Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 december 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Team Europe geeft vroege voorsprong uit handen tegen Koreanen
English
TAICHUNG (Taiwan) - Team Europe speelde zondag (13 december) een prima wedstrijd tegen het KBO Team uit Zuid-Korea, maar eindigde wederom aan de verkeerde kant van de score en verloor met 8-6. Desondanks, hoewel tot nu toe slechts eenmaal werd gewonnen, toonde het team wederom aan dat het zich kan meten met de Aziatische tegenstanders in de Asia Winter Baseball League.

Team Europe stond met 5-1 voor halverwege de tweede inning, maar verzuimde die voorsprong vast te houden. Het KBO Team scoorde vijf punten in de derde en vierde inning, waarna Team Europe langszij kwam in de vijfde. De Koreanen braken de 6-6 stand vervolgens in de zesde om een beslissende voorsprong te nemen.

's Avonds won het NPB Team (Japan) met 8-2 van het Taiwan Beer CPBL Team om alleen bezit te nemen van de koppositie in de competitie.

Gisteren (zaterdag) was Team Europe vrij. Het NPB Team won toen met 14-9 van de Zuid-Koreaanse ploeg, die op dat moment koploper was. Het duel tussen het CPBL Team en het Chinese Taipei National Training Team eindigde in een 5-5 gelijkspel. Voor het CPBL Team was dit het vierde gelijkspel, terwijl het pas het eerste was voor de Taipei-formatie. Door de resultaten van zaterdag klom het NPB Team toen naar een gedeelde eerste plaats met het Taipei-team.

Team Europe speelt de volgende wedstrijd op maandag (14 december), aanvang 18:00 uur lokale tijd (11 uur 's morgens Nederlandse tijd). De ploeg ontmoet dan het Chinese Taipei Training Team.

(13 december)Team Europe startte voortvarend en nam een 2-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning op starter Jae-Yong Cha. Voor de linkshander was dit al zijn achtste optreden in het seizoen. In de 7 2/3 inning die hij tot dan toe had gegooid had Cha slechts twee honkslagen toegestaan. Maar in de openingsbeurt moest hij nu vier Europese hits incasseren.

Met een 3-wijd-2-slag-stand sloeg lead-off hitter Urving Kemp een line drive tweehonkslag langs de linksveldlijn, waarna hij opschoof toen volgende slagman Sebastiano Poma een honkslag sloeg op de eerste worp die hij zag van Cha. De volgende worp eindigde in de grond voor een wilde worp en dat stelde Kemp in de gelegenheid het eerste punt te scoren. Poma schoof op naar het tweede honk, waarna hij opschoof op een grounder van Federico Giordani en scoorde op een honkslag van Alberto Mineo. Maike Ehmcke volgde daarna ook met een honkslag. Maar hierna maakte midvelder Byun-Gok Bae een fraaie running catch op een uithaal van Mattia Mercuri, waarna een grounder van Rashid Gerard de slagbeurt afsloot, maar het scorebord toonde een 2-0 voorsprong voor de Europese ploeg.

Linkshander Gianny Fracciolla startte voor Team Europe. In de voorgaande wedstrijd van de Europeanen, twee dagen geleden op vrijdag, gooide de Italiaan de laatste inning van het duel tegen het CPBL Team. Team Europe scoorde toen tweemaal in de eerste helft van de negende inning om een 4-3 voorsprong te nemen, maar in de 2e9 kreeg Fracciolla een punt tegen met twee uit, zodat het duel uiteindelijk met een 4-4 stand eindigde.

In de tweede helft van de eerste inning pakten de Koreanen één punt terug op Fracciolla. Met een stand van 0-wijd-2-slag dreunde lead-off hitter Byun-Gok Bae de bal diep het rechtsveld in voor een driehonkslag. Fracciolla volgde met een strikeout, maar moest daarna een puntscorende honkslag toestaan aan Hyun Jung, één van de beste slagmensen in het KBO Team met een .395 slaggemiddelde. Met het binnenslaan van Bae verhoogde hij zijn RBI-totaal naar 13. Een dubbelspel sloot de slagbeurt vervolgens af.

Team Europe kwam hierna tot een 3-run rally met twee uit in de tweede inning. Met één uit kreeg Luca Martone vier wijd, waarna hij scoorde op een 2-out double van Sebastiano Poma. Daarmee sloeg Poma zijn tweede punt binnen en verhoogde zijn RBI-totaal naar negen. De linkshandige slagman is de zoon van voormalig Italiaans international Gianguido Poma, die negen seizoenen voor Parma speelde in de hoogste Italiaanse afdeling (Serie-A), nadat hij al vier jaar op het hoogte niveau had gespeeld voor Bologna. Nu speelt ook zijn zoon voor Parma. Met Poma op het tweede honk leverde volgende slagman Federico Giordani een puntscorende honkslag af en zette Europa op een 4-1 voorsprong. Nadat volgende slagman Alberto Mineo een foutbal had geslagen wisselde de Koreaanse coaching de catcher. Aziatische teams maken regelmatig verdedigende wissels op sleutelposities tijdens een inning, vooral bij een achterstand. Echter, de Europese hitting ging gewoon door, want Mineo sloeg een tweehonkslag en zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. En ook het scoren was nog niet afgelopen, want Cha gooide weer een wilde worp. Giordani scoorde, Mineo bereikte het derde honk en Team Europe stond met 5-1 voor! Toen volgende slagman Maik Ehmcke vier wijd kreeg betekende dat het einde voor Cha, die in het farmteam gooit van de professionele Lotte Giants. Spelers van farmteams, die soms ook worden genoemd op een roster van een big league-club, dragen meestal zeer hoge rugnummers. Cha's rugnummer is 109. De linkshander had zeven honkslagen moeten toestaan, waarvan vijf van linkshandige slagmensen Poma (2), Mineo (2) en Ehmcke (1). Jue-Un Song nam de pitching over. Hij gooide eveneens in zijn achtste wedstrijd van het seizoen. In de negen innings die hij had gegooid voor vandaag had Song 18 honkslagen toegestaan. Song raakte Mattia Mercuri met zijn tweede worp, zodat de honken vol kwamen te staan. En uiteraard zorgde het ook voor een gedwongen loop en dat is precies wat er gebeurde op een grounder van Rashid Gerard, waardoor de inning ten einde kwam. Maar Team Europe had nu een ogenschijnlijk comfortabele 5-1 voorsprong!

Na de lange eerste helft van de tweede inning volgden twee snelle slagbeurten. In de 2e2 kreeg Fracciolla drie nullen op rij om de voorsprong te beschermen. In de 1e3 kreeg Urving Kemp vier wijd met twee uit, maar werd daarna uitgeschakeld bij een steelpoging.

En zo, nadat Kemp net zijn derde slagbeurt in het duel had afgewerkt, kwamen de nummers 8 en 9 uit de Koreaanse slagvolgorde pas voor het eerst aan slag in dit duel in de tweede helft van de derde inning. Maar na het gooien van twee prima innings kwam Gianny Fracciolla in de derde snel in de problemen. Sa-Hoon Kim, die de catching in de voorgaande inning had overgenomen, opende met een honkslag. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Sun-Gkon Lee vier wijd kreeg en Byun-Gok Bae een honkslag in kort rechts-midveld net buiten bereik van de Europese verdediging. Een hierna volgende vrije loop voor Bon-Ki Shin zorgde voor een automatisch punt. Dat leidde tot een werperswissel, want Manager Gilberto Gerali haalde de Spaanse rechtshander Javier Sanchez naar de heuvel. Hij begon met vier wijd voor Hyun Jung en dat zorgde voor het volgende Koreaanse punt. Het KBO Team scoorde opnieuw een punt toen Chi-Hong An volgde met een opoferingsslag. Een hierna volgende line drive leidde tot een dubbelspel, maar de Koreanen hadden de achterstand teruggebracht tot slechts 5-4.

Nadat de Europeanen op rij waren uitgeschakeld in de 1e4 bereikten de Koreanen weer de honken in hun helft van de vierde slagbeurt en draaiden het duel in eigen voordeel om. Kyun-Grok Lee begon met vier wijd en na een pop-out in het midveld zorgde een honkslag van Sa-Hoon Kim voor de volgende honkloper. Een honkslag van Sun-Gkon Lee volgde om de voorste loper binnen te brengen en zo was het weer een nieuwe wedstrijd, want het KBO Team had de stand in balans gebracht, 5-5. En dat leidde weer tot een nieuwe werperswissel. De Duitse rechtshander Lucas Dickman nam het over, maar hij zag Byun-Gok Bae een opofferingsslag slaan die de stand op 6-5 bracht in voordeel van de Zuid-Koreaanse ploeg.

Ondanks het tegen krijgen van vijf punten in de laatste twee slagbeurten die van een voorsprong een achterstand maakten kwam Team Europe weer terug in de eerste helft van de vijfde inning. Maik Ehmcke begon met vier wijd, bereikte het derde honk na een honkslag van Mattia Mercuri en scoorde op een honkslag van Rashid Gerard, die pas zijn tweede punt van het seizoen binnensloeg, maar daarmee wel de stand op 6-6 bracht. Dit keer volgde een Koreaanse werperswissel, want Geon-Yeop Heo nam het over. De rechtshander begon met een strikeout, waarna Mercuri werd uitgeschakeld bij een steelpoging van het derde honk. Op het moment van de sliding en de tik volgde een ongelukkige botsing, want derde honkman Dae-In Hwang's linkerknie bevond zich tussen de spike van Mercuri en het honk. Hwang liep hierdoor een knieblessure op en moest van het veld worden gedragen. Een grounder sloot de slagbeurt af, maar de stand was weer in balans.

Standings
#TeamGWLT
1NPB Team13742
2KBO Team12534
3Chinese Taipei Training Team11641
4Taiwan Beer CPBL Team12444
5Team Europe12183
In de 2e5 opende Hyun Jung met een tweehonkslag voor het KBO Team. Hierna maakte rechtsvelder Maik Ehmcke een fraaie vangbal op een uithaal van volgende slagman Chi-Hong An. Terwijl Ehmcke de bal teruggooide richting tweede honk was Jung (die op het moment van de vangbal van het honk af stond) opgeschoven, maar de reacties van de Europese verdediging toonde duidelijk dat hij dat niet op de juiste wijze had gedaan. Manager Gilberto Gerali ging dan ook onmiddellijk naar de Home Plate Umpire. Die haalde zijn drie collega's bij hem en nadat zij de situatie hadden besproken werd Jung inderdaad uitgegeven, omdat hij het honk niet opnieuw had aangeraakt nadat de bal was gevangen voordat hij richting derde honk was vertrokken. De Koreaanse Manager wilde hierna uiteraard ook een uitleg, maar de beslissing bleef staan en dus werd een dubbelspel genoteerd. Hierna sloot een vangbal de slagbeurt af.

Nadat Team Europe een loper op het tweede honk had achtergelaten in de 1e6 nam het KBO Team even later de leiding. Met één uit gooide Dickman vier wijd op Dong-Hwi Im, die in de voorgaande inning de nieuwe derde honkman was geworden. Hij schoof op na een wilde worp, waarna hij scoorde op een honkslag van Sa-Hoon Kim, die 3-uit-3 sloeg sinds hij de nieuwe catcher was geworden tijdens de tweede inning. Naast het slaan van drie honkslagen had hij ook al tweemaal gescoord en sloeg hij nu het leidende punt binnen (hij werd na afloop gekozen tot MVP). Nu met een 7-6 achterstand werd Diego Fabiani de nieuwe werper voor Team Europe. De rechtshander schakelde de volgende twee slagmensen uit.

Team Europe liet weer een loper in scoringspositie achter in de eerste helft van de zevende inning. Team KBO voegde daarna nog een punt toe in de tweede helft van deze inning op nieuwe werper Maickel Rietel. De Nederlandse rechtshander schakelde de eerste twee slagmensen uit, maar moest toen een homerun incasseren van Chi-Hong An, zijn eerste van het seizoen. Volgende slagman Seung-Yeol Yoon popte de bal vervolgens naar kort midveld, waar de Europese verdediging de bal waarschijnlijk door de zon uit het oog verloor. De bal viel op de grond tussen vier spelers en Yoon kreeg een tweehonkslag op zijn naam. De volgende slagman sloeg een grounder, maar Rietel had nu 18 honkslagen moesten toestaan in de 10 2/3 inning die hij nu had gegooid in vijf optredens.

Robin Schel gooide de achtste inning voor Team Europe. Nadat hij de eerste slagman met drie slag had uitgeschakelde veranderde hij de richting van een hierna volgende comeback-grounder, maar korte stop Mattia Mercuri fielde de bal met zijn blote hand en maakte een schitterende play om de slagman uit te schakelen. Hierna kreeg Schel een honkslag tegen, volgde met vier wijd, maar die lopers bleven achter.

In de laatste twee Europese slagbeurten werden zes slagmensen uitgeschakeld en zo stond de ploeg uiteindelijk met lege handen na een 5-1 voosrprong in de tweede inning.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.