Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Japan wint vs. USA; Taiwan verslaat Cuba; 5 teams naar Kwart-Finales
English
TAOYUAN / TAICHUNG / TAIPEI / DOULIU (Taiwan) - Japan en Canada bleven ongeslagen in de voorronde van de Premier12 via winst van hun wedstrijden op zaterdag (13 november), Dag 7 van het evenement.

Vandaag verzekerden vijf teams zichzelf van een plek in de Kwart-Finales, die maandag worden gespeeld. De winnaars van die wedstrijden reizen daarna af naar Tokyo (Japan), waar aanstaande donderdag en vrijdag de Halve Finales worden gespeeld. De wedstrijd om het Brons en de Finale worden zaterdag 21 november gespeeld in de Tokyo Dome.

Vanmiddag won het Nederlands Koninkrijksteam met 11-7 van Puerto Rico en werd de eerste ploeg die officiëel de kwartfinale bereikte.
Verslag van deze wedstrijd

Later vandaag bereikten ook Zuid-Korea, Japan en Canada de Kwart-Finales. De USA, dat ruim verloor van Japan, bereikte eveneens de top-8 na het verlies van Mexico. Een gelijke stand tussen drie teams is nog mogelijk in Poule B, maar de USA zal zich dan plaatsen op basis van de Team Quality Balance tie-breaker.

Voor aanvang van alle wedstrijden vandaag was er een moment stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tragische gebeurtenissen vrijdagavond in de Franse hoofdstad Parijs.

(14 november)Venezuela vs. Dominicaanse Republiek
De dag begon met het duel tussen Venezuela en de Dominicaanse Republiek in Taoyuan. Venezuela won met 8-6 en daardoor bleven de Dominicanen puntloos en werden uitgeschakeld voor de kwartfinales. Twee jaar geleden won de Dominicaanse Republiek de derde editie van de World Baseball Classic en is daardoor de regerend wereldkampioen, want de WBC heeft de status van Wereldkampioenschap. Venezuela moet nu hopen dat Mexico zondag onderuit gaat tegen de Dominicanen. In dat geval zal ook Venezuela de top-8 bereiken. Een ander scenario voor Venezuela om zich te plaatsen is om zelf zondag te winnen tegen het nog ongeslagen Japan.

De Dominicanen stonden na de eerste inning met 1-0 achter, maar scoorden daarna driemaal op vijf hits in de eerste helft van de tweede inning. De gelijkmaker werd gescoord op een 'double play-grounder', waarna een honkslag van Robinzon Diaz en een foute aangooi de volgende twee punten opleverden.

Venezuela pakte een punt terug in de derde toen Gregorio Petit homerde, maar de Dominicanen namen meer afstand door tweemaal te scoren in de vierde inning om een 5-2 voorsprong te nemen. Met lopers op het tweede en derde honk volgde een puntscorende honkslag van Ronny Rodriguez. Later in de slagbeurt leidde een nieuwe foute aangooi tot het vijfde Dominicaanse punt.

Maar hierna draaide het duel om in voordeel van Venezuela. Een honkslag van Rainer Olmedo verkleinde de Venezolaanse achterstand naar 5-3 in de vijfde inning, waarna de ploeg langszij kwam in de zesde slagbeurt. Met twee uit en de honken vol leverde Renny Osuna een 2-run single af om de stand p 5-5 te brengen.

In de zevende nam Venezuela een 8-5 voorsprong. Rainer Olmedo opende met een honkslag, waarna Gregorio Petit werd geraakt door een worp. Nadat de twee waren opgeschoven op een opofferingsstootslag kreeg Juan Luis Rivera opzettelijk vier wijd. Na een werperswissel leverde Luis Jimenez een 3-run double af en veegde de honken schoon.

De Dominicanen scoorden nog slechts eenmaal in de achtste.Mexico vs. Zuid-Korea
In de avond, in Taipei, won Zuid-Korea met 4-3 vs. Mexico. Met de winst bereikte ook Zuid-Korea de Kwart-Finales. Wanneer Mexico zondag wint van de Dominicaanse Republiek en Venezuela verliest van Japan zal ook Mexico zich plaatsen en is Venezuela uitgeschakeld. Door het Mexicaanse verlies kwalificeerde ook de USA zich voor de top-8.

De Aziatische ploeg had een 4-0 voorsprong in de derde inning, werd daarna puntloos gehouden, maar hield de voorsprong vast. Mexico begon terug te komen in de 2e3, maar kwam net te kort.

Zuid-Korea opende met twee runs in de eerste inning. Keun-woo Jeong en Yong-kyu Lee kregen beiden vier wijd, waarna de twee scoorden op een tweehonkslag van Hyun-soo Kim.

Een punt werd toegevoegd in de tweede slagbeurt. Met twee uit sloegen Jae-ho Kim en Keun-woo Jeong back-to-back doubles, die er 3-0 van maakten.

De voorsprong werd opgevoerd naar 4-0 in de derde inning toen Byung-ho Park homerde met twee uit.

In de 2e3 pakte Mexico twee runs terug. José Torres kreeg vier wijd en scoorde op een 'one-out triple' van Juan Perez. De laatste scoorde even later op een opofferingsslag van Kevin Medrano.

In de vijfde maakte Mexico er 4-3 van dankzij een wilde worp, maar was niet in staat het duel om te draaien en stond uiteindelijk met lege handen.
...De crew van deze wedstrijd...
...Atsushi Kittaka (1B, Japan), Edgar Estivison (HP, Panama),...
...Chung-Hung Wang (3B, Taiwan), Winfried Berkvens (2B, Nederland)...
USA vs. Japan
In Taoyuan bleef Japan omgeslagen door met 10-2 te winnen vs. USA en kwalificeerde zich voor de Kwart-Finales. Ondanks het verlies ging ook de USA door naar de top-8, dankzij het verlies van Mexico en mogelijke combinaties in de stand na de wedstrijden van zondag.

Aanvankelijk leidde de USA met 2-0 na drie innings. In de tweede homerde Matt McBride en in de derde werd het tweede punt gescoord op een honkslag van Bret Eibner.

Japan pakte een punt terug in de vierde op een tweehonkslag van Yoshitomo Tsutsugo en kwam daarna tot een rally van vier punten op vier honkslagen in de zesde beurt na een Amerikaanse werperswissel. Met één uit kreeg Tetsuto Yamada vier wijd en sloeg Takeya Nakamura een honkslag. Na een nieuwe werperswissel bracht Yoshitomo Tsutsugo het gelijkmakende punt binnen met een honkslag, waarna Sho Nakata volgde met een 3-run homerun die Japan een 5-2 voorsprong opleverde.

In de zevende voegde Japan nog eens vijf punten toe. Shogo Akiyama begon met vier wijd, gevolgd door een werperswissel. Hij schoof op na een opofferingsstootslag, waarna Tetsuto Yamada vier wijd kreeg. Met twee uit zorgde Yoshitomo Tsutsugo met een honkslag voor een punt, maar daarna kwamen de honken vol te staan toen Sho Nakata vier wijd kreeg. Hierna tekende Nobuhiro Matsuda voor de grote klap in deze wedstrijd, want hij sloeg een grand slam homerun om de stand op te voeren naar 10-2!

In dit duel stond de Nederlandse umpire Winfried Berkvens bij het tweede honk.Canada vs. Italië
In Douliu City boekte Canada een 4-0 shutout-zege tegen Italië. En daarmee plaatse ook Canada zich officiëel voor de Kwart-Finales, terwijl Italië werd uitgeschakeld.

Italië, dat in de eerste twee wedstrijden met 7-1 verloor en daarna met 16-1 werd verpletterd door het Nederlands Koninkrijksteam, speelde vandaag een goede wedstrijd. Twee werpers stonden samen slechts vijf honkslagen toe. Starter Luis Lugo kwam tot zeven strikeouts in de vijf innings die hij gooide.

Canada opende de score met twee runs in de eerste inning. Met één uit kreeg Pete Orr vier wind, waarna Tyler O'Neill homerde.

Twee punten werden toegevoegd in de vierde inning, dankzij een opofferingsslag van Skyler Stromsmoe en een stootslag-honkslag van Sean Jamieson.

Italië bereikte slechts tweemaal het derde honk in deze wedstrijd. De eerste keer was in de zevende inning toen Alessandro Vaglio begon met een tweehonkslag en opschoof na een grounder. De tweede keer was in de achtste slagbeurt. Nicholas Morreale begon toen met vier wijd, schoof op na een grounder en een wilde worp, maar strandde toen op het derde honk.

De Nederlandse scorer Linda Steijger was bij deze wedstrijd één van de drie Official Scorers.Chinese Taipei vs. Cuba
In Taichung brak Chinese Taipei een 1-1 stand met een 3-run homerun in de achtste inning om met 4-1 te winnen van Cuba en dat was een belangrijke zege voor het gastland. Beide teams kunnen zich zondag plaatsen voor de Kwart-Finales. Taiwan ontmoet dan Puerto Rico in een cruciale middagwedstrijd. Wanneer Taiwan wint plaatst de ploeg zich samen met Cuba. Cuba heeft de beste kaarten zich op eigen kracht te plaatsen, want het speelt tegen het nog puntloze Italië. Wanneer Puerto Rico en Cuba beide winnen zullen zij doorgaan en is Taiwan uitgeschakeld. Wanneer Puerto Rico wint en Cuba verliest resulteert dat in een gelijke stand met Taiwan. De uitslag van het duel tussen Puerto Rico en Taiwan is dan bepalend voor de eindstand van deze drie teams, waarvan er twee naar de volgende ronde zullen gaan.

In de tweede inning opende Taipei de score. Met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit leverde Dai-Kang Yang een puntscorende honkslag af.

Cuba was onsuccesvol op de honken in de eerste slagbeurten. In de tweede werd Alfredo Despaigne uitgeschakeld op het derde honk bij een poging op te schuiven op een grounder richting kort van Alexander Malleta, die even later zelf uitging bij een steelpoging. In de derde ging Lourdes Gurriel uit bij een steelpoging.

Taiwan liet twee lopers achter op de honken in de vierde en draaide zelf een dubbelspel in de vijfde, maar zag Cuba langszij komen in de zesde. Met twee uit sloeg Yulieski Gurriel een driehonkslag en scoorde op een fout om er een 1-1 stand van te maken.

Taiwan liet daarna de honken vol achter in de zesde inning en in de zevende strandden er twee lopers. Maar in de achtste inning hadden de ruim 17.000 uitbundige toeschouwers nog meer reden om aan te moedigen. Po-Hung Wang begon met vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Wang schoof op na een opofferingsstootslag en Yen-Wen Kuo kreeg daarna opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Echter, hierna dreunde Chih-Sheng Lin de bal diep het linksveld in voor een 3-run homerun en een 4-1 voorsprong voor de Taiwanese ploeg.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.