsvelder Rene Tosoni. Echter, het was niet duidelijk of de bal in contact was geweest met de omheining en zelfs de herhalingen uit verschillende hoeken konden geen honderd procent uitsluitsel geven. Aanvankelijk werd het signaal gegeven dat de play 'in play' was. Daarmee zou Chang een tweehonkslag hebben geslagen en had Wang het gelijkmakende punt gescoord. De umpires kwamen bij elkaar en na overleg werd er een vangbal gegeven en daarmee eindigde de inning. In de 2e9 liet Taipei een loper achter en verloor dus met 9-8.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.