Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Kwartfinales bekend; Cuba, Puerto Rico, Mexico completeren top-8
English
TAOYUAN / TAICHUNG / TAIPEI / DOULIU (Taiwan) - De Premier12 Kwart-Finales voor maandag zijn bekend. Op zondag (15 november) werd de voorronde afgesloten met een 3-2 winst in 10 innings van de USA vs. Zuid-Korea.

Canada, Koninkrijksteam Nederland, Japan, Zuid-Korea en USA verzekerden zich zaterdag van een plek in de top-8. Vandaag kregen zij gezelschap van Cuba, Puerto Rico en Mexico.

Maandag worden de kwartfinales gespeeld in Taichung en Taoyuan.
Om 12:30 ur lokale tijd (6:30 uur Nederlandse tijd) ontmoet Canada Mexico in Taichung, terwijl Netherlands het opneemt tegen de USA in Taoyuan. In de avond, aanvang 18:30 uur (11:30 uur Ned. tijd) speelt Zuid-Korea tegen Cuba in Taichung. Op dezelfde tijd gaat in Taoyuan het duel van start tussen Puerto Rico en Japan.

Vandaag verloor het Nederlands Koninkrijksteam met 3-1 van Canada, dat ongeslagen bleef en op de eerste plaats eindigde. Oranje eindigde op gelijke hoogte met Cuba, dat nipt met 2-1 won van Italië en op de tweede plaats eindigde op basis van het onderling resultaat tegen Nederland, dat derde werd.
Verslag van deze wedstrijd

Een verslag van de overige wedstrijden van vandaag staat hieronder.

(15 november)Dominicaanse Republiek vs. Mexico
De dag begon met een 9-6 winst van Mexico tegen de Dominicaanse Republiek in Taoyuan. Om de top-8 te bereiken moest Mexico winnen, maar moest nu ook wachten op het resultaat van de avondwedstrijd tussen Venezuela en Japan. Wanneer Venezuela dat duel had gewonnen had het zich geplaatst en zou Mexico zijn uitgeschakeld. Maar Venezuela verloor en dus ging Mexico naar de volgende ronde, dankzij hun 6-4 overwinning op Venezuela in hun eerste wedstrijd van het toernooi.

Mexico kende een goede start en stond met 5-0 voor in de eerste helft van de derde inning. Maar na de vijfde inning was de stand 6-6.

Mexico scoorde drie punten in de eerste inning, dankzij tweehonkslagen van Tim Torres en Yadir Drake en een fout. Twee punten werden toegevoegd in de derde inning toen Rudy Flores homerde en Jerome Pena een opofferingsslag sloeg.

De Dominicanen pakten twee runs terug in de derde inning en voegden er twee toe in de vierde om er een 5-4 stand van te maken.

In de vijfde maakte Mexico er 6-4 van via een opofferingsslag, maar de Dominicanen kwamen langszij in de 2e5. Robinzon Diaz begon met een honkslag, waarna Jonathan Galvez homerde met één uit om de stand op 6-6 te brengen.

Mexico hernam de leiding in de zesde inning op een opofferingsslag van Robert Lopez. Twee punten werden toegevoegd in de achtste op honkslagen van Humberto Sosa en Yadir Drake.

Na de wedstrijd begon het lange wachten voor Mexico of ze zich wel of niet hadden geplaatst voor de kwartfinales.Puerto Rico vs. Chinese Taipei
In Taichung speelden Puerto Rico en Chinese Taipei een thriller. Uiteindelijk won Puerto Rico met 7-4 op een walk-off, grand slam homerun en plaatste zich daardoor voor de kwartfinales. Wanneer Taiwan had gewonnen had het zich geplaatst samen met Cuba. Maar nu was de status van zowel Taiwan als Cuba nog onduidelijk. Taipei moest wachten op het resultaat van de avondwedstrijd tussen Cuba en Italië. Bij een Italiaanse zege zou ook Taiwan de top-8 bereiken. Het zou hebben geresulteerd in een gelijke stand tussen Taiwan, Puerto Rico en Cuba. In dat geval was Puerto Rico eerste zijn geworden van dit trio, gevolgd door Taiwan en Cuba. Maar Cuba won met nipt verschil en werd de vierde ploeg uit Poule A die de top-8 bereikte en dat betekende dat Taiwan was uitgeschakeld.

Het scoreverloop van deze wedstrijd ging over en weer, want beide teams scoorden in dezelfde inning.

In de 1e4 opende Taipei de score toen Chih-Sheng Lin begon met een homerun. Maar in de 2e4 begon Joiset Feliciano met een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en scoorde de gelijkmaker na een wilde worp.

Taiwan liet de honken vol achter in de eerste helft van de vijfde inning en omdat er nog steeds een gelijk stand was vanaf de tiende inning de tie-break noodzakelijk om tot een beslissing te komen.

Na een puntloze tiende inning (elk team liet twee lopers achter) scoorde beide teams tweemaal in de elfde slagbeurt.

In de eerste helft van de 11e inning schoven de twee tie-break lopers op na een opofferingsstootslag, waarna een opzettelijke vrije loop volgde. Maar honkslagen van Chih-Hsien Chiang en Chih-Kang Kao leverden Taiwan hierna een 4-2 voorsprong op.

In de 2e11 bracht Puerto Rico de stand weer in balans. De honken kwamen vol via een stootslag-honkslag, waarna Jorge Jimenez er 4-4 van maakte met een 2-run double. Hierna werden de honken vol gezet via opzettelijk vier wijd, maar volgde een gedwongen nul op de plaat. Maar Puerto Rico zou ook drie lopers achterlaten.

In de 1e12 liet Taiwan twee lopers achter. In de 2e12 kwamen de honken vol toen Juan Silva via een stootslag-honkslag op het honk kwam. Hierna dreunde Aldo Mendez het rechtsveld in voor een walk-off, grand slam homerun die Puerto Rico een 7-4 overwinning opleverde, een plek in de kwartfinales en een einde maakte aan de wedstrijd die vier uur en 41 minuten duurde. Aanvankelijk stond in de box score 5-4 als eindstand en had Mendez een 2-run double op zijn naam gekregen, maar dat werd later op de dag gewijzigd. Op de TV-beelden leek het er even op dat de bal vanaf de bovenkant van de omheining terugstuiterde het veld in, maar het was echt een homerun, want de bal ging over het hek en stuiterde terug vanaf de onderkant van de tribune.Cuba vs. Italy
In de avond, in Douliu City, speelden Cuba en Italië een snelle wedstrijd, die slechts twee uur en 21 minuten duurde. Italië speelde zijn beste wedstrijd van het toernooi en nam een 1-0 voorsprong in de tweede inning. Cuba kwam langszij, maar het duurde daarna tot de zevende inning voordat de 1-1 stand werd doorbroken. Cuba won met 2-1 en werd daarmee de vierde en laatste ploeg in Poule A die zichzelf verzekerde van een plek in de kwartfinale. Een nederlaag zou hebben geresulteerd in uitschakeld van Cuba en had Chinese Taipei zich hebben geplaatst. Maar nu eindigde Taiwan op gelijke hoogte met Puerto Rico, dat eerder op de dag van de Aziaten had gewonnen.

In de tweede inning begon Nicholas Morreale met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Freddy Noguera en kreeg het derde honk na schijn. Hij scoorde even later toen Alberto Mineo volgde met een honkslag.

In de tweede helft van de tweede inning begon Alexander Malleta met vier wijd, schoof op naar het tweede en derde honk via twee wilde worp en scoorde daarna op een 2-out single van Osvaldo Vazquez.

In de volgende innings waren er weinig scoringskansen, maar Cuba liet twee lopers achter in de zesde inning.

Cuba brak de 1-1 stand in de zevende inning. Yordan Manduley begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag, waarna Yulieski Gurriel vier wijd kreeg. Een hierna volgende honkslag van Alberto Despaigne leverde Cuba een 2-1 voorsprong op.

Cuba hield de minimale voorsprong vast en plaatste zich voor de volgende ronde.Japan vs. Venezuela
De volgende beslissing viel in de ontmoeting tussen Japan en Venezuela in Taoyuan, die eindigde in een 6-5 zege voor de Aziaten, die ongeslagen bleven in Poule B. Wanneer Venezuela had gewonnen zou het zich hebben gekwalificeerd voor de top-8 en zou Mexico zijn uitgeschakeld. Venezuela had driemaal de leiding, 1-0 in de eerste inning, 3-1 in de vierde en 5-4 in de negende, maar stond met lege handen en werd uitgeschakeld en dat betekende dat Mexico de volgende rond had bereikt om het kwartet te completeren in Poule B.

In de eerste helft van de eerste inning begon Rainer Olmedo met een homerun om Venezuela een vroege voorsprong te bezorgen. Nadat Venezuela twee lopers had achtergelaten in de tweede inning kwam Japan langszij in de tweede helft van de tweede op een honkslag van Ryosuke Hirata.

Venezuela hernam de leiding door tweemaal te scoren in de vierde inning. Met één uit sloeg Luis Jimenez een honkslag, waarna Juan Carlos Apodaca homerde om er een 3-1 stand van te maken.

In de 2e4 pakte Japan een punt terug na een honkslag van Shogo Akiyama, maar Venezuela hield de voorsprong in de volgende innings vast.

Japan scoorde daarna twee punten in de 2e8 om een 4-3 voorsprong te nemen. Met één uit sloeg Tetsuto Yamada een honkslag en, na een werperswissel, Shingo Kawabata een tweehonkslag. Een opzettelijke vrije loop en werperswissel volgden, maar daarna leverde Sho Nakata een 2-run double af om Japan de leiding te bezorgen.

In de 1e9 nam Venezuela de leiding voor de derde keer en scoorde tweemaal. Juan Carlos Apodaca en Francis Caraballo sloegen een honkslag met één uit. Hun pinch-runners Yonathan Sivira en Mario Martinez schoven op toen Renny Osuna vier wijd kreeg, waarna beiden scoorden op een pinch-hit double van José Yepez, zodat het 5-4 werd in het voordeel van Venezuela.

In de 2e9, op een nieuwe werper, begon Kenta Imamiya met een honkslag, waarna Shogo Akiyama werd geraakt door een worp. De twee schoven op na een opofferingsstootslag, waarna een opzettelijke vrije loop de honken volzette. Even later scoorde Imamiya het gelijkmakende punt na een wilde worp! Na een nieuwe opzetttelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren werd een nieuwe werper ingezet. Maar hij kreeg een walk-off single tegen van Akira Nakamura die Japan een 6-5 overwinning bezorgde.Zuid-Korea vs. USA
De voorronde eindigde in Taipei met een 4-3 overwinning voor de USA vs. Zuid-Korea in 10 innings. De wedstrijd duurde iets meer dan vier innings en hoewel het de eerste van de vier avondwedstrijden was die van start ging, was het de laatste die werd afgesloten. Het winnende punt werd gescoord na een discutabele beslissing in de eerste helft van de tiende inning. Beide teams hadden zich zaterdag al geplaatst voor de kwartfinales, maar het resultaat van de wedstrijd van vandaag was bepalend voor de tweede en derde plaats en uiteraard wie men dan als tegenstander zou treffen in de volgende ronde. Met de winst eindigde de USA op de tweede plaats en is nu maandag de volgende tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam. Wanneer de Koreanen hadden gewonnen hadden zij het moeten opnemen tegen Oranje, maar zij treffen nu in plaats daarvan Cuba.

In dit duel was de Nederlandse umpire Winfried Berkvens actief bij het eerste honk.

De USA, die in dit toernooi niet echt domineert, nam een 2-0 voorsprong in de eerste helft van de vijfde inning. Matt McBride begon met een tweehonsklag, waarna Joe Sclafani vier wijd kreeg. Hierna scoorden ze respectievelijk op een honkslag van Tyler Pastornicky en een tweehonkslag van Dan Rohlfing. Met één uit zorgde een vrije loop voor volle honken, maar de Amerikanen zouden drie lopers achterlaten.

Nadat Team USA opnieuw drie lopers achterliet in de zesde inning kwam Zuid-Korea langszij in de tweede helft van de zevende na een werperswissel. Starter Zeke Spruill had zevenmaal drie slag gegooid en slechts drie hits toegestaan in zes innings. Maar de bullpen kwam in de problemen, zoals vaker gebeurde in een aantal wedstrijden bij verschillende teams. In de zevende begonnen Dae-ho Lee en pinch-hitter Ah-seop Son met vier wijd, waarna Kyoung-min Hur pinch-runner werd voor Lee. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Jae-won Oh en scoorden op een honkslag van Byung-hun Min om er een 2-2 stand van te maken.

In de 2e9 was het Zuid-Korea dat drie lopers achterliet en dus volgde een verlenging.

In de 1e10 kwamen de honken vol te staan na een velderskeus-stootslag van Adam Frazier. Hierna maakte werper Kyu-min Woo een schitterende play op een stootslag van Jacob May, die eindigde in een dubbelspel. Even later stal Frazier het tweede honk, maar op de TV-beelden was duidelijk zichtbaar dat hij tegen de handschoen aangleed van korte stop Sang-su Kim. Maar in plaats van te worden uitgegeven werd Frazier safe gegeven. Even later scoorde Frazier wat het winnende punt zou zijn na een honkslag van Bret Eibner.

In de 2e10 kreeg Zuid-Korea de honken vol. Met twee uit schoven de twee tie-break lopers op toen Byung-ho Park vier wijd kreeg. Park is van plan volgend seizoen in de Major League te spelen. De Minnesota Twins hebben een bod van 12,85 miljoen dollar uitgebracht om als eerste met hem te kunnen onderhandelen. Maar de drie lopers bleven allen achter toen een grounder de wedstrijd afsloot.

En daarmee eindigde de voorronde en waren de combinaties voor de kwartfinales bekend. Wat volgde was de bespreking van de Organisatie en de Technische Commissie om het speelschema op te zetten en te bepalen welke wedstrijd waar en op welke tijd maandag wordt gespeeld.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.