Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Dodgers verslaan Mets en brengen series terug naar LA!
English
QUEENS, New York City, New York (USA) - De Los Angeles Dodgers wonnen dinsdagavond (13 oktober) met 3-1 van de New York Mets achter sterk werpen van Clayton Kershaw om hun best-of-five National League Championship Series met 2-2 in evenwicht te brengen. En daarmee keert de reeks terug naar Los Angeles, waar donderdag de beslissende vijfde wedstrijd wordt gespeeld.

Eerder vandaag wonnen de Chicago Cubs met 6-4 vs. de St. Louis Cardinals om hun NLDS te winnen en zich te plaatsen voor de League Championship Series.
Verslag Game 4, Cubs vs.Cardinals

Op woensdag worden de American League Division Series vervolgd met de vijfde en beslissende wedstrijd in beide reeksen. De Kansas City Royals spelen dan thuis tegen de Houston Astros, terwijl de Texas Rangers zijn afgereisd naar Canada voor de slotwedstrijd tegen de Toronto Blue Jays.Startende werpers vanavond waren linkshander Steven Matz voor de Mets en linkshander Clayton Kershaw voor de Dodgers.

De 24-jarige rookie Steven Matz maakte zijn Major League-debuut dit jaar op 28 juni. De linkshander startte zes wedstrijden in het seizoen en was 4-0, met 34 strikeouts in 35 2/3 inning en slechts tien vrije lopen. Met viermaal winst in zijn eerste vijf Major League-starts werd Matz pas de tweede werper in de Mets-historie die dat presteerde. Matz gooide eenmaal dit seizoen tegen de Dodgers en in dat duel was hij de winnende werper op 5 juli, wat zijn tweede start was in de big league. Vanavond werd hij de vierde Mets-starter op rij die zijn 'postseason'-debuut maakte.

De 27-jarige Clayton Kershaw was 16-7 dit seizoen, zijn achtste bij de Dodgers. Kershaw kwam tot 301 keer drie slag in 232 2/3 inning en gooide slechts 42 keer vier wijd, terwijl hij 163 honkslagen moest incasseren. Zijn 301 strikeouts en het aantal gegooide innings waren de meeste dit seizoen in de Major League. Hij werd de eerste werper die de grens van 300 strikeouts bereikte sinds 2002. Zijn 301 strikeouts zijn het vierde hoogste aantal in de club-historie. De hogere aantal zijn 382, 317 en 306 en die werden allen gerealiseer door de legendarische werper Sandy Koufax. Afgelopen vrijdag was Kershaw de startende en verliezende werper voor de Dodgers in de eerste wedstrijd tegen de Mets. Dat was zijn vijfde opeenvolgende 'postseason'-nederlaag sinds 2013.OK, eerst een stukje geschiedenis.
De New York Mets spelen hun thuiswedstrijden in Citi Field, dat is gelegen in Flushing, een wijk in Queens en dat is weer een stadsdeel van New York City. Dit jaar is het 370 jaar geleden dat Flushing werd gesticht door Nederlandse kolonisten op de oostkant van Flushing Creek onder de vlag van de Nederlandse West-Indische Compagnie en maakte toen deel uit van de kolonie Nieuw-Nederland. De nederzetting werd vernoemd naar de Nederlandse stad Vlissingen. Flushing werd later de ver-Engelste versie van de Nederlandse naam Vlissingen die daar eerst in gebruik was. Flushing behoorde tot New Amsterdam, de 17e eeuwse Nederlandse nederzetting op de zuidelijke tip van het eiland Manhattan, wat toen de zetel was van de koloniale regering van New Netherlands. In 1664 namen de Engelsen de controle over in New Amsterdam en gaven die de nieuwe naam Province of New York. New Amsterdam werd hernoemd in New York op 8 september 1664 ter ere van de toenmalige Hertog van York (de later Koning James II van Engeland) in wiens naam de Engelsen het gebied hadden veroverd.

In die dagen was Peter Stuyvesant (circa 1612–1672) de laatste Nederlandse directeur-generaal van de kolonie New Netherland van 1647 totdat het werd overgenomen door de Engelsen in 1664 die het toen omdoopten in New York. Hij was een belangrijk persoon in de vroege geschiedenis van New York City en breidde de nederzetting New Amsterdam flink uit. Onder de projecten die onder zijn leiding werden uitgevoerd waren het creëren van een beschermende muur ('wall') in Wall Street, het kanaal dat later Broad Street en Broadway werd.


...Jimmy Rollins, die nu voor de Dodgers speelt,...
...won de World Series in 2008 met de Philadelphia Phillies...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor de wedstrijd van vanavond maakte Dodgers-Manager Don Mattingly een aantal wijzigingen in zijn line-up. Hij begon weer met rookie Corey Seager (die 1-uit-8 sloeg in de eerste twee wedstrijden) als korte stop. Veteraan Jimmy Rollins startte in Game 3. Verder maakten Yasiel Puig en Justin Ruggiano hun eerste start in het outfield. Rollins kwam vanavond verdedigend in de wedstrijd in de tweede helft van de achtste inning.

Beide teams lieten één loper achter in de eerste twee innings. De Dodgers openden daarna de score met drie runs met twee uit in de eerste helft van de derde slagbeurt op Steven Matz. Met één uit sloeg werper Clayton Kershaw een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Kiké Hernandez. Hierna zorgde Howie Kendrick met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk. Adrian Gonzalez volgde met een honkslag om het eerste punt binnen te brengen, waarna Justin Turner een 2-run double toe te voegen om er 3-0 van te maken.

De Mets pakten een punt terug in de tweede helft van de vierde. Nadat Kershaw negen slagmensen op rij had uitgeschakeld homerde Daniel Murphy met één uit. Murphy had ook een homerun op Kershaw geslagen in de eerste wedstrijd.

In de vijfde inning strandden beide teams lopers. Kiké Hernandez opende voor de Dodgers met een honkslag. Met twee uit en Hernandez inmiddels op het tweede honk kreeg Justin Turner opzettelijk vier wijd. Steven Matz eindigde de inning hierna met een strikeout.

In de 2e5 begon Kershaw met strikeouts. Hij kreeg daarna een honkslag tegen van Juan Lagares, maar sloot af met zijn derde strikeout in deze slagbeurt.

De 42-jarige veteraan Bartolo Colón nam de Mets-pitching over in de eerste helft van de zesde. De Dominicaanse rechtshander kreeg drie nullen op rij, waarvan twee via drie slag. In de 2e6 kreeg ook Kershaw weer drie opeenvolgende nullen voor de Dodgers, waaronder twee strikeouts om zijn totaal op te voeren naar acht.

In de 1e7 werd Colón gesteund met een dubbelspel, waarna Kershaw in de 2e7 een lead-off single moest incasseren, maar daarna weer drie slagmensen op rij uitschakelde. Het was pas de derde honkslag die Kershaw tegen kreeg.

Chris Hatcher nam het werpen van Kershaw over in de tweede helft van de achtste inning. Na de eerste twee slagmensen te hebben uitgeschakeld gooide hij vier wijd op Curtis Granderson. En dat bracht Dodger-closer Kenley Jansen naar de heuvel om het op te nemen tegen David Wright. De Dodgers lieten Granderson het tweede honk stelen, waarna Jansen vier wijd gooide op Wright, nadat er kort een discussie was over een fout-tip-strikeout. In de competitie had Jansen slechts achtmaal vier wijd gegooid in 52 1/3 inning. Maar met lopers op het eerste en tweede honk kwam er een einde aan de inning toen Daniel Murphy werd uitgevangen.

In de 2e9 kreeg Jansen drie nullen op rij, inclusief drie slag voor de eerste twee slagmensen, en verdiende zijn tweede save. En daarmee kwam er einde aan de persoonlijke 5-game losing streak van Clayton Kershaw.

En daarmee ook keert de reeks terug naar Los Angeles voor Game 5.

(13 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.