Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Royals winnen overtuigend vs. Astros en gaan naar ALCS!
English
KANSAS CITY, Missouri (USA) - De Kansas City Royals stonden kort met 2-0 achter, maar wonnen met 7-2 achter sterke pitching van Johnny Cueto op woensdagavond (14 oktober) in Game 5 vs. de Houston Atros om hun American League Division Series met 3-2 te winnen. Hiermee plaatsten de Royals zich voor de best-of-seven American League Championship Series, die vrijdag in Kansas City begint.

Met de winst hebben de Royals nu tien van hun laatste 13 'postseason'-wedstrijden op eigen veld gewonnen. De Royals hadden dit seizoen het beste 'home-record' in de American League met 51-30.

Met de winst keren de Royals ook weer terug naar de LCS, die de ploeg vorig jaar won op weg naar de World Series, die toen werd verloren van San Francisco Giants. De laatste keer voor vorig jaar dat de Royals in de Play-Offs speelden was in 1985 toen men de World Series won.

Eerder vandaag wonnen de Toronto Blue Jays een met actie gevulde vijfde wedstrijd vol emoties met 6-3 vs. de Texas Rangers om hun ALDS met 3-2 te winnen. Daarmee plaatste Toronto zich als eerste ploeg voor de American League Championship Series.
Verslag Game 5, Blue Jays vs. Rangers

Op donderdag wordt de vijfde en laatste wedstrijd gespeeld tussen de Los Angeles Dodgers en New York Mets in de NLDS. De winnaar van dat duel opent zaterdag de National League Championship Series op eigen veld tegen de Chicago Cubs, dat dinsdag hun NLDS met 3-1 won vs. St. Louis Cardinals.Startende werpers vanavond waren rechtshander Johnny Cueto voor de Royals en rechtshander Collin McHugh voor de Astros.

De 29-jarige Johnny Cueto kwam in juli naar de Royals in een ruil met de Cincinnati Reds. Dit seizoen was de Dominican 11-13, nadat hij een jaar geleden 20 wedstrijden had gewonnen. In zijn loopbaan is Cueto 3-6 tegen de Astros. Vanavond was zijn vijfde 'postseason'-start en tweede in deze reeks. Hij startte Game 2, maar had toen een 'no-decision' in wat een 5-4 overwinning was voor de Royals.

De 28-jarige Collin McHugh was dit seizoen 19-7 en kwam tot 171 strikeouts in 203 2/3 inning. In zijn loopbaan is McHugh is 1-0 vs. de Royals. McHugh was de startende en winnende werper in Game 1 van deze reeks, een 5-2 winst van de Astros in Kansas City.Na op rij te zijn uitgeschakeld door Johnny Cueto in de eerste inning sloeg Houston toe in de tweede slagbeurt. Aanvankelijk werden de eerste twee slagmensen weer uitgeschakeld, maar daarna sloeg Evan Gattis een honkslag en volgde Luis Valbuena met een homerun om er 2-0 van te maken. Cueto kreeg daarna weer drie nullen op rij in de derde.

Houston-starter Collin McHugh gooide vier wijd op Ben Zobrist met één uit in de eerste inning, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel. Hij kreeg even later drie nullen op rij in de tweede inning, maar kreeg een lead-off single tegen van Salvador Pérez in de derde. Opnieuw kreeg McHugh daarna hulp van zijn verdediging, want er volgde wederom een dubbelspel. Hierna bereikte Álex Ríos het honk via een infield-hit, maar hij bleef achter.

In de tweede helft van de vierde inning pakten de Royals een punt terug. Met één uit sloeg Lorenzo Cain een honkslag, waarna hij helemaal vanaf het eerste honk scoorde op een honkslag in het midveld van Eric Hosmer, die zelf achterbleef.

Nadat hij de twee punten had tegen gekregen in de eerste helft van de tweede inning schakelde Johnny Cueto tien slagmensen op rij uit, waarvan vijf met drie slag.

In de 2e5 begonnen de Royals iets terug te doen op McHugh. Lead-off hitter Salvador Pérez werd geraakt door een worp, waarna Alex Gordon volgde met een ground-rule double. Dat betekende het einde voor McHugh, die werd opgevolgd door Mike Fiers. Even later scoorden Pérez en Gordon beiden toen Álex Ríos een tweehonkslag sloeg langs de derde honk-lijn, waarbij de bal net voor het derde honk op goed gebied bleef, voordat die na het passeren van het honk naar fout gebied draaide. En daarmee namen de Royals een 3-2 voorsprong. Ríos werd naar het derde honk gebracht via een opofferingsstootslag van Alcides Escobar en scoorde kort erna op een opofferingsslag van Ben Zobrist om er een 4-2 stand van te maken.

Hierna bleef Cueto domineren, want hij kreeg ook drie nullen op rij in de zesde, zevende en achtste inning. Zodoende schakelde hij 19 slagmensen op rij uit sinds de tweede inning! En hij voerde ook zijn strikeout-totaal op naar acht.

In de 2e8 nam Dallas Keuchel de pitching bij Houston over in de hoop de Royals van verder scoren af te houden, maar dat gebeurde niet! Alcides Escobar opende met een tweehonkslag. Nadat een line drive van Ben Zobrist was gevangen gooide Keuchel opzettelijk vier wijd op Lorenzo Cain om een gedwongen loop op te zetten. Een pop-foul volgde, maar daarna dreunde Kendrys Morales de bal diep het midveld in voor een 3-run homerun die de voorsprong opvoerde naar 7-2!

Closer Wade Davis gooide de negende inning voor de Royals en kreeg drie nullen op rij. Het begon met een strikeout en eindigde met een schitterende vangbal tegen de omheining van rechtsvelder Paulo Orlando, die in de voorgaande inning in de wedstrijd was gekomen.

De Astros werden op slechts twee honkslagen gehouden. In Game 4 op maandag sloeg Carlos Correa 4-uit-4 met een tweehonkslag en twee homeruns voor de Astros. Daarmee werd hij de jongste speler ooit die twee homeruns sloeg in een American League 'postseason'-wedstrijd. De jongste speler ooit die twee homeruns sloeg in een 'postseason'-wedstrijd is Andruw Jones, die tweemaal homerde in de 1996 World Series als speler van de Atlanta Braves (National League). Met zijn honkslag, tweehonkslag en twee homeruns had Correa elf totaal honken in het duel van maandag. Dat is het hoogste ooit voor een korte stop in een 'postseason'-wedstrijd. Het vorige record was 10, gerealiseerd in de eerste wedstrijd van de 2006 ALDS door Derek Jeter van de New York Yankees.

Maar vanavond was het een compleet ander verhaal. En zo wonnen de Royals de series en hebben nu de kans de American League-titel te prolongeren. De ploeg treft nu de Toronto Blue Jays in de ALCS en begint in eigen stadion.

(14 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.